Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.25. 04:22

Kedves Szafika !

Pedig nyugodtan lehet még dolgozni bárkinek, nekem is önnek is. Nézem faluhelyen ezeket a sokat dolgozott asszonyokat, férfiakat. Húzzák magukat a sok nyavalyájuk mellett, de valamit tevékenykednek. Sokan rokkantak is lehettek volna, de nem választották. Mert az is választás. (Kelet Magyarországon kétszer annyi a rokkant mint nyugaton) De példaként nem ők jutnak eszembe, hanem az a kolléganő, aki végstádiumos daganatos betegként is bejárt dolgozni. (Mert nem akart nyomorultul otthon "egyedül" várni a végzetére. Szörnyű volt hallgatni a fuldokló levegővételét, és egy teremnyi embernek úgy tenni mint ha semmit sem hallana )Vagy a másik saját tévedésem amikor szintén hallálos beteg kolléganőmnek úgy akartam segíteni, hogy minden felmerült munkát azonnal megcsináltam előle. Csak egy baráti beszélgetés után magyarázta meg, hogy többet segítek ha hagyom dolgozni.
az ön által megvetett munkanélküliek többsége is dolgozna rendes, rendezett munkahelyen. De ép az önök korosztályának akkori nyugalma árát fizetjük már jó pár éve. Ezek az alkalmi munkáknak örülő, tengődő embereknek jutott az a sors, hogy az őn nyugdíjának fejében csak a munkavégzés hátrányait megtapasztaló céltáblák legyenek. (akik utcát sepernek, akiket feketén dolgoztatnak)Több tiszteletet nekik, önről sem feltételezik hogy csalta a munkát.

kiszolgáltatott # 2011.06.25. 04:41

Bár nem Bp-i vagyok,de velük mi lesz?:http://www.fn.hu/…ra_budapest/
Most ugyan rokk.nyugd.pedagógus (ill.Rehab alatt álló potenciális csaló)vagyok,de ezek az intézkedések mindig felháborítanak.
A politika sajnos mindent átitat,szerintem egyszerűen azért,mert a jogszabályokat politikai,és a háttérben álló üzleti körök hozzák,de a jogszabályok következményeit kevéssé viselik.Vagy rájuk kapcsolataik,törtető hajlamaik miatt nem úgy vonatkozik.
Az érintett gyerekeknél elmaradt rehabilitáció árát sem ők fogják megfizetni.

jácintka # 2011.06.25. 04:47

Spicivas!
Olvasva sokadik írását bizony elgondolkodom.
Ön csak az embert látja hibásnak , hogy nem dolgozik.
Mert tegyük külön azokat akik alapvetően undorodnak a munkától és azokat akik ledolgoztak 30 -35 vagy 40 évet.
Talán még azt is oda kéne bigyeszteni, hogy nem mindegy, hogy valaki irodába ülve tette ezt vagy kint szabad ég alatt, vagy télen fütetlen épületbe nyáron pokoli melegbe.
Ne csak azokat hibásztassák akik nem tudnak dolgozni.A miértre is érdemes lenne figyelmet fordítani.
Kelet és Nyugat Magyarország. Ez olyan mint Magyarország és Nyugat Európa!
Addig amig ugyan azok a feltételek nincsennek meg addig nem lehet hasonlítgatni
Addig amig nyugaton fejbe kólitanak egy vállalkozót mert a dolgozónak nem adta ki szabadságát ami meg illeti, vagy a pihenőidőt nem engedte megtartattni stb.
Addig itt keleten Magyarországon erről nem beszélhetünk!

A politikusoknak amig asztal mellöl irogálják össze a éppen eszükbe jutott hajam égnek áll szöszzeneteiket, addig csak is ilyen bődületes marhaságok jönnek ki.

szafika # 2011.06.25. 04:52

Kedves Spicivas ! Faluhelyen élek, teszem a dolgom , ahogy itt bárki más, nem íróasztal mellett éltem le az életemet/ dolgoztam le , ha így megfelelőbb / és teszem is a dolgom, addig amíg meg tudok mozdulni,amíg fel tudok kelni, mert se maga, se más nem dolgozott azért, h én nyd-ba lehessek akárhány évig . Nem azokkal van bajom , akik ledolgoztak egy életet , és ma nem találnak munkát, de úgy gondolom, mivel nincs is elég munka , álljon félre az , aki már megtette a magáét, hagyjon dolgozni , érvényesülni másokat is , mert a fiatalnak nem jut munka ! Van dolgom éppen elég, ellátom a családom , segítek szívesen annak , akiről tudom, h dolgozott már eleget, és ma már nehéz neki sok minden, de ne akarja rám tukmálni olyanok tiszteletét, aki eddig 2 szalmaszálat se tett keresztbe, csak várta a sültgalambot.

szafika # 2011.06.25. 05:08

Kedves Spicivas!

Én azt azért erősen kétlem, hogy maga , v bárki más termelte volna meg az én nyugdíjamat ," ratkós" születésű vagyok, dolgoztam épp úgy , m bárki más, aki dolgozott egy életen át, nem kaptam ingyen se lakást, se semmit, ezt faluhelyen nem osztogatták úgy, m a városokban. Nem vetem meg a munkanélkülit, van a környezetemben éppen elég, mint ahogy olyan is ,aki a leszázalékolása óta, úgy feltámadt, h csodák-csodája, ma már fitteb, fürgébb , m én valaha is voltam.

kiszolgáltatott # 2011.06.25. 05:10
Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.25. 05:46

Miután elterjedt vélekedés, hogy az orvosi bizottságok "lemészárolják" a rokkantsági vizsgálatra felülvizsgálatra jelentkezőket érdekes megnézni a valós számokat.
A bizottsági vizsgálatok statisztikája letölthető az orszi.hu oldalról.
Eszerint:

2011. I. negyedévben volt 20611 soros vizsgálat.
ebből 50-79 % os 16422 fő
rehabra 1434 fő
40-49 % os ketegória 2339 fő

2011. I negyedév II. fok 873 fő
50-79 % 376 fő
rehab 127 fő
szoc jár (40-49 %) 347 fő
Nem érte el a 40 %-ot 22 főnél !

Bár az I. és II fok adatai nem teljesen feleltethetők meg az látszik, hogy a minden második embert kidobnak állítás nem felel meg a valóságnak.

(Megjegyzés, Szafikának, és minden hasonlóképpen gondolkodónak. Két másodperc alatt bárkiből bűnbakot lehet csinálni, munkanélküliből, rokkantból egyaránt.Nem érdemes, Ha a rokkant a munkanélküliekben találja meg a csalókat, akkor a "munkanélküli" a rokkantsági nyugdíja mellett a háztájit, családot ellátó "rokkant"-ban lát csalót. Csak neki nem vizsgáltak "jól" . "Egészséges ember nincs csak felületesen vizsgált beteg" Szokták volt mondogatni orvos ismerőseim. Közben én az "egészséges" mind a két csoport jövedelmét, most kell hogy előteremtsem. És ha ezek gyűlölködnek, akkor kevésbé szívesen teszem.)

szafika # 2011.06.25. 05:51

Kedves Spicivas !
Szerintem az Ön "egészségével " a sajátját sem lehet könnyű megtermelni ! Én, és még sokan ne legyünk erre rászorulva soha. Miért is lennénk ?

kiszolgáltatott # 2011.06.25. 06:36

A számokat vizsgálva tehát:20611 felülvizsgált betegből 16422 maradt rokkant státuszban?és nem rehabilitálható jelzéssel? Mert a rehabilitálható meg a rehab járadékosok közé kellett ,hogy kerüljön.
Ez valóban azt tükrözi így számtanilag,hogy 80%-ban elfogadták a "nem rehabilitálhatóságot".Csak akkor meg hol a koommunikációban emlegetett indokolatlanul sok beteg.

kiszolgáltatott # 2011.06.25. 07:35
horgászapácban (törölt felhasználó) # 2011.06.25. 07:37

Kedves Spicivas!
Ezek az első negyedév számai,és hidd el,a második negyedév adatai is hasonló arányokat fognak tükrözni.
Az,hogy a soros felülvizsgálatok alkalmával a jelenlegi irányelvek alapján a betegek kb.10%-át minősítik vissza 50% alá,életszerű.
Nekem sem lennének aggályaim,ha mondjuk a jövő héten kellene mennem 'sorosra',hiszen diagnózis,therápia ugyanaz,mint 3, 7, vagy 9 évvel ezelőtt.
A felháborodásunk oka az,hogy júl.1-től kezdve a nem korbetöltött III.csoportú jelenleg rokkantnyugdíjas betegek legalább felét a kormány szerint vissza KELL irányítani a munkába.
Nem azt mondják,hogy a felülvizsgálatok szigorításával kiszűrik a csalókat,hanem előre meghatározzák a szerintük munkaképes emberek számát,amely számnak 100000 fölött KELL lennie.
Na ez az,ami rendkívül aggályos.
Egyébként olvasgattam a blogodat,írásaidból átjön az empátia,sok sikert a folytatáshoz.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.25. 09:07

Kedves Szafika !

Az önök által megtermelt nyugdíj annak idején elszállt. Így abból él, amit az éppen dolgozók, köztük én is befizetek. Nincs ebben semmi rendkívüli, mondtam egyetlen valóbban rokkanttól és munkanélkülitől sem sajnálom. De az már bosszant, hogy valaki az én pénzemen gyűlöletet szít. Ha gyűlölködni képes akkor dolgozni is, ez ilyen egyszerű. Ráadásul a gyűlöletkeltés inkább a rokkantak ellen fordítja a dolgozókat, M-on nem szeretik a hangos acsarkodást. Ha jól emlékszem már itt is szóltak másoknak, hogy van volt a listán is munkanélküli és nem a saját hibájából. A rokkant nyugdíjasok fele dolgozik. Ők is mondhatnák, hogy aki nem az nem akar. Annyifelé szét lehet hinteni a gyülölködést, de minek.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.25. 09:16

Horgászapácban!

Az egyik kedvenc téma a "gonosz" bizottság által kiszórt vizsgáltak volt. Hát ez nem áll meg. Érdemben nem növekedtek a vizsgálatok számai sem. (Az újak esetében nehéz a bekerülés a fele nem éri el a rokkantságit.) Az hogy hogyan lesz július egy után a 100-150 rokkantból egészséges még nem lehet tudni. Csak remélem, hogy szép csendben visszavesznek ebből a szólamból.Ha a bemeneti nyílást szűkítik lassan visszaáll a rokkantak száma az európai átlagra. Most túl nagy az indulat, ami annyiból jó hogy felszínre hoz rengeteg problémát, de a téma bonyolultsága miatt nem történt érdemi előrelépés. A "végleges" érv kiütését nem tartom annak, szerintem eddig is volt lehetőség csalás esetén az ellátás megvonására.

szafika # 2011.06.25. 10:33

Kedves Spicivas!
Kétlem, h csak úgy elszállt volna ebben az országban bármi is , legfeljebb elköltötték, de ha már fizetésről van szó, a gyerekeim is dolgoznak, azt hiszem , sem én ,sem más nem vagyunk a maga által megtermelt javakra rászorulva, nem gyűlölködöm, eszembe sincs , nyugodtan költse csak a saját családjára, hiszen a család az első, a második, a harmadik, utána jöhet másé ! Szerintem ezzel az emberek java így van.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.25. 12:39

Szia mari 55 !

Jövő áprilisig írta ,de még van 15 nap felebezés ha a másik fél fellebbez .És még lesz egy tárgyalás azután többet tudok mondani.

jácintka # 2011.06.27. 05:11

Spicivas!
Jár már e bizottságok előtt valaha?
Akiket öngonosz bizottságnk nevezet idézőjelbe.
Én inkább szakmailag tudatlan , öregedő 80 -s éveibe járó aggastyánok gyülekezetének.
Akik 10 másodperc alatt tudnak vérnyomást mérni!
Egy agydaganatosról megállapítja , hogy tök egészséges!Egy inkontinenciát nem tudd felismerni mert éppen nem csináltaa össze magát a vizsgált beteg!
Az ön adatai között nincs , hogy hány beteg embert dobáltak ki a rendszerből !Megszüntetve a minimális 27.000 kemény magyar forint vagyis kb 100 euró Rendszeres szociális járadékát.
Nem gyülölködés van legalábbis én szerintem , hanem hogy nem tényszerűen vizsgálják a beteg embereket.
Ha valaki rokkant akkkor valószinű nem tud dolgozni ha igen akkor megnézni , hogy mit is dolgozik!
Én több tiszteletet adnék azoknak az embereknek akik annak idelyén ezt az országot újjá építeték!
Valyon miért is tették a jővő nemzedékért ? Önért is !

tanárúr # 2011.06.27. 05:25
kiszolgáltatott # 2011.06.27. 05:55

A főigazgató szerint a vizsgálatok "pozitív irányból közelítik meg" az ellenőrzött rokkantnyugdíjasok problémáit, vagyis az elhelyezkedéshez szeretnének nekik segítséget nyújtani.
Én azt is szeretném,ha először a gyógyuláshoz is több segítséget nyújtanának.

Poruljárt_Attila # 2011.06.27. 07:00

1,

"Az hogy hogyan lesz július egy után a 100-150 rokkantból egészséges még nem lehet tudni”"

Hallgatom a híreket, de csak nem tisztul a kép nekem.

És azt lehet tudni, hogy végül most akkor csak a III. csop-ot akarják felülvizsgálni vagy az I. és II. csop-ot is ? Vagy honnan szedték ezt a 100-150 ezres számot? Olyat hallottam, felírtam magamnak, hogy 260 ezret akarnak összesen felülvizsgálni, csak azt nem tették hozzá, hogy a III. csop-ból vagy pedig összesen.

Valaki tudja ezt részletesen? Visszaolvasgattam itt sokat, de nem sikerült megtudnom.

2,
Itt legutóbb meg olvasom ezt a pozitív irányú szemléletet a felülvizsgálatokban, és hát van némi kétségem azért. Voltam én már nem egyszer felülvizsgálaton, és minimum elnézést kell kérni, amiért egyáltalán be merek menni, és utána is minden lehetséges módon szétalázzák az embert, de ezt nyilván mások is tapasztalják. Vagy talán most a felülvizsgáló gárdát is lecserélték volna?

3,
További kétségem, hogy akinek megállapítottak konkrét "megrokkanási időpontot" és arra adtak X %-ot, azóta pedig semmi javulás nincs, csak romlás, akkor mégis hogyan lehetséges, hogy mégis folyamatosan csökken az a % ? Ezt érti valaki?

4,
Mikortól lép életbe az új szabályozás, mely szerint nem lesz rokkantnyugdíj, hanem egészségkárosodási segélynek nevezik helyette?

Összegezve:
Hallani pár apró részletet sokszor, de sztem még soha nem álltak ki konkrét, érhető, világos információkkal. Vagy én látom csak rosszul ?

fagyongy55 # 2011.06.27. 12:34

http://www.fn.hu/…n_nyugdijak/
ez gyönyörű lesz a kormánytól

matyin # 2011.06.27. 17:28

Kedves Spicivas!

Semmi gyűlölködés nincs abban, amit most írni fogok. A pénz, amit befizettünk mi rokkantak az nem elszállt, hanem azt ellopták, vagy törvényesen felhasználták, odaajándékozták sógor, koma, jó barátoknak. Most a hozzászállásom írásával egy időben mondta Orbán, hogy nem adnak segélyt annak, aki bír dolgozni. Szeretnék, néhány segélyezeti csoportot felsorolni, az állandóan felsoroltakon kívül. Ezek a csoportok nem akkora összegbe kerülnek az adófizetőknek, mint akiket állandóan emlegetnek.

  1. Munkahelyteremtés, (Semmivel nem ad több munkát, mint amennyit egyébként is adna)
  2. Munkahely megtartás, (ha nem kellene, a portéka nem tartaná meg a dolgozót még akkor, sem ha kap támogatást)
  3. Földalapú támogatás, (ha nem termel gazdaságosan, hagyja parlagon a földet, a gatyamadzag gyáros nem kap segélyt, a mezőgazdasággal foglalkozóknak, ha rossz a termés az árakban meg térül a vevőknek kerül minden többe.
  4. Ilyen olyan növények kivágása, telepítése,(lehetett hallani arról, több milliót kaptak szőlő kivágására, majd telepítésre)
  5. A sok haszontalan politikusnak kifizettet milliárdok (nagyobb az adósságunk, mint rendszerváltás előtt volt)
  6. Adócsalások, (még feljelentésre se vonják felelősségre az adócsalók nagy részét)
  7. Vesztegetési pénzek, (ezek csak úgy elszállnak, olcsóbban megvalósítható beruházásokért, többet fizetnek, ha a nyertes pályázó visszafizet az elbírálónak)

Mindezek mellet még sok olyan dologra költ az állam, amire nem kelleni, vagy esetleg érdemesebb lenne egy mindenki számára élhető körülmény megteremtése. Úgy gondolom a segélyezettek többsége nem plazma TV-re költi, a segélyt mikor megkapja, hanem próbálja a családjával túlélni ezt a helyzetet.
Mindezeket összefoglalva, akkora fizetésért joggal elvárhatjuk politikusainktól, hogy az állam pénzét tisztességesebben osszák szét. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a segélynek 25 %-a gyorsan visszafolyik az államkasszába, mint áfa.

Nap-lemente # 2011.06.27. 17:38

Kedves Fórumozók...sorstársaim!

"
Rendszeresen olvasom a Jogi Fórumot...mivel én is "sorstárs" vagyok!!
2000 Jan.óta r.nyugdíjas 67%-os ...1 éve 60%-os. Nem pénzért vettem a betegségem én sem...és nagyon el vagyok keseredve!!!
2012.Jan.-ban kell ismét mennen felülvizsgálatra ha nem hívnak be elöbb.Az életem értelmetlen ... és ugy érzem teljesen kilátástalan és reménytelen!!
Rehabra nem vagyok alkalmas....De lehet,hogy mégis ?? Ki tudja...kormány szerint bíztos az vagyok!! 1958-ban születtem és sajnos csak 25 évem van amit
munkával töltöttem.
Kérdésem a következő lenne : Van-e már olyan r.nyugdíjas akit behívtak előbb ? "Vajon" ...mire számíthatok....mi lesz velem...Velünk???...
”"

Icike42!

E-mailon már írtunk egymásnak / Katalin vagyok /.
Szeretném elkérni Pósfai úr hivatalának elérhetőségét?
Már nem bírom tovább!! Félek...rettegek,zsong az agyam .Se éjjelem-se nappalom.
Miért éljek ...van-e ennek igy értelme??

matyin # 2011.06.27. 17:48

Az előbb kimaradt. Az elszállt pénz, egy biztosítási szerződésen alapult, amiért az állam kezességet vállalt. Ha valaki kőt, egy Cascót a biztosítás megkötése után két nappal összetöri, az autót a biztosító nem mondhatja, hogy a pénz elszállt, kutya kötelessége fizetni, mint ahogy a rokkantaknak is a nyugdíjat, erről szolt a TB befizetés.

Tom12 # 2011.06.27. 18:15

Mindenki beszél mindent hogy hogy hány ember lesz felülvizsgálva, de arról senki sehol nem beszél hogy akik véglegest kaptak azokkal mi történik.

segal001 # 2011.06.27. 18:18

DE HÁT MINEK ÍRJAK HA EGYIK HOZZÁSZÓLÁSOMAT SEM TETTÉK IDE!!