Jogasz szakon vegzettek tapasztalatai

_Wasp_ # 2009.09.21. 11:54

actio adversus nautas caupones stabularios

néha arra ébredek, hogy vizsgán ezekkel a szavakkal próbálom kivágni magam

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Sz.Márton # 2009.09.21. 11:50

Sok igazságod vagyon Impyboy! Interjút csak úgy adjál mint a monacói herceg, válogasd meg kinek... ha már ilyen modern neve van, ennek a csúnya álláskereső láb-fejvadász műfajnak!

Impossible # 2009.09.21. 11:34

Csip, szerintem nem az a lényege a rabszolga felszabadításának, hogy ültetik vagy fektetik. Szerintem a rabszolgának is mindegy volt, a lényeg, hogy felszabadult az asztalnál. :D Jellemző egyébként, hogy ilyen kis baromságot szeretnek kérdezni, a lényeget meg nem tanítják meg. Én ilyen dolgokat más tárgyak esetében láttam, hogy a lényegtelen dolgokat keményen számonkérik, a lényegeset meg egyik hallgató se tudja, ugyanis az oktatás egésze nem arról szól, hogy át kell látni a rendszert, meg érteni kell, hanem tudni kell, meg visszamondani kell, ezzel el is van intézve, és ki van pipálva a diploma. Egyik állásinterjún kb. ezt kifejtettem, nagyon türelmesen végighallgatták az előadásomat, de nem vettek fel oda se. :D

Sz.Márton # 2009.09.21. 11:30

Csipke!

Ezek közül gondoltál valamelyikre:

• végakarat (per testamentum)
  • jogi aktus (per vindictam)
  • a gazdája felíratta a szabad polgárok névjegyékébe(per censum)
  • szabadságlevél küldése (per epistolam)
  • egyszerű akaratnyilvánítás (inter amicos, per mensam, per convivium)

Biztos az egyszerűnél a "per menzam" a menzára emlékeztette valamelyik szerzőt és szokása szerint a plusz infókat a szerteáradó irói vénáját motiváló fantáziájából odatette és "papíron" körbeültette őket az asztalnál.

bajussz # 2009.09.21. 10:40

Rexor: Szabó Béla római jogot tanít Debrecenben, ő a dékán is egyben.

Csipke # 2009.09.21. 10:33

Esküszöm, nem értem, hogy az előbb miért nem jelent meg... no, mindegy.

Csipke

Csipke # 2009.09.21. 10:32

Nyilván elszállt... :(

Szóval, én egyre emlékszem a rabszolgafelszabadításból.

Emlékeim szerint öt módja volt a rabszolga felszabadításnak, az egyik, hogy az asztalhoz ültették a rabszolgát. A nálam sokkal tanultabbak azt állították, hogy ez tévedés, mert a rómaiak feküdtek az asztalnál, nem ültek, tehát az asztalhoz fektették ezt a szerencsétlent... :)

Csipke

Csipke # 2009.09.21. 10:30

Én egyre emlékszem:

a rabszolga felszabadításnak - ha jól emlékszem - öt formája volt, és az egyik az, hogy az asztalhoz ültették a rabszolgát. Nos, ez tévedés a nálam sokkal okosabbak szerint, mert a rómaiak nem ültek az asztalnál, hanem feküdtek, tehát az asztalhoz fektették a rabszolgát... :)

Csipke

Impossible # 2009.09.21. 09:34

Csip,

mi a tárgyi tévedés a könyvben? (Én mondjuk úgyahogy csak a könyv feléig jutottam, szóval nemsokat tudok, de a legis actio fajtáit például tudom, mert a jó nyelvérzékem miatt ezek a latin állatságok megmaradtak. legis actio per iudicis seu arbitri postulationem :D)

Impossible # 2009.09.21. 09:29

Kolkhisz,

Egy rövid hozzáfűznivalóm lenne.

"Azt mondta az oktató, akkor eldől, hogy tudjuk-e, vagy már késő elkezdeni a tanulást a vizsgára."

Ez baromság!
Sosem késő elkezdeni tanulni. (Szóval még várhatsz he-he. :D) Nade komolyan, a rómát meg lehet tanulni pár hét alatt max., van, aki méghamarabb megtanulja. A róma csak azért tűnhet gáznak (nehéznek), mert szokatlan a gimnáziumból kilépve. Gimnáziumban még nincsen ehhez hasonló tárgy sem, és nem elég, hogy ezért újdonságot jelent, hanem ráadásul 666 oldal is (egyesek szerint nem véetlenül pont 666 :D ). Érdemes olvasgatni év közben, az rendben van, de ha ezt kihagynád, még akkor is át tudnál menni a vizsgán. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ne parázz amiatt, hogy ha elrontod a zh-t, akkor mi lesz a vizsgáddal...meglesz, még a zh után is megtanulhatod, ez emberileg lehetséges, így neked is lehetséges. Szal nyugi. :)
Ja meg elsőben soknak meg túlzásnak tűnhetnek a könyvek meg a vizsgák, de ez is csak a szokatlanságuk miatt van, eléggé hamar belerázódik az ember, NO PROBLEMO! :D

Impossible # 2009.09.21. 09:29

Kolkhisz,

"Azt mondta az oktató, akkor eldől, hogy tudjuk-e, vagy már késő elkezdeni a tanulást a vizsgára."

Ez baromság!
Sosem késő elkezdeni tanulni. (Szóval még várhatsz he-he. :D) Nade komolyan, a rómát meg lehet tanulni pár hét alatt max., van, aki méghamarabb megtanulja. A róma csak azért tűnhet gáznak (nehéznek), mert szokatlan a gimnáziumból kilépve. Gimnáziumban még nincsen ehhez hasonló tárgy sem, és nem elég, hogy ezért újdonságot jelent, hanem ráadásul 666 oldal is (egyesek szerint nem véetlenül pont 666 :D ). Érdemes olvasgatni év közben, az rendben van, de ha ezt kihagynád, még akkor is át tudnál menni a vizsgán. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ne parázz amiatt, hogy ha elrontod a zh-t, akkor mi lesz a vizsgáddal...meglesz, még a zh után is megtanulhatod, ez emberileg lehetséges, így neked is lehetséges. Szal nyugi. :)
Ja meg elsőben soknak meg túlzásnak tűnhetnek a könyvek meg a vizsgák, de ez is csak a szokatlanságuk miatt van, eléggé hamar belerázódik az ember, NO PROBLEMO! :D

Impossible # 2009.09.21. 09:28

Kolkhisz,

Ez baromság!

Csipke # 2009.09.21. 09:26

Imp.,

Nekem mind a két alkalommal Varga Győzőhöz volt szerencsém, de mellettünk a professzor Úr is vizsgáztatot, és akkor ez volt a napi termése...

Igen, versenyeztünk - megjegyzem, elég undorítónak tartottam. Nálunk néha "hagyott nyerni" másokat is V.Gy. :) Neki (is) kedvenc kérdése volt a könyv színe, meg a tárgyi tévedés a könyvben... :)

Csipke

Rexor # 2009.09.21. 08:29

Legislator: hm.. inkább lemondok róla, de azért szép, hogy felajánlottad :)

Rexor # 2009.09.21. 08:27

Hm.. egyébként ki az a Szabó Béla. Az én időmből nem ismerős.

Legislator # 2009.09.21. 07:59

Bajussz, maradjunk abban, hogy az összetett személyiséged miatt be tudnál pörgetni egy-két pszichológust. Kivéve Csernust, aki amúgy is pszichiáter:-D.

Sunshine after the rain.

lewho # 2009.09.21. 07:20

Ha már Szabó Béla, akkor figyeljétek meg, milyen iszonyat jó emlékezőtehetsége vagyon!(tudom, h nem ritkaság, de akkor is)

Pl.: elsőben félévkor nála vizsgáztam, év végén meg nála szigorlatoztam.

Az első vizsgán asszonta, hogy vacilál a 3-as és a 4-es között. De tudja mit kolléga? -így ő - Majd legközelebb beszámítom!
És lőn, a szigorlaton külön megemlítette, hogy azért kapok egy jeggyel jobbat, mert megígérte!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.09.21. 07:12

Dr. Szabó Bélával kapcsolatban meglepett, amiket írtok. Nem is gondoltam volna. Azt látom, hogy meglehetősen laza, na de ennyire?!!

Másik dolog:
Nem értelmeztem másként, mint ahogy írtad. Talán ha lesz szíves legközelebb a negatív írásodat és a pozitív gondolkodásodat összhangba hozni.

Kolkhisz # 2009.09.21. 06:43

Szép jó reggelt mindenkinek!

Nagyon édesek vagytok. Mivel ennyire kíváncsiak vagytok, felfedem a titkot. :D

20 éves lány vagyok.
Egyébként levelezős, de pénteken ZH-t írunk. Nem azért tanulok, mert annyira kedvem van, segíteni akarok magamon.
Magyar alkotmány-és jogtörténetből, egyetemes jogtörténetből, valamint filozófiából és közgazdaságból október végén zh-t írunk.
Ha sikerül, akkor nem kell fogalmakból is húzni a vizsgán, csak a tételekből.
Római jogból pedig november 14-én írunk zh-t. Azt mondta az oktató, akkor eldől, hogy tudjuk-e, vagy már késő elkezdeni a tanulást a vizsgára.

Másik dolog:
Én nem piszkálni akartam Szabó Bélát, nem tudom hogy lehetett úgy értelmezni.
Pont azt mondtam, hogy nagyon szimpatikus, nagyon jók az előadásai.

Üdv mindenkinek!

Impossible # 2009.09.19. 12:35

"Amikor én vizsgáztam, akkor Zlinszky professzor úr csoportonként 1, max 2 embert engedett át. De Varga dr. sem volt éppen kíméletesebb. :)" (Csip)

Versenyeztek?
Azér Zlinyó nyert, gondolom. :D

Nekem Dorottya mondta (miután átengedtek), hogy "a professzorúr SZÉTKARMOLTA volna".
Kicsit csodálkoztam ezen a beszóláson. :D
Zlinyótól egyébként szívesen tanultam volna többet, abban az időben ő már eléggé vissza volt húzódva az oktatásból, de Kilényi még asszem mindig nyomja, meg Péteri meg Varga Csaba. Rájuk még nagy szüksége lenne a fiataloknak. Nameg azt sajnáltam már akkoriban is, hogy Erdő Péter már nem taníthatott. Az ilyen kategóriás emberek hiányoznak onnét nagyon, a tanársegédek leadhatják az anyagot, de az anyag leadása nem tanítás, a tanítás valami több. Na ez csak bevillant Zlinyóról.

bajussz # 2009.09.18. 20:23

Leg, nem azt mondtam, hogy a 2 srác közül az egyik vagyok, hanem azt, hogy benne vagyok a klipben, nem ugyanaz.

Ja igen, volt ez a futó(nő) ügy. Az egyik műsorban megkérdezte tőle a műsorvezető:

• Hölgyem, mit üzen azoknak, akik azt állították önről, hogy férfi?
  • Azt, hogy kapják be!
Ildikóka82 # 2009.09.18. 19:15

'kézzelfoghatóan' naaaaaa...... Leg, ne túlozzunk! :)))

Iwikó

Legislator # 2009.09.18. 19:09

Ha meg férfi, akkor meg duplumra úgyse:-D.

Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.09.18. 19:08

bajussz neked 'kézzelfoghatóan' akarja bizonyítani férfiasságát, avagy nőiségét. Mondjuk ha nő lenne, nem járnék vele:-D.

Sunshine after the rain.

Ildikóka82 # 2009.09.18. 18:59

bajussz,

ne fárassz le kérlek, külsőleg férfinak tűntél, igaz még Te is lehetsz olyan, mint a most 'lebukott' futónő, az, hogy mi vagy, azt csak egy orvos vagy partner/-nő tudná megállapítani. :))

Iwikó