Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


mokus123 # 2011.06.20. 15:41

Icike42

Akkor ezt úgy értelmezzük, hogy nyavalyás 32 ezerért dolgozom 4 órában, akkor elvehető a rokk.nyugdíj?

végrehajtó1 # 2011.06.20. 16:10

Rokinyugger ne dolgozzon.Azért rokkant és kap ellátást.

Dolgozzon az akinek semmi ellátása nincs.

mokus123 # 2011.06.20. 16:27

Hát ez felháborító!
Egyébként én a rendvédelmisekkel teljesen egyet értek .
Nagyon csúnya dolog már nyugdíjban lévő embereket vissza rángatni a nem létező munkaerő piacra.

mokus123 # 2011.06.20. 16:34

Adjanak munkát inkább a fiataloknak. Tízezrével nem találnak munkát.
A környezetemben az összes fiatal munkanélküli. Már lehet, hogy munkanélkülit sem kapnak.

ibi60 # 2011.06.20. 17:19

ATV ma 19 óra 25 perc Egyenes beszéd: rokkantnyugdíjakról lesz szó

Korall54 # 2011.06.20. 17:51

Icike42

Én az előrehozott nyd. témában vagyok érintett, de egy ideje már mindegyik nyd-jal kapcsolatos topikot olvasom, tehát ezt is. Kívánom, h az itteni fórumozóknak minél megnyugtatóbban alakuljon a helyzete.

A közmunkával kapcsolatban ma 19:05-kor írt hsz-od megerősíti azt a sejtésemet, amit a témával foglakozó cikkek sorai között olvasva gondoltam, h kikre is fog elsősorban vonatkozni. Akik életerős fiatalok, középkorúak, de még egyetlen napot sem dolgoztak. Őket apránként kell hozzászoktatni a rendszeres munkához akár csak napi 4 órában eleinte (időre kelni, munkaidőkezdéskor felvenni a munkát nap mint nap, stb.)
Remélem, alaposan megvizsgálják az emberek helyzetét, előéletét visszamenőleg akár 10 évre, s azután kötelezik közmunkára, olyanra, ami képzettségének, korábbi munkatapasztalatának, egészségi állapotának megfelelő.
Gondolkodjatok el és ti is olvassatok a sorok között.

Nagyon együttérezve veletek, üdv: Korall


Üdv: Korall (53-as nö)

végrehajtó1 # 2011.06.20. 17:59

Icike42

Nem a média sugall, hanem az 'embered' hazudik..:(

szafika # 2011.06.21. 06:16

Végrehajtó1: meg az is dolgozzon , aki eddig sose dolgozott ! Vagy csak nagyon keveset , 10-20 évet !!

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.21. 07:40

Tisztelt Forumozók !

Jelezni szeretném, hogy a személyes elkeseredettség mellett is zavaró ha más csoportok felé gyülölet árad. Annak nincs értelme, csak visszatetszést szül. Akinek a környékén nincs munka örömmel elvállalná a rokkantnyugdíjasok fele által betöltött állásokat. Mert úgy is lehet nézni, hogy milyen rokkant az aki még tud mellette dolgozni ? Erről szól az Alkotmánybírósági döntés is, ha elolvassák figyelmessn. Tehát nem érdemes ötletelni mások rovására. Olvastam valakitől, hogy dolgoztassák a fiatalokat. Hát szerintem a fiatal meg úgy gondolja dolgozzon az idősebb ha már eddig kapta ingyen a rokkantnyugdíjat.
Könnyű egymásnak ugrasztani a szegényeket, legalább azok akik átélték a dolgokat ne szorgoskodjanak ezen. Üdvözlettel:
Spitzer Tibor

végrehajtó1 # 2011.06.21. 08:39

szafika

Aki eddig sem dolgozott az ez után sem fog.Meglátod.

Ez csak a csuti törpe álomvilága...

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.21. 09:10

Kedves Szafika !

Nekem sincs meg teljesen a 10 évem ,de ha beteg az ember és nem kell a kutyának sem és nem is menne a munka akkor nem gondolod ,hogy ez tőled kissé nagyon bántó dolog?

szafika # 2011.06.21. 10:28

Nem akarok megbántani senkit, tisztába vagyok azzal is , h egy államnak kellene eltartani azokat is akik arra rászorultak, / meg a családjuknak / amikor azt látom, hallom , h olyan emberek maradnak ellátás nálkül, akik dolgoztak egy életen át ledolgoztak 30-35 évet, ennyi év után már nem találnak munkát, de nyugdíjba nem mehet,/ vagyis a kutyának se kell / mert a rá érvényes nyd korhatár mindíg odébb tolódik, 55-56 éves korára rengeteg egészségügyi problémával küszködnek,/ de ez se érdekel senkit,/ akkor persze, h felháborít az, h munka nélkül, minimális ledolgozott évvel , több juttatást kap ma sok olyan 55-60 közötti emberke , akinek a nyd-a, bármilyen egyéb juttatása meghaladja a sokak által ma netto 65-70 e ft-ot, mert az elmúlt 20-25 év emeléseivel messze elhúzott a 35-40 éve dolgozó fizetésétől, nem mindenhol osztogatnak zsebbe pluszt, nem mindenkinek osztogatnak kiemelt támogatást, ilyen-olyan jogcímen ,szerintem az egész eu-ban nincs olyan ország, ahol nagyobb nyd-at kap az aki alig-alig dolgozott , ennélfogva a közösbe se sokat fizetett be. Nem akarok bántani senkit , mindenkinek megvan a saját gondja , baja , problémája , amit a legnagyobbnak tart, de valaki azt írta, h nem ért egyet azzal , h 40 év munkávalelmehessenek a nők nyd-ba , mert nem fizettünk be annyit, h 10 évnél hosszabb időre fedezve lenne a nyd -unk, hát szerintem meg ,akár pasi , akár nő, legyen elég a 40 év.

szafika # 2011.06.21. 10:59

Az is igaz, h ezért a leginkább a politika , és a politikusok a felelősek, mert ők nem azért üldögélnek ott a sok százezres fizetésükkel, / V 1-2 millióssal ?! / h legyen jól fizető állásuk, hanem azért is valahol, h értelmes munkát teremtsenek a népnek, hadd boldoguljon már az is , nem csak a felső vékonyka kis réteg, akinek esze ágába sincs munkahelyet teremteni , jobban szereti a rongyot rázni, sose fogja magát beleélni a mások gondjába,nyomorúságába , mert magát kiváltságosnak képzeli, holott tán életéba se rakott keresztbe 2 szalmaszálat se . Természetes, h hiányzik a 800 ezer munkahely , ami anno megszünt, és pótolva azóta se lett, de ez nem látszik, h megviselné kedves politikusaink életét,hiszen ők szépen gyarapodtak az elmúlt 22 év alatt is , míg az emberek hatalmas százaléka lesüllyedt a béka hátsója alá .

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.21. 13:06

Kedves Szafika!

ez egy régi mese volt, hogy az állam feladata a munkahelyteremtés. Az állam csak olyan munkákat tud elvenni másktól mint a közterület karbantartás vagy gátépítés. Oda meg ha jól értem nem akar menni. Ha minden az állam kezében van, akkor sok a termelés szempontjából felesleges embert fel lehet vetettni, de a végén az ő bérüket is csak a ténylegesen dolgozó emberek teremtik meg. Tehát nem kellene visszasirni azt a korszakot. Felléphet persze az állam is rendes vállalkozóként, de akkor ugyanúgy meg kell dolgoztatni az egyiket mint a másikat. Szóval a munkában nincs könyített meg kevésbé nehéz, hanem egyforma pénzek vannak. A kötelező egészségbiztosítása volt, van azért, hogy ha elveszti a munkavégző képességét akkor se maradjon jövedelem nélkül hanem részben vagy egészében a biztosított mivolta alapján kapjon pénzt. ez egy világos alap a MEOSZ is ezzel érvel. Sem a munkanélküliket, sem pedig a politikusokat nem szidta Hegedüs elnök valószínúleg mert ő tudta, hogy fröcsögéssel nem lehet előbbre jutni. Szerintem, ha gyakorlati tanácsokkal segíti egymást az oldal az jobban megfelel mindenkinek mint ha különböző pro és kontra politizálás megy :)

vbartamonika@citromail.hu # 2011.06.21. 13:06

Kedves Szafika !

Igen sajnos senkinek nem mindegy nálunk egy kiskorú gyerek nézi és éli át ,hogy min megyek keresztül és hányszor kell neki mondani ,hogy nincs .

Különböző segélyekből meg nem kapunk mert őrüljek ,hogy a párom dolgozik ,de nem sokat keres és ő is beteges .

Ez a szomorú dolog mindenhol sajnos.

brrrrr # 2011.06.21. 13:57

Tisztelt Spitzer Tibor!

Először is elválasztandó a rokkantnyugdíjas azoktól az emberektől akik megvásárolták ezt a lehetőséget. A
A rokkant nyugdíj köztudottan alacsony. Sokszor nevetségesen az. Ezért erejüket megfeszítve próbálnak mellette dolgozni. Lehet Te egy hétvégén többet költesz mint amiből az érintetteknek meg kellene élni egy hónapban. Tehát nem élvezet számukra a munka hanem kényszer. Meg merem kockáztatni hogy a kétféle bevétel nem tesz ki egy normális fizetést. Ezt nem kéne sajnálni senkitől, ahogy sok embernek az életkörülményeit és életminőségét sem sajnálnád és nem akarnád magadnak.
De hogy teljes legyen a körkép elmondom, hogy sok jogosan rokkant nyugdíjban lévő korábban akár már több évtizedet is dolgozott ami viszont nem mondható el azon fiatalemberekről akik eddig minden megkötöttség és munka nélkül vehették fel a segélyeket és a családi pótlékot. Na ők azt valóban "ingyen" kapták.
Viszont igazad van! Nehogy már a fiatalok dolgozzanak! Sokkal kényelmesebb ha a negyvenes/ötvenes jogosan beteg emberek teszik! Húzzanak csak vissza dolgozni és dolgozzanak meg a pénzükért! Én meg hozzáteszem szerényen, hogy közben elgondolkozhatunk hogy ezek szerint felnevelkedett egy fiatal korosztály akiknek a szociális érzékenységük egyenlő a nullával.

brrrrr # 2011.06.21. 15:08

Hát...ilyen megközelítésben azt kell hogy mondjam, igazad van.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.21. 16:45

T. Fórumozók !

Először köszönöm, hogy valaki fiatalnak nézett ez jólesik, ha sajna már nem is igaz. Ha megnézi a honlapom láthatja hogy 48 éves vagyok. De nem ez a lényeg. Az átlag rokkant nyugdíj olyan hetvenháromezer forint a még nem nyugdíjaskorúaknál. Ez sokkal több a megélhetés szempontjából, mint ha csak a számbeli különbséget néznénk egy munkanélküli szempontjából (28500 Ft.). Ahogy valaki ragaszkodik ahhoz, hogy válasszuk el a rokkantakat a csalóktól ugyanúgy kikérhetik maguknak a munkanélküliek ha őket összemossák a munkakerülőkkel. Mert a 430 ezer munkanélküliből sem több a tényleges munkakerülő mint a rokkantak között a csaló. És van nem egy olyan rokkant ismerősőm aki az átlagos magyar nyugdíj felett kap és még mellette dolgozik. Így a jövedelme nem is olyan alacsony. Ezért javasoltam régebben itt, hogy inkább azt szorgalmazzák, hogy a magas rokkantnyugdíj mellett ne lehessen dolgozni, de az alacsony mellett igen. Ez mások számára is elfogadható.
Másrészt tényleg rendezni kell ezt a régi problémát, hogy a teljes rokkant hogyan tud dolgozni. hivatkoztam már rá, 2008-ban 9000 fő I csoportú rokkantnak volt 8 órás bejelentett munkája. Ez is csalás a társadalom szemében.
Egyébként nem vagyok magasan fizetett hivatalnok és jó régóta magam keresem meg az adozott jvedelmemet. Ez jelent egyfajta szellemi függetlenséget. Hogy azt mondhatom amit gondolok. Egy állami alkalmazottól ezt most sem várhatják el, neki azt kell mondania amit a vezetése diktál. Tehát csak a saját jó érdekérvényesítésükben bizhatnak. ahhoz meg a hergelés nem sokat tud hozzátenni.

skorpió13 # 2011.06.21. 17:27
skorpió13 # 2011.06.21. 17:43

Spicivas!Véleményem szerint ne rokkant nyugdijas és rokkant nyugdíjas között tegyünk különbséget,hanem beteg és beteg ember között.Véleményem szerint ha egy rokkant nyugdíjasnak van munkahelye,tehát munkára alkalmas ugyan már mért kapjon rokkant nyugdíjat?Ne kapjon.Kapjon az,aki beteg és munkavégzésre alkalmatlan.Számomra mindig is érthetetlen volt,hogy valaki rokkant nyugdíjas lett és maradt a munka helyén és dolgozott tovább.Az,hogy kinek több ,illetve kinek kevesebb a nyugdija az munkabér és munkaviszony függő.Tehát ha változtatás történik véleményem szerint ugy igazságos,hogy aki dolgozik az ne kapjon rokkant nyugdijat is.De azt,hogy aki nem dolgozik és beteg azt munkára kényszeritsék az felháborit.

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.21. 19:30

skorpió13 !

Abban egyetértünk, hogy beteg embereket nem szabad munkára kényszeríteni. Sajna mégis évek óta megteszik a különböző intézményekben. (Csak erről keveset tudnak a kintlakók) De a helyzet bonyolultabb. Gyerekkoromban Szombathelyen gyakran elmentem a vakok foglakoztatója mellett - ők söprűket készítettek, tehát termeltek - Ezért pénz jár, rendes munkabér - nem mint amit csinálnak a foglalkoztatók egy részében, hogy éhbérért termelnek. A kevés nyugdíj mellé kell is a kereset, ráadásul el is kell tölteni a napot.
A látássérült vak természetesen 99 %-os rokkant a mostani besorolás szerint. Akkor dolgozhat vagy sem ?
Na ezt a felemás helyzetet kéne valahogyan feloldani. Erre mondom én hogy közmegegyezéssel, nem egyik vagy másik példa kiragadásával.

kobeka # 2011.06.21. 23:42

A történelem ismétli önmagát. Anno a II. világháború alatt volt egy Mengele nevű „orvos” aki eldöntötte a „munkaképességet”. Aki nem volt „munkaképes” az egyből ment a gázkamrába. Aki „munkaképes” volt azt halálra dolgoztatták. Az eljárás célja a pusztítás, és a rendszer eredményesen működött.
Jelenleg ugyanez zajlik a rokkantakkal. Jön egy „szakértő orvos” és dönt a „munkaképességről”... Az eljárás némileg finomodott, de a cél változatlan, továbbra is a pusztítás.
Gyógyszerre, megélhetésre nem elég az ellátás. Ha véletlenül akad munkaadó, amely bevállalja foglalkoztatást, azt a zsíros állami támogatás miatt teszi. A rokkant a minimálbérhez képest filléreket kap, bérként. Azután az ellátást elvonják, mert hát „munkaképes” lett.
Tévedés ne essék, a valóban munkaképes emberek ne kapjanak rokkant nyugdíjat. Lehet, hogy egyszer kiszűrik az álrokkantakat, de egyenlőre nem ez történik. A jelenlegi rendszer kitesz beteg embereket az ellátásból, miközben az álrokkantak maradtak.
Rendszeres a manipulált megtévesztő kinyilatkoztatás az aktuális kormányzat részéről. Kijelentő mondatokat hallok, hogyan és hova viszik közmunkára, gátra stb. a rokkantakat. Közmegegyezésre (amit Spicivas szeretne) törekvés nyomokban sincs. Szóba sem kerül, az hogy egészségi állapotnak megfelelő, tisztességes megélhetést biztosító, önkéntesség elvét tiszteletben tartó, termelő munkát végeztetnének. Betegállapotot nem figyelembe vevő, kényszerítés és diktátum jellegű jogszabályok készültek és készülnek.

kobeka # 2011.06.22. 00:01

Spicivas

Ha mindenki ennyire tájékozott lenne rokkant ügyben, mint te, akkor jobb lenne a világ.
A pontosság kedvéért írom csak le (tudom nem ez volt a lényeg),

összervezeti egészségkárosodás:
1 szem, látás elvesztése 24%,
2 szem, látás elvesztése 85%

Spicivas (törölt felhasználó) # 2011.06.22. 04:41

Kobeka !

Ha ha összeszeded a tételes listát az alapvető egészségkárosodások mértékéről+ többen még hozzáteszik a saját határozatukból az egyebeket akkor a neved alatt felteszem az oldalra egy rovatba, mert ez közérdekű. Abban nem értünk egyet hogy csak egyfajta szelekció létezik. Az általam vezetett fogyatékos csoportba tartozók felülvizsgáltaknál szokványos volt a felülvizsgálat -igaz, hogy hallássérülteket miért vetköztetnek alsóneműre nem tudom, de a seregnél még egyéb részletre is kíváncsiak voltak :) - De egyébként korrekt volt a vizsgálat.
Tehát a spicivas.lapunk.hu- kapsz egy oldalt erre, de semmi kommentár :)

kiszolgáltatott # 2011.06.22. 05:28

A történelem ismétli önmagát-sajnos.Egyre több helyen egy másik történelmi hivatkozást is látok:
http://www.fn.hu/…csokkentese/
Politika,vagy nem azért a múltból tanulni kellene...