specializálódás

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.11. 08:05

bubo dr. ezzel a közig szervek tulajdonában levő vállalkozásokkal fején találtad a szöget ott aztán kemény óradíjért dolgoznak a külsős irodák, nincsenek gátlásaik

egyébként elismerem a közigazgatásban sokat, lehet tanulni és én is tapasztaltam, hogy vannak igen komoly színvonalú, foxi maxis dolgozóktól megtisztított közig szervek, azonban azt túlzónak tartom egyes hozzászólók részéről hogy a közigazgatásban aztán látástól vakulásig….
egész biztos sok szervnél rendesen kell dolgozni de mégsem véletlen hogy sok harmincon felüli lány -aki pl. már gyereket szeretne- az ügyvédi pályáról a éppen a közigazgatásba igyekszik
az ügyvédekről: aki mellett dolgozom már sokat megélt, volt bíró, IM főosztályvezető, részt vett a rendszerváltás körüli kodifikációban stb. és ő mondja hogy húsz, harminc évvel ezelőtt sem volt olyan sok ügyvéd kollega akit szakmailag tartott valamire, sok ügyvédnek elképesztő arca van és akkora ostobaságokat mondanak meggyőződéssel hogy reng a ház, még a kollegáikat sem tisztelik, például ilyen stílusú leveleket irkálnak „….és kedves ügyvéd kartárs csak kollegiális megfontolásból javaslom a keresetet visszavonni nyilvánvalóan nyerhetetlen eljárásban.” az efféle figurákon csak röhögni kell

HE0222 # 2005.08.11. 07:31

Szerintem is baromság ez a lenézősdi, aki szakmán belül lenézi a másikat, az emberként is hasonló lehet élete más területén. De szerencsére nem mindenki ilyen. Hozzáteszem, én is hallottam már "csodákat "nem fiatal ügyvédektől, akik a Pp. alapjaival sem voltak tisztában...

dr. Bubo # 2005.08.11. 06:52

Gittus hozzászólásához csak egy dolgot teszek hozzá: ha önálló vagy, van véleményed és esetleg még a szakmai álláspontod mellett kiállsz, nem kellesz, mert reakciós, vagy még "rosszabb", a nem éppen kormányon lévők érdekeit képviseled. Csak azon csodálkozom, hogy hogyan lehet az általam nagyra becsült kollégák többsége örök ellenzéki...

Ami viszont felháborít, az az, hogy az igen T. ügyvéd kollégák lenézik a közigazgatásban dolgozókat (szakmai felkészültségtől függetlenül), pedig némelyik jt.-nek sokkal nagyobb tapasztalata és tudása van, mint aki vele szemben ül, de a kamarai öntudat az előbbit feszíti. Természetesen, mindenütt van minőségi különbség, nem mindenki a jog bajnoka, de egyszerűen unom, hogy rendszeresen ki kell oktatnom a legalapvetőbb kérdésekkel jelentkező, piacról élő kollégát, aki még egy jogszabályt sem tud elolvasni, az értelmezéséről ne is beszéljünk. És az AB erre hozta a 60/1992. AB határozatot...

praetor01 # 2005.08.11. 06:48

dr. Bubo! Teljesen egyetértek.

gittus # 2005.08.10. 20:26

Kedves Rexor.
Most kerültem csak gép közelbe, - az elrendelés nélküli túlóra miatt - de látom, hogy a kérdés nem csak engem izgat.
dr.Bubóval egyetértve gondolom, hogy rég dolgoztál a közig.-ben.
Valószínűleg abban igazad van, hogy a közig.-ben dolgozó jogászokról alkotott véleményt az is befolyásolja, hogy a kapcsolati rendszer alapján bekerült és csak "jogvégzett" kollégák lehúzzák a minősítést. Én is tudok olyan példát akit a Ktv. bebetonozott és nem lehet tőle szabadulni, pedig fiatalabbat, szakképzettebbet, kevesebb pénzért jobb minőségben lehetne foglalkoztatni.
A kényelmesedésről meg csak annyit, hogy engem felháborít az ami mostanság, a közigazgatásban dolgozókkal művelnek. Ott fenyeget a leépítés - de azért mindenki tudja hogy kit nem - a béremelés olyan amilyen, és dolgozz sokat de minőségben, és ne kérj semmit, örülj hogy van munkád. Lám lám sorban állnak a jogászok akiket akármikor fel lehet venni, ha nem tetszik valami.
Emellett úgy dolgozz hogy az ügy mögött ne vesszen el az ügyfél, és ne sajnáld a hétvégédet se a munkára. Ja és légy önálló, törekvő, különben másnak áll a zászló.
Ennyit a kényelmes közigazgatásról.

dr. Bubo # 2005.08.10. 18:24

Praetor01: nem minden minisztréiumban van csak 1 jogi osztály, gyakran megosztják az általános jogi (tehát klasszikus jogtanácsosi) és a jogalkotási feladatokat 2 szervezeti egység között. Ha ehhez még a parlamenti tikárságot vagy a közig. koordinációt hozzáteszik külön szervezeti egységként, akkor már kész a helyettes államtitkárság... Annak viszont már érdeke, hogy a munka menjen, és ha még esetleg anyagilag is érdekelt tud lenni az ügyvédek megbízásában (manus manum-elv), akkor már az ügyek jó részét kiszervezik. És még nem értekeztem a közig. szervek tulajdonában álló cégekkel kapcsolatos ügyek viteléről...

Gx605 # 2005.08.10. 15:23

HEO222-nek. Részben igazad van. A multinál a munkajog területe azonban egyre inkább áttevődik a HR osztályra - már tőlük is elvárás a munkaszerződés / belső szabályzat önálló elkészítése. E területen a jogász kontrollt lát el. A más ügyek közül pedig szinte minden van: kötelmi jog egy az egyben - azt hogy pl. vagyont terhelő / keretbiztosítéki stb zálogjog létezik és hogy mi a szerepe azt a belső jogásznak is tudni kell, adott esetben ennek lehetőségére fel kell hívnia a döntéshozó figyelmet. Aztán ellenjegyzésre már lehet szólni a külsős ügyvédnek. Figyelemmel kíséri továbbá a társaság működését pl Gt. szempontjából, pl. mikor válik szükségessé Fb, vagy könyvvizsgáló választása (pl.munkavállalói létszám)- ennek az adminisztratív papír részét persze külsős ügyvéd végzi; elemzi az esetleges akvizíciós terveket (Gt, Tpvt és az Eus fúziós jogszabályok alapján stb), ha nemzetközi kapcsolatok is vannak, az ügyletek adójogi elemzését végzi stb.

HE0222 # 2005.08.10. 15:04

Rite-nek: amennyire én tudom, a belső jogász, nagyobb cégeknél az alkalmazottak munkaszerződéseit csinálja, "segít" megszabadulni tőlük, ha a vezetés azt akarja, belső szabályzatokat fogalmaz, munkaügyi pereskedik például. Aztán ezen kívül vagy csinál komoly ügyet is, vagy nem.

praetor01 # 2005.08.10. 11:17

Rosszhiszeműen nézve, lehet, hogy benne volt a buliban.:-)))

Másrészt meg mivel a minisztériumi munka túlnyomó része a jogalkotáshoz kapcsolódik, lehet, hogy olyan jogalkalmazási feladatokat kapott, amiket a minisztériumban senkitől nem tudott megtanulni.

Egyébként úgy látom, hogy tendencia a minisztériumoknál a jogi képviseleti munka kiszervezése, még akkor is, ha korábban volt vagy van arra alkalmas jogászuk.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.10. 11:09

Kedves dr. Bubo

Én is így látom ám elgondolkoztató hogy ha nívósabb ügyeket külsős irodák végzik mit csinálnak a „benti” jogászok? Én ismertem az egyik minisztériumban egy jogász srácot, minden kérdésével a külsőshöz fordult önállóan semmit nem tudott vagy akart elintézni kényelmes volt felhívni a külsőst aki persze keményen kiszámlázta a cselekményt.

andzsinszan # 2005.08.10. 10:04

Namost akkor elmondom nektek, hogy ez hogyan van, bár biztosan tudjátok: van egy versenyvizsga. Ezen ha átmentél, akkor fel vagy véve. Több olyan ismerősöm dolgozik kint, akinem nem volt előzetes tapasztalata , azaz "zölden" ment ki, mégis ottmaradt. Akkor még első lépcsőbén, mint eu-n kívüli ország a "százs":) kategóriába kerültek. Aztán van a következő lépcsőfok, amikor mint hivatali alkalmazott tevékenykedsz, és amikor túljutsz a következő vizsgán, akkor jön el a Kánaán, mert akkor lehetsz tisztviselő.

Brüsszel nem követel előzetes gyakorlatot - legalábbis nem mindenhol -. Van egy brutális felvételi, de ha bekerültél, nehezen kerülsz ki, olyan mint a jogi egyetem:)) Persze nagyon kell tudni az "ákít", de annak minden szegletét. Kicsit olyan, mint amikor a teljes civilisztika a megtanulandó anyag:(( Semmi sem lehetetlen, tudjátok: tanulni, tanulni, tanulni.

Aki elégedetlen az itthoni bérével és nem retten meg a feladattól az próbáljon szerencsét ottan. Megbízható infóim vannak arról, hogy pl. a Bizottság egyes DG-in több magyar próbálkozott már és egy kezemen meg tudom számolni mennyien maradtak benn. Ez két ok miatt van: egy nem beszélik normálisan az angolt/franciát. Kettő: nem tudják az acquis-t. Ezek nélkül nem megy.

Legislator # 2005.08.10. 08:49

Szerintem is óriási tapasztalat kell Brüsszelhez, és nagyon kell ismerni a hazai közigazgatást általában+azt a szakszeletet, amivel foglalkozol.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.10. 08:47

Banyamancs: Szerintem bárki jöhet. Kovács Józsi és Zoltán György volt ott, Rexoron és rajtam kívül, de bárkit szívesen látunk.
Rexor: Szerintem folytassuk le itt az egyeztetést, mert nekem nincs meg a számod, és szégyen-gyalázat, de még a polgári neved sem ugrik be.
Bubo doctor: Vow, Bubo kollega, és titok, hogy mit tanítasz?

Sunshine after the rain.

dr. Bubo # 2005.08.10. 07:13

Csak néha, helyettesítek néhány órát, de még elég kis porszem vagyok ahhoz, hogy egyáltalán felkérjenek "rendes" oktatónak...

HE0222 # 2005.08.10. 07:03

dr Bubónak: csak példának írtad, vegy Te is oktatsz egyetemen?

dr. Bubo # 2005.08.09. 20:00

Andzsinszan, örülök, hogy a köz izgatásával foglalkozni vágyók anyagi gondjait Brüsszelre bíznád, csak 1 a bibi: ha valaki nem tudja, hogy itthon hogyan működik a rendszer, akkor tisztességesen külfölön az ország érdekeit sem tudja képviselni - még brüsszeli bürokrataként (eurokrataként) sem. Láttam már néhány szépreményű titánt, aki az EU intézményeinél befutni vágyott karrier miatt jött a közigazgatásba, majd sürgősen távozott, amikor rájött, hogy ez mekkora szakmai és szakterületi tudást is igényel.

mirjam29: igazad van, elhivatottság nélkül ezt a szakmát sem lehet művelni. Azonban nagyban befolyásolhatja a munkához való hozzáállást a közeg is: a kollégák, főnökök mennyire hagynak kibontakozni, vagy csak gyötörnek. Nekem mind a kettővel volt tapasztalatom, mondamom sem kell, a szárnyalást bátorító feletteseimmel máig jó a kapcsolatom..

dr. Bubo # 2005.08.09. 19:43

"bubó dr. mint gondolsz a főleg nagyobb közig szerveknél /de önkormányzatoknál is/ megbízás keretében foglalkoztatott ügyvédi irodák és az ottani mondjuk jogi osztály munkájáról ki dolgozik többet?"

rite csillaggal: nem tudom megmondani. Nem teljesen összehasonlítható a 2 terület, mivel a perképviselet és a szerződésekkkel kapcsolatos munka csak egy részét teszi ki a jogi osztályok munkájának. A megbízással foglalkoztatott ügyvédek tapasztalatom szerint hatalmas összegért havonta (mondjuk a főov. illetményének többszörösét) vállalják max. 1-2 ügy elvégzését, de azokban sincs gyakran köszönet. Ezek a megbízások is kapcsolatokon múlnak, sőt, gyanítom a visszaforgatás is működik. Persze, vannak kivételek, és vannak olyan ügyek, amelyek viteléhez a jogi osztálynak nincs megfelelő tapasztalattal rendelkező munkatársa, ezért kell az ügyvéd. Ez esetben viszont nagyon kell figyelni a teljesítésre.

Banyamancs # 2005.08.09. 16:55

Mi az a "fórumos találkozó"? És kikkel szoktatok?

HE0222 # 2005.08.09. 15:22

Tényleg könnyebb mulitól indulni.De annak is vannak hátulütői. Volt egy évftársam, múszaki+közgáz diplomával, nyelvtudással, középvezetőként dolgozott évek óta egy külföldi cégnél. Õ kizárólag azért jött jogi diplomát szerezni, mert félt, nem tudja megtartani az állását. Elmondta, hogy rettenet keményen kell harcolj amíg ott vagy, hogy ki ne rakjanak, mert jön a fiatalabb, tanultabb, több nyelven jobban beszélő, jó kapcsolattal rendelkező, akit lehet, hogyholnap föléd raknak főnöknek, vagy egyenest a helyedre. Jogásznál legalább ez kizárt, hogy a zöldfülő dirigáljon Neked akár ügyvédi irodában, akár bíróságon. Bírót, ügyészt eltávolítani nem egyszerú, ügyvéd kezdhet saját praxist, tehát legalább ennyi, elméleti védettsége van egy jogásznak, a multi-alkalmazottal szemben.

Rexor # 2005.08.09. 15:19

Multicég válogatja hogy honnan könnyebb megindulni. Fogalmazzunk úgy, hogy minden út egy kicsit más út. Teljesen egyetértek Veled mirjam, hogy hanagyagul, "összedobva" valamit nem lehet dolgozni. Ahogy az elcsépelt idézet is mondja, "pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen úgy érdemes". Tanulni pedig mindig kell, adddig jó egy munka szerintem, amig tanul belőle az ember. Optimizmus kell, kitartás, és a siker sem marad el :)

Gyula, igen már kellene egy fórumos találkozót összedobni :) Régen volt utoljára találkozó (legutóbb a fogorvos felé menet nem voltam a legjobb hangulatban :)

mirjam29 # 2005.08.09. 15:03

De egy pályakezdő jogász mikor fog ekkora összeget keresni??Mert nagyobb az esély, hogy a multi cégnél többet keresel . És nem tartom kevesebbnek a fiatal jogászokat azoknál a multi cégnél dolgozó fiataloknál! Csak egyszerűen könnyebb onnan megindulni az életbe, ennyit szerettem volna érzékeltetni!

Legislator # 2005.08.09. 14:51

Vow, erre mondják a vívásban (is) hogy:
s i m u l t a n é i t é ! ! !

Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.09. 14:49

Pacsi, Rexor:))), ezer éve nem hallottam Rólad, egyszer össze kéne futni!!!

Sunshine after the rain.

Gx605 # 2005.08.09. 14:49

Kedves Mirjam,

Hidd el nekem, hogy a multi cégnél olyan juttatásért, amit említettél nem "lógathatod a lábad". Ugyanis tudják, hogy mit adnak, ennek megfelelőek az elvárások.

Gx605 # 2005.08.09. 14:49

Kedves Mirjam,

Hidd el nekem, hogy a multi cégnél olyan juttatásért, amit említettél nem "lógathatod a lábad". Ugyanis tudják, hogy mit adnak, ennek megfelelőek az elvárások.