Rendes felmondás / közös megegyezés / terhesség / lombik

_Wasp_ # 2007.02.13. 09:48

a felmondás jogellenességének megállapításához még az sem szükséges, hogy Betty tudjon a terhességről. Ha utólag derül ki, hogy a felmondás pillanatában terhes volt, a felmondást az is jogellenessé teszi.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kála # 2007.02.13. 08:47

Traven a terhesség ténye önmagában is védettséget jelent, semmi szükség arra, hogy Betty táppénzre menjen (természetesen ha ennek orvosi oka is van, akkor más a helyzet).

Betty: Nálad már nem a lombik program alapján jár a védelem (az gyakorlatilag csak a kezelések idejére biztosít plusz védelmet), hanem a terhességed miatt. Ha bármivel próbálkoznak, hivatkozz az Mt. 90.§ (1) bekezdés d) pont alapján fennálló felmondási tilalomra.

T r a v e n # 2007.02.13. 07:13

Kedves Betty!

Javaslom, hogy távozz táppénzre, amelynek természetesen az indoklása, hogy gyermeket vársz. Így az esetleges felmondás nem válhat hatályossá.

BBetty # 2007.02.13. 06:51

Sziasztok BBetty vagyok!

2003 óta dolgozom a munkahelyemen, ahol most nagy leépitések vannak folyamatban.
Az lenne a kérdésem, ha tudna valaki ebben segíteni, hogy megszüntethetik-e a munkaviszonyomat(szerzödéses vagyok), ha a lombikprogramban veszek részt ez év január 1-étöl, és jelenleg már terhes vagyok!Én úgy tudom a Mt. védi a lombikosokat, a kezelés megkezdésétöl, de félek az esetleges jogi "kiskapuktól"!
Válaszát elöre is köszönöm.

AMiklos # 2007.02.02. 18:56

Kösz a válaszokat! Természetesen hölgy ismerősömről van szó, de már beleéltem magam a szerepbe (csak az elbocsátósba és nem a gyerekvállalósba :-))
Majd még jelentkezem, hogy végül milyen indoka lett a felmondásnak (lehet-e ezzel jogi úton kezdeni valamit), egyelőre tapogatózunk, és felmérjük a lehetőségeket, hogyan lehetne időt nyerni, húzni. Vagy később jogi útra terelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 18:26

Akkor az valós - de nem okszerű. Hiszen az eltávolításodnak valójában nem az átszervezés az oka.

AMiklos # 2007.02.02. 18:08

Mi számít nem jogszerűnek, nem valósnak?
Ha cégen belül mást bíznak meg ugyanazzal, amit eddig én csináltam (ő mást csinált), akkor az nem jogszerű? Mert átszervezésnek átszervezés...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.02. 16:10

A kezelés megkezdésével indul a védettség.
Ha a rendes felmondás indoklása nem valós vagy nem okszerű, akkor a felmondás jogellenes.

AMiklos # 2007.02.02. 14:31

Köszi a választ! Miért csak 45 nap felmondási idő, ha a szerődésben 60 nap van?
Időközben végigolvasgattam a felmondással kapcsolatos témákat, és nekem az jött le, hogy a rendes felmondás ebben az esetben sokkal jobb, mint a közös megegyezés.

Lombik programmal kapcsolatban annyi lenne a kérdésem, hogy a hölgynek még csak kiírták a protokolt, de mivel a lombikprogramokra az egyes intézményeknél várólisták vannak, így annak elkezdése pár hónap múlva lenne lehetséges. Ebben az esetben csak a tényleges kezdéstől számítana a védettség?

3. tényező: szerintem a felmondás indoka a munkahely átszervezése lesz. Mi történik, ha a felmondása után viszont a helyére belülről mást tesznek, vagyis igazából a munkakör nem szűnik meg, csak másnak hívják, másnak csinálnak ezzel helyet.

_Wasp_ # 2007.02.02. 13:37
  1. Közös megegyezésnél nem kell a munkaügyi pertől félni. Néha a munkavállalók kedvezőtlen megegyezésbe is belemennek. A megegyezés tartalma egyébként úgy alakítható, ahogy mindenkinek megfeleljen.
  2. Kérni bármit lehet. Ne kérjen kevesebbet, mint amit rendes felmondás esetén kapna. (kéthavi végielégítés, 45 nap felmondási idő)
  3. Ha terhes, nem lehet neki felmondani. Ha megvan a közös megegyezés, nem számít, hogy terhes vagy sem. (esetleg tévedés címén meg lehetne támadni). A rendes felmondás (mégha utólag derülne is ki a terhesség ténye) megtámadható lenne.
  4. Lombik programban részt véve is felmondási védelem alá esne.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

AMiklos # 2007.02.02. 12:42

Tisztelt Szakértők!
Női munkavállaló felmondásával kapcsolatban lenne kérdésem.
Történet: munkaviszony 6,5 év. 1 év fizetetlen szabadság tgyás és gyed alatt. Úgy tűnik, a cég fel akar mondani neki. (indok egyelőre nincs, több embert elküldenek, de nem csoportosan, hanem folyamatosan kisebb létszámban). Munkaszerződésben (határozatlan időre szóló) 60 napos felmondási idő van megjelölve.

Az első egy általános kérdés:
Miért jobb a munkáltatónak a közös megegyezés a rendes felmondásnál? (úgy tűnik, erre törekednek mindenkinél)
Milyen jogi csavarokra figyeljen, ha közös megegyezést ajánlanak? Mi az, amit mindenképpen "kérjen"? min. 2 havi fizetés végkielégítésként, és min. 2 hónap a felmondási időért?

Második kérdés:
a téma főszereplője gyermeket szeretne. Úgy tudom, ha ez összejönne, védettséget élvezne, felmondani nem lehetne neki. Mi történik, ha megvan a közös megegyezés, és ugyan a terhesség előtte kezdődik, de tudomására csak ez után jut. Akkor, mivel közös megegyezés volt, és nem rendes felmondás, valószínűleg nem lehet vele mit kezdeni visszamenőleg? Míg rendes felmondás esetén lehetne?

Harmadik kérdésem már elég specifikus lenne, és a lombik programhoz kötődő munkajogi védelemmel lenne kapcsolatos... Feltehetem itt azt is, van ebben járatos?

Köszönöm válaszukat!