Gürizés minimálbérért


reménytelenség # 2008.06.19. 22:39

Az az igazság,hogy igen nekivágok.én is fogok nyitni egy ügyvédi irodát.az sem izgat,ha minimálbért keresek,mert rájöttem,hogy baromi lusta vagyok.még a saját udvarom füvét is más nyírja/kisújjból/..no comment.-mezei jogászság!!!!Az élet egy nagy színház.mindenkinek megvan benne a szerepe...voltam néhány tárgyaláson.az sem más mint egy színjáték.-szerintem.

FRAKK # 2008.06.20. 06:16

cum laude pázmányos diploma
cambridge-i (két év alatt megszerezhető, posztgrad) diploma - budapesten szerzett
felsőfokú angol

NAGY ÉS TRÓCSÁNYI ügyvédi iroda
250 ezer bruttó volt a nyitás

(forrsás: volt évfolyamtárs)

tehát a 400 ezer bruttó hihetetlen
persze, ha vki kormányközeli, bankelnök-közeli..............lehet

vivi1111 # 2008.06.20. 07:58

én hallottam 320 ezer bruttó kezdő fizetést nemzetközinél (ismerős kezdőtől).

ELTE cum laude, felsőfokú angol "C"(Rigó)
német középfok (Rigó), de nem "C" nyelvvizsga.

FRAKK # 2008.06.20. 09:07

nemzetközi irodáknál első lépésben, fizetést illetően, sak az idegen nyelvtudás szinte a döntő - szerintem

nyelvvizsga nem számít semmmit önmagában
(nközi iroda)

diploma szerzésének helye, minősítése sem döntő

aki tudja angolul a Ptk-t, Gt-t fejből - az győz ---------
  • bezzeg a villamos (és egyéb) mérnökök - ők tényleg, vitathatatlanul óriás fizetésekkel kezdenek-
(amúgy sokkal hasznosabb, értkesebb, stabilabb munkát végez egy mérnök, mint egy jogász - mondon én, egy jogász)
lewho # 2008.06.20. 10:50

Csak hogy az ellenpéldára hozzak egy ellenpéldát:

Kedves házastársam megyeszékhelyen jelölt lassan 1 éve, és a nettója 40e pengő forint. /És ez már emelt fizu, ennél kevesebbel kezdett/

Munkaideje fél 9-től fél 5, 5-ig. A principálisnak ő tanítja meg az e-cégeljárást.....Minden iratot ő szerkeszt.....Átlagos iroda.

Szóval van szórás rendesen....

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.20. 11:29

sztem a te példád a tipikusabb

kgkiss # 2008.06.20. 11:54

Gt-t, Ptk-t fejből és ezt mind angolul???Ez komoly???Hát ez számomra hihetetlen...mint ahogy a 250 bruttó és tsai...nekem a Lewho által említett összeget ajánló irodák ajánlatai rémlenek....

Legislator # 2008.06.20. 13:12

Még magyarul sem tudják. Én mindig úgy csodálkozom ezen a sok nyelvzsenin. Mert csak egyszer kérjen az ember egy angol jogi szövegfordítást (magyar nyelvről), öt fordítóét(!) is visszadobhatjuk, míg egy (saját javításainkkal) megfelel.


Sunshine after the rain.

bandeeraz # 2008.06.20. 13:43

Az igaz, hogy aki villog a nyelvtudásával, az legtöbbször a jogi szaknyelvi részéhez nem ért. Nekem is a hajam égnek állt néhány produktumtól, pedig nem vagyok én sem egy guru.

Amúgy hogy derítik ki a diploma minősítését? Megkérdezik, hogy "na és hányasra feleltél az oskolába kisfiam"??? Ezt a dedós módszert...

junior jogász # 2008.06.21. 13:57

Akinek van, az akár "villoghat" is! Akinek meg nincs, az meg húzzon bele, hogy legyen nyelvvizsgája!
Majd ha menni fogsz munkát keresni akkor az első dolgod lesz (többek között), hogy a diplomád minősítését beírjad az önéletrajzod megfelelő pontjaként! :-)

bandeeraz # 2008.06.21. 15:51

Szerintem a nyelvvizsga nem jelent semmit, nem is szokták odaírni az önéletrajzba, elég annyi, hogy "tárgyalóképes", vagy "társalgási"..stb.

reménytelenség # 2008.06.21. 15:58

én már kerestem munkát/kb 3éven keresztül,/de még önéletrajzot sem kértek már..voltunk vagy harmic jogász az állásinterjún,de kb százan jöttek volna,csak már a legtöbben szarnak rá,el sem jönnek..minek?.ahogy már én sem .valami itt nagyon elvan ba....minek az a nyelvvizsga papír is??hogy újra lehúzzanak a tanárok+üzletemberek.?ott a kétnyelvű olvasmány szótározd és olvasd,olvasd/ha szereted-/.a könyvtárban van belőle egy pár darab.- ingyen.minek a nyelvvizsga erről?ez már nem a szocializmus...itt senki sem fog felavatni a híd alatt a hat diplomáért,vagy,plussz a nyelvvizsgáért.a közigazgatás dugig van.azon kívül mindenki azon lessz,hogyan húzzon mégjobban le..magas ívről le- a nyelvvizsgádat.egyetlen lehetőséged van:ha a magánszektor egyre kegyetlenebb szabályai között próbálkozol...-tehetség.csak magaddal szemben kell megfelelned.mert senki sem fog segíteni.mi ez a szélsőséges duma amiket írnak??

reménytelenség # 2008.06.21. 16:05

lemerem fogadni,hogy akik ezeket írják azok többségének befolyásos,gazdag szülei vannak.unalmukban már nem tudják mit írjanak

Annamanna # 2008.06.21. 21:25

A diploma minősítése ellenőrizhető: az ELTE ÁJK például közzéteszi a saját honlapján, de arról nem vagyok meggyőződve, hogy döntő jelentősége lenne az elhelyezkedésnél.

Az átlag kezdő ügyvédjelölti fizetés Budapesten szerintem 100-120 ezer Ft nettóban. Hallottam ennél sokkal alacsonyabb (minimálbér nemzetközi irodában) és sokkal magasabb fizetést is.

vivi1111 # 2008.06.21. 21:51

jómagam is dolgoztam nemzetköziben pár évig jelöltként.
részben igaz, hogy jómódú (befolyásos)családból kerülnek ezekbe az irodákba a jelöltek. de a másik (kisebb) részük olyan szorgalmas ember, aki saját erőböl szerez megfelelő szintű nyelvtudást, adott esetben külföldi tanulmányok nélkül is.

az összefüggés egyértelmű: többnyire a jobb módú szülők tudják gyermekeiket több idegen nyelvre is taníttatni ill. külföldi egyetemekre küldeni. így már össze is áll a kép: mivel a nemzetközi irodákban a nyelv és a külföldi tanulmányok a döntőek: sok az átlagosnál magasabb életszínvonalú családból kikerülő jelölt az ilyen irodákban.

de fel tudok hozni példát arra is, hogy egy kisközségből származó joghallagató ma már Brüsszelben dolgozik jogászként.

tehát nemcsak a befolyásos szülők gyermekének lehet jó munkahelye.

reménytelenség # 2008.06.22. 09:08

ez a nemzetközi iroda,meg a brüsszeli munka,aki a földön jár,jól tudja,hogy elenyésző,sőt mondhatni jelentéktelen jogászmunkaerőfelvétel országos viszonylatban,és a rengeteg egyetemről kizúduló jogászifjúság számára sovány vigasz.persze mindent fel lehet nagyítani akármekkorára,csak minnél nagyobb nagyító kérdése az egész,de nem ártana a helyzetet 0-ás dioptriával szemlélni...

shiiva # 2008.06.26. 13:37

nagyon gáznak tartom, hogy fikázni kezdtek valakit azért, mert talált olyan irodákat, ahol megfizetik az ember munkáját.

én simán elhiszem, amit lauraa írt, saját tapasztalat alapján.

nyilván senkinek nem kell elszállnia magától, és frissen végzettként 800.000-et kérnie, de ha valaki nem becsüli meg a saját munkáját, nem érzi át, hogy mennyire értékes, akkor miért csodálkozik, hogy úgy használják ki, ahogy lehet?

szerintem nagyon gáz, hogy vannak ügyvédi irodák, ahol a titkárnő 4-5-ször annyit keres, mint a 2-3 nyelvvizsgás, summás jelöltek...

bevallom őszintén, a saját ismeretségi körömben azok az emberek, akik az első interjún mertek nagyobb összeget mondani (nem csak jogászokról van szó), nem bánták meg...

ha Ti nem álltok ki magatokért egy állásinterjún, akkor miért várjátok el, hogy máltai szeretetszolgálatként csakazértis többet fizessenek Nektek, mint amennyit Ti kértek...?

illetve, ha bevállaljátok az alacsony fizut azért, hogy majd klassz referenciacégek legyenek az önéletrajzotokban, és ezt a 3 évet "befektetésként" kezelitek a jövőtökbe, akkor meg így kell felfogni, és nem másokat fikázni, ha ők másképp gondolják...

juli_18 # 2008.06.26. 13:56

shiiva!

szerintem nagyon gáz, hogy vannak ügyvédi irodák, ahol a titkárnő 4–5-ször annyit keres, mint a 2–3 nyelvvizsgás, summás jelöltek…
Szerintem is!
A probléma, hogy ebből van több!
Óriási szerencséje van "lauraa"-nak, hogy azt az egy kivételest megtalálta!:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.26. 14:01

én simán elhiszem, amit lauraa írt,

Öööö... Bírónak, nyomozótisztnek inkább ne jelentkezz.

shiiva # 2008.06.26. 23:13

Kedves Sándor!

Miért is ne jelentkezzek?
Mert hiszek a saját tapasztalataimnak?

(Gondolom a vessző utáni részt is elolvastad)

Amúgy meg, egész nyugodt lehetsz: eszem ágában sincs egyik általad tőlem féltett területen sem dolgozni. :)

lupus_in_fabula # 2008.06.26. 23:25

Mindig örömmel tölt el, ha Kovács Béla Sánodorokhoz hasonló jogászokkal / ügyvédekkel találkozom, hisz a jogi osztályunkon megtakarított munkabérükből, amelyet osztalékként inkább fölveszek én, (ha nekik nem kell) havonta elutazhatok valamilyen szép, inspiráló helyre a feleségemmel.

Egyjogász # 2008.06.27. 09:40

Közgazdasági alaptétel, hogy ha valamiből túlkínálat van a piacon, akkor annak az ára lemegy. Sajnos, ha tetszik, ha nem, a frissen végzett jogászokból lassan extrém túlkínálat van, erre mondta egy okos liberális politikus, hogy majd a piac szabályozza ezt is.

Azt is tapasztalom, hogy ma már önkormányzatoknál szinte minden olyan poszton jogász dolgozik, amelyekben a 80-as évek végén, 90-es évek elején gimnáziumi érettségivel dolgoztak, és már egy államigazgatási főiskolai diploma is kuriózum volt.
És ezt a kollégák nem jókedvükből teszik, a napokban beszélgettem egy szabálysértési előadó kollégával, hát mit mondjak, eléggé el volt keseredve.

Én mindenkinek elhiszek mindent, és persze az is nyilvánvaló, hogy van, akinek szerencséje van. (A gond az, hogy általában a negatív példák, az elkeseredett jelöltek vannak többségben.)

Itt van egy cikkrészlet a témáról, akik egy kicsit elkeseredettek, csalódottak, nem az ujjukból szopják ezt.

"Zsuzsa csak néhány hónapig bírta az ügyvédjelölti munkát. Fénymásolt, iratokat kézbesített, kísérte az ügyfeleket. Tárgyalásnak szinte még a közelébe sem jutott. Szerette volna, ha a főnöke magyaráz neki, okítja a szakma fortélyaira, de a forgalmas irodában erre sosem jutott idő. A jogászlány az első adandó alkalommal szépen elköszönt, átigazolt az egyik közhivatalhoz, ahol azóta köztisztviselőként ketyegteti gyakorlati idejét.

  • Nálam akkor telt be a pohár, amikor megkérdeztem a főnökömet, miért nincs minderre egy titkárnője. Nem kertelt, kibökte, hogy értelmes, angolból és németből perfekt titkárnőt az ügyvédjelöltjei éhbérének duplájáért sem kap. A gyakornok neki fogyóeszköz, mivel heti 2-3 önéletrajzot kap e-mailben hirdetés nélkül is - méltatlankodik a most már szakvizsga előtt álló Zsuzsa. Számtalan évfolyamtársa még a lány első állását is irigyelte.

Konnerth György, az ELTE jogi kar dékáni hivatalának vezetője nem érzéketlen a probléma iránt. - Nálunk, az egyik legnagyobb jogi karon évente körülbelül hatszázan végeznek. Ez sokkal több, mint amennyit a klasszikus jogászszakmák fel tudnak szívni. Nehéz az elhelyezkedés, és ezt sok ügyvédi iroda alaposan kihasználja. Rendkívül alacsony béreket állapítanak meg, ha egyáltalán adnak fizetést és nem a jelöltnek kell fizetnie az állásért, ahol a kötelező gyakorlati időt megszerezheti.

A fejvadász cégek sem kecsegtetik a jogi diplomásokat túl sok jóval. Az egyik legnagyobb állásközvetítő irodánál már a bejelentkezésnél is csak ingatják a fejüket a jogi diplomák láttán.

  • Elfogadjuk, de nem igazán tudunk mit kezdeni a jogászok önéletrajzával. A cégek kevés jogászt keresnek, nekünk az évek során alig néhány ilyen ajánlatunk volt. Korábban nyitva állt a közigazgatás a frissen végzettek előtt. Mostanra már ott sem fogadják a jogtudókat tárt karokkal, és a kormányzati megszorítások sem kedveznek az elhelyezkedésnek. Az talál állást, aki jó kapcsolatokkal rendelkezik, és be tudják nyomni valahová.

Az ügyészségen hasonló a helyzet. A kihalásos alapon működő közjegyzői pályáról a legtöbb fiatal jogász csak messziről álmodozhat. Míg más hivatásoknál megoldást jelenthet a külföldi munkavállalás, a jogászi ismeretek másik országban nem igazán konvertálhatóak. Mégis, akkor mit kezdjen magával egy pályakezdő jogász?

Elégedetlen emberek lesznek, akik nem tudtak elhelyezkedni. Rengeteg idő és energia ráfordításával elvégzik az egyetemet, és nehezen találnak utána állást maguknak. A jogi diploma azért sok mindenre jó. A fiataloknak nem feltétlenül kell bírónak, ügyésznek, ügyvédnek vagy jogtanácsosnak elmenniük.

Zsuzsa a "mai eszével" már közelébe se menne a jogi egyetemnek. Inkább marketingesnek vagy közgazdának tanulna. Nem biztos, hogy jobban járna: belőlük is túlkínálat van." (Forrás: Népszabadság)

bandeeraz # 2008.06.27. 09:53

Az egyik jogászlapban volt jó megfogalmazás, hogy nem jogászból, hanem általában diplomásból van sok. Egyébként meg a jogász még mindig az egyik legkönnyebben konvertálható diploma a piacon. Szóval ez ilyen károgás, inkább a régi dicsőség elvesztését siratja mindenki. Sztem nem nehezebb elhelyezkedni jogászként, mint mondjuk közgazdászként, sőt!

bandeeraz # 2008.06.27. 09:53

Még akkor sem, ha most éppen nem sikerült szépen és érthetően fogalmaznom:))

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.27. 09:59

ez így van. Tök jó, hogy vannak jól fizető ügyvédi irodák, de az tény, hogy egy frissen végzett jogásznál 1000* többet ér egy jó titkárnő.
Egy nemzetközi irodában nem a jogi tudást fizetik meg, hanem a fordítást, hogy nem kell fordítóirodának oldalanként 20e-t fizetni, meg esetleg egy jogi egyetemet végzett ember tudja mi az pl a "haszonélvezeti jog" ha fordítania kell.
A használható nyelvtudás nélküli, gyakorlatlan, teljesen minden hogy cum laude v. summa "átlagjogász" egy irodában hónapokig használhatatlan, csak küldöncnek jó, ez a szomorú igazság. Ennek megfelelően is fizetik meg.
Mondjuk nagyrészt ugyanez elmondható más szakmákra is. Egy asztalosinast is minimálért vagy ingyen güriztetnek, de ő legalább 17 éves és nem tanult előtte érettségi után 5 évet.