Az eddigi tapasztalatok szerint nem fontolják meg, néhány hét múlva változtatás nélkül újra meg fogják szavazni....
Ptk. tervezet
Én biztos vagyok benne, hogy a honatyák mindegyike átolvasta a tervezetet és pontosan tudja miről is szavaz.
és az elnök szerintetek elolvasta? mennyire ért hozzá vajon?
„Én biztos vagyok benne, hogy a honatyák mindegyike átolvasta a tervezetet és pontosan tudja miről is szavaz.”
Fő az optimizmus... :)
„és az elnök szerintetek elolvasta? mennyire ért hozzá vajon?”
Azért egy volt alkotmánybírónak bizonyára van némi köze a joghoz...
Csipke
nem tudtam, hogy alkotmánybíró is volt
Ő volt az első elnöke.
Csipke
Nemcsak alkotmánybíró volt, hanem AB. elnök is. Mi több, akadémiai lev. tagságig ívelő tudományos pályáját polgári jogászként kezdte az MTA Állam-és Jogtudományi Intézetében. Főleg a felelősségtan volt a területe.
Kedves Rexor!
Úgy látom, Neked az ájronik oldaladat erősíti ez a szeles idő:-D.
Sunshine after the rain.
Köztársasági elnök volt az AB elnöke is....
Ezért is csodálkozom, hogy olyan furcsán beszél, mintha zavarban lenne, gondolom nem erről van szó...de mégis fura.
Iwikó
high five Leg! :)
Iwikó
szeretem a Sólyom paródiákat :)
"Én biztos vagyok benne, hogy a honatyák mindegyike átolvasta a tervezetet és pontosan tudja miről is szavaz."
Ezt miért nem a viccek topicba írtad?...:)
nem érzitek ki belőle a hangsúlyt
azabaj
Ildi:-D.
Csak a high five-val való hangzásbeli hasonlóság miatt:
Subscribe: Highfly.
Come on, Modern Metal:-D
Sunshine after the rain.
Bevallom, nem gondoltam komolyan :). Kedves Leg: lehet, hogy tényleg a széllel van összefüggésben (plusz az eső a katalizátor :).
Úgy ám! A kutyáinkon is látom, hogy idegesebbek. Pl. a reggeli séta alkalmával az egyikük az egyébként általa tolerált macska (szintén a mienk) felé kapott harapási szándékkal, majd vakkantott is egyet. A macska fél óráig nem mert előjönni:-D.
Sunshine after the rain.
Leg,
nade nem előre megfontolt harapási szándék, hanem hirtelen felindulásban...nem? :D
Gondolom.:-). Öreg kutya, néha elgurul a gyógyszere macskaügyileg, de nem egy rosszindulatú lény:-D.
Sunshine after the rain.
Minden kutya rendes, a gazdáik a hülyék. Szeretnék hozatni egy olyan önkormányzati rendeletet, amely szerint nem szabad a kutyákat póráz nélkül (kihúzhatós több méteres pórázzal sem) utcán sétáltatni, mert más kutyákra és emberekre is veszélyes, ha a kutya szabadon megy. Legutóbb egy kis kutya támadott meg, rohant felénk morogva, mire belerúgtam...erre a gazdája elkezdi, hogy ne rugdossam, mert ő is megrugdos...(a kutyája esetenként az úttest túloldalárol rohan át a mi kutyánkat megtámadni), és még ő van felháborodva, hogy védekezem. Volt, hogy egy közel 100kg-s pireneusi pásztor támadott meg, én húztam le a kutyánkról, mert a gazdájára nem hallgatott (szintén szabadon sétáltatta). Volt olyan kutya, amelyiket szabadon kószáló kutya tudott széttépni, mert a gazdája nem tette pórázra. A legkiképzettebb kutyát sem szabad póráz nélkül vinni, mert eldurranhat az agya, és akkor kárt csinál.
Egyetértek.
Sunshine after the rain.
Kedves Leg. és mindenki!
No, csak megvan az új Ptk. 2009. évi CXX. törvény. Megjelent az MK 165. (november 20.) számában...
Ja, a hatálybaléptető törvény pedig a Parlament előtt van... a hatálybalépést még mindig 2010. május 1-re tervezik...
No, kollégák, mindenkinek jó böngészést.
Üdv.:
Csipke
Kedves Csipke!
Köszönöm az infókat, akkor pont szabadságon voltam, majd valamelyik nap megnézem a közlönyt, de talán a honlapon is fenn van.
Sunshine after the rain.
Kedves Csipke,
Egy, a Kormány által támogatott módosító javaslat szerint csak az Első és Második Könyvet (Bevezető rendelkezések + Személyek) léptetik hatályba
május 1-én, az összes többi Könyvet csak 2011. január 1-ével.
Tekintve, hogy szinte az összes mértékadó főjogász úgy nyilatkozott, hogy szakmailag elhibázott kamikaze-akció a Ptk. május 1-i hatályba léptetése, ez nyilvánvalóan egy "hatályba léptetjük is meg nem is" húzás a Maszop részéről. (Rájöttek, hogy szakmailag hülyeség, de mivel a FIDI is ezt követelte, azt nem tehették meg, hogy egyáltalán nem léptetik hatályba, hová vezetne az, hogy a Kormány bármiben is hallgat az ellenzékre...)
Így az új Ptk. zömében és érdemében csak 2011-ben lép(ne) hatályba. (Persze, aztán lehet, hogy mégis hatályba lép az egész, én már nem csodálkozom semmin a Maszop végóráiban, majd meglátjuk a Közlönyben.)
A lépne oka pedig: Dr. Salamon közölte, hogy ha a FIDI hatalomra kerül, az egészet, hatályba léptető törvényestől együtt azonnal visszavonják, és kidolgoznak egy új, szakmailag is megalapozott Ptk-t.
(A Ptk. szakmai felülvizsgálata és hatályba léptetésének elhalasztása benne van Viktor "8 pontos" követelésében is, amelyre persze a Maszop nagy ívben xart.)
Új hogy jelenleg eléggé sanszos, hogy maradunk még egy darabig a régi Ptk-nál...:)
üdv Mindenkinek,
én személy szerint nem értek egyet azzal hogy két Ptk. hónapokig egyszerre hatályos jogági alaptörvény legyen!
Sokan rövidnek találják a május 1-ig fennálló időt, ami elegendő lenne, mert a lényeges változások elsősorban a kódex szerkezetét érintették és nem a részletszabályokat, új, eddig ismeretlen jogintézmény nem került bele, csak olyan ami idáig is volt, csak más jogszabály tartalmazta pl. családjog, lízing stb...
A "sokan"-ban benne van az LB elnöke, a legfőbb ügyész, az OIT elnöke, az ügyvédi kamara elnöke (aki szerint egyébként a május 1-i hatályba léptetés leginkább az ügyvédekkel való kicseszés lenne).
Azért az új Ptk. nem korábbi törvények szó szerinti, egységes kódexbe való szerkesztését jelenti...
szerény véleményem szerint 12 hónap alatt röhögve hatályba lehetne léptetni a Ptk-t...akár még 6 hónap alatt is...(más kérdés, hogy semmi sem indokolja véleményem szerint a sietséget).
Kedves rockmachine,
van benne azért sok olyan jogintézmény, amit a gyakorlatban használtak, de szabályozva nem volt sehol...
Kedves Egyjogász,
nekem az a baljóslatú előérzetem, hogy a fiedsz-féle Ptk. sem fog jobban megfelelni a kényes ízlésemnek, mivel ugyanúgy monista alapon fog állani, mint a mostani...pedig szerintem nagy szükség lenne külön polgári és külön kereskedelmi törvényre...
az, hogy a családjogi kódex, a Gt. stb. bele legyen-e foglalve külön könyvként a Ptk.-ba, szerintem, tök mindegy. a lényeges probléma inkább az, hogy egy egységes Ptk. vajon képes-e megfelelni mind a gazdasági, mind a magán jogügyletek fejlődésük során egymástól egyre távolabb eső kívánalmainak...akár igen, akár nem, szerintem, felesleges zsonglőrködni...
Kacsa11
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02