Gürizés minimálbérért


vikuc # 2008.05.09. 15:30

Sok vonatkozásban csatlakoznék Archie meglátásaihoz, legfőképp viszont az elgondolkodtató, hogy a Németországban nemsokára eltöltendő fél évtől tanulás szempontjából kevésbé görcsöl a gyomrom, mint egy itthoni vizsgától.. Nem így kéne lennie. Akik kevésbé birják a stresszt, kicsit talán tönkre is mennek abba, mire "megcsinálják" tanulmányaikat, a német és más nyugateurópai diákok pedig általában ambíciózusan fordulnak a jövő meg álláskeresés felé..

Eweol # 2008.05.10. 20:52

Vikuc, erre van böven ellenpélda Németországban és más nyugat-európai egyetemen is.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a cserediákok (ERASMUS, stb) gyakran (lényegesebben) kedvezöbb feltételekkel tehetik le az adott vizsgákat vagy a professzorok az értékelésnél nagy mértékben figyelembe veszik a tényt, hogy a külföldi hallgató az esetek 99,9%-ában soha az életben nem fog az adott országban jogászként praktizálni, ezért elnézöbbek, nem olyan szigorúak.
A regurális hallgatókkal szemben támasztott követelmények a neves nyugati egyetemeken semmiképpen sem alacsonyabbak, mint Magyarországon.

shiiva # 2008.05.11. 06:50

bár szerintem ez a gyakorlat-elmélet ellentétről szóló vita kicsit offtopic a "gürizés minimálbérért" témakörben, de ha már rábukkantam, én is hozzászólnék.

szóval, csak a saját példámmal élve: elvégeztem SUMMA (!) a jogi egyetemet úgy, hogy 5 év alatt EGYETLEN (1db) szemináriumon íratott velem egy tanársegéd (!) 1 db ingatlan adásvételi szerződést.

Ezen az 1 db szerződésen kívül 5 év alatt EGYETLENEGY gyakorlati feladatunk nem volt...

ÉS EZ NEM VICC, pedig nagyon nem vicces...

Nyugati egyetemeken tanult barátaim mind azt mondják, hogy ott nem ez az eszement baromság van, hogy kívülről bebifláztatnak törvényeket, hanem HASZNÁLNI, ALKALMAZNI tanítják meg őket... És szerintem is ennek lenne értelme!!!!

Az első munkahelyemre mikor bekerültem, nekem kellett magamnak megírnom a munkaszerződésem, hát ne tudjátok meg, Internettől kezdve mindenhonnan vadásztam a mintákat, mert kb gőzöm sem volt hogy néz ki egy szép munkaszerződés, annak ellenére, hogy 5-ös lett a munkajog szigorlatom...

NORMÁLIS EZ...???

ÉS EZT NÁLUNK, AKIK FELELŐSEK A TANTERVÉRT, ENNYIRE NEM VESZIK ÉSZRE...???

Régen sokkal kevesebb joghallgató volt, akkor volt idő velük kis csoportokban foglalkozni, és gyakorlati példákat megoldani, ma már erre egyre kevesebb a lehetőség... Akkor miért nem építik be a "fő" tanmenetbe a gyakorlati feladatok megoldását? Miért kell ahhoz este 9 és 10 között szemináriumra járni, hogy meg tudjak írni egy szerződést, ha 5 évig járok egyetemre érte...?

Itt készülök most a szakvizsgámra és minden nap kiakasztom magam azon, hogy ez se szól másról szinte, mint a magolásról, annyi különbséggel, hogy itt már gyakorlati példákat is "magolni kell".

  • Az Internet és a számítógép korában, mikor 1 kattintás bármely jogszabály bármely §-át megtalálni,
  • és egy olyan korban, mikor szinte naponta változnak a jogszabályok, ezért eleve nem szabad az agyunkra hagyatkozni, hisz akkor lehet, hogy az emlékeinkben élő DE MÁR hatálytalan jogszabály alapján járunk el

szóval egy ilyen korban miért az a lényeg még mindig, hogy ki tud jobban magolni...?!?!??!?!?!

Anstalt # 2008.05.11. 13:59

Shiiva, teljesen igazad van. Én is leírtam már itt 1-1 témában, hogy pl Németországban mennyivel több értelme van annak, ahogy oktatják a jogot.
De azért mindig volt utána pár olyan hozzászólás, hogy "milyen joghallgató az, aki szerint a jogtörténet hülyeség", meg bizony a PP-t be kell magolni.
Érdekes módon a német jogászok is tudják az eljárásjogot, anélkül, hogy 18 napot tanultak volna a PP szigoraltra, reggeltől estig... (de legalább 4-es lett, csütörtökön voltam :-)) )
Át kéne térni itthon is a jogesetmegoldós OKTATÁSRA és vizsgákra. Mert nem csak azzal van a gond, ahogy számonkérik.
Nem ilyen államvizsgára lenne szükség, ahol újra mindent be kell magolni. Németországban természetesen az államvizsga is jogesetmegoldáson alapul, törvény használata kötelező. :-)

shiiva # 2008.05.11. 15:50

na igen, még egy PP-t is durva önmagában bevágni, és akkor abba gondolj bele, hogy polgár szakvizsgán EGYSZERRE KELL tudnod a PTK-t, a PP-t, a CSjt-t az illetéktörvényt, a szerzői jogi törvényt és még sorolhatnám...

ahelyett, hogy azt várnák el, hogy évről-évre egyre bonyolultabb, esetleg nemzetközi meg EU-s vonatkozásokat is tartalmazó jogeseteket tudjunk megoldani...

a megoldás keresése és gyakorlati alkalmazás közben úgyis sokkal inkább rögzül az anyag, mint mikor az ember megtanulja, mint valami verset...

vannak olyan törvényi paragrafusok, amelyek iszonyat idiótán vannak megfogalmazva, vizsgán mégis szó szerint kell elmondanod, hiába érted a lényegét, nem elég elmagyarázni (lásd pl. jogos védelem csodálatos definíciója...)

áh, minél többet gondolkozom ezen, annál dühösebb leszek...

vikuc # 2008.05.11. 19:46

Shiiva negondolkozz ezen.. lassan túl leszel rajta igaz, a gyakorlati része kiesett az életedből.. dehát csináltál -ha seggeléssel is- de egy jó diplomát.. valakinek viszont nagyon nem megy a magolás és jaj annak a diplomának ha nem nyomom zsigerböl a koncessziót. Én tipikusan olyan ember vagyok, aki összefüggéseket keres, akinek jó meglátásai vannak, aki kommunikatív, tárgyalási előadói érvelési, és meggyőzőképességem ragyogó.. de ezt kit érdekel? gyakran még szemináriumokon sem veszem hasznát. én vagyok aza típus, aki használni tudja a jogszabályt bevágni viszont nagyon nehezen. mihelyt kijövök a vizsgáról arra sem emlékszem mit húztam.. én még záróvizsga előtt vagyok, és akkor se leszek jobban ha az meglesz. az álláskeresés egy külön kis kedvesség lesz az élettöl.Van egy olyan érzésem, hogy amíg az oktatáspolitika és az oktatási metódusok nem nyernek újabb, átgondoltabb és kicsit talán utilitaristább szabályozást, addíg várhatjuk, hogy bármi is változzon a szakmában való érvényesülési esélyeinket is illetően.

lauraa # 2008.06.19. 07:43

Sziasztok,

mindenkit meg szeretnek nyugtatni. Ugyvedjeloltkent guruzes minimalberert csak egy nagy mitosz. Iden vegzek, s most voltam interjukon. 9 irodanal (4 nemzetkozi s 5 magyar). 6 ajanlatom volt a vegen.

Nemzetkozi irodak 420e alatt nem ajanlottak, a legkevesebbet egy magyar iroda adta volna 350e.

Ha kerdeztek a fizetsi igenyemet, mondtam, hogy 350-400 e. Nem akadtak ki. Szerintem sokan ott kovetik el a hibat, hogy nem mernek sokat mondani, felve attol, hogy nem kapjak meg az allast. A iroda meg nem lesz olyan hulye, hogy a jelolt altal kertnel tobbet fizessen. Szoval batran mondjatok tobbet.

Csak cum laude vagyok s van 2 kozepfokom (angol, nemet). Kapcsolatom semmi, s csokosom sincs az irodaknal. Gyakorlatom nulla. Kulfoldon sem voltam. Egyszeruen szetkuldtem az eletrajzomat, proba szerencse alapon.

Tehat total atlag kepessegekkel is jo helyet lehet talalni. Csak keresni kell...

Lauraa

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 07:50

na majd ha meg is kaptad valamelyik állást jelentkezz ismét, mert ez tényleg csodaszámba menne, vagy nagyot változott a világ. Vidéken nem mítosz..

lauraa # 2008.06.19. 07:55

Megkaptam az allast! Alairt szerzodesem van, augusztus 18-an kezdek!

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 08:01

akkor gratulálok! Jó azért hogy vannak korrekt helyek is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 08:50

Ez a szép az internetben! Mindenki akkorát mond, amekkorát csak akar. Az érem másik oldala, hogy a többiek meg azt hisznek el, amit ők akarnak.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 09:00

most miért mondom Béla? Legyél kicsit jóhiszemű. :-) Teljesen elképzelhető, hogy cum laude, két középfok (ami ha a reális tudást tükrözi arra se elég, hogy egy levelet megírj) 350e forintot kap frissen végzett jelöltként.
De miért lódítana?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 10:05

General Háry miért lódított? :)

Legislator # 2008.06.19. 10:08

A legnagyobbnak kikiáltott Mo-i nemzetközi iroda pontosan 135.000 ft-ot fizet a ügyvédjelölteknek (nettó).


Sunshine after the rain.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 10:10

talán ő is minimálobsitért gürizett? :-)

Eweol # 2008.06.19. 10:25

azt én se nagyon értem, hogy miért lóditana... de a leírt összegek irreálisak a cum laude + 2 kf + "gyakorlatom nulla" feltételekhez képest...

Annamanna # 2008.06.19. 11:19

Ha bruttóban nézzük a 350-400 ezret, akkor is az ügyvédjelölti fizetések felső határát súrolja. Egyetlen ilyen kaliberű fizetést hallottam: nemzetközi iroda az adótanácsádó cégtől csábította el az illetőt, és rá kellett ígérniük... Ha valaki iszonyatosan jó (angol-német-francia tárgyalóképes és summa - ilyen is van), akkor ő diktál.
Laura, azért annyit árulj el: bruttó vagy nettó?

_Wasp_ # 2008.06.19. 11:31

Laura, azért annyit árulj el: bruttó vagy nettó?
:)))


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

lauraa # 2008.06.19. 12:49

Nekem aztan total mindegy, hogy hisztitek vagy sem.

En csak leirtam, hogy igen is vannak mas peldak is s ugyvedjeloltkent is meg lehet elni.

Fizetes termeszetesen brutto. S ha belegondoltok 380 e brutto az csak 204 e netto, ami nem sok + 30e ft cafeteria.

Beszeltem evfolyamtarsakkal, akik szinten hasonloan tudtak elhelyezkedni. Szoval nem en vagyok az egyetlen...

Sajnalom, hogy nektek masok a tapasztalataitok...

_Wasp_ # 2008.06.19. 12:56

én speciel elhiszem, és örülök neki, hogy vannak leírva ilyen tapasztalatok is....


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

FRAKK # 2008.06.19. 13:40

állami cég: egyik Zrt.
teljesítményértékelés van
érettségivel titkárnő
240 ezer bruttó

köztisztviselőként egy titkárnő hasonló végzettséggel
100 ezer nettó

FRAKK # 2008.06.19. 13:42

rosszul irtam utolsó bekezdésben előbb
köztisztviselőként közig-ben titkárnő 80 NETTÓT kap

viszont zrt-s érettségizett 240 bruttót

lauraa # 2008.06.19. 14:08

Kezdo jelolti fizetesek Ny-Europaban:
http://www.azur-online.de/…r/index.html

Nemetorszagban:
http://www.azur-online.de/…11_Karte.pdf

Ezekhez kepest aztan vegkepp nem sok amit itthon kap az ember... :(

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.19. 14:43

az csak 204 e netto

Ja. "Csak". [Nyihogva röhög]

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.19. 15:01

tényleg, a munkanap végére teljesen lesüllyedek, de linkeld már be a munkaszerződésedet :-))