levelező jogász képzés


Bovary # 2006.02.18. 08:42

Kedves Hozzászólók!
Én is sokat gondolkodtam az elhelyezkedési problémákon, ami a jogászokat érinti.
Itt nem is az az alapvető baj, hogy túlképzés van, hiszen egy évtizede még hiány volt a fenti szakmából...
Itt sokkal lényegesebb probléma, hogy pl: érettségivel ülnek ügyintézői, előadói, főelőadói, tanácsosi (mit tudom én milyen) státuszban emberek, akiknek fogalmuk sincs a jogról, és a közigazgatási, hatósági jogkörükben szánalmas munkát végeznek, nem megfelelő határozatot hoznak stb. (magas illetményekért)... Továbbá a fenti helyeken gyenge a flukturáció, így a bekerülési esélyünk is minimalizálódik, mert aki egyszer a közigbe beteszi a valagát (pardon!) az többet kemény munkába nem igazán akar beleszagolni... (Na, meg nem is tud, hiszen semmihez sem ért...)
Sajnos, nekem is volt ilyen tapasztalatom, de eligazítottam a főelőadót...

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.18. 09:17

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Asus # 2006.02.18. 09:24

Már több,mint másfél éve próbálok elhelyezkedni,jogi diplomával ,sikertelenül!

Önkormányzatok,minisztériumok és megannyi szerv és semmi!

Sok helyen személyesen is jártam,sokszor megdöbbentem milyen színvonalú emberrel beszélek..................

A végén felaksztom magam,vagy kiugruk az ablakon..........

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.18. 09:31

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

monalisa1 # 2006.02.18. 10:39

Bocs a közbeavatkozásért, csupán annyit, hogy a mai Népszabadságban egy karikatúra:

  • jogi végzettségű lakatost felveszünk,
  • angol-finn-kazah felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező takarítónőt felveszünk.

Lám, lassan már mindenhez kérnek diplomát, és a még válogathatnak is.

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.19. 09:16

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Bovary # 2006.02.19. 16:41

Kedves Kollegák!
Én is csodálkozom, hogy az állam, a kormány hogyan engedhet meg magának olyan mértékű pazarlást, hogy többdiplomás, jogi szakembereknek nem nyújt munkát, megélhetést.
Mert az ugyebár rendben van, hogy minden (még a legfejlettebb) államban is van munkanélküliség (a teljes foglalkoztatottság csak álom annak, aki nem tanult közgazdaságtant...). De ha három favágónak nincs munkája abból ott fent a honatyáknak nem igazán lesz problémájuk, fejtörésük. De mi lesz akkor, ha ez a sok intelligens, értelmes, akár diplomás ember egyszer "besokall"? Hiszen láthatjuk, hogy nem a társadalom legalján levőknek a kizárólagos problémája a munkanélküliség. Értelmes embereket nem foglalkoztatni az politikailag egyenlő a puskaporos hordóval...

Ti tudtok valamilyen megoldást a foglalkoztatásunkra?

obsitos # 2006.02.19. 17:16

Ameddig nem olvastam az egyik másik topicot a jogi végzettséggel rendelkező pályakezdők nehézségeiről, képtelenségnek hittem volna a dolgot.

Mert bár az lehet, hogy nem mindenütt és nem mindenkinek kolbászból a kerítés, de az, hogy egy JOGÁSZ ember is elhelyezkedési- napi megélhetési küzdjön, hát kérem az valahogy NAGYON EL VAN RONTVA.

A közhiedelemben másként van, ezzel szemben a valóság sajnálatosan meg ekként...

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.19. 19:22

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Rexor # 2006.02.20. 10:27

Order kicsit eltévedtél. Ki mondta, hogy a tudást diplomával kell mérni? Abban egyetéretek, hogy a közigazgatás eléggé zárt lett mostanában, és inkább elbocsátanak embereket, és "kivülről" bekerülni egyre nehezebb. De csak azért elbocsátani valakit, mert "csak" érettségije van, az kicsit abszurdum. Lehet valaki kiváló szakember érettségivel is, de remélem Belőled nem lesz jegyző, amikor a 20 éve ott dolgozó xy-t elküldöd takarítani, azért mert "csak" érettségije van. Néha kicsit gondolkozzál mielőtt beírsz ilyen megjegyzéseket, ami kissé sértő is lehet...

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 10:39

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 10:56

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

dr.joci # 2006.02.20. 11:00

Szerintem is ebben a kérdésben Rexornak van igaza!
A munkámból kifolyólag látom sok kis önkormányzat hivatalának a működését.
Az ott dolgozók helyzete mindennek mondható,csak kényelmesnek nem!
Egyébként mindenhol a minimumon van a létszám,a munka pedig egyre több.
A kis önkormányzatoknál érettségivel dolgozó, általában 40-60 év közötti embereknek(általában nők)pokolian nehéz a helyzetük.(és nagyon rosszul keresnek)pl.25 év munka után 140 bruttó!
Egyébként ők nagyon jó szakemberek,nem szabad általánosítani.
Másrészről pénzhiány miatt,ilyen munkakörökbe nem is nagyon vesznek fel diplomásokat,hiszen nekik többet kellene fizetni és egyébként sem szükséges,hogy egy pici faluban a pénzügyes közdasági egyetemi végzettséggel rendelkezzen.
A probléma valóban nagyon nagy,egyébként friss jogi diplomával ugyan óriási kihívás,de szerintem érdemes figyelni a belügyi közlönyt,hiszen sok kis faluban keresnek jegyzőt.
El van cseszve ez az egész,de ha a fia mondjuk(még nincs:) ) most azt mondaná,hogy jogra akar menni én örülnék neki:))
Ezt már kb.10 évvel ezelőtt fel kellett volna ismerni,hogy ennyire telítődik a jogi pálya!
Igaz így sem adják olcsón a jogi diplomát,hiszen az én időmben bekerülni is baromi nehéz volt és nagyon sokan morzsolódtak le,de most mégis full telitett az egész.
A nyelvtanulás nagyon hasznos,de azért az is egy kicsit túl van lihegve.
Az évfolyamtársaim akikkel tartom a kapcsolatot és el tudtak helyzkedni,kb 5%-a az aki valóban a munkája során használ valamilyen nyelvet!
szerintem ahol igazán fontos az,a nemzetközi ügyvédi iroda vagy multi cég.

Rexor # 2006.02.20. 11:08

Order néha úgy érzem, élvezed, hogy szándékosan félreérted amit mondani szeretnék. Elmondtam már a véleményemet, nem akarom megismételni, hogy szemeseknek áll a világ. Senki nem mondta hogy fogd be a szádat, szólásszabadság van azt mondasz amit akarsz. Csak arra hívtam fel a figyelmed, hogy amit mondtál kissé sértő mások számára. Amikor elkezdtem dolgozni elég sok kollégám volt, akinek nem volt felsőfokú végzettsége. Ugyanakkor rengeteget tanultam tőlük, mert nagyon rutinosak voltak. Zöldfülüként szerinted mire fel kellene nagy mellénnyel lenned? Örülj neki, ha tanulhatsz és tapasztalatot gyűjthetsz. Gondolod lesz valaki, aki hasra fog esni a diplomád láttán, csak azért mert neki nincs olyan?

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 11:11

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 11:12

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 11:17

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

dr.joci # 2006.02.20. 11:33

Kedves Order!

Én teljesen megértem az elkeseredettséged okát.Rohadt egy dolog ez a munkanélküliség.
Én is majd nyolc hónapig kilincseltem,kb.száz helyre küldtem önéletrajzot,legtöbb helyről válaszra sem méltattak.Egyébként oltári nagy szerencsével lett,viszonylag jó munkahelyem!Hidd el teljesen mégértem ezt az egész helyzetet.

Viszont:
" Az érettségis meg elmehet karbantartónak, takarítónak, egyszóval fizikai alkalmazottnak. "
Ebben viszont nincs igazad!Ilyet egyszerűen nem lehet kijelenteni!

Vadmacs # 2006.02.20. 11:35

Kedves Order! Én megértem a felindultságodat. De ha megnézed a vonntkozó jogszabályokat, bizony előírják a szükséges képzettséget egyes munkakörökhöz. A pénz pedig nagy úr, ha elég az alacsonyabb végzettség a munka elvégzéséhez, akkor nem érdeke a munkáltatónak a magasabb végzettségű pályázó alkalmazása. A diplomás munkanélküliség megoldása nem csupán a jogszabályok megváltoztatásán múlik, hanem bizony a pénzen is. Az önkormányzatnál, ahol én dolgoztam, nem éppen az idő előtti lelépés volt a jellemző, ugyanis szigorú munkafegyelem volt. Másrészt pedig inkább túlóráztunk - ingyen - mint hamarabb leléptünk volna, pontosan a pénzhiány és a meg nem becsültség miatt. .. Egyébként is dühít, amikor mindig az ügyintéző a hülye, az ügyfél pedig nem néz a dolgok mögé....Ami meg az internetezést illeti, az már manapság munkaeszköz, egy szellemi munkát végzőtől pedig nem lehet elvárni, hogy 8 órán keresztül azonos tempóban járjon az agya, kell néha öt perc kikapcs ahhoz, hogy utána tudjál dolgozni. Na csak ennyi, és ne azokat szidjad, akinek van munkája, hanem a saját boldogulásoddal törődjél, az irigységgel nem viszed sokra, szerintem.


Üdv néktek

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 12:02

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.20. 12:04

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

drpici # 2006.02.20. 12:41

Kedves Order!
Én is megértem, h eleged van az egészből, ahogy szerintem mki, aki már megélte, h 5 év kemény tanulás után csak az állandó elutasítással szembesül.
De nem szabad így elkeseredni és főleg nem megoldás az, h az érettségis közigben dolgozókat okolod mindenért.
Egyetértek azzal, h az ilyen emberek nagy része igenis jó "szakember", sokkal jobban értik, amit csinálnak, mint pl én, a friss diplomámmal. Ha majd lesz állásod, szembesülni fogsz azzal is, h milyen keveset ér a gyakorlatban az amit az egyetemen tanultunk. Én egyelőre rengeteget tanulok a csupán érettségivel rendelkező kollégáimtól.
Az pedig, h egyszerűen lehülyézed azokat az érettségizett embereket, akik szted elveszik előled a munkát, azért nem ugyanaz, mint hogy megsértettek téged (azaz nem általában a diplomásokat!) egyes érettségizett személyek...
Állást pedig fogsz találni, mki talál, aki igazán szeretne. Nem mondom h könnyű, de azért nem lehetetlen.
Igazából nekem kicsit furcsa is, de az én évfolyamtársaim nagy része néhány hónapon belül elhelyezkedett.
Tudom, nem én találtam föl a spanyolviaszt, de sztem az a lényeg, h nem szabad rágörcsölni erre az álláskeresés dologra. Ezt sokan mondták nekem is, amíg keresgéltem, persze hiába. :) Aztán egyszer csak meguntam, h folyton ezen problémázok, kerestem állást (nem jogit), elkezdtem megint nyelvet tanulni és úgy voltam vele, h előbb-utóbb biztos találok vmit, addig meg elleszek így (persze folyamatosan jelentkezgettem tovább mindenhova) És érdekes módon pár hét múlva találtam is állást... Persze ez csak az én történetem, meg tudom, h nagy szerencsém volt. Mindezzel csak azt akartam mondani, h nem szabad túl sötéten látni a dolgot.

Asus # 2006.02.20. 13:53

Jogászként el vagyok keseredve,a párom agrármérnök,szintén munkanélküli.

Nézzük csak szép sorjában:
1, Igen a Belügyi közlönyben mindig van minimum 4-5 jegyzői állás.Pályázok is ezerrel.
Összesen 2 alkalommal hallgatott meg a képviselő-testület,mindkét alkalommal kb 12 fő indult a posztért.
Mégha kezdőt is kinevezhetne a képviselő-testület (5000Fő alatti településen) nem fog!
Ugyanis a jelentkezők között mindig lesz olyan,akinek már van közigazgatási gyakorlata.
Hihetetlenül ritkán van kiírva kb 1 évben egyszer egy pénzügyi előadói munkakör,olyan feltételekkel,ami már meghatározott személyre van szabva.
Pl előny mérleképes könyvelői képesítés
Lássuk be kevés jogász rendelkezik ezzel a képesítéssel.
Úgyhogy úgy pályázok jegyzőnek,hogy bárhol lennék én szabálysértési ügyintéző is,tudom,hogy minimális az esélyem,de hátha mégis sikerül.(már nem tudok benne hinni)

  • 2.Évente kb 100.000 emberből lesz főiskolai,egyetemi hallgató,azaz kb 10 év múlva duván 1.000.000-val több lesz a diplomás.Hova vezet ez?Megjósolni nem tudom.
  • 3.Ami az érettségizetteket illeti:

Nem várom el,hogy bárkit is kitegyenek miattam.Nekem is van rokonom önkormányzatnál érettségivel 25 éves tapasztalattal.Tisztában vagyok vele,hogy a maga területén profi,diploma nélkül is.
DE!!!!
Mi lesz velünk?Mi lesz a diplomásokkal?

Nyílván,akinek jó munkahelye van és ráér sűrűn kioktatni minket,az nem tud objektíven hozzászolni.Empátia létezik,de aki nincs benne az nem érteheti,milyen érzés is ez.

Most arra nem térnék ki,hogy tényleg csak származási alapon lehet bejutni a bíróságokraés ügyészségekre,dehogy egy nyomorult ügyintézői állást nem kaphatok,az már nemhogy dühítő,hanem lassan a túlvilágra segítő érzés..........

Most várom azt,hogy ne sírj,tanulj 6 nyelvet ,jogász vagy stb.................

kirobit # 2006.02.20. 15:31

Kedves Asus!

együtt érzek Veled, hasonló cipőben járok(unk) jó néhányan, csak sokan nem beszélnek róla.

az ügyvédjelöltkedés lett manapság a "gyűjtőpálya" jogászoknak, ami szakmailag nagyon jó, mert legtöbb helyen sokkal többet tud tanulni az ember, mint a közigazgatásban.

a gond a szakmai gyakorlat leteltekor és esetleg a szakvizsga letételekor kezdődik. hova tovább???

és ha hozzávesszük azt, hogy mondjuk a szakmai gyakorlat alatt elmegy valaki szülni, akkor hova megy vissza? mert hát az ügyvédek ilyenkor már nem számolnak vele!!

ráadásul egy óvodás korú kisgyerek mellett hogyan lehet reggel 8-tól este 7-ig dolgozni? mert az ügyvédi irodában "kötetlen" a munkaidő...

Order (törölt felhasználó) # 2006.02.21. 07:17

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)