Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


sorstárs55 (törölt felhasználó) # 2013.03.21. 18:56

Tüntetés: csákányt ígérnek a bányászok

Addig tüntetünk, amíg helyre nem teszik a dolgokat!
Pécsről és Komlóról érkeztek tüntetők, de többek között Tatabányáról, Oroszlányból, Ajkáról és Bükkábrányból is.

http://www.bama.hu/…aszok-489300

alex88 # 2013.03.21. 18:30

Szép estét!

Tanáccsal szeretnék önökhöz fordulni, édesapám ma kapta meg a határozatot, ahol is rehabilitációs járadékot állapítottak meg,már az új szempontok alapján de az összeg amelyet megállapítottak nagyon kicsi(32.400 Ft). Sajnos ebben a régióban 4 órás munkát találni lehetetlen, mert nincsenek olyan helyek, ahol foglalkoztatnák. Látás és hallás sérült.
Sajnos támogatni nagyon nehéz, hogy kiegészítsem ezt az összeget arra a szintre amelyet eddig kapott. (mentős fizetés). Azt szeretném megtudni, hogy érdemes-e elindítani a fellebbezést , bizhatok-e kedvezőbb határozatban, vagy valamilyen más megoldás lehetősége is van, vagy ez ennyi és nincs tovább.
Köszönöm és elnézést, ha már ilyen kérdés szerepelt.

muci58 # 2013.03.21. 16:19

Cebeus!Ha októberben jár le a rehab, akkor előtte legalább 3-4 hónappal adjátok be a kérelmet, mert csúszások vannak, és még így is előfordul, hogy pár hónapig ellátás nélkül maradunk! Friss orvosi leletek fontosak!! Nem árt még 1-1 orvoshoz elmenni előtte, mert a bizottságot a jelenlegi egészségi állapot érdekli elsősorban!!

glória88 # 2013.03.21. 14:34

Döbbenet!
INDEX FÓRUM :Síron túli juttatás az import nyugdíjasnak .A magyarokkal meg elhitetik akik évtizedekig munkájukba belerokkanva dolgoztak,hogy nekik már nem jut emberhez méltó ellátás.
Ehhez nem kell nagy tudomány elosztogatni amit a magyar nép rabszolga munkával,keservesen megkeres.
A gyermekeinktől ne vonják le a hatalmas nyugdíjjárulékot,hogy legyen miből eltartani a beteg szüleiket.!

JOGÁLLAMBAN ÉLÜNK!

margit58 # 2013.03.21. 14:04

A már rokkantakat illetve a munkába ezután megrokkant magyar embereket, akik idehaza fizették a járulékokat - azok kiesnek a rendszerből a 2012. évi törvény értelmében, de az ukránok, románok továbbra is igényelhetnek ellátást.

Fura szemlélet ez...

Nem hagyunk senkit az út szélén, csak belelökjük az árokba arccal.

Szép kis országban élünk mondhatom!!!!!!!!!!!!

margit58 # 2013.03.21. 13:58

Kit (és miért) érdekel a magyarországi nyugdíj?
2013. március 07.

nyugdijÚjabb furcsa cikk jelent meg a napokban a mukachevo.net internetes portálon.

A cím látszólag semmitmondó és ártalmatlan: „Kevés az állampolgárság ahhoz, hogy nyugdíjat kapjunk Magyarországon – ott kell letelepednünk". A továbbiakból megtudhatjuk, hogy a cikk az Ukrajna és Magyarország közötti egyezmény alapján járó nyugdíjellátás sajátosságaival foglalkozik az Ukrán Nyugdíjalap (PFU) Kárpátaljai Megyei Főhivatalának tájékoztatása alapján.

Az ukrán nyugdíjasok kérdéseire Olekszij Bolsakov, a külföldi nyugdíjak osztályának vezetője válaszol a PFU megyei szervezete részéről. A kérdések azonban meglehetősen sablonosak és kevéssé életszerűek. Például: „Ukrán nyugdíjas vagyok, megkaptam a letelepedési engedélyt az illetékes magyar hatóságoktól, milyen nyugdíjat fogok kapni Magyarországon?" Vagy: „Hogyan érvényesítsem a nyugdíjhoz való jogomat Magyarországon?" Ön magyarként valóban feltenné ezeket a kérdéseket egy ukrán hivatalnoknak, ráadásul egy ukrán portálon keresztül? Aligha. Netán az ukránok részéről volna ekkora az érdeklődés? Aligha.

Persze a dologban ezzel együtt sincs semmi rossz, hiszen az újságíró is találhat ki kérdéseket, de még a nyugdíjalap munkatársa is. A szakember válaszai egyébként mindvégig meglehetősen korrektek. Lássunk egy tipikus példát a furcsa kérdésre adott korrekt válaszra a cikkből!

„Nem titok, hogy Kárpátalja etnikai magyarjainak jelentős része élt »Az egyszerűsített honosítási eljárásról« magyar törvény nyújtotta lehetőséggel, és megszerezte a magyar állampolgárságot. Létezik-e ezzel kapcsolatban valamilyen »egyszerűsítés« a magyar nyugdíj intézésekor?" A válasz kellően kiábrándító: „Az említett törvény semmilyen befolyással nincs, s nem is érinti az Egyezményt (a két ország között érvényben lévő társadalombiztosítási egyezményről van szó – a szerk.), melynek értelmében a nyugdíj megítélésében nem az állampolgárság a kulcskérdés, hanem a polgár állandó lakhelye".

A kérdés megint csak azért furcsa, mert nem egészen világos, miért egy ukrán szakembert keresnek meg az érdeklődők egy ilyen problémával. Annál is inkább, mivel a kárpátaljai magyarok döntő többsége tisztában van azzal, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás nem a helyi magyar közösség áttelepülését, hanem a nemzetegyesítést szolgálja, ahhoz viszont a magyarországi nyugdíjnak semmi köze. Az egyetlen kínálkozó magyarázat az, hogy a kérdés és a rá adott válasz egyaránt az ukrán olvasókat célozta, akik bizonyára nem szándékoznak áttelepülni, viszont bizonyosan érdeklődnek a külföldi nyugdíjat érintő kérdések iránt, ha már egyszer a sajátjuk olyan, amilyen.

Érdekes a szakembernek a nyugdíjrendszer várható változásával kapcsolatos megjegyzése, melyet egy másik hozzá intézett kérdés kapcsán tesz: „Egyúttal meg kell jegyezni, hogy mára kész az aláírásra és az azt követő ratifikációra az Egyezmény Ukrajna és a Magyar Köztársaság között a társadalombiztosításról, mely a nyugdíjak arányossági elv szerinti megállapítását irányozza elő. Vagyis az említett szerződéstervezet aláírása és ratifikációja esetén Ön igényt tarthat az arányos magyarországi nyugdíj megállapítására azzal a feltétellel, hogy elérte a nyugdíjkorhatárt, s rendelkezik a magyarországi jogszabályok által előírt minimálisan szükséges biztosítási idővel."

A mukachevo.net szerkesztősége ehhez fontosnak tartotta hozzátenni: „Érdemes megjegyezni, hogy abban az esetben, ha Magyarországon állapítják meg a nyugdíjat az arányossági elv alapján a volt ukrán állampolgároknak, akik külföldön élnek, olyan nyugdíjat állapítanak meg, amelyet ez az ember az idő alatt keresett meg, amíg Ukrajnában élt és dolgozott. És a PFU-n keresztül irányítják át a kifizetést a nyugdíjasoknak azoknak az országoknak a nemzeti valutájában, ahol ma élnek.

Magyarországról évente több mint 600 megkeresés érkezik az Ukrán Nyugdíjalap Kárpátaljai Megyei Főhivatalához a biztosítási idő igazolása és információkérés okán. Évente több mint 200 személy kérvényezi az ukrán nyugdíj folyósításának megszüntetését a magyarországi állandó letelepedéssel összefüggésben. Összességében ma közel 4000 Magyarországon élő nyugdíjas tett szert a maga biztosítási idejére Ukrajnában.

Emlékeztetőül: ma a minimális nyugdíj Magyarországon havi 28 500 forintot (100 euró) tesz ki."

Mintha a szerkesztő azt sugallná, hogy hamarosan vége a jó világnak, amit az eddigi szabályozás szerint megállapított magyarországi nyugdíjak jelentettek, a magyar állampolgársággal sem jár automatikusan jó nyugdíj, s Magyarország egyébként is csóró, hiszen a minimális nyugdíj alig több mint az itteni, miközben az élet lényegesen drágább a kárpátaljainál.

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy e sorok írója üldözési mániában szenved, felhívnám a figyelmet a cikk utolsó mondatára: „Részletesebben a magyarországi egyszerű emberek életének valóságáról »A kárpátaljai magyarok nem szándékoznak áttelepedni Magyarországra – ott elhúzódó válság van« című írásunkban olvashatnak." Az írás a címmel összhangban azt igyekszik sulykolni, hogy Magyarország már nem az az ígéret földje, amely talán egykor volt, hiszen még a kárpátaljai magyarok sem vágynak oda. És ez megint csak olyan üzenet, amelyet nem magyar, hanem ukrán olvasóknak szántak.

Mindehhez tegyük hozzá, hogy a mukachevo.net ezen írásokat leszámítva csak elvétve foglalkozik akár szociális problémákkal, akár Magyarországgal – már amikor éppen nem az állítólagos magyar nacionalizmusról, irredentizmusról van szó. Ami pedig Kárpátalja másik három szomszédját, Romániát, Szlovákiát, valamint Lengyelországot illeti, azokról talán még ritkábban emlékezik meg.

A szóban forgó cikkre a nyugdíjakról így egyetlen ésszerű magyarázat marad: a csendes, óvatos, de módszeres lejáratás eszközével élnek ellenünk, magyarok ellen, minden alkalommal, valahányszor erre lehetőség kínálkozik. Aki kíváncsi a részletekre e jelenséggel kapcsolatban, az A Szekeres-jelenség című nemrég megjelent írásunkban olvashat bővebben a témáról.

Jobban belegondolva mégsem ez a furcsa szurka-piszka a legszomorúbb a mukachevo.net cikkében, hanem az abban szereplő borzasztó adat: csupán nyugdíjasokban mintegy 4000 főre tehető az ukrajnai-kárpátaljai emberveszteség az áttelepülések révén, akiknek a döntő hányada nyilván magyar. Hiába tudjuk, hogy a folyamat – egyelőre – megállíthatatlan, nehéz szembesülni a tényekkel.

Még a régi Szovjetunióval volt ilyen irányú szerződése Magyarországnak, amit nem töröltek a rendszerváltásnál, pedig laikusan gondolkodva már nem is élhetne ez a törvény, mivel már az CCCP sem létezik.

Nagyon birkák vagyunk, hogy ezt még hagyjuk is....

tiszavirág69 # 2013.03.21. 13:45

Kedves Cebeus55!

Próbáljátok meg minél előbb beadni a jelentkezést, mert a csúszások miatt így is lesznek ellátatlan hónapok.-1-2 hónappal előbb (ha befogadják)

A felülvizsgálat után - feltéve, hogy marad a %-a, kaphat
  • rehab. ellátást -- 37.200 Ft
(a minimálbér 40%-a)
  • rokkantségi ellátást--41.850 Ft
(a minimálbér 45%-a) Azért ennyi az ellátás, mert a rehab.járadék után ÚJ jelentkezőnek számít !
kati.n # 2013.03.21. 13:41

Szia Debra!
Köszönjük Neked a nagyon tanulságos, részletes beszámolódat a felülvizsgálatról!
Ezek szerint - ha nem hazudtak - egy évre megadják a rokkantsági ellátást.

Fülcimpa # 2013.03.21. 13:05
Debra01 # 2013.03.21. 12:56
Fülcimpa # 2013.03.21. 12:24

A Jól-Lét Alapítvány várja a XIII-XIV. kerületi álláskeresőket alábbi díjmentes programjára:
Esély Klub álláskeresőknek
A Cserf-S-ben az Esély Klub keretében sokéves toborzás-kiválasztás gyakorlattal rendelkező, karriertanácsadó vendégünktől kérdezhet. 2013.03.26-án központban a munka-erőkölcsönzés – hiteles információk első kézből.
• Munkaerő-kölcsönzés: szükséges rossz vagy jó esély a munkába állásra?
• Mire figyeljünk a munkába állásnál, ha kölcsönzőcég alkalmaz?
• Mihez van jogom? Milyen kötelezettségeim vannak? -hitek és tévhitek
A klubfoglalkozás második részében álláskeresési témában kötetlen beszélgetést tervezünk: önéletrajz, interjú stb. a kiválasztást végző szakember szemével.
Kérdezzen bátran sokéves tapasztalattal rendelkező szakértőnktől!
Várjuk szeretettel!
Az Esély Klub hetente két órában várja mindazokat, akik kérdéseikkel bizalommal fordulnak hozzánk, tapasztalataikat szívesen megosztanák másokkal, szívesen tanulnak másoktól és örömmel veszik, ha van egy hely, ahol megbeszélhetik aktuális kérdéseiket.
Következő alkalom: 2013. március 26-án 13.00 és 14.30 között.
Helyszín: Cserf-S Családi Erőforrás Segítő Központ,
Budapest XIV. ker., Hermina út 57.
Kérjük, jelezze részvételét az alábbi linken.
https://docs.google.com/…eet/viewform?…
Amennyiben nincs módja internetes jelentkezésre, telefonszámunkon vagy személyesen is megteheti.

XIII., XIV. kerületieknek díjmentes!
Regisztráció az Esély Klubra
docs.google.com

george2 # 2013.03.21. 11:43

Ez is egy "faxa" cikk,olvassátok a kommenteket is.
http://www.origo.hu/…olgozni.html?…

george2 # 2013.03.21. 10:12

Milyen "rehabilitáltak" és milyen munkaerőpiacra térhetnek vissza????
Hol van a rehabilitáció,azonkivül,hogy a jogos nyugdijat a velejáró dolgokkal együtt elveszik?
Valaki legyen szives irja le,hogyan rehabilitálták,már a törvényben leirt mód alapján....

szuicid # 2013.03.21. 08:50

http://www.kisalfold.hu/…lat/2325114/


a Beteg ember nem selejtes árú

Cebeus55 # 2013.03.21. 08:41

Előre is elnézést kérek, lehet h. ismétlődni fog a kérdésem, de nem találo sehol, lehet, h. rossz helyre írtam!!???

Tisztelt Jogi Fórum! Nem tudom hova forduljak kérdésemmel, ezért kérem, legyenek szívesek segíteni, kérdésemre válaszolni. Röviden: 1977-es születésű fiamat (öröklött, systemas degeneratív /mozgásszervi/ elváltozás miatt) 2007-ben 67 %-ra leszázalékolták. A betegség nem gyógyítható, az idő előrehaladtával állapota is fokozatosan romlik, végül járásképtelenséghez vezet. A 2010. novemberi felülvizsgálat során 58 %-os összegészségi romlást állapítottak meg nála, rehabilitálhatónak találták. A rehabilitációs járadokét 36 hónapig kaphatja, amely idén októberben fog lejárni. Azóta nem kap semmiféle munkát, annak elenére h. elején a Munkaügyi Központtal, később - jelenleg is - a Nemzeti Rehabilitációs és Szoc. Hiv. megfelelő szervével "működik együtt", amely feltétele is annak, hogy kaphassa a rehab.járadékot. Átképzésen is szivesen részt vett volna, a tanfolyam előtt (is) orvosi vizsgálatra küldték, ott (is) alkalmatlannak minősítették, így aztán már nem is kerestek számára tanfolyamot, ill. úgy tájékoztattak, hogy nem támogatják azokat. Tehát munkája azóta sincs, és teljesen kilátástalan a helyzet. Saját jogon kérelmezni fogjuk felülvizsgálatát, mivel úgy tájékoztattak, hogy ha ez a 36 hónap rehab.jár. lejár, nem hívják be hivatalból felülvizsgálatra.
Kérdésem: 1. Mikor indítsuk el a kérelmet? 2. Milyen ellátásban részesülhet a felülvizsgálat eredményétől függően? Ezen belül: Hány % össz. egészségállapot-romlás szükséges ahhoz, hogy valamilyen féle rokkantsági - nem pedig rehabilitációs - elátásban részesüljön? Válaszuka, véleményüket előre is köszönöm!

kati.n # 2013.03.21. 07:31

Javítok:
Az NRSZH ügyfélszolgálatának kellene írni az e-mailt.

kati.n # 2013.03.21. 07:28

Szia Fatima!
Én a helyedben írnék egy e-mailt az Országos Nyugdíjbizt. Főigazgatóság ügyfélszolgálatának. Az e-mail címük:
onyf@onyf.hu
Kérnék a kérdésedre írásos választ. Ha írásban is megerősítik ezt, akkor fogadd el szomorú tényként. Akkor ez is a tömeges jogfosztás része.
Nekem 3-4 nap alatt válaszoltak.

Gagga # 2013.03.21. 06:45

Köszi a hírt fehér szakáll, de ez nem ránk rokkantakra vonatkozik!
Ez a fegyveres szolgálatok korengedményes nyugdíjasaira vonatkozik, akiknek "csupán" a nyugdíjukat adóztatták meg 16%-al.

hkati2 # 2013.03.21. 06:44

Az Európai Bizottság tanulmányozza a rokkantnyugdíjasok helyzetét!

hkati2 # 2013.03.21. 06:43
Gagga # 2013.03.21. 06:40

A rokkantak tizedét visszaküldik dolgozni

http://www.origo.hu/…olgozni.html

Debra01 # 2013.03.20. 22:23

7 hónapot csúszott a felülvizsgálat
Nem tudom levenni a vérnyomásmérőt.A cardiológia tette rám
A Brüsszeli döntés csak felemás!
Hezitál az EU. Szabadon engedi Orbán eszméit, vagy beavatkozik.
Mind kettő precedens.

fatima # 2013.03.20. 21:28

Sziasztok!

Jelenleg rehab. járadékot kapok. A Nyufig. határozata szerint az ellátást 2013 július 31.-ig folyósítják.
Telefonon a rehabilitációs hivatal ügyfélszolgálatán úgy tájékoztattak, ha beadom a kérelmemet felülvizsgálatra , akkor onnantól megszűnik az ellátásom.

Szerintetek létezik ilyen?? Ha egyszer van egy határozat akkor, hogy lehet megszüntetni a lejárat előtt?

Üdv: Fatima

monalisa1 # 2013.03.20. 20:42

Debra01

Két rossz közül válaszd a könnyebbet: amíg a vizsgálattal nem végeztél ne csatold fel a vérnyomásmérőt - legfeljebb nem 24 órát mér a műszer. (Ki tudja miatta mibe köthetnek bele.)
A vizsgálat előtt +1 tabletta.

exrokki? # 2013.03.20. 20:24

Debra01!
Pontos időben hívnak be sorosra,ahogy tervezték,vagy csúszott az fv-d??????


Sziasztok!