KRE joghallgatókat keresek

Kacsa1111 # 2008.11.15. 07:59

Kedves Impossible,

ezt a hozzászólást átgondoltam volna a helyedben...

J.R.R Tolkienre ilyet mondani olyan, mintha Jókaira mondtad volna...műveletlenség.
Az ő művei 50-70 évvel ezelőtt születtek, és azóta már kötelező olvasmány nagyon sok ország középiskolájában...nem csak angol nyelvterületen.

Rowling pedig valószínűleg ugyanez, csak 50-70 évvel korábban...

Ezek nem filmek, aminek a forgatókönyvéből később valami, jobb esetben középszerű író írt egy ponyvát...

Kacsa11

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.15. 09:12

Igen, azt pedig én tudom, hogy egy 11-12 éves gyerek életében mennyire meghatározó élmény tud lenni pl. a Harry Potter. Én se csípem, de ettől még elismerem, akit érdekel, nézze, aki meg nem az ne.
Kriszt

Legislator # 2008.11.15. 10:29

Elnézést, Tolkien-t én már akkor olvastam kiscsákóként, amikor ebben az országban alig valaki ismerte a Gyűrűk urát, vagy ahogy a magyar travesztált változat címe mondja: Gyűrűkúrát. Ez kb. 1987-1988 táján lehetett. Akkor nem akarták még senki torkán lenyomni, és a fordítóról sem hihette senki, hogy egyszer köztársasági elnök lesz. Érdekesnek érdekes volt, (és eléggé hosszú), de nem szeretem, amikor egy író rám akarja erőltetni a saját kitalációit. Realista srác vagyok:-). Ma arra panaszkodnak, hogy a gyerekek nem értik a Kincskereső kisködmön nyelvezetét, vagy az Egri csillagokét.

Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.15. 10:32

és a fordítóról sem hihette senki, hogy egyszer köztársasági elnök lesz.

Talán emlkékezzünk meg róla, hogy nem egyedül Göncz Árpád fordította azokat a köteteket. Az első kötet jó részét egyáltalán nem ő.

Megjegyzés: A babó jobb mint az összes többi. Szvsz. Úgy látszik, ez nem a terjedelemtől függ.

Legislator # 2008.11.15. 10:50

Mentségemre szolgáljon, hogy húsz éve nem nyúltam ahhoz a könyvhöz.

Sunshine after the rain.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.15. 11:08

Ma arra panaszkodnak, hogy a gyerekek nem értik a Kincskereső kisködmön nyelvezetét, vagy az Egri csillagokét.

Igen, csakhogy a mai felgyorsult, felborult, átalakult világunkban én ezt nem is csodálom. Ma egészen más egy tizenéves gondolatvilága, érdeklődési köre, mint akár csak 20 éve. Úgyhogy nincs ebben semmi furcsa.
Kriszt

Legislator # 2008.11.15. 13:13

Nem fogják fel a számukra ismeretlen szavak jelentését?

Sunshine after the rain.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.15. 14:27

Nem gondolom, hogy erről lenne szó. Nagyon is felfogják és jól értelmezik, csak egy sokkal felpörgetettebb kontextusban értlkelik. Azt pedig főleg nem hiszem, hogy ez határozná meg a mai fiatalság értemi színvonalát, ugyanez fordítva is működik ám, ha már ennél a példánál maradunk!
Kriszt

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.15. 15:10

csak egy sokkal felpörgetettebb kontextusban értlkelik.

Ja , biztos. Valószínűleg azt is a megváltozott világ okozza, hogy én meg ezt a mondatod nem értem. Pedig a Kincskeresővel semmi problémám nem volt.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.15. 16:08

Kedves Sándor, látod milyen jó, hogy már nem tanárkodsz? (Feltéve, hogy jól értesülve vagyok)Nincsenek már ilyen gondjaid ... Idősebb generáció felfogóképességével komoly bajok vannak, ezt tapasztalom napi szinten. Hát képzeld mi lenne, ha mindkettőt megértenéd? Kész paradicsom, na de egyel több ok, ami miatt ne is bánkódj amiatt mert a jogászi hivatást választottad.
Kriszt

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.15. 16:08

Egyébként nem célom ám, hogy megérts ...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.15. 17:15

ELMÉSZ TE A FELPÖRGETETT KONTEXTUSODBA!

Azért nem értettem azt a szerencsétlen mondatodat, mert nem is volt semmi értelme. Ahogy annak sincs, hogy hol négydiplomás, vezető ügyvédet játszol, hol mentősofőrt, hol pszichiátert, hol meg tanárt. Hasadt a tudatod, vagy mi a fene?

Kacsa1111 # 2008.11.15. 18:32

Kedves kbs,

ne húzd fel magad a kontextuson...:)))

Babót újra fordították, és ott már a szóhasználat (babó=hobbit stb.)összhangban van a Göncz-féle Gyűrűk Ura fordítással.

Egyébként szerintem a Szilmarilok a legjobb...angolul meggyűlt a nyelvezettel a bajom...magyarul sem egyszerű:))

Kedves Legislator,

annak a gyereknek, aki érti Tolkient, a Kincskereső Kisködmön nem kihívás.;)

Kedves ksstomi,

Harry Pottert ne nézd (már csak azért se, mert a film nagyon gáz), olvasd!

Kacsa11

Impossible # 2008.11.16. 01:21

A Pál utcai fiúk meg az Egri csillagok meg a Kincskereső kisködmön a lehető legpocsékabb olvasmányok, amiket ráerőltetnek a szerencsétlen ifjúságra. A mai gyerek képzelete már nem a fűvészkertben meg a grundon jár, nem fogja lázbahozni se boka, se a vörösingesek stb. :D Na ezt csak azért, mert felhoztátok. Azzal sem értek egyet, hogy jó, ha a gyerek harry pottyert olvas, az telenyomja a fejét mindenféle nemlétező misztikus zagyvasággal, utána pedig csodálkozunk, ha meghülyül. Kb. ez a ló két oldala: a pálutcaifiús-egri csillagos és a harrypottyer-gyűrűkurás. Mindegyik túlzás, csak más miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.16. 07:28

Üres okoskodás, modoros sznobéria.
Ennyi erővel azt is mondhatod, hogy nem érdekel már bennünket Odüsszeusz meg Akhilleusz, hiszen a mai ember képzelete nem Trója alatt vagy a mitikus tengereken jár.
És a Biblia is "pocsék olvasmány", hiszen mit érdekli a mai embert néhány ezer sivatagban kóválygó zsidó; vagy egy szeretetről tanító, csavargó prédikátor története? (Ja, és tele van mindenféle "misztikus zagyvasággal is")

A hősiesség, az önfeláldozás, a bátorság, a kaland, az odaadó barátság és szeretet időtlen dolog. Nagyon bízom benne, hogy mindezek mindig is meg fogják majd a gyerekek fantáziáját és megérintik a lelküket. Ha meg mégsem - az már nem ember lesz, hanem valami más.

(Felszínes vagy: az irodalmi művekből csak azt veszed észre, ami kevésbé fontos - a lényeget pedig nem érzékeled.)

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.16. 08:39

Sándor, megkérhetlek, hogy hagyjál engem békén, most már sokadjára? De egyszer csak észre veszed már magad. Vajon megint ki zülleszt le egy topicot? Bizonyára én .... Nem érdekel mit gondolsz, felőlem lehetek mentős, tanár, pszichiáter, de a legjobban az aktmodell tetszett, de értsd már meg, nem érdekel, ne szólj hozzám legyél szíves! Elértétek itt páran, hogy szegény Tomit is kitiltsák vagy nemtom, de nem látom itt mostanában (és elég szomorú, így nem tudtam nevetni rajta, de valahol mégis vicc, hogy pl. egy olyan komoly topicot töröltek, mint az "állampolgárság" azzal az álindokkal, hogy hiányzik a jogi, szakmai jelleg belőle vagy valami hasonló volt, csak mert ott is valaki kivívta pár ember ellenszenvét). Ne haragudjatok, ha az állampolgárság kérdése nem jogi természetű, akkor mégis egy biológus-fórumon kellene feltenni? Egy fórumnak éppen az lenne a lényege, hogy igenis röpködjenek a pro és kontra érvek és ne szubjektív szimpátia vagy antipátia miatt valakit úgymond kitiltsanak, na ez is minősít azért valakit. Nagyon szomorú. Komolyan mondom, kérni fogom, hogy nézzék már meg mit művelsz szinte mindenhol! Értelmes beírásod alig akad, ámde személyeskedni tudsz, vagyis csak azt tudsz. Majd nyitok külön neked egy topicot, ahol beszúrom a rendkívül bölcs válaszaidat, mint pl. "ROFL" vagy "LOL", na ennyi szokott lenni nagyjából. Mondhatom, szép, komoly jogi segítség.

Mikor jutunk el oda, hogy akár a beíró személye maga is érdektelen lesz, és végre csak a konkrét témára koncetrálunk szakmailag? Érdekes módon, aki értelmesen beír, azzal valami rejtélyes oknál fogva, értelmesen tudunk eszmecserélni fórumon kívül is emailekben, na veled ez nem megy. Rendben, elfogadom, de hagyj békén!!!

Köszönöm!

A topic témába próbálván vissza zökkenni pedig:
Annyi az észrevételem, hogy Impossible értem amit írsz, de azért azt figyelmen kívül hagyod, hogy egy gyereknek is van realitásérzéke, és azért mert a Harry Pottert olvassa, még nem fog meghülyülni, ellenben rengeteg élményben lesz része. Aki attól meghülyül ott más gond van. Ezt a saját egyik kis 12 éves körüli rokonomon látom, hogy mindene a Harry Potter, és olyan lelkesen olvassa már sokadszorra a köteteket, hogy hihetetlen, aztán meg nagy örömmel számol be az olvasottakról nekem, komolyan mondom, kész felüdülés hallani és látni mennyire feldobja a kissrácot. Ettől még teljesen normális és nem hülyült meg, ahogy fogalmaztál. De azt se gondolom, hogy a Pál utcai fiúk üzenete már nem aktuális. Az viszont tény, hogy egy pörgő, rohanó világban élünk, hogy a 12 éves kis rokonom tartja karban az én gépemet is, mert ezerszer jobban ért az egész számítástechnikához, el kell ismernem, hogy azt a rohanó gondolkodást már én se tudom annyira követni, mint a mai fiatalok, hogy itt olyan természetességgel dobálózik a Mhz meg Ghz meg GB-os szükségletekkel meg processzorokkal, hogy én csak lesek, neki meg alapvető, azaz szerintem kár és értelmetlen összehasonlításokat végezni, egyszerűen más az életritmus, más a gondolkodásmód stb. De ez miért baj? Ennyi erővel példálózhatnánk azzal is, hogy bezzeg régebben a lovaskocsi is nagy luxus volt, ma meg a negyedikes gimisek jó része is autóvál jár iskolába. Jó, ez van, a világ változik, de ezt nem szabadna negatívumként felfogni szerintem. Nem hiszem, hogy ettől hülyébb lenne pl. az a negyedikes gimis diák, hiszen ahogyan akkor a lovaskocsi volt a természetes és a kerékpár nagy ajándék, ma neki az autó a természetes, és sokan azt kapják érettségire vagy 18. szülinapra ... (ennél a példánál maradva). Mi ebben a probléma?

Kriszt
(zárásképpen ismét kérném a személyeskedések mellőzését, köszönöm)

Kacsa1111 # 2008.11.16. 11:35

Kedves kbs,

Ámen.

Kacsa11

Legislator # 2008.11.16. 14:14

"ma neki az autó a természetes, és sokan azt kapják érettségire vagy 18. szülinapra …"

Vagy rögtön lakást esetleg? Vagy engedjük azt is, hogy rögtön 15 évesen elköltözzenek (azaz egyben összeköltözzenek). Ide vezet a család szétverése, és az anyagelvűség. Egy túlindividualizált világban élünk, ahol semmi tisztelet sincs senki iránt, és már az óvodás gyerek is minősíthetetlen hangot ütnek meg a szülőnek csúfolt világrahozó losereikkel szemben, és a gyerekek akarnak mindent megmondani (már amelyik szülő hagyja...; most a pedagógusoknak mondott csődtömegekre ki sem térnék, tisztelet a kivételnek), hisz a reklámok is azt tükrözik, hogy a szülő egy maradi hülye, szemben a mindenttudó tízévesekkel. Ez az a világ, amelyhez senkinek sem szabadna asszisztálnia.

Sunshine after the rain.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.16. 19:23

Legislator, biztos meglepő, de volt olyan tanítványom tavaly, aki szalagavatóra bizony lakást kapott, ahogy mondod. De még mindig nem értem, miért lenne emiatt hülye az illető tizenéves. Elismerem, ez egy elitebb gimi, nagyrészt pénzes szülők csemetéivel, na de most ez miért határozná meg az értelmi színvonalukat is?

Igazad van, individualizált világban élünk, de most ezt te meg akarod változtatni? Hát sok sikert hozzá ... És abban is igazad van, hogy a pedagógusok zömét csődtömegnek lehet nevezni, elismerem. De mond megoldást! Szerinted mit kellene tenni?

Impossible # 2008.11.16. 21:52

kbs,

ne hasonlítsd a Bibliát a Pál utcai fiúkhoz. Ma már nem üveggolyóznak a fiatalok, mint a Pál utcai fiúkban, hanem 3D-ben lövöldöznek az agyontuningolt számítógépeiken. A gyereknek arra szerintem egyáltalán nincsen szüksége, hogy üveggolyózásról olvasson, arra viszont van szüksége, hogy megismerje a Biblia mondanivalóját. Az üveggolyózásról való olvasás senkinek sem használ (se a grund, se a vörösingesek stb), az csak arra jó, hogy megutáltassák a gyerekekkel az olvasást, rájukerőszakolnak efféle kötelező olvasmányokat, és számonkérik, mi történt nemecsek ernővel. Más kérdés, hogy a Pál utcai fiúk színvonala és elméleti súlya a nyomába sem érhet a Bibliának. Eléggé nevetséges dolog a kettőt összehasonlítani, és azt mondnai, hogy ha az egyik felesleges, akkor már a másik is az. Merőben más a kettő! A harry pottyer pedig egy fantazmagória, aminek igen kevés köze van a valósághoz; a gyereket nem arra kell tanítani, hogy hoygan repüljünk a seprűn, és hogyan lóbáljuk a varázspálcánkat, ha szellemeket akarunk űzni, ezek életszerűtlen dolgok. Igen, van szó benne barátságról is, persze, de ahhoz nem kell harry pottyer, mert sokkal több benne a felesleges marhaság, mint az értékesnek nevezhető tartalom, ezért aztán sokkal többet árt, mint használ. Elhiszem, hogy a 12 éves gyerek nagy ámulattal és lelkesedéssel olvassa harry pottyer érdekfeszítő történetét, de a gyereknek nem minden esetben az válik a javára, amiben ő kedvét leli, az a nevelés például, amelyik a gyereket kiszolgálja, és mindent megad "szeretet" címszó alatt a gyereknek, ami neki örömet okoz, az kudarcot vall, és valójában a gyerek kárára válik. Nem majomszeretetre van szüksége a gyereknek, hanem intelligens szeretetre és nevelésre, ami bizony differenciálni képes a gyerek számára ténylegesen haszonnal bíró, kedvező és a gyerek számára káros dolgok között.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.16. 21:55

Ez magáért beszél.... Nincs mit hozzátennem.

Impossible # 2008.11.16. 21:59

kbs,

örülök, hogy beismerted a tévedéseidet, és igazat adtál. Igazán meglepett. :D

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 06:32

Hadd szoljak bele. Azert az, hogy a mai fiatalok nagyon ertenek a szamitogepekhez, az nem merul ki abban, hogy 3D-s jatekokon lovoldoznek! Es azzal sem ertek egyet, hogy a Pal utcai fiuknak az uveggolyozas lenne a legnagyobb uzenete. Na most ha a Harry Potter egy fantazmagoria, ennyi erovel a Bibilara is mondhatjuk ugyanezt. Csak egy mai fiatal 90%-ban kapcsolatba se kerul a Bibliaval, tehat kar vitazni a hasznossagan, ugyse tudja meg mi van benne. Es nekem is van egy kisgyerekem, en nem szeretnem azt se hogy a Bibliaval tomjek a fejet es azt se hogy a Harry Potterrel. En szeretnem, ha kicsit kozelebb allna a realitas talajahoz, ahogy szepen felcseperedik. Tiszteletben tartom azt aki vallasos, de ne akarjuk ezt mindenkire raeroszakolni es csak ezt kikialtani alapmuveltsegnek! Bence

Benccce (törölt felhasználó) # 2008.11.17. 06:33

Amit Krisztian irt: en is tudok olyan tizenevesrol, aki lakast kapott erettsegire. De ettol miert lett o kevesebb emberileg? Bence

Kacsa1111 # 2008.11.17. 07:03

szerintem azért nem nehéz megtalálni a párhuzamot a HP és a biblia között abból a szempontból, hogy mindkettő tele van "fantazmagóriákkal".

mennyivel nagyobb hülyeség seprűn lovagolni, mint kőből vizet fakasztani?

DE egyik sem felesleges olvasmány emiatt. Ugyanis nem erről szólnak.
Ráadásul a biblia tele van szimbolikus utalásokkal, miket a sok zelóta szó szerint vesz...:)

Kedves Impossible,

szerintem kbs nem úgy értette...;)

Kacsa11