A jogi szaknyelvet az tudja, aki eleve jól beszéli a nyelvet plusz már néhány éve írogat szerződéseket az adott nyelven meg tárgyal rajta stb. Reálisan máshogy nem lehet elsajátítani, ezért fontos az állásinterjún a tényleges nyelvtudás és nem a nyelvvizsgapapír. Tovább megyek, az sem mindegy, hogy milyen jogterületről beszélünk: aki penge közbeszerzések jogában az lehet, hogy csak bután pislog, ha mondjuk családjogot kell idegen nyelven művelnie, két totál külön szókincs kell hozzá. Nincs az az iskolapad, ahol ezt meg lehet tanulni, csak a gyakorlatban elsajátítható, tudják ezt a munkáltatók is, ha azt írod be az önéletrajzodba, hogy van nyelvvizsgád, az mondjuk arra jó, hogy behívnak interjúra (mert mondjuk egyébként be sem hívnának), de ott valszeg le fogják tesztelni, hogy mit is ér a nyelvtudásod...
Pár kérdés egy leendő joghallgatótól
Az a munkáltató aki "tényleges" nyelvtudást igényel az ritkán hív be kezdőt. Ha kezdőt is "hajlandó" alkalmazni akkor nincs más kiindulópontja mint a nyelvvizsga eredménye!
Nekem nincsen angolból nyelvvizsgám (németből és franciából van), mégis számtalan szerződést fordítottam oda-vissza, és írtam memo-kat, jogszabályi összefoglalókat, és folyékonyan beszélek (nem csak ún. társalgási szinten). Most kezdjek el félni?
Nem kell félned, nem fog fájni!:-) Amirő Te írsz az megint más!
A kezdés a lényeg! Nem azok teszik fel a kérdést a fórumon erről, akiknek már fix helyük van.
Nekem nincs fix helyem, csak gyakornokként (bocsánat, paralegalként:) dolgoztam 2 évet nemzetközi irodában, most államvizsgázok. Azért is kérdezem:)!
A nyelvizsga-témában érkezett hozzászólás nagy része úgy ahogy van igaz, véleményem szerint.
Én hoztam fel a témát, két felsőfokúm kapcsán, de félreértés ne essék, tényleg nem hivalkodni akartam vele.
Sokmindenre nem jó, ha nem szakmai(mondjuk azok sem érnek sokat, mert az adott szakmai kifejezéseknek nagyon kis hányadát követelik meg...), de mintegy határozott jelzésalapként szolgál: mutatja azt, hogy elég nagy (vagyis az átlagnál nagyobb) esély van arra, hogy az illető meg tud bírkózni az elébe állított nyelvi követelményekkel.
Persze, az sem mindegy, hogy milyen szervezetnél szerezte az illető a papírjait: vanak olyanok, amelyek tényleges tudásról tesznek tanúbizonyságot, de vannak olyanok is, amiket bizony irreálisan könnyű megszerezni....
Így bebizonyosodik az is, hogy a tényleges nyelvtudás akkor derül ki, amikor élesben kell használni.
A tautológia az tautológia.
:)
marlow: vizsgákon is remekül működhet majd.... :)))
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02