Gürizés minimálbérért


szajbertattila # 2004.12.15. 19:37

sziasztok,

én Mikud ügyvéd úrral értek egyet: az egyetem feladata, hogy az elméleti alapokat rendesen megtanítsa, a gyakorlaté meg az, hogy a megtanultat begyakoroltassa. Minél tovább gyakoroljuk, annál jobbak leszünk - és ennek visszahatásaként az elméletet is egyre jobban fogjuk érteni (már akit ezután is érdekel). Ez a tanulás normális menete, és nincsen ezzel semmi gond - szerintem.

Aki lépéselőnyt akar, az persze már az egyetem alatt elkezdheti a gyakornokoskodást, aki Pp-t, az bejárhat akár naponta tárgyalásokra - ha ezt valaki nem teszi, ne az oktatást hibáztassa. Nem hiszem, hogy az egyetemnek lenne a feladata, hogy megtanítsa, hány példányban kell összerakni egy keresetlevelet, mikor van ügyfélfogadás a bíróság, földhivatal, hogy kell iratokról másolatot kérni, mennyit kell fizetni egy cégkivonatért, és hol lehet azt olcsóbban beszerezni stb - ezek gyakorlati szempontból biztosan jobban használható információk Leopold Pospisil pszichikai jogfogalmánál, de az egyetemnek mégis az utóbbit, a gyakorlatban meg az előbbit kell megtanítani - sokminden más mellett is.

Asus # 2004.12.15. 19:58

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Asus # 2004.12.19. 22:32

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Asus # 2005.01.01. 21:40

SZERETNÉK GÜRIZNI MINIMÁLBÉRÉRT,DE NINCS HOL!

Sajnos még mindig aktuális!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 15:34

Nézelődj más irányba is. Tudom, nem azért gürizett az ember jó esetben öt évig, hogy utána pályaelhagyó legyen, de akár időlegesen is lehetsz kénytelen mást csinálni. Nem tudom neked mennyire fontos a pénz, de pl. én egy hónapot árufeltöltőként dolgoztam egy áruházban. Nem azt mondom legyél kulimelós, de biztos vannak állások, melyekhez nem spéci diploma kell. (Bár én nem találtam ilyet sem fél év alatt), de lehet hogy rossz helyen kerestem.
Amúgy írhatnál arról, hol és hogyan keresel, mik a tapasztalataid, hátha konkrétabb tanácsokat is tudunk adni.

dr.joci # 2005.01.03. 16:00

Üdv!Pont itt a címlapon olvasom,hogy milyen népszerű az áprilisban beindult jogi segítségnyújtó szolgálat.Nem tudom,hogy egy ilyen irodában pályakezdőt alkalmaznak-e,vagy inkább tapasztaltabb jogászt keresnek!?

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 19:04

Én úgy tudom, hogy ezek "normális" irodák, melyek részt vesznek ebben a programban. Szóval ugyanaz a helyzet, mint a többi irodában. Lehet hogy keresnek jelöltet, de azt nem jelölik meg külön.

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.03. 19:05

Mármint azt nem jelölik meg, hogy ilyennel is foglalkoznak, vagy hogy erre a célra keresnek jelöltet. Én legalábbis nem találkoztam ilyen hirdetéssel.

onom # 2005.01.03. 21:04

szia woodslave!
ügyvédnél találtál munkát vagy máshol?
örtültem, amikor olvastam, hogy van jobb munkád az árufeltöltés helyett, megérdemled...
egy évf. társad

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.04. 06:10

Igen ügyvédnél. Azt hiszem, vagy legalábbis már odáig jutottam álláskeresésem alatt, hogy ha nincs ismerős, akkor semmi más út nem marad, csak az, hogy ügyvédhez tudok elmenni dolgozni.
Amúgy hogy buktam le? :-) (biztos még amikor nem vettem ki az emilcímet, igaz?)

onom # 2005.01.04. 09:28

nem onnan.
jó múltkorjában felhívtalak, hogy van egy hely ügyvédnél, ahol én dolgoztam, csak nem ismerted azt a nyelvet, ami oda kell a munkához.
és mivel momdtad, mit dolgozol, mármint árufeltöltés, és olvastam rólad, onnan már nem volt gond rájönni, hogy te vagy ez az álnév.
remélem, így már tudod ki vagyok.
szóval, örülök, hogy találtál munkát!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.01.04. 10:03

De jó. Boldog névnapot így utólag is.
Milyen az új munkahely?

onom # 2005.01.04. 12:56

köszönöm a jókívánságokat.
neked pedig búék így utólag is.
a munka jó, nagyon sok a dologm, de legalább fizetnek érte, mégpedig 1,5* annyit, mint az ügyvédnél, szóval örülök neki, hogy ennyi idő után tudtam jó helyet találni magamnak. remélem, neked is bejönnek majd a számításaid...:))))
puszi neked és a párodnak.

Angeleyes # 2005.01.04. 12:57

Sziasztok,
Eddig csak olvasóként követtem a Fórumot, ma regisztráltam.
Elszomorít egyik-másik hozzászólás. Nekem közgazdász végzettségem van, 2002-ben diplomáztam, 3 nyelv ismeretével 5 hónap után jutottam egy titkárnői álláshoz, nettó 80ezerért, informatikai cégnél. Ott kb egy évet töltöttem, aztán sikerült váltanom számviteli szakterületre (bár oda sem diplomásokat kerestek), jelenleg is könyvelő vagyok egy multinál. Ha megmondanám a fizetésem, többen csodálkoznának! Egyáltalán nem veri az egeket, nem is szándékozom innen nyugdíjba menni, hanem már most nézelődöm, de amíg itt vagyok, addig a lehető legtöbbet megtanulni (az intranetes tréninganyagok meglepően hasznosak, pl.találtam US GAAP tankönyvet is), jól jöhet még a jövőben.
Nagyra tartom a Ti szakmátok képviselőit, sokkal több munka fekszik egy jogi diploma megszerzésében, mint amibe nekem került, h.Közgazdász megnevezést beírhassam az önéletrajzba.
Az én szakmámban is gürizéssel indul a pálya, azalatt lehet begyűjteni sokmindent, amivel később (ha munkahelyet szeretnél váltani) a többi pályázó elé kerülhetsz.
A túlképzettség és a bántóan alacsony fizetések tények, de ha sikerül eljutnod oda, hogy egyszer is nevess az egészen, akkor könnyebb lesz végigcsinálni. Egy kedves barátom írta nekem Angliából, mikor napi sérelmeimet panaszoltam el neki mailben:
"These are bloody facts, darling. Kill them with killer attitude. No-one wants a moaning minnie. Be strong."
Jólesett olvasni, még ha közhelyes is. Azóta sokszor szolgált vigaszomra:)
Sok szeretettel mindenkinek itt a fórumon és boldog újévet:)

Nikkó # 2005.02.04. 13:01

ÁLLÁSAJÁNLAT Akinek van 1-2 éves banki jogi tapasztalata, most lenne egy Jogügyi előadói álláslehetőség egy nemzetközi banknál. Angol nyelvtudás szükséges. A fizetés versenyképes.

Maple # 2005.02.04. 13:56

Úgy emlékszem, hogy egy régebbi hozzászólásban már valaki említette német mintára azt a megoldást, hogy külső beavatkozás (legyen az állami vagy egyéb hatósági/intézményi) segítségével lehetne szabályozni a felvételizők számát. Igaz, Németországban nincs felvételi mint Magyarországon – legalább is nem a jogra, közgázra, orvosira – hanem az érettségi átlagjegy alapján határozzák meg, hogy ki mehet továbbtanulni és ki nem. Nyilvánvalóan minél nagyobb a túljelentkezés, annál jobb jegyet kell produkálni az érettségin. Ha kevés a jelentkező, akkor átlagos érettségivel is be lehet kerülni a jogi karra, orvosira, stb.

Magyarországon is elképzelhetőnek tartok egy olyan modellt, hogy nagy túljelentkezés esetén nagyon fel lehetne vinni a ponthatárt és fordítva.

Szerintem elképesztő dolog az, hogy az egyetemek kizárólag a saját anyagi helyzetük javítása érdekében fűt fát felvesznek, anélkül, hogy a konzekvenciákkal foglalkoznának. És ebben az esetben úgy gondolom, hogy nem lehet azzal elintézni az egészet, hogy egyszerűen azt mondom, hogy mindenkinek joga van a saját életével azt kezdeni amit akar és ott továbbtanulni ahol akar. Igen is kell egy fajta beszabályozás – mint pl Németországban – mert mit érünk a nagy döntésszabadságunkkal, hogy ha lassan csak Budapesten dolgozik több ügyvéd mint egész Ausztriában és rengeteg kollega itt áll álláslehetőség nélkül?! Hurrá!!! Az, hogy az elmúlt években – a túlképzés figyelmen kívül hagyása mellett – ennyi jogász végezhette el az egyetemet, annak főnyertese nem a magyar társadalom, nem maga a diplomás jogász, hanem AZ EGYETEMEK, egész pontosan a jogi karok.

Az egyetemek ELSÕDLEGES célja soha nem az volt, hogy belőletek jogászokat faragjanak, hanem az, hogy tele legyen az egyetemi kassza. Hisz ha a minőségi jogászképzés lenne a cél ebben az országban, akkor az egyetemek és háttérintézmények tisztába lennének a felelőségükkel – a hallgatók és a társadalom iránt fennálló felelősségükről. De mint látjuk továbbra sem törődik felelős pozícióban ülő ember azzal, hogy évente csak ebben a szakmában több száz, vagy akár több ezer munkanélkülivel bővítik a statisztikákat.

Archie681 # 2005.03.20. 20:05

Nem olvastam el minden hozzászólást itt, de úgy látom, hogy a többség azt a véleményt osztja, amit én is.: enyhén szólva nem jó a jogi oktatás Magyarországon.

Õszintén szólva sokkal keményebben fogalmaznék, de megfogadtam, hogy visszafogott leszek, és nemcsak a rossz tapasztalatokat ömlesztem ide. Magamról annyit, hogy a jog a második diplomám, így van némi összehasonlítási alapom más képzéssel. A jogi egyetemen belül nappalira, később levelezőre is jártam, és állítom, hogy az oktatás színvonalában nincs jelentős különbség, csak a lehetőségek terén.

Mielőtt bárki is sértésnek venné szavaimat, fontosnak tartom leszögezni, hogy nem az a célom, hogy a munkájukat tisztességes módon folytató egyetemi oktatókat bántsak meg, hanem, az, hogy a fogadalmamnak megfelelően elmondjam a véleményem, ha egyszer már túl vagyok a z összes vizsgán - a jogi szakvizsgát is beleértve:-))))

Nézzük először a pozitívumokat. A jogon (is) találkoztam igazán nagy tudású, felkészült tanárokkal, akik jó könyveket írtak és sokat segítettek. Találkoztam továbbá néhány tehetséges fiatal oktatóval is, vagyis a szürke állomány nem hiányozna a sikeres oktatáshoz. Csakhogy: jó náhány szadista hajlamú embeke is bekerül valahogy időről időre az egyetemekre, akik csupán beteges hajlamaik kiélésére használják a hatalmukat. Itt most nem azokra gondolok, akik egyszerűen csak keményen követelnek, mert ezzel nincs is semmi baj. Ne engedjenek át valakit, ha pl. nem tudja a nemo plus iurist vagy a ptk. 339-et. Viszont ne mondja nekem senki, hogy egyes oktatónak kevésbé rokomszenves évfolyamtársamat másfél órán át kelljen kérdezgetni ahhoz, hogy megállapítsa, hogy inkább mégis elégtelen a tudása, mert az ilyen (elkövetési) magatartásnak a Btk-ban a helye.

Na mindegy, minderre persze lehet mondani, hogy ilyenek mindíg is voltak és lesznek is, és nemcsak nálunk, hanem más országokban is. A nagyobb gond az, hogy maga a rendszer beteg. Abszolút luxus öt évet elméleti magolással eltölteni! Egyszerűen téves az az álláspont, hogy a gyakorlatot teljes egészében az egyetem után kell megszerezni. Nem szeretek az amerikai oktatással példálózni, de véleményem szerint az egyik nagy előnye az, hogy aki egy félévet eltölt a jogon az ellentétben egy római jogi és jogtörténeti alapokkal ismerkedő magyar egyetemistával, meg tud szerkeszteni néhány beadványt, és még a göröggel sem áll hadilábon. A teljesség kedvéért megemlíteném az amerikai oktatás másik nagy fegyverét, az ego növelést.

Ennek a tükörképe található meg aztán a hazai egyetemeken, ahol aztán azt próbálják meg belesujkolni a magyar hallgatóba, hogy egy nagy nulla, és bármikor, bárkit meg lehet buktatni. Ezzel aztán szinte behozhatatlan előnyt adunk a külföldi, magabiztosságtól duzzadó versenytársaknak. Ami a legszomorúbb, az az, hogy nincs ez másképp a posztgraduális képzéseken sem; merthogy oda is jártam.

Tehát nézzük meg mit is csinál egy magyar joghallgató egy szemeszterben és mit csinál nyugatabbra élő "kollégája". Nálunk a félévi bulizások nyugalmát mindössze néhány zh zavarja meg, hogy aztán a félév végén ki rövidebb, ki hosszabb idő alatt, de úgy átlagban mondjuk 6-10 nap alatt magoljon be bármilyen tantárgyat. Ez a tudás aztán el is tart néhány hétig. Ezzel szemben nyugatabbra jogeseteken keresztül sajátítják el az anyagot a hallgatók, hogy aztán a vizsgán számot adjanak annak gyakorlati alkalmazásáról úgy, hogy használhatják a jogszabályokat (akár itthon az írásbeli szakvizsgán). Tehát nem az a cél, hogy a vizsgáztató meggyőződjön arról, hogy a hallgató mindent maradéktalanul be tudott-e magolni, mert ez csak nálunk van így.

Szóval hm...orvosira nem jártam, tehát nem tudom mi a helyzet ott. De a Jó Isten mentsen meg egy frissen végzett orvostól, ha annyit tud a gyakorlatról, mint amennyit egy hasonló cipőben járó jogász!

dr.joci # 2005.03.20. 22:30

Sajnos ez így van...
Minden nap érzem a bőrömön a gyakorlat hiányát!!

woodslave (törölt felhasználó) # 2005.03.21. 17:11

Sikerült állást találni Joci?

dr.joci # 2005.03.21. 20:14

Sajnos nem,csak az állásinterjúkon baj,hogy nincs gyakorlatom.
Most van pár függő ügyem,remélem valamelyik sikerül!
Szerintem is komoly gond van a jogi oktatással,rengeteget kellett magolni,szinte semmi gyakorlat.
Nyaranta ugyan egy-két hónapot voltam ügyvédi irodában,de inkább csak postára jártam.
Én már nagyon türelmetlen vagyok,öt évig tanultam,szerettem is tanulni,de most már gyakorlatban is "művelni"akarom.
Én fél éve keresek,tudja valaki mennyi az átlagos idő mire elhelyezkednek a friss diplomás jogászok?

Üdv.
dr.joci

wili # 2005.03.23. 17:59

Saját tapasztalatom szerint - ha nincs "ismerős" - hat hónaptól egy évig terjedhet az az időszak, ami alatt egy frissdiplomás jogász el tud helyezkedni. Először bármit el kell vállalni és onnan könnyebb lépni. Kalappal, Joci!

dr.joci # 2005.03.23. 19:34

Akkor még "jól állok", ugyanis én kb.hat hónapja keresek állást.
Én már bármit,bármennyiért elvállalnék,de sajnos nagy kevés a lehetőség.
Nem baj talán holnap...
Köszi a "bátorítást":)

wili # 2005.03.24. 14:04

Melyik városban laksz, vagy hol keresel állást?

dr.joci # 2005.03.24. 14:57

Ország gyöngye aranya,legszebb megye Baranya:)

wili # 2005.03.25. 06:36

Akkor fel a fejjel, én SOMOGYBAN !!! találtam.