levelező jogász képzés


Babar # 2006.02.21. 13:14

Saját tapasztalatból mondom, hogy ismerős nélkül kizárólag a szerencsében bízhatsz. Igazgatásszervezői diploma semmit nem ér, nem lehet elhelyezkedni vele a szakmában. A közigazgatásban utálják a fiatalokat, a legtöbb ember gyökér, vén hülye. Nem is vágyom közéjük. Ha megvan a jogi diplomád, akkor el tudsz menni, 20ezer forintért (!) pl. a Thaisz ügyvédnőhöz gyakornokoskodni. Ajánlom nappalis gazdag család gyermekeinek szeretettel.

Marad a hit és az állhatatosság. No meg sok-sok kitartás, de asszem ha elvégezted a jogot akkor valószínű hogy rendelkezel vele.

Babar # 2006.02.21. 13:31

Ja! Még annyit hogy: IGEN! Több vagyok egy érettségizettnél.

gygy (törölt felhasználó) # 2006.02.21. 14:48

Kedves Asus!
Nem csak a jogászok vannak ilyen helyzetben.
Minél kisebb helyen élsz, annál nehezebb.
Én közgazdász vagyok és közszolgálatban dolgozom.
Szerintem nem kellene annyira erőlködnöd, hogy bejuss ide.
Pénzügyi ügyintézőnek nem árt, ha nem jogász, hanem modjuk pénzügyes. Egészen más szakma.

Ha van egy jogi végzettséged, sokkal többre mész, ha jogászként keresel valami lehetőséget és nem a közigazgatásban.
Nálunk sok jogász dolgozik., de azt nem csinálnám, amit ők csinálnak. Egyetemi végzettségükkel és a dr-rel a nevük előtt nagyon sok esetben egy titkárnő-adminisztrátor feladatkörét látják el. Nem jutnak el soha egy bírósági tárgyalásra, merthogy erre ügyvédet alkalmazunk.

Ügyvédjelöltként néhány év múlva a magad ura lehetsz.
Nem lesz ott a főnököd és annak a főnöke, aki ha rosszul ébred belédrúghat nyugodtan, és ezt neked mosolyogva tűrnöd kell. Nem kell hálás legyél olyanoknak, akiket szakmailag sem tartasz sokra, hogy van egy alulfizetett munkahelyed.

A jegyzői pálya nem rossz, de szerintem ne add alább.

Közigazgatásban, és főleg önkormányzatoknál sem ritka ma már a túlóra. Főnökeim szerint az, hogy fél 8-tól este 8-ig dolgozom, az kevés.

Ha pedig mégis ragaszkodsz a közigazgatáshoz, az ügyintézői állásokat a legritkább esetben hirdetik meg. Ha meg akarsz kapni egy ügyintézői beosztást, önéletrajzzal végig kell járni a hivatalokat. Esetleg a szakterületek vezetőinek is bemutatkozni. Õk azok akik javaslatot tehetnek arra, hogy ki kerüljön az osztályukra, csoportjukba.

Bovary # 2006.02.21. 18:51

Gyerekek!
Eszem megáll!
Szóval ez a helyzet mindenütt?
Én is úgy vagyok vele, hogy "majd csak lesz valahogy", igyekszem munkát keresni, de sajnos egyedül nevelem a kisfiamat és mindennap enni kell adni neki...
Már 1 éve vagyok munkanélküli. Segély nem jár. Nincs semmim. A 60 éves rokkant nyugdíjas édesapám segít és pedig pirulva fogadom el...

kirobit # 2006.02.22. 15:31

ha most lennék érettségiző, biztos, hogy nem a jogra mennék, hanem a rendőrtisztire...

pár éve lebeszéltek arról, most meg a velem egyidős rendőrök havi bruttó 300-at visznek haza és az ő alapbérüket mindig csak emelik. mi meg olyan állás után futunk, ahol nem nekünk kell fizetni...

3 év rendőrtiszti = havi bruttó 300
5 év (jóesetben) jog = esetleg minimálbér

szép egy világ!

Babar # 2006.02.22. 19:33

kirobit te hol élsz? Jogász-ügyvéd sokkal többet keres!!

Asus # 2006.02.22. 20:46

Lehet,hogy az ügyvéd többet keres,de nyilván nem a befutott ügyvédekről beszél kirobit!

Nyílván sokkal jobban jártunk volna,ha a rendőrtisztit végeztük volna el,akkor biztos viszonylag jól mefgfizettet állásunk lenne.
Renőrtisztként elvégezhettük volna a jogot is és most jól éledegélnénk!

Egyik ismerősömet felvették bruttó 250.000 el egy nyomozócsoportba.

Nem tudom ti, hogy vagytok vele,de engem valahogy nem vígasztal,hogy 70 évesen is lehetek ügyvéd?

Hú,de nehéz ez az élet..........

Vadmacs # 2006.02.23. 08:47

Sziasztok! A rendőröknek sem adják ingyen a fizetést... Bár kétségtelenül jár előnyökkel a rendőrségen dolgozni. A korai nyugdíjazás, a táppénz idejére járó teljes bér nem rossz. Mindenesetre inkább a fiúknak tudnám elképzelni a rendőri pályát.


Üdv néktek

Big Joe # 2006.04.02. 07:05

Sziasztok,

A mi régi gimis osztályunkból az egyik srác katonai főiskolára ment.Amikor jelentkezett, a katona tisztek fizetése jóval fölötte volt az átlagnak.Mire elvégezte,akkorára amortizálódott a tiszti fizetés.Pár év munka után otthagyta és elment nyomozótisztnek.Jobb volt a fizetés,vállalta az átképzést.Majd 1 év után otthagyta,mert elege lett a hajnali ébresztőkből és a sok hullából.Jelenleg egy kollégiumban nevelő.Jól érzi magát,a fizetésével is valamennyire elégedett.

Én gimi után szakmát tanultam,mert úgy láttam akkor hogy minél előbb szeretnék dolgozni,pénzt keresni. 2 év szakmunkásképző után lett egy jó munkahelyem. 2 év munka után szembesültem azzal, hogy egy jó munkahely megszünhet egyik pillanatról a másikra. Az egész üzemet felszámolták. De sikerült átmenni egy mégjobb munkahelyre. Azóta is itt dolgozom. Közben rájöttem, hogy főiskolára kellett volna menni. Megpróbáltam levelezőn.
Az első diploma megszerzése nehéz volt.Nem tudtam használni a tanári diplomát (bár el tudnék helyezkedni vele),de a "papír" sokat ér azóta is. Ahogy lediplomáztam, rögtön jelentkeztem egy másik főiskolára. Ezt már a munkámban is tudom használni, mérnöki. Elvégeztem ezt is.
Most pedig jelentkeztem levelező jogász képzésre. Csak úgy. Mert kedvem van hozzá.
Amit olvastam, az több mint letargikus.Ezek szerint a kiút az ügyvédi pálya a jogászoknak.De ennyi befutott jónevű ügyvéd mellett labdába tud rúgni egy kezdő ügyvéd?
A másik amin elgondolkodtam, hogy ha elvégzem a jogot,akkor lehet hogy jobb ha eltitkolom? Hátrányos, ha valaki túlképzett.
Furcsa ez az élet. Ha elképzelem a jövőt, a fiatalok nagy része munkanélküli diplomás lesz. Közgazdászok,jogászok,informatikusok országa leszünk.Hiány szakma lesz minden fizikai munka. Elképzelhető, hogy nem lesz pl. villanyszerelő. (Nincs jelenleg v. képzés!)
Nem jó ez az országnak.Főleg a következő 10 év statisztikáját nézve. 8,5 millióan leszünk és a nyugdíjasok száma megkétszereződik. Kik fogják eltartanani a sok nyugdíjast és a sok munkanélkülit?

Norresz # 2006.04.13. 13:37

Hali!

Az elte levelezőre szeretnék járni szeptembertől. Munka mellett nyomnám, sajna korlátosak a lehetőségeim a munkától való megszabadulástól.Aki oda jár vagy járt, írhatna egy pár sort a tapasztalatokról. mennyire kell bejárni, etc...előre is köszi.

HE0222 # 2006.04.18. 20:48

Szia Norresz,

nem is az előadásokra bejárás a lényeg, bár nem árt, ha saját szisztéma szerint jegyzetel az ember és nem más írását kell silabizálnia, hanem inkább a vizsgaidószakok a húzósak. Én is munka mellett jártam levelezőre, a dec-január-ok és a május-június-ok kemények voltak. Nem tudom, milyen az első diplomád, de bármi legyen is a tapasztalatod az egyetemi évekről, ez annál tuti, hogy húzósabb lesz. Nem akarlak elrettenteni, de akkor érdemes belevágni, ha komolyan akarod és erőt érzel magadban, hogy be is fejezd.

Norresz # 2006.04.19. 13:37

köszi az infot...még egy kérdés: a jegyzetek, könyvek, etc..használhatók? remélem nem csak tüzelésre.....

Legislator # 2006.04.19. 14:10

Jaj:)))


Sunshine after the rain.

HE0222 # 2006.04.19. 20:40

Használhatók, persze, de érdemes ott lenni előadáson, mert pár kivételtől eltekintve leveszi a vizsgáztató, hogy ott volt -e s vizsgázó az előadásán vagy sem, plusz ha bejár az ember rendesen, szemeszter végére általában lesz sejtése arról, mi az, ami nagyon fontos a vizsgára, és mi az a rész a könyvből, amit át lehet lapozni.

Blasius Key # 2006.04.26. 07:40

Csatlakoznék HE0222-höz, szerintem is mindenképp érdemes bejárni az órákra, mert nemcsak érdemi (jogi) információkat hallasz ott, hanem olyan technikai (vizsgákkal, követelményekkel) kapcsolatos ismereteket is, melyeket sehol nem találsz. Ráadásul én is nem egyszer szembesültem olyan viszontválasszal vizsgák során, h. "hát ez órán elhangzott..." Csak hát azt nem tudom, ki az, aki megengedheti magának, h. teljes munkaidő kellős közepén napközben bent csücsüljön az órán? Én sajnos ritkán jutok el az előadásokra, pedig nagyon szeretnék, de hát muszáj dolgozni, mert különben nincs tandíjravaló...

jogscher # 2006.04.30. 12:07

Sziasztok!
Én a győri egyetem levelező jogász szakán tanulok.Szeretnék olyan diplomát szerezni,amely elfogadott,de sajnos ismerőseimtől hallottam,hogy a győri diploma-hiába summa cum laude- nem igazán nyom a latba.Nektek mi a véleményetek erről?
Valaki tudna nekem segíteni,hogy pl. az ELTÉ-re vagy az SZTE-re hogyan vesznek át,milyen feltételekkel?
Előre is köszönök minden hozzászólást!

monalisa1 # 2006.04.30. 14:27

Mindenütt vannak különbözeti vizsgák, mert párhuzamosan egyidejüleg mindenütt nem ugyanazt tanítják.

Ahová át akarsz jelentkezni, a konkrétumok felől érdeklődni kell.

Néhány hónapja ezen fórumon volt az egyik topicban szó arról, hogy egy diplomába se legyen benne az "anyacég" fejléce, pecsétje.

A jogász az jogász, a mérnök az mérnök, az orvos az orvos, és ez legyen független attól, hogy hol is végezte az illető a felsőfokú tanulmányait.

ico2 # 2006.04.30. 18:00

Kedves Jogscher!
Én szintén Győrben tanulok, nappali tagozaton.
Megpróbálok elfogultság nélkül 1-2 gondolatot "papírra vetni" .
A győri jogászképzés elődje az ELTE kar, hiszen kihelyezett szak volt a jogász Győrben.
A tanárok (nagyjából, a természetes távozásokat illetve új tanárokat leszámítva) ugyanazok maradtak. Az szak infrastruktúrája (könyvtár, sz.gépek..) meg fejlődőben van.
Úgy gondolom nem az számít, hogy mi van a diploma kiadójához írva. Hiszen ebben az esetben ugyanazon tanárok "keze alatt" tanulva, ugyanazon vizsgákon megfelelve pár év eltérés miatt két különböző intézmény dipolámájához lehet hozzájutni.
A mostani képzésre szerintem az a jellemző, hogy vannak nagyon erős tanszékek, illetve -sajnos- igen gyengék is. Gondolom ez más egyetemen sincs másképp.
2.-os korodban, ha még itt tanulsz, meg fogod tapasztalni (ha vannak más egyetemen tanuló ismerőseid), hogy a közigazgatási jogi tanszék az egyik legerősebb az országban, ha nem a leg....
Mivel ugyanazok a tanárok tanítanak, mint a hajdani "győri eltén", a könyvek ugyanazok, mint az ország más jogi karain, így igazából rajtad múlik, hogy milyen jogász lesz belőled. Itt is szerezhetsz olyan plussz ismeretet, amit pl Szegeden vagy Pécsen nem. (pl Jogklinika) ...ami többet ér (szerintem), mint plussz 1-2 elméleti tárgy.
Eddig arról írtam, hogy szerintem miért kezelhető egyenrangúnak az egyetem más képzési helyekkel, most néhány negatívum, amivel sajnos szembe kell nézni:
kevés választható, illetve alternatív tárgyak száma.
gyenge TDK-i élet
gyenge, bár már éledező egyetemi élet- (bár ez nem a diploma, illetve a szaktudás mínőségét befolyásolja)
Az első kettőn viszont tényleg muszáj változtatni, szerintem most ezek még egy gyerekcipőben járó egyetmnél elnézhető, különösen (illetve csak akkor), ha a változás jelei érezhetőek.

P.G.L. (törölt felhasználó) # 2006.06.09. 08:48

A hozzászólás (és a felhasználó) törölve.

sooska # 2007.11.20. 14:22

Győri joghallgatók!
Latin oktatást vállalok, Győrhöz közeli településen, mely könnyen megközelíthető busszal is.
email:evashegedus@freemail.hu

Legislator # 2007.11.26. 11:16

Azért amit ico-nál a SZIE Kig. tanszékéről olvashatunk, legalább is megmosolyogtató.


Sunshine after the rain.

Dr.Attika # 2007.11.26. 14:21

Arra gondolsz, hogy ico2 nem érzékeli az egyetem lényegét, mondjuk a középiskolához viszonyítottan? Ha igen nem megmosolyogtató, hanem elszomorító. De ez nem az ő hibája, hanem a "diploma gyártás" mai helyzete miatt van így. Legislator! Ne felejtsd el, hogy nekünk még megtanították, hogy mit jelent az egyetem, latinul, "Universitas" fogalma. A ma nemzedéke, csak egy iskolatípust lát e fogalom mögött.

Anstalt # 2007.12.09. 17:52

Valaki egyszer azt írta a fórumon, hogy az összes mo.-o jogi kar közti különbség annyiban mérhető, hol szívsz többet.
Teljesen igaza van.. ettől függetlenül persze össze lehet a tanszékeket hasonlítani, hol, kik oktatnak, de a magyar rendszerben az átadott tudásban nem lesz különbség, az már a hallgatón múlik.
Egyébként ha valaki akár 1 félév erejéig is, erasmus ösztöndíj keretében például, megtapasztalta azt, hogy oktatnak jogot Németországban, tudja, hogy az egész magyar jogi oktatás csapnivalóan rossz.
Oktatják a semmire kellő hülye jogtörténetet, latint.. utána meg magoltatják a jogszabályokat, könyveket olyan ovid módszerek segítségével, mint pl "tételsor".H
a a németek túl tudtak ezen már lépni, ideje lenne már nekünk is.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.09. 19:38

A jogász nem technikus. Akinek a jogtörténet semmire sem jó és "hülye", az viszont nem jogász.

Anstalt # 2007.12.09. 20:48

Tehát például Németországban nem képeznek jogászokat..
Én elhiszem, hogy szép a jogtörténet és akár hasznos is ha valaki részletesen ismeri. De hasonlóan szép az is, ha valaki jól tud zongorázni.. Ezen az alapon zongoraórákat is lehetne adni jogi egyetemen. Persze túlzással, de a mai ügyvédek nagy része nincs tisztában a jogtörténettel, egyszerűen NINCS rá szükség a gyakorlati munka során.