Most január 31-en megszünik a köztisztviselői munkaviszonyom. 2001-ig kinevezett köztisztviselő voltam, 2001-ben leszázalékoltak, előbb megbízási szerződés, majd kinevezett munkavállalóként dolgoztam. 1998-ban kaptam a 30 éves jubileumi jutalmat. 2001-ig 3 év, mint 6 órás kinevezett köztisztviselő szintén 3 évig dolgoztam. A két időpont között ugyan azt a feladatot ugyanazon a helyen láttam el, folyamatosan, de mint megbízási szerződéssel rendelkező. Kérdésem az lenne, hogy a teljes munkaidős és a leszázalékolás után mint részmunkaidős köztisztviselő jogosult vagyok e a 35 éves jubileumi jutalomra?
Jubileumi jutalom köztisztviselőnek
A pontosság miatt nem hagyatkozom emlékezetemre:
49/E. § (1) A köztisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi közszolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult. A jubileumi jutalom az említett közszolgálati jogviszonyban töltött idő betöltésének a napján esedékes.
(2) A jubileumi jutalom
- 25 évi közszolgálati jogviszony esetén kéthavi,
- 30 évi közszolgálati jogviszony esetén háromhavi,
- 35 évi közszolgálati jogviszony esetén négyhavi,
- 40 évi közszolgálati jogviszony esetén öthavi
illetménynek megfelelő összeg.
(3) A jubileumi jutalomra jogosító idő megállapításánál a 72. § (1)-(2) bekezdése az irányadó azzal, hogy a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban, illetőleg 1992. július 1-je után munkaviszonyban töltött időt figyelmen kívül kell hagyni.
(4) A köztisztviselő nem jogosult jubileumi jutalomra, ha másik foglalkoztatási jogviszonyban már megkapta.
(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni
- a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
- a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.
72. § (1) A köztisztviselő besorolásánál (23. §) a munkaviszonyban, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, bírósági szolgálati, illetve munkaviszonyban, ügyészségi, hivatásos (szerződéses) szolgálati jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban töltött időt kell alapul venni azzal, hogy a munkavégzési kötelezettséggel nem járó, megszakítás nélkül hat hónapot meghaladó időtartamból hat hónapot kell beszámítani. A sor- és tartalékos katonai, valamint a polgári szolgálat, a 14 éven aluli gyermek ápolására, gondozására, illetve a tartós külszolgálatot teljesítő dolgozó házastársa által igénybe vett fizetés nélküli szabadság teljes időtartamát figyelembe kell venni.
(2) Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából az 1992. július 1-jét megelőzően munkaviszonyban töltött időként jogszabály alapján elismert időtartamból - tekintet nélkül arra, hogy annak ideje alatt munkavégzésre irányuló jogviszony fennállt-e vagy ilyen jogviszony fennállása esetén érvényesült-e munkavégzési kötelezettség - hat hónapot be kell számítani.
(3) E törvény alkalmazása során munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak tekintendő különösen a bedolgozói munkaviszony és a munkavégzési kötelezettséget magában foglaló szövetkezeti tagsági viszony,
Tehát a (3) bekezdés , a megbízási jogviszony ideje nem vehető figgyelembe, de amennyire kihámoztam van annyi közszolgálati időd.. Számolj Te is.., nem egészen világos, de mintha már a 35 év is meglenne..nézz utána pontosan.
A választ köszönöm szépen, de sajnos még további kérdésem lenne.
1./ A teljes és a részmunkaidős köztisztviselői jogviszony összeadható e a jubileumi jutalomnál?
2./ Írja a jogszabály, hogy nyugbijazásnál a kifizetés még ha egy meghatározott idő hátra is van, akkor is kifizethető. Én 2001-ben rokkant nyugdijas lettem, akkor 1,5 év hiányzott a 35 évhez, akkor járt volna, vagy csak az öregségi nyujdij számít? Ha akkor jártvolna akkor annak, több mint ötév elteltével elévült a kifizethetősége?
3. Mivel január 31-én lejár a munkaviszonyom addig be kell e nyújtanom az igényt erre, ennek elmulasztása jogvesztő?
Amikor megszünt 2001-ben a jogviszonyod még nem részesültél nyugdíjban. Akkor jár jubileumi jutalom a kevesebb idő után, ha a jogviszony megszünésekor a köztisztviselő nyugdíjasnak minősül.
Könnyebb lett volna, ha első beíráskor leírod nyugdíjas vagy. No mindegy. A 35 éves jubileumi jutalom akkor megilletett volna, amikor nyugdíjazásod történt. Jogosan kéred, most jutott tudomásodra, s amunkáltatód nem tájékoztatott.
Bár ahogyan én számolom azóta a szükséges szolgálati időd is adott a jutalom kifizetéséhez.
A törvény ugyan változott, de ha jól emlékszem e szabályok érvényben voltak már akkor is, vagyis akár kamattal együtt megillet.
A megbízási jogviszony ugyan megkérdőjelezhető, akár támadható is lenne, erre most nem merek fejből egyértelműen írni konkrétumot, tény, hogy így nem számítható be.
Lyonee: a jubileumi jutalom akkor jár hiányzó jogviszony estében , amikor a dolgozó nyugdíjazására sor kerül. Biztosan így akartad írni- s nem minősül, a kettő nem ugyanaz.
Itt rokkantsági nyugdíjról van szó. Úgy tudom, hogy előbb meg kell szüntetni a munkaviszonyt és csak utána lehet rokkantosítani.
Tehát, amikor rokkantnyugdíjazták, már nem volt köztisztviselő, így az alábbiak nem voltak rá érvényesek.
(5) A közszolgálati jogviszonyának megszűnése esetén a köztisztviselőnek nyugdíjazásakor ki kell fizetni
- a nyugdíjazása évében esedékessé váló jubileumi jutalmat;
- a 30 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 2 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 35 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 3 év vagy ennél kevesebb van hátra,
- a 40 év közszolgálati jogviszony után járó jubileumi jutalmat, ha a jubileumi jutalomra jogosító szolgálati idejéből 4 év vagy ennél kevesebb van hátra.
A szavatokból ahogy kiveszem, nekem 2001-ben járt volna ez a jubileumi jutalom. Kérdésem az lenne, hogy mivel azóta több mint 5 év telt el, ennek a követelése elévüt, vagy jelen esetre nem vonatkozik? Kérhetem még jogosan a járandóságomat?
A munkajogi jogviszonyból származó igény bíróság általi érvényesítése főszabály szerint három év elteltével évül el. Ezért a válasz igen.
Hihetetlen!
Én pont az ellenkezőjét írtam, mint amit te gondolsz!
Itt rokkantsági nyugdíjról van szó. Úgy tudom, hogy előbb meg kell szüntetni a jogviszonyt és csak utána lehet a rokkantsági nyugdíjat igénybe venni.
Nézd meg a papírjaidat! Ha a köztisztviselői jogviszonyod előbb lett megszüntetve, mint a rokkantsági nyugdíj igénybevétele, akkor nem járt, mert már nem voltál köztisztviselő a nyugdíjazáskor. Tehát nem voltál jogos jubileumi jutalomra, nincs mit utólag perelni. Ha nem előbb, akkor más a helyzet.
A közszolgálati jogviszonyodat számold össze, a 35 év úgy néz ki most megvan. A részfoglalkoztatás miatt csak az összege lesz kevesebb, de a fizetésed is kevesebb volt. Nézd meg pontosan a dátumokat!
Kedves Lyonee!
Mivel nekem nem állnak rendelkezésemre azok az íratok, melyek alapján kiszámíthatnám, de a MÁK-nál azt az információt adta az ügyintéző, hogy a 35 évem a teljes- és részfoglalkoztatással együtt meg van. A munkaviszonyom most 31-én jár le. Tegnap elküldtem egy ajánlott levelet az igényem belelntésével, a munkáltatómnak. A 35 év ugy jön ki, hogy 2001-ig 33 év, mint teljesfoglalkoztatású köztisztviselő és 2004-től több mint 2 év részfoglalkoztatású köztisztviselő. A köztes időben megbizási szerződés alapján végeztem ugyan azt a feladatot, de azt az időt nem vettem figyelembe, mivel az nem számít bele.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02