Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kiszolgáltatott # 2011.06.22. 06:00

Azt hiszem még mindig aktuális:,és objektívebb,mintha saját sérelmeimet solrolnám:Jogtalan visszaminősítések a rokkantnyugdíjasok körében
Írta: Kelemen Anna: „Az engem felkeresett betegek többségénél az a feltűnő, hogy a korábbi rokkantsági felülvizsgálatuk óta állapotuk vagy stagnált, vagy romlás volt tapasztalható, s ennek ellenére az ORSZI a korábbinál jelentősen kisebb százalékot állapít meg" – állítja Dr. Petrássy Miklós szakorvos és egyben a témában jártas ügyvéd, aki régóta foglalkozik jogtalan visszaminősítési ügyekkel."

tanárúr # 2011.06.22. 11:50
tanárúr # 2011.06.22. 12:06

http://nol.hu/…nyugdijakhoz

Teljes fordulat 7 hónap alatt.

kiszolgáltatott # 2011.06.22. 12:17

Idézet a cikkből:
2010 nov-ben még ez volt az álláspont:
"bár a Fideszhez közel álló közgazdászok, mint Heim Péter, szükségesnek tartják a rokkantnyugdíj-ellátási rendszer gyökeres átalakítását, és a jogosultságok felülvizsgálatát, a kormány erre nem vállalkozik."És most?-vállalkozik.
Ez tényleg nagy fordulat.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.22. 16:59

T. Kiszolgáltatott !

Vajon hány olyan beteg fordult meg az ügyvéd úr praxisában, aki azért indított pert mert túl magasnak találta a neki adott rokkantsági százalékot ? Pedig felfelé is lehet eltérés. De azzal nem reklamálnak. Ennyit érnek ezek a nyilatkozatok. Szerintem érdemes figyelni mit teszünk közzé, mert vérciki tud lenni

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.22. 17:04

Kedves Spicvas !

Egy főorvos nemrég mondta nekem azért kell alsóneműbe levetkőzni ilyenkor, mivel lehet olyan betegség amit maga a beteg sem vesz észre ,lehet egy bőr rák gyanú vagy bármilyen mirigy vagy ilyen dolgok ezt nekik kötelességük megvizsgálni.Tetőtől talpig.

kiszolgáltatott # 2011.06.22. 17:07

Bizonyára többen kaptak "kisebb százalékot",mint "nagyobbat".De szerintem a lényeg,hogy nem lehet az embertelen módszerekre,és akár csak néhány estre is bólogatni.

Stefan Zaitsev # 2011.06.22. 17:22

Kedves rokkantnyugdíjas barátaim, hát hatalmas pofára esés, hogy az Alkotmánybíróság átértelmezte a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatos korábbi gyakorlatát. Míg a taláros testület 2007-ben a 37/2007.(VI.12.) AB határozatában, illetve az 51/2007.(IX.15) AB határozatában még úgy foglalt állást, hogy a társadalombiztosításnak a szerzett jogok garantálását az ellátáshoz való alkotmányos jog megvalósítására figyelemmel biztosítania kell, addig a 239/B/2009. AB határozatában már azt mondta ki, hogy rokkantsági nyugdíjra való jog nem szerzett jog, hanem csupán egy jövedelem-kompenzáció, így azt az állam bármikor megszüntetheti, elvonhatja. (Ezt az álláspontját erősítette meg most, a június 7-én közzé tett 1228/B/2010. AB határozatában, melyre napjainkban oly sok sajtóorgánum utal.)

De azért egy mázlitok még maradt, mert maga az Alkotmánybíróság sem következetes - mondhatnám, hogy össze-vissza itélkezik, vagyis Orbánék számára is még talán kiszámíthatatlan -, ugyanis máig él az AB-nek a 43/1995.(VI.30.) AB számú határozatban lefektetett jogértelmezése, mely szerint azon társadalombiztosítási szolgáltatások megvonása vagy jogalapjának kedvezőtlen megváltoztatása esetében, ahol a biztosítási elemnek van szerepe, a tulajdonvédelem alapján kell megítélni a szociális ellátásokba való beavatkozás alkotmányosságát. Ha az Emberi Jogok Európai Bíróságához akartok írni, akkor erre hivatkozzatok.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.22. 17:34

Kiszolgáltatott !

Nem kell lacafacázni, hangulatot akart kelteni. De hát rossz eszközt választott. Ha valaki készpénznek vette volna és ezzel érvel kiröhögik. Így is tudott, hogy szigorúbbak a vizsgálatok, de messze van az ön jelzéseitől. Lehet, hogy egyénileg sértette a vizsgálata -elhisszük, hogy beteg és nem a kamusok egyike - de hergelni a többieket nem kell. Pláne nem egy reklámszöveg közreadásával. Ha átküldi a magán emailomra a papírjait megnézem. A leggyakoribb az innen küldött anyagokban az, hogy a daganatos betegségen átesett emberek fizikálisan rendbe jönnek nagyjából, de a szakszerű pszichés támogatás nélkül mentálisan tovább romlanak. És ez persze hozza magával az újabb betegségeket (magas vérnyomás, fekély, depresszió). A minőségibb ellátásért küzdést tartom jó elképzelésnek.

kiszolgáltatott # 2011.06.22. 17:41

Hangulatkeltés? Hiszen a jogi fórumon jogászt idézni talán nem bűn.Beteg emberek jogaiért kűzdeni ezt kivételes elhivatottságnak tartom.
Ill.van akire ez a bizonyos kisebb százalék életveszélyes is lehet.

ujpesti # 2011.06.22. 18:53

Spicivas !
Én még olyan perről nem hallottam,(nem is tudom elképzelni)hogy a pernyertes fellebbezett volna.
Engem ezekben az ügyekben az zavar,hogy beteg embert kitesznek az ellátásból,ha véletlenül talál munkát,elvállalja,esetleg emiatt súlyosbodik a betegsége,vagy rossz esetben meghal,ki viszi el a balhét ? Pld.magas vérnyomása van,kap egy agyvérzést.
Igaz,azt nem lehet bizonyítani,hogy a stressz miatt kapta !

skorpió13 # 2011.06.22. 19:55

vbartamonika!Ez egy marhaság.Nekem 220/120 volt a vérnyomásom mikor felül vizsgálaton voltam.Nem szóltak,pedig véleményem szerint köteles lett volna első segélyben részesiteni.Csak 1hónap mulva tudtam meg,mikor a határozatot meg kaptam Azon láttam.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.23. 01:20

Tisztelt Kiszolgáltatott !
Hát egy ügyfeleknek szóló hirdetés esetében természetes, hogy az illető jogász a vásárlókat megfogó mondandót emel ki. Ezért hirdetés - ha rejtett formában is-. Ha visszalapoz a levelezésben láthatja, hogy a tavalyi évben a vélekedések ellenére nem nőtt a másodfokú felülvizsgálatok száma az orvosi bizottságoknál. A múlt heti négy általam ismert esetben vagy jóváhagyták az eredetit vagy pedig kategórián belül csökkentették.
Az hogy a vizsgálat idején kell e szólni a magasabb vérnyomásért vagy pulzusért szerintem az adott helyzet dönti el. Én is előre szóltam a fogorvosnőnek, hogy őt megharapni a jogos önvédelem esete. Meg is haraptam. :) Ő meg felütötte az állam. Így a lovagiasság szabályai szerint lemecsseltük. De gyerekként tényleg volt olyan, hogy elküldtek sétálni egy fél órát mert úgy majréztam :) Mert a fehér köpenynek nevezett effektus nálam mondjuk működik rendesen.
Tehát azt, hogy valakinél lépni kell e a kiugró vérnyomásnál ott helyben tudják eldönteni. Valószínűleg látott olyat az orvos ami miatt nem szakította meg a vizsgálatot.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.23. 07:45

Kedves skorpió13 !

Nem marhaság amit írtam elhiheted de ha akarod hallani az orvostól beszélhetsz vele ez előírás lenne csak az a baj ,hogy nem minden orvos tartja be sajnos .Első fokon nekem se mondtak semmit a vas hiányosságom hanem a határozaton volt rajta ,hogy vizsgáljanak ki.

Nálam ez az alapos vizsgálat ami legutóbb volt ,azt a bíró második szakértői kirendelésénél történt.

Azt ,hogy mit és hogyan tartanak be az orvosok egy vizsgálatnál az megint más lapra tartózik nekik is van egy munkaköri leírás .

skorpió13 # 2011.06.23. 16:49
vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.24. 10:59

Sziasztok fórumozok !

Egy kis jó hír megkaptam a második kirendelt szakértői véleményt ő 53 % ott adót és az első szakértői véleményt kijavitotta 57 % ra .Most 15 nap fellebbezési időt kell várni és akkor küldik mikor kell menni a tárgyalásra.

Egyszer csak vége lesz ennek az egésznek.

Mindenkinek kitartást és nem feladni.

kiszolgáltatott # 2011.06.24. 11:11

Örülök,együttérzek,és gratulálok a kitartáshoz.

jácintka # 2011.06.24. 12:19

Kedves Fórum társak.
Lentebb olvastam, hogy valaki felvetette vajon egy vagy két év múlva milyen hatása lesz a beteg emberek állítólagos munkába állításának.
Hány ember fog végleg eltávoznie földi világból.
Már ma is 10 milló alatt van az ország létszáma.
Nem hiszem , hogy a rokantakkal lehet a gazdaságot helyre hozni.Szólamokkal nem csak is munkahelyek teremtésével!
Munkára kellne fogni azokat az embereket akik segélyen otthon verdesik a feneküket.
Egy rokkant sőt járadékos nem biztos , hogy el tud menni dolgozni mert fel sem veszik.
A másik . Hány ember lett csökkent munkaaképességű azért mert olyan volt a munkahelye.Ezt érdekes valahogy nem vizsgálják.
Vagy ha igen az csak a tanulmányok írása szintjén marad meg.
Most a nagy hőségbe sem tartaják be a munkáltatók az erre az időre vonatkozó szabályokat az egészséges emberek felé akkor egy beteg embernél?

segal001 # 2011.06.24. 14:07

üdv mindenkinek. elolvastam a skrorpió 13 amit feltett , h érdemes elolvasni.engen csak az bosszant h lehúztam kemény 33 három évet az építőiparba és szerintem van olyan nehéz meg veszélyes munka is mint a rendőröké stb.elég volt egy rossz lépés és leestem a tetőről. de ugy h szinte minden csontom eltörött,2006 ban véglegesítettek, de ez most nem számít, régen volt amikor valaki 10 évvel elment nyugdíjba, van aki 20-25 évvel, akkor most itt nemszámítanak az évek. persze ők már idős emberek80-100 ezer a nyugdíjuk, nemsajnálom tőlük de valahogy nemértem a mostani rendszert. én 55 éves vagyok és engem akarnak vissza terelni a munkába, 10 cm rövidebb a lábam, meg a gerincem is,sérült az izületek is megkoptak már rendsen. akkor hol itt az igazság? nem is volt nem is lessz!!

szafika # 2011.06.24. 15:12

Jácintka , azt a réteget kellene munkára ránevelni, amelyik 3-4 generáció óta segélyből éldegél ! Tisztelt politikusaink kiszámoltathatnák , h az elmúlt 20-22 év alatt mennyibe került ez nekünk.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.24. 18:04

Szafika !

Már megint hangulatot kelt. Ejnye, nagyon nagy energiák feszülnek Önben. Ezt még kiválóan tudná használni a munkaerőpiacon. És máris csökkenne a munkanélküliek száma. (Ugye milyen kellemetlen ha lekezelően nyilatkoznak valakiről ? Ön se tegye.)

jácintka # 2011.06.24. 19:00

Lehet , hogy nem igy kellet volna ,de szerintem azt a réteget bizony munkára kell fogni!
Ez az ország érdeke !
Érdeke lenne az is , hogy a sérült embereknek a képességüknek megfelelő munkát adjon.
Az amit most rehabilitáció cimén kiáltoznak az egy nagy semmi. Az nem rehabilitáció .
Hogy mennyi milárd ment el ilyen alja néküli vödörbe szerintem senki nem meri kiszámolni.

tyukanyó55 # 2011.06.24. 19:44

Tisztelt Fórumozók!

Ismételten jelentkezem, mert aggódva olvasgatom az újabb fejleményeket a rokkantsági tervezetekkel kapcsolatosan.

  • A régebbi Fórumozók talán még emlékeznek az én ügyemre is, tavaly megnyertem a Munkaügyi Bírósági pert, visszakaptam a rokkant nyugdíjamat és az özvegyi nyugdíjamat is.

Azt hittem most már fellélegezhetek, annyi pereskedés- és harc után.
De úgy tűnik tévedtem!

Egyre inkább az jár az agyamban, hogy január végén leszek 57 éves, egyedül élek, tele devizahiteles lakástartozással, betegen.
Azon gondolkodom nap-mint nap, mi lesz, ha megint visszahívnak, és ne adj isten, megint visszaminősítenek, mint két éve??!!
Mi lesz akkor velem??! Kezdődne minden elölről?
Azt hiszem azt a megpróbáltatást, tortúrát még egyszer nem tudnám már végigcsinálni, már így is felőrölték az idegeimet.

  • Nem akarok itt nagy szavakat leírni - kérem ne is vessenek meg érte - de egyre inkább azon jár az agyam, hogy csakis egyetlen egy választásom lesz, ha mindez bekövetkezik: - fel kell adnom mindent, mert akkor már tényleg elbukom a lakásomat is, meg az egész megélhetésemet is.
  • Marad az öngyilkosság, inkább mint földönfutóvá válni !!

Azt hiszem ez a megoldás nagyon sok sorstársamban megfogalmazódik, nem egyedi probléma lehet ez részemről.
Napjaim állandó steszben élem, hogy mi is lesz ???
Már minden reményemet elvesztem lassan.
De azért valahol mégis csak reménykedem is, hogy minket már nem háborgatnak! Elég idősek vagyunk már , és évek óta munkára alkalmatlanok !
Kívánok mindenkinek erőt-egészséget- kitartást!

muci17 # 2011.06.24. 20:17

Tisztelt Fórum társak. Ha már egyszer van ez az oldal most ha van valakinak jó ötltet adjon tanácsot.2005.ben mütötek emlő rákkal éa minden reményem szét foszlot akkor.2007-2008.ban próbálkoztam elősször mint nevelö szülő,a másodiknál mint Örökbe fogado szeretem volna lenni,mind a két helyröl röviden el lettem tanácsolva.Ki fogás az egyszerü volt rákos beteg lettem és nem látják bizosítotnak,hogy a gyereket fel tudom nevelni.2010.ben oktoberben hirtelen a ráknak nyoma sincs,a"Doki" szerint.Bátorságomat össze szedtem és jelenkeztem Lombik programra a válasz röviden saját petesejtet a koromnál fogva nem használhanak "hibás lenne a gyerek genetika"és a donort sajnos nem tudom fizetni,és itt jön a lényeg a daganatom eseleg ki ujjulhat.Magyarán mondva nem lehet gyerekem mert egy agreszív daganaom volt,és csak dolgozni lettem jó.Mint Nőnek érzem magam de gyereknélkül ezt nem tudom elfogadni mert nem ezt terveztem annak idején.Van akinek minden össze jön és van akinak nem hát Én az utóbbihoz tartozok és most elkeseredtem .Csak mint munka erő jövök számitásba de mint Nő nem. Várom a Fórumon Ti mit tennétek,Kimaradt eddig decemberbe leszek 48.éves.

szafika # 2011.06.25. 03:54

Spicivas ,drága! mivel maga még kicsit odébb van attól , h ledolgozott 42 éve legyen , meghagynám magának ezt a hatalmas lehetőséget , meg azoknak is akik, eddig ezt sose tették / akik még töredékét se dolgoztak, higyje el , sokan vannak /, ki ne találja, h ilyenek helyett, miatt én dolgozzak 50 évet , viccnek is rossz !!!/ Természetesen szolidáris vagyok, olyanokkal, akik szerintem megérdemlik !/