Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


belerokkant # 2013.03.18. 14:00

Debra01!

Kit nem vezettek ezek meg??cél : a rokkantak adminisztrativ kiiártása, emlkézetenék dr. Bogár László közgazdász (ugynevezett jobboldali)cikkére, ami mindenre választ ad.
Megszorítjuk magunkat

I. L. L.
- itthon@hetivalasz.hu
Utolsó módosítás:
2013.02.25. - 10:48
Létrehozás:
2013.01.15. - 08:17

A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba - állítja a Heti Válasznak adott interjújában Bogár László. A közgazdász szerint jelenleg a magyar költségvetés egyensúlyát elsősorban a magyarok önmegszorítása biztosítja.
hirdetés

Fotó: Sebestyén László

A devizaadósság szempontjából annak köszönhető az ország jelenlegi finanszírozhatósága, és az adja a fizetési mérleg régen nem tapasztalt aktívumát, hogy lényegében leállt a belföldi, különösen az importból beszerezhető javakra irányuló fogyasztás - állítja Bogár László közgazdász a heti Válasznak adott interjúban.

A Károli Gáspár Református Egyetem tanára szerint a Magyarországon termelő multik erősen exportálnak, s így az import és az export között növekvő szakadék teszi finanszírozhatóvá az országot. Baj az, hogy ennek a magyar társadalom tömeges elszegényedése az ára - állítja Bogár, majd hozzáteszi -, a magyar társadalom annyira megégette magát a devizahitelezéssel, hogy most átesett a ló másik oldalára, vagyis nincs szükség túl szigorú állami visszavágásokra, mert a társadalom spontán megszorítja önmagát.

Akik végképp elvesznek

A közgazdász a Heti Válasznak adott interjújában arról is beszél, hogy még legalább tizenöt évig végzetes csapdában vergődik az ország és a kormányfőnek ezt a „csapda létet" kell üzemeltetnie. És ehhez Orbán Viktor igazán ért - teszi hozzá. Ugyanakkor szerinte a kormányfő nyilván azt is tudja, hogy a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból. Nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez. És ezen azzal sem lehetne változtatni, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba - mondja Bogár László. Ez a társadalom azon rétege, akik mögött már nem áll megtartó emberi közösség; a gyermekek úgy cseperednek fel, hogy fogalmuk nincsen arról, hogyan kell beilleszkedni egy működő társadalomba; hiányoznak az elemi szintű viselkedési normáik, vagyis - teszi hozzá Bogár - társadalmi szinten gyakorlatilag leírhatjuk őket. Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell - állítja a közgazdász.

Nem bírunk a gazdagokkal

És ezeknek a társadalom középosztályától leszakadó embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról - mondja a közgazdász. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni. Bogár László szerint ugyanígy nem érdemes foglalkozni a felső tíz százalékkal sem, mert velük úgysem bírunk, nem fizetnek adót, elmennek offshore-ba, ugyanakkor az is tény - állítja -, hogy az Uniós csatlakozás szinte egyetlen pozitív hozadékénak tekinthető kohézió források túlnyomó részét éppen ez a szűk társadalmi szegmens fölözi le, vagyis a leszakadó tömegeknek lényegében nincs hasznuk az európai közösségből.

Az interjú teljes terjedelmében a január 10-én megjelent Heti Válaszban olvasható. A lap aznaptól digitális formában megvásárolható a Digitalstandon keresztül is.

Néhány mondat egyetlen mondatról (2013. január 21. 14:00)

Az elmúlt negyvennyolc órában élénk közfigyelem övezte a Heti Válasznak adott Bogár László interjú honlapunkon megjelent, tömörített változatát. Tekintettel a szenvedélyes reakciókra szükséges elmondani, hogy a lapban megjelent interjúval kapcsolatban semmiféle kifogás nem fogalmazódott meg. A nyomtatott interjú elkészítésének alapjául egy (máig megőrzött) hangfelvétel szolgált, amely Bogár László - helyenként szenvedélytől sem mentes - nyilatkozatát tartalmazza. Ez alapján készült az interjú első változata, amelyben a következő szöveg szerepelt: „Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell. És ezeknek az embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni."

Ezt a szöveget Bogár László átnézte, majd jóváhagyólag visszaküldte. A javítás során az inkriminált mondatot jelentősen finomította: „Nem tudnak, de nem is akarnak dolgozni, és a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét. És ezeknek az embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról. Nem derülhet ki, hogy, ha csak valami csoda nem történik, éppen a még eséllyel rendelkezők megmaradása érdekében kegyetlen jövő vár rájuk."

A Heti Válasz Online-on heti rendszerességgel jelentetjük meg a lapban megjelenő cikkek tömörített változatát, melyet a szerző készít el. Ezúttal is így történt, ám elkövettem azt a hibát, hogy az összefoglaló alapanyagául az interjú első, vagyis nem javított szövegét használtam fel, így került az online-ra az utóbb finomított mondat. Ezért a nyilatkozótól elnézést kérek.

Azt mindenképpen szükséges rögzíteni, hogy a csere nem szándékosan történt, ugyanakkor tény, hogy az apró hiba viharrá dagadt, ezért reagálunk rá.

Ezzel az ügyet részünkről lezártnak tekintjük.

Debra01 # 2013.03.18. 13:39

A bányászokat is baromira megvezették.

tibi38 # 2013.03.18. 12:51

Ma kaptam meg a határozatot a Bányászok egészségkárosodási járadékának elutasításárol.Indoklás:Az igényelbírálás során megálapítást nyert hogy az igénylő 2011.december31-én rehabilitációs ellátásban részesült.Bányászati tevékenységet 2006dec23-ig folytatott.Tekintettel arra,hogy a 2011.dec31-én nem a törvényben meghatározott ellátásban(rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíjban)részesült a bányászok egészségkárosodási járadéka iránti igényét elutasítja. Én úgy emlékszem Gyurcsányék azt mondták akinek a meghatározott időtartam alatt a rehabilitációja sikertelen azt visszahelyezik rokkant nyugdíba.Ekkor értem 50% aztán állapotrosszabodás és a komplexen 40% igaz ha én összeadom a betegségekre írt %-ot 48%-jön ki de ez már mindegy.A lényeg valahogy erröl is lecsúsztam.Remélem azért van akinek összejött de úgy hallom hogy kevessen kapják meg ezt a tipusú ellátást.

Debra01 # 2013.03.17. 15:08

george 2012 augban lett volna...csak most kerültem sorra

george2 # 2013.03.17. 12:25

Debra,
Neked mikor lett volna a soros fv. od?

Debra01 # 2013.03.17. 10:36

február, és február?
Amúgy addig kell menni, míg úri kedvük úgy tartja

Etel57 # 2013.03.17. 09:37

Sziasztok én feb 12 voltam soroson ,már meg van a határozat ugyan azt kapom ,de februárban ujra kell menni,azt szeretném megkérdezni ,hány éves korig kell menni ??????????Tudja e valaki KÖSZI .

Debra01 # 2013.03.17. 09:00

2012 augban

De én résen voltam! Minden leletem rendben. Folyamatosan jártam az orvosokat. Csak a háziorvosomat kell elcsípnem.

george2 # 2013.03.17. 07:46

Korrektek voltak,3 egész napot adtak az ügyintézésre.....
Mikor lett volna soros fv. od amúgy?

Debra01 # 2013.03.17. 06:33

A behívómat megkaptam március 14-én. március 21-re. Nem kaptam mellé 4 lapos nyomtatványt. Kaptam viszont kitöltendő ívet, aminek a kérdéseire gyakorlatilag nem lehet értelmes válaszokat kapni.

klarissa # 2013.03.15. 22:42

Most olvastam, tetszik: "24 évvel a rendszerváltás után elértük, hogy követeljük a belügyminisztertől, küldjön az utakra tankokat március 15-én"

Debra01 # 2013.03.15. 22:38

Prüsszögi ne bosszants! :)
Nem tudok többet menni. Szép lassak kidőltem.

Debra01 # 2013.03.15. 20:23

aperten! Én már 2009-ben is komplex felülvizsgálaton vettem részt, aztán 2011-ben is. Tehát nincs jelentősége, hogy kérem-e, vagy nem. Neked lehet még reményed, de nekem nem sok. Nem voltam véglegesítve.
Viszont, 2011-ben rokkant nyugdíjat kaptam. Ezt írták felül. Tehát a kártérítés nagyon játszik.

Debra01 # 2013.03.15. 20:17

2013 március 15-én nagy erőkkel indulnak az Osztrák csapatok Magyarország felmentésére,...a Hó ellen!
Azt hiszem ezt forradalmat az az Osztrákok nyerik. A magyar csapatok elbuktak, vezéreik eldobákták a fegyvereiket! A sereg katonái egymást mentik, mert a vezéreik elárulták őket!

Ez most napjaink forradalma!

megrokkant # 2013.03.15. 09:02

Reménykedjünk, hogy annyira elhuzodnak a felülvizsgálatok, hogy 2014 tavaszáig nem végeznek vele. Ha esetleg bukik o.v. és bandája akkor talán van remény, hogy az időpont nélkülieket nem hívják be. Legalább is a Korozs Lajos-ol a törvény megváltoztatásáról hallatszottak el megnyilatkozásai. Az a nagy kérdés ha hatalomba kerülnek tartsák e az igéretüket?

hurrá # 2013.03.15. 08:19

Meg kellene nézni milyenek az életkilátások,pl. egy mai 55-év körüli férfi meddig élhet?60 év alatti ismerőseimet temetem sorban

exrokki? # 2013.03.15. 06:38

Aperten!
Bízok benne,hogy tényleg,csak úgy nem foszthatnak meg bennünket az ellátásainktól,de nagyon úgy néz ki a helyzetünk,hogy már nem igen maradt jogorvoslat ügyeinkben,max.Strasbourg,de az sem kérheti a törvény visszaállítását,max kártérítést.


Sziasztok!

aperten # 2013.03.15. 01:51

Elfeledtem az előző hozzászóláshoz beilleszteni.

http://ddrnyi.hu/…vezes_an.pdf


# aperten

aperten # 2013.03.15. 01:47

Prüsszögi, nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy ez a felülvizsgálat a rokkantsági nyugdíjról szól. Nem.

Arról szól, hogy átjelentkeztél "önként" a 2011. évi XCXI. törvény ismeretében egy másik ellátó rendszerbe. (Lényegében a szociális segélyezés rendszerébe, hivatalosan "táppénzszerű" ellátás rendszerébe) A komplex felülvizsgálat kérésével átminősítetted saját magadat rokkant státusból, megváltozott munkaképességű személlyé.
Az alábbi rafinált rekurzív hivatkozással operált a mengele-törvény:

2. § (1) Megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult az, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű (a továbbiakban: megváltozott munkaképességű személy),...

Mivel "önként" kérted a komplex minősítést, így a rokkant személyből lettél megváltozott munkaképességű személy.
Rokkantaknak elvileg rokkantsági nyugdíj járna, a jogerős nyugdíjmegállapító határozataik ítéleteik alapján, de nem fizetik, az állam egyelőre nem hajlandó érvényességükről sem tudomást venni, sem teljesíteni. A megváltozott munkaképességű személyeknek pedig a mengele-törvény szerinti ellátások járnak.

A "komplex felülvizsgálat" nem arról szólt, amiről a politikusok handabandáztak. Sőt, éppen arra nem alkalmas, hogy kiszűrje, hogy a korábbi minősítési szabályok szerint rokkanttá nyilvánítottak közül kik kapták indokolatlanul a rokkantsági nyugdíjat, mivel nem egyforma a korábbi és a jelenlegi mérce. Ugyanazon betegségekre lényegesen kevesebb százalékokat adnak.
De ha valaki figyelmesen elolvasta a törvényt mielőtt a nyilatkozatát visszaküldte, láthatta, hogy a törvény szövege világos abban a tekintetben, hogy nem a rokkantsági nyugdíjról szól a felülvizsgálat.

33.§
...
(6) A rehabilitációs hatóság a komplex minősítés elvégzését kérő személyeket AZ E TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTT ELLÁTÁSOK MEGÁLLAPÍTÁSA CÉLJÁBÓL felülvizsgálja.

Az "e törvényben meghatározott ellátások" az új ellátásokat jelentik. Tehát már a kifejezés is megtévesztő, hogy felülvizsgálat. Egy újfajta ellátásra való jogosultságról "vizsgálattal" döntenek. Annak későbbi fenntartásáról a "vizsgálat" eredményéről, ill. az időközben esetlegesen bekövetkezett változásról szól a "felülvizsgálat". A felülvizsgálat szó használatával a jogalkotók azt a becsapós látszatot keltették, hogy az a rokkantsági nyugdíjra jogosultságot adó vizsgálati eredmény "felülvizsgálata".

Nem tudom mennyire érthető, de azt tapasztalom, hogy bármennyire igyekszem, kevesen értik igazán miről beszélek.


# aperten

aperten # 2013.03.15. 01:35

Exrokki? 2013.03.14. 21:44

...egy egyszerű jogásztól is azt hallottam,hogy mindenben igazunk van,csak amit szeretnénk az ma nincs Magyarországon már,...

Ez azért nem egészen így van szerintem.
Egy érvényes biztosításból teljesítési kötelezettség fakad a biztosítási esemény bekövetkezte esetén. Ha egy magánbiztosítóval kötsz balesetbiztosítást, és az a szerződés szerint megrokkanásra életjáradékot biztosít, akkor a megrokkanás esetén ezt teljesítenie kell, függetlenül attól, hogy időközben a biztosított megrokkanása után kivette a balesetbiztosítást a tevékenységi köréből. Az csak azt jelenti, hogy a fennálló biztosításokat felmondja, újakat nem köt. De a bekövetkezett eseményekre vonatkozó teljesítési kötelezettségét ez nem érinti, azt fizetnie kell.

Ráadásul a társadalombiztosításban a biztosítási díjat, járulékfizetés címén kötelezően elvonták tőlünk, nem önként szerződtünk. E kötelező elvonás fejében fokozottabban elvárható a biztonságos, és kiszámítható ügymenet.

A tb. nemcsak a jelenlegi jogszabályok alapján megállapított ellátásokat köteles fizetni.

Idézek az ONYF 2010-es évkönyv 45. oldaláról:

A már réginek tűnő ellátások ismerete nem csupán szakmai műveltség kérdése, hanem a ma feladatainak végrehajtásához elengedhetetlen tudás. A NYUFIG jelenleg is folyósít ellátást olyan személyek részére, akiknek nyugdíját az 50-60 évvel ezelőtti jogszabályok alapján állapították meg. Ügyintézőnek és informatikusnak egyaránt nélkülözhetetlen az alábbi – a társadalombiztosítás történetének is tűnő– szabályok mögötti tartalom ismerete.


# aperten

huta # 2013.03.14. 20:48

Aperten:

Se ismerőseim, se én nem vagyunk bányászok.
Ismerőseim 57 illetve 58 évesek voltak tavaly, amikor sorosként felülvizsgálaton voltak. Egyik mozgáskorlátozott, másik izületis.
Mi körünk, hallássérültek akik rokkantnyugdíjasok voltunk, egy része rehabilitációs ellátást kap még felülvizsgálat nélkül a mai napig.
Sok mindenben egyetértek. Felülvizsgálat utáni rehabilitációs ellátás összege a nagy többségnél valószínűleg kevesebb lesz a felülvizsgálat előtti rehabilitációs ellátásnál. Véleményem szerint leépülés pl az is, amikor 4 órában dolgozhatnak általában minimálbér feléért. Amikor a rehabilitációs ellátás ideje lejár, mi lesz utána? További leépülés?

exrokki? # 2013.03.14. 20:44

Sziasztok!
Nem szeretnék,sem cinikus,sem magam ellen beszélni,csak múltkor egy egyszerű jogásztól is azt hallottam,hogy mindenben igazunk van,csak amit szeretnénk az ma nincs Magyarországon már, és ezt az alaptörvény és az alkotmány modósításokkal kijátszottak bennünket.
Amiről határozataink,ítéleteink vannak,az ma nem létezik,nincs mit követelnünk.A járulék befizetések pl.tb,nyugdíj,az adó,tehát nem jár érte semmi.Az állam határolja be mit akar és tud adni érte.
Sajnós kezdek szembesülni vele,hogy tényleg van benne valami,amiket mondot.


Sziasztok!

tyukanyó55 # 2013.03.14. 19:30

A véglegesek behívásához szeretnék egy információt közölni, amit egy ismerőstől hallottam tegnap:

  • őt 2011. novemberében véglegesítették. 1955-ös születésű.

A kötelező jelentkezésre ő is visszaküldte a kitöltött nyomtatványt.

  • Most a napokban volt szakorvosi vizsgálaton, ahol a doktor azt a felvilágosítást adta neki, hogy legyen türelemmel , mert lehet, hogy az idén nem is fog sorra kerülni a felülvizsgálaton, mert még a tavalyi sorosakat sem tudták mindet behívni, nemhogy a véglegesítetteket.

Tehát mindenkinek van oka izgulni!!

  • másik megjegyzésem: - még mindig nem kaptam semmiféle határozatot a tavaly októberi II. fokú felülvizsgálatomról, pedig már több mint egy hónapja azt az írásbeli választ kaptam a Ny. foly. Ig-tól, hogy hamarosan postázzák az iratomat.

Erről ennyit !

tiszavirág69 # 2013.03.14. 19:23

Itt az életkoroknál az a diszkriminatív, hogy a törvény szerint az 54-es véglegesek mentesülnek a felülvizsgálattól, pedig ők is csak a 62 évhez voltak 5 éven belül, nem a születési idejükhöz szabott ny. korhatárhoz.
Az 55-sök a múlt évben töltötték az 57-tet és még tavaly is 62 év volt a nyugdíjkorhatár, tehát ezen gondolatmenet szerint ők is 5 éven belülre kerültek.
De ez rájuk már nem érvényes.
Egyértelmű diszkrimináció.

Találkoztam egy hölggyel aki 54-es, de még volt soros időpontja,
a törvény szerint neki menni kellett volna vizsgálatra,
szóval papíron, behívás nélkül véglegesítették,
még méltatlankodott is, hogy lehet több %-ot kapott volna, mert betegebb, megnyugtattam, hogy jó van ez így nagyon, mert még meglepődött volna az új %-ok miatt.

kati.n # 2013.03.14. 19:05

Az 1956-ban születettek öregségi nyugdíjkorhatára - a jelenleg érvényes szabályok szerint - 64 és fél év.
A születési év az irányadó és nem a megrokkanás éve. Sajnos.