Elte vagy Pázmány jogi kara?

Sherlock # 2012.08.13. 14:23

Tökmind1, hogy mit mondtok. :)

Kedves Juli,

A jog azért eléggé behatárolja, hogy mit lehet tanítani.
Busch és Belovics is ugyan azt fogja elmondani az eltén, mint a pázmányon, legalábbis én nem tudok róla hogy az egyik egyetemen azt tanították volna, hogy a hamis vád állhat halmazatban rágalmazással, stb.

És mondjuk Harmathy, Lábady vagy Menyhárd sem fogja azt tanítani sehol, hogy nem minden ember jogképes.

Ami különbség: az eltének jobb a könyvtára (de a pázmányról is be lehet sétálni oda), a pázmányon ott van Péteri professzor (hozzá is beülhet eltés, de akár károlis is), miegymás.

pazs # 2012.08.13. 14:03

És mielőtt megkérdezed, hogy honnan tudom, hogy nem érdekelte, válaszolok: az első munkahelyemen egyszerre hármunkat vettek fel kezdőként, hárman három helyen végeztünk.
A második helyemen negyedik kollégának vettek fel, négyen négyféle egyetemen (jogin, nem műszakin) végeztünk. Valamint utólag láttam a behívottak önéletrajzát, teljesen vegyes volt a végzés helye.

pazs # 2012.08.13. 14:00

(sóhaj)
nem azt mondtam, hogy nem tudta, hanem hogy nem érdekelte. Én nem tudtam, hogy ők hol végeztek.

juli_18 # 2012.08.13. 13:52

"pazs"! Honnan tudod, hogy a "kettő darab főnököd" nem tudta, hogy hol végeztél? Azoknak mi volt a végzettségük? Talán műszakiak voltak? :) Nincs az "korlátolt képességű" felvételiző aki az önéletrajzot nem olvassa el legalább egyszer! :)

Egyjogász # 2012.08.13. 13:29

"kutyát nem érdekli az tuti,de jövendő főnöködet annál jobban!"

Lehet, hogy van olyan főnök, akit ez érdekel (bár ilyen korlátolt főnökkel hálisten én még nem találkoztam), na de ha először kikapsz egy Pázmányon végzett főnököt, utána elmész máshová dolgozni, és ott egy ELTÉ-n végzettet, majd egy Szegeden diplomázottat, hogy fogsz tudni megfelelni mindnek?

Korlátoltnak pedig azért tartom az ilyen főnököket, ugyanis a magyar jogi karok között semmi lényegi különbség nincs, így nem attól lesz valaki jobb jogász, hogy hol végzett. Így ez maximum azért érdekelheti, mert ő X egyetemen végzett, és az X egyetemen végzett jogászokat magasabb rendűnek tartja a többi egyetemen végzett jogásznál.

Ez pedig a többi hozzászóló által is leírtakra figyelemmel ma Magyarországon a magyar jogi képzés ismeretében nem több, mint szimpla korlátoltság.

pazs # 2012.08.13. 13:23

juli18: ki kell ábrándítsalak, a kettő darab főnökömből egyiket sem érdekelte, hol végeztem és a felvételin még én sem tudtam, ők hol végeztek (aztán az évek alatt megtudtam, de nem a jogi stílusukból, vagy hogy mondjam, hogy értse mindenki).
Egy darab középfokú nyelvvizsgája (mindegy, hogy Rigó utca vagy Origo vagy mi van még) és egy darab diplomája (mindegy, hogy ELTE, Pázmány, Pécs, Szeged, Miskolc, Győr, Kecskemét, Károli vagy Debrecen, remélem, nem hagytam ki egyet sem) minden végzett jogásznak van. Amelyik főnök meg ez alapján válogatja a munkatársait, azzal nem érdemes foglalkozni, de meggyőződésem, hogy ez a kisebbség.

Amúgy a jelenlegi, harmadik főnököm (a második munkahelyemen az eredeti főnököm lelépett) egy londoni egyetemen végzett (fogalmam sincs, melyiken), szerinted mennyire érdekli, hogy én hol végeztem? Vagy mennyire érdekli, hogy a frissen felvett kollégám hol végzett?

A lényeg az, hogy bármit is gondolsz (mert hogy nem tapasztaltad, arra mérget veszek), egyáltalán nincs jelentősége, hogy hol végeztél (még ha bele is írják az álláshirdetésbe).

Kacsa1111 # 2012.08.13. 12:52

Kedves juli18,

1. mindegyik magyar jogi karon harmat gyenge minőségű a képzés...innentől kezdve azon vitatkozni, hogy melyik jobb a másiknál pont annyi, mint azon vitatkozni, hogy melyik szar a barnább és/vagy a büdösebb.
  2. a meghírdetett jogászi állások kis százalékánál nézik komolyan, hogy melyik egyetemen végeztél. olyan lelki szegényekhez, akiknél ez számít, ne add be az önéletrajzodat. ennyi.

Kacsa11

juli_18 # 2012.08.13. 12:36

Kacsa! Egyik egyetem sem fos! A kutyát nem érdekli az tuti,de jövendő főnöködet annál jobban! Pár évet meg nem tudsz lenyomni mert nem vesznek fel! A többi az stimmel! :)

Kacsa1111 # 2012.08.13. 12:11

Kedves juli18,

jól sejtem, hogy te mostanában fogsz majd végezni, esetleg most estél ki az iskola padból?
mert különben nem nagyon értem, hogy miért foglalkoztat ennyire ez a kérdés...ahogy pazs is írta: ha már lenyomtál pár évet a szakmában, akkor a kutyát sem érdekel, hogy melyik fos egyetemen szerezted a diplomádat...az egyik olyan, mint a másik.

Kacsa11

juli_18 # 2012.08.13. 11:52

"pazs" Az mindegy, hogy Te hol végeztél, de az már nem, hogy a leendő főnököd hol végzett. :)

juli_18 # 2012.08.13. 11:27

Te pedig egy intelligens úriember! Sejtem hol végeztél! :)

Kacsa1111 # 2012.08.13. 10:35

Kedves juli18,

A tények magukért beszélnek! Nem mindegy, hogy hol végzel!

a tények azt mondják, hogy te egy idióta vagy!

Kacsa11

pazs # 2012.08.13. 09:28

Ez is egy szempont, bár egészen sok jogvégzett nem jár bíróságra.

Dr.Attika # 2012.08.13. 08:49

ELTE azért jobb, mert sok bíró "ott végzett jogvégzett" és így következtetni lehet a jogi szemléletére.

pazs # 2012.08.13. 07:57

Milyen tények? Teljesen mindegy, hol végeztél, nem ezen múlik, hogy hol és mikorra tudsz elhelyezkedni. Pár év gyakorlat után pedig meg sem kérdezik, hol végeztél.

juli_18 # 2012.08.13. 07:54

A tények magukért beszélnek! Nem mindegy, hogy hol végzel!

Sherlock # 2012.08.13. 07:45

Így van, az a lényeg hogy tudd az ottani titkos kézfogást.

Egyjogász # 2012.08.13. 06:26

Már többször megbeszéltük ezt, az ELTÉ-n végzettnek az ELTE a legjobb, a Pázmányon végzettnek a Pázmány, a Pécsen végzettnek a JPTE, a Szegeden végzettnek meg az SZTE, és így tovább....:)) (Ez jelenik meg néhány hirdetésben is.)

Egyébként meg manapság, az Intercity professzorok korában a magyar jogi egyetemen végzett diplomák teljesen egyenértékűek, nálunk nincs olyan, közmegegyezésen alapuló rangsor, mint pl. az USÁ-ban.
(AZ USÁ-ban egy kis állami egyetem diplomáját az ott végzett sem fogja többre értékelni, mint pl. egy Harvard diplomát.)

juli_18 # 2012.08.13. 06:18

Azt mondják egyesek, hogy egyenértékűek, mások meg az ellenkezőjét!

Dr.Attika # 2012.08.12. 10:47

Mindegy. A különböző egyetemeken szerzett jogászi diplomák egyenértékűek.

juli_18 # 2012.08.12. 08:28

Természetesen Pázmány!

Imola18 # 2011.06.24. 15:08

Üdvözlöm a kedves fórumozókat!! :D

Én is új vagyok itt.
nantenhez hasonlóan az első két helyen megjelölt intézmény és kar nálam is ugyanaz. Azonban nem valószínű, hogy fel is vesznek az első helyre (ELTE).
Megkérném a Pázmányos fórumozókat, nyugtassanak meg(vagy épp húzzanak fel XD), ha oda vesznek fel, mert ott nem voltam nyílt napon és nem is hallottam annyit róla, mint az ELTE jogi karáról. Előre is köszönöm a válaszokat!!!

p.s: nanten!! Tuti,h felvesznek az ELTÉ-re 433 ponttal, nincs félnivalód!! ügyi voltál

Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat és közben elfelejt élni...

Impossible # 2010.07.29. 21:16

Na, akkor már megérte. :)

Na én most egy hétre elköszönök a T. Jogi Fórum közönségétől. A viszont olvasásig!

Leg, Neked külön hello. :D

Legislator # 2010.07.29. 17:39

Imp, mosolyt csalt arcomra a hozzászólásod:-).

Sunshine after the rain.

Impossible # 2010.07.29. 15:31

Ő meg ismerei Leg.-et híres korából. :D