Kedves Lyonee!
Mivel nekem nem állnak rendelkezésemre azok az íratok, melyek alapján kiszámíthatnám, de a MÁK-nál azt az információt adta az ügyintéző, hogy a 35 évem a teljes- és részfoglalkoztatással együtt meg van. A munkaviszonyom most 31-én jár le. Tegnap elküldtem egy ajánlott levelet az igényem belelntésével, a munkáltatómnak. A 35 év ugy jön ki, hogy 2001-ig 33 év, mint teljesfoglalkoztatású köztisztviselő és 2004-től több mint 2 év részfoglalkoztatású köztisztviselő. A köztes időben megbizási szerződés alapján végeztem ugyan azt a feladatot, de azt az időt nem vettem figyelembe, mivel az nem számít bele.
Jubileumi jutalom köztisztviselőnek
Hihetetlen!
Én pont az ellenkezőjét írtam, mint amit te gondolsz!
Itt rokkantsági nyugdíjról van szó. Úgy tudom, hogy előbb meg kell szüntetni a jogviszonyt és csak utána lehet a rokkantsági nyugdíjat igénybe venni.
Nézd meg a papírjaidat! Ha a köztisztviselői jogviszonyod előbb lett megszüntetve, mint a rokkantsági nyugdíj igénybevétele, akkor nem járt, mert már nem voltál köztisztviselő a nyugdíjazáskor. Tehát nem voltál jogos jubileumi jutalomra, nincs mit utólag perelni. Ha nem előbb, akkor más a helyzet.
A közszolgálati jogviszonyodat számold össze, a 35 év úgy néz ki most megvan. A részfoglalkoztatás miatt csak az összege lesz kevesebb, de a fizetésed is kevesebb volt. Nézd meg pontosan a dátumokat!
A munkajogi jogviszonyból származó igény bíróság általi érvényesítése főszabály szerint három év elteltével évül el. Ezért a válasz igen.
A szavatokból ahogy kiveszem, nekem 2001-ben járt volna ez a jubileumi jutalom. Kérdésem az lenne, hogy mivel azóta több mint 5 év telt el, ennek a követelése elévüt, vagy jelen esetre nem vonatkozik? Kérhetem még jogosan a járandóságomat?
Itt rokkantsági nyugdíjról van szó. Úgy tudom, hogy előbb meg kell szüntetni a munkaviszonyt és csak utána lehet rokkantosítani.
Tehát, amikor rokkantnyugdíjazták, már nem volt köztisztviselő, így az alábbiak nem voltak rá érvényesek.
(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni
- a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
- a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.
Könnyebb lett volna, ha első beíráskor leírod nyugdíjas vagy. No mindegy. A 35 éves jubileumi jutalom akkor megilletett volna, amikor nyugdíjazásod történt. Jogosan kéred, most jutott tudomásodra, s amunkáltatód nem tájékoztatott.
Bár ahogyan én számolom azóta a szükséges szolgálati időd is adott a jutalom kifizetéséhez.
A törvény ugyan változott, de ha jól emlékszem e szabályok érvényben voltak már akkor is, vagyis akár kamattal együtt megillet.
A megbízási jogviszony ugyan megkérdőjelezhető, akár támadható is lenne, erre most nem merek fejből egyértelműen írni konkrétumot, tény, hogy így nem számítható be.
Lyonee: a jubileumi jutalom akkor jár hiányzó jogviszony estében , amikor a dolgozó nyugdíjazására sor kerül. Biztosan így akartad írni- s nem minősül, a kettő nem ugyanaz.
Amikor megszünt 2001-ben a jogviszonyod még nem részesültél nyugdíjban. Akkor jár jubileumi jutalom a kevesebb idő után, ha a jogviszony megszünésekor a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül.
A választ köszönöm szépen, de sajnos még további kérdésem lenne.
1./ A teljes és a részmunkaidős köztisztviselői jogviszony összeadható e a jubileumi jutalomnál?
2./ Írja a jogszabály, hogy nyugbijazásnál a kifizetés még ha egy meghatározott idő hátra is van, akkor is kifizethető. Én 2001-ben rokkant nyugdijas lettem, akkor 1,5 év hiányzott a 35 évhez, akkor járt volna, vagy csak az öregségi nyujdij számít? Ha akkor jártvolna akkor annak, több mint ötév elteltével elévült a kifizethetősége?
3. Mivel január 31-én lejár a munkaviszonyom addig be kell e nyújtanom az igényt erre, ennek elmulasztása jogvesztő?
A pontosság miatt nem hagyatkozom emlékezetemre:
49/E. § (1) A köztisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi közszolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult. A jubileumi jutalom az említett közszolgálati jogviszonyban töltött idő betöltésének a napján esedékes.
(2) A jubileumi jutalom
- 25 évi közszolgálati jogviszony esetén kéthavi,
- 30 évi közszolgálati jogviszony esetén háromhavi,
- 35 évi közszolgálati jogviszony esetén négyhavi,
- 40 évi közszolgálati jogviszony esetén öthavi
illetménynek megfelelő összeg.
(3) A jubileumi jutalomra jogosító idő megállapításánál a 72. § (1)-(2) bekezdése az irányadó azzal, hogy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, illetőleg 1992. július 1-je után munkaviszonyban töltött időt figyelmen kívül kell hagyni.
(4) A köztisztviselő nem jogosult jubileumi jutalomra, ha másik foglalkoztatási jogviszonyban már megkapta.
(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni
- a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
- a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.
72. § (1) A köztisztviselő besorolásánál (23. §) a munkaviszonyban, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, bírósági szolgálati, illetve munkaviszonyban, ügyészségi, hivatásos (szerződéses) szolgálati jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltött időt kell alapul venni azzal, hogy a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani. A sor- és tartalékos katonai, valamint a polgári szolgálat, a 14 éven aluli gyermek ápolására, gondozására, illetve a tartós külszolgálatot teljesítő dolgozó házastársa által igénybe vett fizetés nélküli szabadság teljes időtartamát figyelembe kell venni.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából az 1992. július 1-jét megelőzően munkaviszonyban töltött időként jogszabály alapján elismert időtartamból - tekintet nélkül arra, hogy annak ideje alatt munkavégzésre irányuló jogviszony fennállt-e vagy ilyen jogviszony fennállása esetén érvényesült-e munkavégzési kötelezettség - hat hónapot be kell számítani.
(3) E törvény alkalmazása során munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak tekintendő különösen a bedolgozói munkaviszony és a munkavégzési kötelezettséget magában foglaló szövetkezeti tagsági viszony,
Tehát a (3) bekezdés , a megbízási jogviszony ideje nem vehető figgyelembe, de amennyire kihámoztam van annyi közszolgálati időd.. Számolj Te is.., nem egészen világos, de mintha már a 35 év is meglenne..nézz utána pontosan.
Most január 31-en megszünik a köztisztviselői munkaviszonyom. 2001-ig kinevezett köztisztviselő voltam, 2001-ben leszázalékoltak, előbb megbízási szerződés, majd kinevezett munkavállalóként dolgoztam. 1998-ban kaptam a 30 éves jubileumi jutalmat. 2001-ig 3 év, mint 6 órás kinevezett köztisztviselő szintén 3 évig dolgoztam. A két időpont között ugyan azt a feladatot ugyanazon a helyen láttam el, folyamatosan, de mint megbízási szerződéssel rendelkező. Kérdésem az lenne, hogy a teljes munkaidős és a leszázalékolás után mint részmunkaidős köztisztviselő jogosult vagyok e a 35 éves jubileumi jutalomra?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02