Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


skorpió13 # 2011.06.16. 06:52
kiszolgáltatott # 2011.06.16. 06:59
kiszolgáltatott # 2011.06.16. 07:03

Idézet:"A rendvédelmisek ne háborogjanak, mert utánuk a civilek jönnek, és ők sokkal rosszabbul járnak. A nyugdíj számítása változik „Pályán tartó nyugdíjrendszer lesz, senki nem akar elmenni nyugdíjba!”

zoltika # 2011.06.16. 07:30

Tisztelt fórumozók!
Mekkora az esélyem egy tartós rokkantosításra, az alábbi állapotomban. Ruhaipari mérnök voltam. Ma már nem működnek olyan üzemek, ahol szükség lenne ilyen magasan kallifikált szakemberre. Pályát módosítottam, tanár lettem a helyi szakképzó iskolában.
56 éves vagyok, ez év febr. 16.ig dolgoztam azóta táppénzen vagyok. Ekkor a szép 25 éves fiam, sajnos nem megfelelő orvosi ellátás miatt meghalt. Akkor sokkot kaptam és azóta sem javul az állapotom. Inkább egyre rosszabbnak mondható. Bár megigértem, hogy a következő tanévre visszamegyek dolgozni, de napról napra azt érzem, hogy képtelen vagyok rá. A múltkor elhatároztam, hogy az orvostól bemegyek az iskolába, leadom személyesen a táppénzes papírom, de az iskolához közeledve, egyre rosszabbul éreztem magam és visszafordultam. Nem tudok emberek között lenni, egyedül gyermekem kutyáját tudom magam körül elviselni.
A múltamra lassan, képek segítségével próbálok visszaemlékezni. Arra sem emlékszem, hogy az iskolábban konkrétan miket is tanítottam.
Hogyan tovább??????????
Válaszokat, segítséget várva, Lívia

keke1 # 2011.06.16. 08:22

Szia zoltika!

Mindenféleképpen próbáld meg.
Úgyis táppénzen vagy,mit veszthetsz?

Esély nem sok van,de sokszor kell próbálkozni mire valakit beteggé nyilvánitanak.Azt hogy mi lesz,igazából még orbánék se tudják,csak rögtönöznek.

keke1 # 2011.06.16. 08:38

Livia
Az iskola pedig a Te állapotodban semmiképpen se jó neked,nem tudod ellátni a munkád.
Erre kell hivatkozni,és a pszichiáternek ilyen papirt kell adni,hogy egyáltalán legyen esélyed.

kobeka # 2011.06.16. 18:46

Lívia
A háziorvosoddal kellene átbeszélni a rokkantsági lehetőséget. Az „Endlösung” elve érvényesül jelenleg a rokkant eljárásban és folyamatos a megaláztatás.
A tp. jogosultság max. 1 évig adható. A nyugdíjfolyósítónál kellene érdeklődnöd, hogy rád, esetedben mi érvényesíthető. Előfordulhat, hogy előrehozott öregségi nyugdíjba is mehetsz (40év szolgálati idővel).
Át kellene gondolnod valamilyen -értelmes, jövedelemszerző, alkotó, megnyugtató-, munka végzést. Lehet, hogy a munka lenne a legjobb terápia számodra.

jácintka # 2011.06.17. 14:24

Nem rég volt egy ismerősöm felülvizsgálaton.
Sajnos a szerencsétlen szót vagyok kénytelen használni mert az.
Kb 20 éve kezelik a depresszió különböző tipusaival.
A gyógyszerek miatt akkora a hasa mint egy hordó.
Tudjuk , hogy a depresszió miatt ki alakulnak betegségek, sajnos nála is ez történt.
Tudott dolgozni mint takarító ,de az állapota miatt már ez sem tudta csinálni és kb 2 éve leszázalékolták.
Most behivták . Ahogy elmondta sirva , hogy azt kérdezték tud rendesen pisilini , persze. "Mit akar magának jók a vizelet eredményei."
Levették 40 valahány százalékra.
Attól retteg ha a férjével történik valami mi lesz vele.
Ott marad 27.000 forintal sajnos a gyerekére nem számithatazt sem tudják merre van.

Ez egy felülvizsgálat ma!

skorpió13 # 2011.06.17. 14:36

Jácintka!feltételezem,hogy a kialakult betegségeiről nem voltak megfelelő orvosi papirjai.A vér,vizelet tüdőszürő lelet pedig minimum kötelező.

juhlaci # 2011.06.17. 15:27

kobeka ! kérted,hogy értesítselek, ha a nejemnek sikerül leletek alapján az állapot roszabbodást elbíráltatni! Ma hozta a postás a két borítékot /leletek és határozat/ 80 % ot kapott és feléledt a régi rokkant nyugdíja az azóta kapott emelések és korrekcióval. 56 és fél éves, egy évre adták meg de ez is valami. Ha vége lesz a mycobacterium cansasi fertőzés kezelésének a csípő protézis műtétet is meg kell csináltatni tavaszra, mert ezt halasztani kellett. két férfi doki írta alá a dokumentumot. a multkor a három nő összefogott a függetlennel együtt /42 % /

jácintka # 2011.06.17. 19:21

Skorpió13.Kórházi zárójelenték és szakorvosi papirokat is vitt. Tudta , hogy mit kell vinnie.

skorpió13 # 2011.06.17. 20:21

Oké,Akkor nyilván fellebbezett?Nekem egy felülvizsgálaton a dr.3szor megdicsérte a szandálomat.

kobeka # 2011.06.17. 21:25

Juhlaci

Köszönöm az infót. Az „irányelvek” alapján már korábban gondoltam, hogy jár a rokkantsági nyugdíj. A tutit viszont az orvosok mondhatják ki, én nem hitegethetek senkit. Akik a 42%-ot adták azok szembe mentek az „Irányelvekkel”. Szerintem a várható műtét miatt is hosszabbították meg az ellátást. Tartok tőle később kezdik elölről az egészet. De az is lehet, hogy a kora miatt már békén hagyják. Ezt most senki sem tudhatja. A megszorító csomag szerint július 1 a határidő az új törv. életbelépésének, amely szerint a rokkantakat visszavezetik a „munkavilágába”...

wiwienn # 2011.06.18. 19:26

Szép estét! érdemes elolvasni!
http://co121w.col121.mail.live.com/default.aspx?…

wiwienn # 2011.06.18. 19:30

ez a jo!!! :-)

Sarokpontok

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Állásfoglalása

A Magyar Kormány által tervezett, a Magyar Országgyűlés által már elfogadott Alkotmánymódosításból, illetve a 2012. évben hatályba lépő új Alaptörvényből eredően az Országgyűlés elé kerülő törvényekkel meghatározandó,

a fogyatékossággal, illetve tartós egészségkárosodással élő embereket alapvetően érintő változásokkal kapcsolatban.

Elismerjük és egyetértünk azzal, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében strukturális változásokra van szükség az élet több területén. A foglalkoztatottság növelése olyan alapvető feladat, amely valamennyi társadalmi réteget, Magyarország valamennyi polgárát szükségszerűen érinti.

A változások új helyzeteket, adott esetben a korábbi helyzethez képes kedvezőtlen, de még elviselhető változásokat is eredményezhetnek.

A szükséges és elengedhetetlen változások véghezvitelét, a méltányosság és az egyes társadalmi rétegek helyzetének, teherviselő képességének figyelembevételével támogatni kívánjuk.

A fogyatékos és egészségkárosodott emberek, valamint a velük együtt élő családtagjaik csoportja, jelentős társadalmi hátrányban van más társadalmi csoporthoz képest.

Ennek a jelentős szakadéknak a felszámolására az elmúlt két évtizedben Magyarország igyekezett lépéseket tenni, azonban ezek a lépések sajnos nem eredményezték ennek a társadalmi rétegnek a felzárkóztatását, ezért a társadalmi hátrányaink megmaradtak.

Számunkra a jelenlegi helyzetben kizárólag csak azok a megoldások fogadhatóak el, melyek a foglalkoztatásukban, képzésükben, a róluk való gondoskodásban, életkörülményeikben az eddig elért eredmények megőrzését, korszerűsítését szolgálhatják hosszú távon és nem rontják ennek a rétegnek a helyzetét.

Elhibázottnak és megengedhetetlennek tartjuk azokat a megoldásokat, amelyek ennek a rétegnek a leszakadását erősítik, ezt a réteget bizonytalanságba, mélyebb szegénységbe sodorják.

Véleményünk szerint, amellett, hogy az általunk eddig megismert tervezett intézkedések súlyosan érintenek emberi sorsokat, nem is szolgálják Magyarország érdekeit.

Számunkra elfogadhatatlan az a kormányzati elvárás, hogy egy többszörösen hátrányos helyzetű társadalmi csoport hozzon olyan súlyos áldozatokat, amelynek a helyzete eleve rosszabb, mint az átlag.

1.) Csak akkor tudjuk támogatni a kormány általunk is elfogadható változási törekvéseit a fogyatékossággal élő emberek mintegy 600.000 fős rétege és az egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű emberek mintegy további 400.000 fős rétege, valamint családtagjaik tömegbázisával, továbbá az átéléssel szerzett szakértelmünkkel, ha a világon mindenütt elfogadott, Magyarországon is törvénybe iktatott „Semmit róluk nélkülük” elv alapul vételével a döntéshozók érdemi és folyamatos párbeszédet folytatnak az országos érdekérvényesítő szervezeteinkkel.

Sajnos, ez a szerintünk joggal elvárható érdekegyeztetési tevékenység ez ideig nem valósult meg.

2.) Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket a kormányzati kommunikációban bűnbakként, potenciális csalóként jelenítsék meg és a közvéleményt ilyen irányba befolyásolják.

Elhibázottnak tartjuk azt a kormányzati kommunikációt, ahol az intézkedések társadalmi támogatottságának a megszerzésére a különböző társadalmi csoportok egymással való szembefordítását használják eszköznek.

Az elmúlt két évtizedben sokan és sokat tettek a fogyatékossággal élők társadalmi csoportjainak elfogadtatásáért. Az elmúlt időszakban folytatott alaptalan, átgondolatlan, a fogyatékos embereket emberi méltóságában sértő kommunikáció, az eddigi elért eredményeket számolja fel, szükségtelen és indokolatlan feszültséget kelt a fogyatékos és a többségi társadalmi csoport között.

3.) Ha vannak a jelenlegi rokkantsági nyugdíjrendszerben, vagy az egészségkárosodásra tekintettel megállapított rendszeres és átmeneti szociális járadék rendszerekben olyan emberek, akik erre egészségi állapotuk alapján nem jogosultak, akkor a jogosulatlanságot nem kormányzati nyilatkozatokban megfogalmazott elvárásokkal, hanem objektív, korrekt szakértői vizsgálatokkal kell megállapítani.

A megfogalmazott „elvárások” megkérdőjelezhetik a döntések objektivitását.

Szeretnénk megjegyezni, hogy minden jelenleg is ellátásban részesülő személy szakértői vélemények alapján vált jogosulttá az ellátásra, így az esetleg valós jogosultság nélkül igénybe vett ellátásokért nem elsősorban és nem kizárólag az ellátásban részesülő személyek tehetők felelőssé.

4.) Tiltakozunk az ellen, hogy a rokkantsági ellátásokkal kapcsolatos kormányzati kommunikáció során, a közvéleményt nem korrekt számadatok közlésével kívánják befolyásolni.

A kormányszóvivő és más kormánytényezők különböző nyilatkozatai rendszeresen lényegesen több mint 700.000 rokkantsági nyugdíjasról szólnak, amely adat szerintük az EU átlagban is kimagasló.

Ehhez képest az alábbiakban megjelölt forrásokban, a következő adatok találhatók:

Források:

„Európai munkaerő – felvétel kiegészítő modul adatai 2002. az EU (akkor) 25 tagállamára”

EU átlag a 25 tagállam 15-64 éves aktív korú népességére számítva az egészségkárosodási ellátásokban részesülők aránya: 16 %

„KSH adatfelvétel 2008”

Magyarországi átlag az aktív népességhez viszonyítva: 11 %

Forrás:

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság évkönyveiből (ONYF 2006-2010), valamint a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapjáról a következő objektív számadatok ismerhetők meg:

Ellátás jellege fő

2010.I.hó 2011.III.hó

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Öregségi nyugdíj korhatárt betöltött rokkantsági nyugdíjasok 385.721

Nyugdíj korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok 379.326 332.287

Rehabilitációs járadékban részesülők 13.858 24.981

Egészségkárosodás alapján folyósított szociális járadék 171.479 155.893

Fiatal korban szerzett súlyos fogyatékosság alapján

folyósított rokkantsági járadék: 31.815 32.359

Egészségkárosodás alapján rendszeres

ellátásban részesül összesen: 596.488 545.520

2006. – 2010. között az ilyen ellátásban részesülők száma 100.000 fővel csökkent,

2010.január és 2011. március között 50.968 fővel csökkent

Az új rokkantsági nyugdíjasok átlagos szolgálati ideje 2006-ban 28,1 év, ez a szám, azóta is nagyjából stabil.

Az aktív életkorból kieső idő: 1996: 14 év, 2006: 11,7 év, 2010: 9,4 év

A kieső idő csökkenés még ennél is nagyobb mértékű, ha figyelembe vesszük, hogy a nyugdíj korhatár ebben az időszakban emelkedett, így az aktív korú viszonyítási alap nőtt.

A munkaképes korú rokkantsági nyugdíjasok mintegy 80 %-a 46 -64 év közötti korban van:

Életkor (év) Arány a mv. m.képességű csoportban

18-44 20,0 %

45-49 11,7 %

50-54 20,3 %

55-59 26,1 %

60-64 21,6 %

A rokkantsági nyugdíjasok mintegy 74 %-a csak általános iskolai, illetve szakmunkás végzettséggel rendelkezik, közöttük nagy számban, olyan szakmákban, amelyek elavultak, illetve ma a munkaerő – piacon nem keresettek:

Iskolai végzettség Arány a mv. m.kép. csoportban Arány nem mv. m.kép

Legfeljebb 8 ált. 40,0 % 20, 0 %

Szakmunkás 33,3 % 26,7 %

Min. érettségi 25,0 % 55,0 %

Felsőfokú (diploma) 5.0 % 17.0 %

A rokkantsági nyugdíjasok több mint egyharmada kistelepüléseken él, kiemelkedően magas számban a munkaerő – piaci szempontból eleve hátrányos helyzetű Észak – Magyarországi és Dél – Alföldi térségekben.

Forrás: KSH Társadalmi jellemzők és ellátó rendszerek felmérése 2008

Mindezeknek az adatoknak munkaerő – piaci szempontból, a munkaerő – piacra történő visszatérés esélye szempontjából alapvető jelentősége van, amelyet nem szabad, nem lehet figyelmen kívül hagyni.

5.) Tiltakozunk az ellen, hogy a járulékbefizetésen alapuló rokkantsági nyugdíj ellátás, akár alkotmányos megerősítéssel is, kiszámíthatatlan és bármikor változtatható szociális ellátássá változhasson.

A rokkantsági nyugdíj ellátás munkavállalói és munkáltató járulékfizetés alapján, életkor - csoportonként meghatározott szolgálati idő letöltéséhez kötötten, jövedelemhez és szolgálati időhöz igazodóan megállapított ellátás.

Átlagos összege mintegy 70.000.-Ft/hó

A Nyugdíjbiztosító adatai szerint a rokkantsági nyugdíjasok átlagosan mintegy 28 évi szolgálati idő megszerzése után kerülnek (kerültek) rokkantsági nyugdíjba.

Ha egy kötelező társadalombiztosítási járulék befizetéseken alapuló ellátást bármikor, bármilyen ok miatt kiszámíthatatlan és bármikor megváltoztatható szociális ellátássá lehet átalakítani, akkor innen már csak egyetlen lépés, a szintén járulékbefizetésen alapuló öregségi nyugdíj ellátás megszüntetése, csökkentése, vagy szociális segéllyé alakítása, akár, egy esetleges újabb alkotmánymódosítással.

Ez teljes jogbizonytalanságot eredményezhet nemcsak a jelenleg rokkantsági nyugdíjban részesülők számára, hanem Magyarország valamennyi állampolgára számára is, amelyet nem támogathatnak felelős döntéshozók.

Sarokpontjainkat elsősorban együttműködő, a változások véghezvitelében aktívan közreműködő szándékkal fogalmazzuk meg.

Kérjük, hogy megkeresésünket, amelyet az ország választókerületeiben mindenütt működő tagegyesületeink, csoportjaink aktivistái személyes találkozás során is szeretnének megerősíteni, fogadják annak a szándékunknak az értékelésével, hogy az anyaggal az Önök felelős és lelkiismeretes döntéshozatalához szeretnénk az átélésen alapuló szakértelmünkkel segítséget nyújtani.

Amennyiben azonban segítő szándékunkra nem kapunk fogadókészséget, akkor a demokratikus társadalmakban elfogadott bármely érdekérvényesítő eszközt alkalmazni kívánjuk.

Ehhez rendelkezünk legfőbb döntéshozó testületünk felhatalmazásával, tagságunk és a felvetett kérdésekkel érintett széles társadalmi réteg támogatásával.

kiszolgáltatott # 2011.06.18. 19:52

Nagyon örülök ennek az állásfoglalásnak,végre tisztességes adatokat tartalmaz,a kormányzati kommunikációval szemben.

kiszolgáltatott # 2011.06.19. 13:11

Egy kis embertelenség az egészség,ill. fogyatékosügyből: http://www.nlcafe.hu/…llokeszulek/

kobeka # 2011.06.19. 13:11

A MEOSZ vezetőség szeme végre kinyílt. A saját környezetemben lévőket igenis „megfogta ”az évek óta tartó kormányzati kommunikáció (a rokkantak sokan vannak, eltartottak és csalók stb.) Többször kellett adatokkal bombáznom az ismerőseimet, hiábavalóan. Mindig akadt valaki aki ismert egy csalót, és emiatt minden rokkant egy kalap alá került a szemükben. A MEOSZ kezében nincs semmilyen eszköz, amely rábírhatja a „felelős döntéshozókat” felelős döntésre.

jácintka # 2011.06.19. 16:38

A MEOSZ vezetőség szeme végre kinyíltT
Jobb késön mint soha.
Csak így tovább!

segal001 # 2011.06.19. 16:43

üdv mindenkinek. azt szeretném kérdezni aki tudja hogy mikor lép életbe az alkotmány módosítás, és mikor várhatom a felülvizsgálatot. 55 éves rokkantnyugdíjas vagyok igaz véglegesen de ez már nem igen számít, kérem aki tud valamit írja meg, köszönöm.

Nap-lemente # 2011.06.20. 05:54

Rendszeresen olvasom a Jogi Fórumot...mivel én is "sorstárs" vagyok!!
2000 Jan.óta r.nyugdíjas 67%-os ...1 éve 60%-os. Nem pénzért vettem a betegségem én sem...és nagyon el vagyok keseredve!!!
2012.Jan.-ban kell ismét mennen felülvizsgálatra ha nem hívnak be elöbb.Az életem értelmetlen ... és ugy érzem teljesen kilátástalan és reménytelen!!
Rehabra nem vagyok alkalmas....De lehet,hogy mégis ?? Ki tudja...kormány szerint bíztos az vagyok!! 1958-ban születtem és sajnos csak 25 évem van amit
munkával töltöttem.
Kérdésem a következő lenne : Van-e már olyan r.nyugdíjas akit behívtak előbb ? "Vajon" ...mire számíthatok....mi lesz velem...Velünk???

mokus123 # 2011.06.20. 08:42

Ezt olvastátok már?
http://www.fn.hu/…kantnyugdij/

Szép kilátások!!!!!

kiszolgáltatott # 2011.06.20. 10:14

Idézet:"A rokkantsági nyugdíj feltételeinek megváltoztatása nem sért szerzett jogot – állapította meg legutóbbi határozatában az Alkotmánybíróság."
Ez rossz üzenet,pedig ez az ellátás is járulékbefizetésen alapul.Ha ez szoc ellátássá válik,és akár meg is szüntethető,nem lenne jogos kérés a befizetett járulék visszakérése?

kiszolgáltatott # 2011.06.20. 10:18

Meg csak egy tollvonás az öregségi nyugdíjjkorhatár újabb emelése,és akkor a mostani rendszer szerint nyugdíjjbamentek szintén korhatár alattinak minősülnek?

kiszolgáltatott # 2011.06.20. 11:05

A taláros testület szerint "a rokkantsági nyugdíj - szemben a rehabilitációs járadékkal - azon megváltozott munkaképességűek számára nyújt szociális ellátást, akik teljes értékű munkavégzésre rehabilitációval sem válhatnak alkalmassá"
Ebben meg azt nem értem,hogy ezzel hogy lesz összhangban az,hogy 70% alatt kategóriák szerint mindenki mindenki munkaképessé válik.Hiszen ott,akár 50 %-osan sem várható a "teljes értékű" munkavégzés.