Gürizés minimálbérért


reménytelenség # 2008.06.27. 10:23

itt nem a régi dicsőség siratásáról van szó.hanem legalább egy rohadt 100000ezer forintos megbecsülést.ennyit még egy ezred ennyit nem güriző,és pénzt kidobó rendőrnek is adnak.Ez a szakma szerintem egy kihalt ősállat,aminek már csak formális jelentősége van,és a legkevésbé konvertálható.egyáltalán nem állja meg a helyét a megváltozott viszonyok között.egy mese piroska és a farkasról...vagy másnéven egy fazék paszuly

reménytelenség # 2008.06.27. 10:28

egy marha rossz befektetés

reménytelenség # 2008.06.27. 10:37

cifra myomorúság

Egyjogász # 2008.06.27. 14:55

"Sztem nem nehezebb elhelyezkedni jogászként, mint mondjuk közgazdászkén­t, sőt!"

Persze, hogy nem! A kérdés csak az, hogy milyen munkakörbe és milyen anyagi és erkölcsi megbecsülésért!

Ez egyébként szerintem olyan, hogy én még az elmúlt 20 évben egyszer sem hallottam senkitől, aki elment az aktuális munkáltatómtól, hogy megbánta volna, hogy anyagilag, erkölcsileg rosszul járt volna.
Kivétel nélkül minden távozó azt jelezte vissza, hogy megfogta az Isten lábát, milyen szuper minden, és hogy mekkora pénzeket akaszt, szinte semmi munkáért.
(Közben meg mindenki tudta, hogy nem.)

Úgyhogy valószínűleg ide sem fogja beírni senki, hogy egy szar az egész, minimálbérért gürizek ügyvéd úr/asszony helyett napi 16 órákat, de kell csinálni, mert fizetni kell a rezsit, és a szakmai gyakorlatot is meg kell szereznem.

Maple-Leaf # 2008.06.28. 09:36

@woodslave

Nem értek egyet azzal, hogy nemzetközi irodában csak azért keresnek jól a jelöltek, mert jól beszélnek nyelveket és jól tudnak fordítani.

Tény valóban az, hogy a jó, stabil nyelvtudás nagyon sokat dob egy jelölt értékén, de ez csak egy része az egésznek. Azt azért tisztán kell látni, hogy egy nemzetközi irodának az az érdeke, hogy az ügyvédjelölt munkáját is el tudja adni óránként minimum 150-180 euróért az ügyfélnek. Ehhez viszont egyáltalán nem elég a jó nyelvtudás, hanem ehhez kell egy nagyon erős szakmai tudás is, hiszen az ügyvédeknek, partnereknek nincs idejük a jelöltek helyett dolgozni. Tehát egy nemzetközi irodában azért is keresnek nagyon jól a jelöltek, mert a nagyon jó idegen nyelvtudáson túl 1-2 jogterületen specializált szakmai tudással rendelkeznek, amely tudást bizony sok pénzért el lehet adni az ügyfélnek. Ha belegondolsz ez teljesen logikus, hiszen egy ügyvédjelölt nemzetközi irodában 3-4 éven át átlagban napi 10-12 óra folyamatos érdemi munka mellett igen is tud specializálódni, ami mondjuk egy kis magyar irodában a sok földhivatali és cégbírósági sorbaállás, titkárnői feladatok ellátása, a kávéfőzés mellett nem biztos, hogy így sikerül. Specializálódni meg amúgy sem lehet egy olyan irodában, ahol reggel családjogozok, délben büntetőzök egy kicsit és délután megpróbálok megoldani egy polgári peres vitát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kis magyar irodáknak teljesen más az ügyfélkörük, mint egy nemzetközi irodának, azaz a kis irodák nem tudják általában elkérni az óránkénti 180-300 eurót ügyfeleiktől, így nincs is nagyon mit visszacsöpögtetni a jelöltnek.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.06.30. 06:44

én a felvételre, meg az első hónapokra gondoltam. Ha te azt mondod, hogy az egyetem után, frissen végzett ügyvédjelöltnek speciális szakmai tudása van bármely szakterületen, amelyet már megfelelő értéken el lehet adni, akkor én kérek elnézést és én találkoztam a rossz emberekkel.

Maple-Leaf # 2008.06.30. 08:44

Woodslave, te ezt írtad: „Egy nemzetközi irodában nem a jogi tudást fizetik meg, hanem a fordítást, hogy nem kell fordítóirodának oldalanként 20e-t fizetni.”

Én meg erre azt írtam, hogy ez így ebben a formában nem állja meg a helyét. A nemzetközi irodák a nyelvtudás mellett igen is a szaktudást fizetik meg, hiszen mint írtam a nemzetközi irodáknak érdeke, hogy a jelölteknek is magas szintű szaktudásuk legyen, mivel egyrészt az ügyvédeknek, partnereknek nincs idejük dolgozni a jelöltek helyett, másrészt így a jelölt munkáját is el lehet adni nagyon sok pénzért. Amúgy tévedsz, ha azt gondolod, hogy egy nemzetközi irodában minden a többnyelvűségre van kihegyezve. Nagyon sok külföldi tulajdonban lévő cég vezetősége, hr részlege, stb. magyar, így a kommunikáció, a doksik elkészítése is sokszor már csak magyar nyelven történik.

De tény valóban, hogy a felvételt ilyen irodákban általában a nyelvtudás és az esetleges külföldi vagy belföldi munkatapasztalatok döntik el többnyire. De miután bekerültél egy ilyen irodába, megkövetelik tőled, hogy szakmailag is mielőbb felzárkózzál.

Maple-Leaf # 2008.06.30. 08:47

.... megkövetelik a szakmai felzárkózást, hiszen a bruttó 220 ezer Ft-os kezdőfizetést, vagy akár a késöbbiekben a bruttó 400-500 ezer Ft-os fizetést valakinek ki kell termelnie, és ez a feladat nem másra hárul, mint magára a jelöltre.

Egyjogász # 2008.06.30. 09:15

Véleményem szerint ebben a témában nem célszerű általános megállapításokat tenni, mivel általában mindenki csak az alapján tud véleményt formálni, amit ő ismer, vagy amiről ő hallott.

Egy fiatal kollégám másfél éve dolgozik egy nemzetközi irodában. A munkája után valóban leszámlázza az iroda a 100-150 euro/óra díjat, azonban az ő fizetése még most sem éri el a 220.000 Ft bruttót, azt viszont naponta háromszor is meghallgathatják a jelöltek, hogy micsoda megtiszteltetés, hogy egyáltalán ott lehetnek.

A kolléga anyanyelvi szinten beszél angolul, ebből kifolyólag minden fontos iratot, szerződést vele fordíttatnak, és rendszeresen mehet az ügyvédekkel tolmácsnak. De, mivel az irodavezető titkárnője régi bútordarab, ebből kifolyólag tőle nem is elvárás a nyelvismeret, "titkárnőhelyettesként" rendszeresen fogadhatja az angol nyelvű hívásokat is.

A kolléga most panaszkodott, hogy az lehet, hogy Londonban gond nélkül fel tudna lépni egy angol nyelvű előadásban, de hogy hogyan fog gyakorlatot szerezni - többek mellett - büntetőjogból, munkajogból, közig. jogból, azt nem tudja.

Legislator # 2008.06.30. 14:28

Fordítóként többet keresne... Sőt! Ha ügyes, villája lehet(ne) a Pasaréten. (Nagyon kevés az olyan fordító, aki ért a jogi szaknyelvhez).


Sunshine after the rain.

v.atti # 2008.06.30. 14:51

Sziasztok,

én most voltam harmadéves az ELTE-n s minden vagyam egy nemzetközi ügyvédi iroda.

Egy ismert fejvadászcég a múlt hétvégere meghírdetett egy 2 napos tréninget. Jelen voltak a nagy irodák munkatársai is. Szóbakerült a kezdőfizu s mindegyik azt mondta, hogy jelöltet atlagban 330.000 bruttoval veszik fel + egyeb juttatás (bérlet, kajajegy...). Nem várnak el tapasztalatot, mert kb. az első év arról szól, hogy sajat szájuk íze szerint kiképzik a jelölteket. Az angol-szász jogi gondolkodást kell elsajátítanuk. Fontos a stabil nyelvtudás. Nem a nyelvvizsga érdekli őket, hanem a tényleges tudás.

Rákérdeztek néhányan, hogy kész ügyvédként mennyit lehet keresni náluk, egy ürge brutto 1,5 millát mondott + prémium.

Átlag munkaiő a napi 12-14 óra.

Én azt teljesen el tudom hinni, hogy ha valaki bekerül egy nagy nemzetközihez s a felvételin szobakerül a fizu, hogy akkor mindenki kevesebbet mond, csak hogy bekerüljön. Én se mernék 120 bruttonál többet mondani. S ha már kimondtad az összeget, az iroda nem fogja azt mondani, "hogy hát édes fiam, mi ennek a duplájat szeretnénk neked igazából fizetni..." Szerintem nálunk jelölteknél van a hiba. Merni kéne kiállnunk az érdekeinkért.

Persze, egy "Körúti" 1 személyes magyar iroda, az más tészta... Ott a minimálbér reális lehet!

Na, csak ennyit akartam leírni.

Atti

Legislator # 2008.06.30. 15:01

Elképzelem a sok pályakezdőt, ahogy "kiáll az érdekeiért." A jogi karok sem éppen erre nevelnek, sőt... Szerintem boldogok, hogy nem ők fizetnek az irodának, hanem az iroda fizet nekik. z egy olyan ország, hogy az emberek örülnek, ha állásuk van, és a másikat megfojtanák, ha egy fillérrel is többet keres.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.06.30. 15:01

Elképzelem a sok pályakezdőt, ahogy "kiáll az érdekeiért." A jogi karok sem éppen erre nevelnek, sőt... Szerintem boldogok, hogy nem ők fizetnek az irodának, hanem az iroda fizet nekik. z egy olyan ország, hogy az emberek örülnek, ha állásuk van, és a másikat megfojtanák, ha egy fillérrel is többet keres.


Sunshine after the rain.

vivi1111 # 2008.07.01. 07:43

A 300 000 bruttó körüli kezdő fizetés valós egy nemzetközinél, de azért a kezdő, frissen szakvizsgázott ügyvéd nem 1.5 milliót kap bruttó, ezt higgyétek el nekem. Felezzétek az összeget, ill. van ahol "csak" 650 bruttó. Prémium a partnereknek jár általában, ügyvédeknek nem.

Judit_31 # 2008.07.01. 09:15

v.atti!
Az egy dolog, hogy az "ismert" gondolom híres fejvadászcég és a "nagy" nemzetközi irodák munkatársai mit mondanak egy tréningen és megint más amit az élet produkál! Majd egynéhány év múlva Te is tapasztalni fogod! (ha majd meg lesz a diplomád)

Maple-Leaf # 2008.07.01. 19:27

..... aztán belelóg a kezetek a bilibe és felébredtek. :-)

Magyarországon még a nagy nemzetközi ügyvédi irodák sem fizetnek egy kezdő jelöltnek bruttó 300.000 Ft-ot. A nagy irodák (pl. Baker, DLA, Linklaters, Cameron, Clifford, stb.) is jobb esetben bruttó 200-220 ezer Ft-ot költenek havonta az újoncokra. A kisebb nemzetközi irodák (német és osztrák háttérrel) inkább a bruttó 150-180 ezer Ft között lövik be a kezdő fizetést.

Bruttó 300.000 Ft-ot általában másfél-két év után fizetnek, és ez is inkább csak az angolszász irodákra jellemző.

A különbség az angolszász és a nem angolszász nemzetközi irodák között abból adódik, hogy az angolszász területről érkező ügyfelek teljesen más, mondhatni magasabb óradíjakhoz vannak hozzászokva, mint pl. egy német vagy osztrák cég. Miközben a német/osztrák ügyfeleknél általában a 250 euró per óra a plafon, az angolszász ügyfelektől le lehet gombolni óránként 300/350, de néha akár 400 eurót is. Éppen ezért általában az angolszász irodáknak nagyobb is a bevételük, mint a német/osztrák ügyfelekre kihegyezett irodáknak. Ebből az is következik, hogy az angolszász irodákban a fizuk egy kicsit magasabban is alakulnak, mint a német/osztrák ügyvédi irodáknál.

De a bruttó 300.000 Ft-os kezdő fizu mese habbal. Ezt nem szabad bekajálni. A kezdő ügyvédek kezdő fizuja is úgy alakul, hogy 550-650 ezer + Áfa (német/osztrák irodákban), és 650-730 ezer + Áfa (angolszász irodákban).

Tehát nem kell minden sz...t elhinni, pláne fejvadászoknak nem. :-)

Egyjogász # 2008.07.02. 06:48

A Világgazdaságban megjelent legújabb elemzés szerint a pályakezdő diplomások kezdőfizetés rangsorában az összehasonlított 12 szakma közül a pályakezdő jogászok az utolsó, 12. helyen állnak, egy pályakezdő jogász bruttó átlagos kezdőfizetése 186.500 Ft.

Na pont erről "károgtam" (ahogy az egyik hozzászóló fogalmazott), ha egy piacon sok az "áru", illetőleg jóval meghaladja a keresletet, annak meredeken megy le az ára.

És ez kihatással van a nemzetközi irodák gyakorlatára is (pont úgy mint minden, Magyarországon megjelenő nyugati cégére), ha látják, hogy a magyar piacon a nyugati bér tizedéért is kapnak jelöltet, akkor bolondok lennének a magyar jelöltnek angol színvonalú bért fizetni.

Netti1979-07-27 # 2008.07.02. 12:35

Sziasztok!
Istenem, hol vagyunk mi még ettől. Államvizsga előtt álló joghallgató vagyok 6 éves ügyvédi irodai tapasztalattal. A munkaidő nem 8 óra... szerintetek mennyiért? Bruttó 85! ...de merjünk álmodni... :(

shiiva # 2008.07.07. 09:18

csak még egy példa:

frissen végzett barátnőm 2 nyelvvizsgával felvételizett ügyvédi irodába.
tesztet kellett írnia, ami baromi jól sikerült.
ügyvéd úr behívta, hogy hát akkor alkalmazná - minimálbérért.

a barátnőm visszakérdezett:
Ügyvéd úr, mondja kérem, Ön meg tudna élni minimálbérből?
Mire az ügyvéd:
Természetesen nem.
Mire a barátnőm: És akkor ön szerint én hogy éljek meg belőle?

Erre az ügyvéd nem tudott mit kinyögni, a barátnőm eljött, és 2 hét múlva talált egy állást kurva jó fizuval másik ügyvédi irodában.

ÉS MOST JÖN A CSATTANÓ, AMIT PERSZE SOKAN ÚGYSEM FOGTOK ELHINNI:
az a bizonyos ügyvéd azóta is hívogatja (már háromszor hívta), hogy ne haragudjon, hogy ilyen keveset ajánlott, gondolja meg magát, ő nagyon szeretné foglalkoztatni...

persze, tudom, hazudok.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:10

Én nem mondanám ilyen csúnyán. Azt hiszem, a konfabulál a helyes kifejezés.

Egyjogász # 2008.07.07. 10:23

Már miért hazudnál? A barátnőd esete meglehetősen tipikus, a minimálbér beajánlása teljesen megszokott manapság, de többektől hallottam már ilyen utólagos hívogatásokról is.

A "kurva jó" fizus álláshoz sok szerencsét, kérdés, hogy ezért majd mit fognak követelni. Kommentár nélkül egy tegnapi "élményem".

Egy "kerti sütögetős" (előkelőbb nevén: barbecue) ebéden voltunk egy nagy társaságban, a háziasszony egy ügyvédjelölt hölgy volt, aki most harmadik éve dolgozik egy menő irodában, állítólag "kurva jó" pénzért.

Pont kezdtük izzítania faszenet, amikor kb. 12,30-kor csöng a telefonja, majd a háziasszony holtsápadtan elnézést kér, hogy bocsika, de neki azonnal el kell mennie dolgozni, mert a főnöke küldött egy anyagot, amit holnap (azaz hétfőn reggel) 9-re meg kell csinálnia, ami azzal jár, hogy kb. vasárnap éjjel 3-ig dolgozhat.

Amikor elment a férje magából kikelve adta elő, hogy az a "f...fej ügyvéd" (sic.) három éve ezt csinálja a feleségével, nincs hétvégéje, ünnepe (legutóbb a szilveszteri bulit kellett lemondaniuk hasonló miatt), sokszor éjfélre jön haza, már a családi békéjük is veszélybe került a felesége munkája miatt, de a feleség mindíg arra hivatkozik, hogy csak ezt a három évet bírják ki, utána minden más lesz. (Nem akartam a srácot elkeserítni, hogy erre azért nem vennék mérget.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:30

Csinos az asszonyka?
Mert az elég jól magyarázná a "kurva jó" (nem én mondtam) "fizut" meg az éjszakába nyúló túlmunkát is.

;)

bandeeraz # 2008.07.07. 11:05

Én is voltam interjún egy jó kis irodában, a főnök azt mondta, hogy nem kell minden szombaton dolgozni:))))

Maple-Leaf # 2008.07.07. 12:15

@Egyjogász

Valóban vannak ilyen extrém esetek és ilyen köcsög irodák. Én is dolgoztam nemzetközi irodában és engem is visszahívtak már nem egyszer este 9-kor, f10-kor azzal, hogy bejött egy sürgős anyag. Volt olyan is, hogy pénteken este 7-kor „leszereltem”, este 9-kor már Siófokon voltam az autópályán, amikor hívott a főnököm, hogy vissza lehet fordulni. Nem fordultam vissza, de ez egy külön történet.

Mi ebből a tanulság? Hogy lehet ezt a problémát megoldani? Vettem egy második SIM-kártyát. Ezt a számot szigorúan csak a szűk családi és baráti körnek adtam meg. Amikor kitettem a lábam az irodából a főszámomat kikapcsoltam és a második számomat meg be. Így a család és a barátok számára továbbra is elérhető voltam, viszont azóta soha többé nem mentem vissza dolgozni munkaidő után.

Persze, egy nemzetközi irodában sok mindent le kell nyelni, de azt gondolom, hogy „elkurvulni” nem szabad. Ezzel azt akarom mondani, hogy a főnök utasításait végre kell hajtani, de arra nem szabad rászoktatni a vezetőséget, hogy még munkaidő után vagy akár vasárnap hívogathatnak és berendelhetnek. Aki meg ezt nem meri felvállalni, annak úgy kell. Nekem ebből soha semmi bajom nem lett. Volt persze olyan, hogy rákérdeztek, hogy miért nem voltam elérhető szombat délelőtt vagy szerda este 9-kor, de erre csak annyit mondtam, hogy „aludtam2 vagy „éppen dolgom volt”. Úgy sem tudnak erre mit mondani. Kirúgnak mert este 9-kor aludtam, vagy talán azért, mert szombaton grilleztem a családdal és lenémítottam a telefont? A nagy frászt. Nem kell besz….ni tőlük. Ha szakmailag megállod a helyed, akkor emiatt úgy sem lesz retorzió, legfeljebb húzzák a szájukat, de ez is max. 5 percig tart aztán lenyugodnak. Ha meg nagyon erősködnek, és minden áron el akarják játszani a kemény vezetőt, akkor el kell menni más helyre. Vannak normális nemzetközi irodák is Budapesten, ahol jó pénzt lehet keresni és békén hagyják az embert.

Egyjogász # 2008.07.07. 12:33

A "kurva jó"-ért elnézést:)

Maple-Leaf, teljesen igazad van. Nekünk is az volt az első kérdésünk, hogy mi a fenéért veszi fel a telefont vasárnap délben, ha látja, hogy a főnök hívja.
Mint a hölgy elmondta, korábban eljátszotta, hogy nem vette fel a mobilt, hétfő reggel ügyvéd úr úgy leb.., bocsánat leteremtette, mint a pengős malacot, hogy vegye tudomásul, azért ennyi a fizetés, mert neki heti 168 órában rendelkezésre kell állnia, és ha nem tetszik talál a helyére 100 másikat.
Úgy hogy én úgy láttam beletörődött abba, hogy egy jónevű irodában, jó pénzért ez van.

Egyébként ez független attól, hogy a főnök tapló-e vagy sem, ha munka van meg kell csinálni, és ha van beosztott, akivel meg lehet csináltatni, a főnök nem fogja a balatoni vitorlázását megszakítani.

Egy volt kollégám, aki szintén egy jónevű irodából jött el, nagyon jóban volt a főnökével, a főnökasszony nagyon rendes volt, de mint elmondta, ott sem volt mese, ha munka volt.
Azért is hagyta abba, mert rendszeressé vált a napi 14-16 órázás, az éjfél utánig bentmaradás. Éppen azért "újított" a kolléga, mert - bár még alig múlt 30 - érezte, hogy fizikálisan nem bírja ezt a túlhajszolt életmódot.