Ne aggódj, én is így vagyok... :( és még van hátra 12 tételem, talán szombaton végzek és jöhet az ismétlés, amitől már előre rettegek, főleg ha rájövők, hogy semmit nem tudok.:)
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Ti a javítóintézetek rendartásáról szóló rendeletet megtanuljátok? Rettentően részletes és nehéz jogszabály... Kérdeznek ebből, vagy elég a bv. tvr.?
Sziasztok!
Az én kérdésem: mik a tapasztalatok, mennyire kérdezik vagy kérdezik-e egyáltalán a Be. mellé feladott jogszabályokat (Rtv., Bnyt., Nbjt., stb.)? Utolsó vizsgám lesz ez, és már nem érzem magamban az erőt ezekhez a kis szösszenetekhez, valahogy bőven elégnek tartom a teljes Be.-t bevágni...Remélem, tud valaki ezzel kapcsolatban valami biztatót írni. :)
Valykaly: sajnos ilyenkor ez az érzés az általános, legalább is én eddig mindkét alkalommal ezt éreztem.
Fogika: Én bv.-ből a Bv.tvr.-re fogom a hangsúlyt helyezni, minden részletszabályt amúgy is képtelenség megjegyezni.
Nekem még "csak" a második vizsgám lesz, de most sem érzem az erőt ezekhez :D
Ronicic: köszi, már kezdtem azt hinni, hogy velem van valami baj, esetleg kezd elborulni az elmém:) Olvasd kicsit vissza a korábbi hozzászólásokat, azokból kiderül, hogy Be.-ből kb. milyen kérdések szoktak lenni, bár utolsó vizsgásként már nem lenne szabad, hogy nehezet kérdezzenek!:)
Sziasztok!
SIKERREL vettem a mai, utolsó vizsgám:)
Úgy látom, hogy most, hogy már megvolt a vizsgám, felélénkült a fórum.
Szóval leírom azoknak, akik most tanulnak, mik voltak a mai kérdések.:)
Fővárosi Ítélőtábla, 4. em. 6/4, Ruzsás-féle bizottság..
Az anyagit kérdezte dr. Ruzsás, hadbíró, a BE-t a pécsi ítélőtábla bírója, a bv-t egy hölgy, ő is bíró valahol..
Nem mondom, hogy olyan helyesek voltak, mint az előző bizottságaim, meg nyilván mivel az utolsó vizsgám volt, én is kellőképp fáradt voltam. A lényeg, hogy elég pontosan kellettek a dolgok...mondhatni. egy bukásról tudok.
anyagi: mentesítés, fegyveresen-felfegyverkezve, többszörös visszaeső, csalás
be: kötelező védelem esetei; mond határidőket- mi jut eszembe róla; hűűűű mi is volt még..ja igen bírósági ülések formái, nyilvánosság elve, mikor lehet kizárni.
bv: átmeneti csoport; összbüntetésbe nem foglalt ítéletek végrehajtása; szabsból pénzbüntetés és átváltoztatása, megváltása, valamint milyen bünti mivel lehet...
Hajrá mindenkinek, az anyagiból - főleg az általános részből- tényleg MAGOLNI kell....
Gratulálok MrsBean, és egyúttal nagyon irigyellek is, hogy végre elfelejtheted ezt az egész borzalmat! :)) Szerintem korrekt kérdéseket kaptál, én is ilyenekre vágyom, pláne, hogy extra fáradtnak érzem már magam. :)
Ezek szerint különös részi tényállásokon nem is pörögtek nagyon, csak a legfontosabbakat kérdezték?
MrsBean!
Gratulálok, ügyes vagy! És most itt a hosszú hétvége pihenni:)
Én még csak most állok neki a b résznek, majd június végén megyek,pedig már én is végezhettem volna ha veled egy tempóban haladok :)
Igen, alapvetoen nem veszes dolgokat kerdeztek, de naggggggyon pontosan vartak el. Es igen, ramentek a vagyon elleniekre, legalabbis ez a bizottsag, de ha pontosan ment a tenyallas, akkor melyebben nem furtak bele:)
Pippa!:) menni fog!! Kitartas kell, de utana tok jo...biztod, bar en meg nem igazan fogtam fel;)
Én már túl vagyok rajta és azt mondom, hogy a "reszlivel" (Rtv., Nbjt., stb.) ne kínozzátok magatokat. Nem éri meg az az idő- és energiabefektetés, ami a megtanulásukhoz kell azért az egy ezrelékért, amekkora az esély rá, hogy ilyet kérdezzenek.
Akitől hallottam/akivel beszéltem azoktól mindenkitől csak a fő jogszab.-okat kérdezték. (Btk., Be., Bv. tvr., Szabs.). Persze ha valakinek hónapjai vannak tanulni, az tanulja meg ezeket is.
Szerintem az a vizsgáztató, aki ilyeneket kérdez, az már alapból a buktatásra megy és annál tök mindegy. :)
Szóval inkább a 4 fő jszab.-t tudjátok jól, én mindenképp ezt tanácsolom!
Abszolute egyetertek Kiszivel! btk, be, szabs, bv tvr es bv szabalyzat! Ezek menjenek JOL!!
Bv. szabályzatot egyébként mennyire kérdezik?
Azt azert kerdezik! De az elegge meselos;)
sziasztok!
Be-ből mennyire szoktak kérdezni fiatalkorúakra/katonákra vonatkozó dolgokat?
btk ált részből nincs valakinek eladó dialóg-os vagy novissimás,legfrissebb kiadású könyve? ->szerintetek melyik a jobb?a novissimás szerkezete átláthatóbb és nem is olyan hosszú, viszont csak tavalyi kiadású.bár lehet,hogy nem változott azóta,ezt nem néztem meg.
Bv. szabályzat valóban előfordul, mint ahogy az fk.-s is, a katonait viszont nem nagyon kérdezik, bár hallottam egy katonai bíróról, akinek persze ez a kedvenc területe...
Egyszóval katonaira kisebb az esély, mint fk.-sra.
Fk.-sból is a lényeg, hogy visszakerült az összes bírósághoz, tehát már nem csak a kijelölt bíróságok tárgyalják (pl. mint korábban a Budakörnyéki). Tudd a bíróság összetételét, azt hogy kell körny. tanulmány, kötelező a védelem, tv.-es képviselőről 1-2 mondatot. (Gyakorlati példa, amiről talán könnyebb megjegyezni: :) az anyuka markecolásra vette rá a kicsiny leányait, hát persze hogy nem lehetett ő a tv.-es képv., amikor mindketten gyanúsítottak. Ilyenkor rendelt ki minket eseti gondnoknak a gyámhatóság (!). Ja és ilyenkor is az fk.-s bíró fogja letárgyalni mindannyiukat. Fk.-s bíró van az összes helyi bíróságon is kijelölve.)
Nyilvánosság szélesebb körben kizárható, jobban próbálják nyomatni a közvetítői eljárást. Fk.-ból kb. ennyi a lényeg. :)
sziasztok! Meg tudná nekem mondani valaki, aki már volt írásbeli vizsgán, hogy lehet-e olyan jogszabályt használni ami ki van húzva, esetleg a tanulás során bele-bele lett írogatva? Semmi "plusz" infó nincs be4leírva,csak hát van aki így tanul. Vagy kell a teljesen szűz jogszabály? Átnézik, hogy miket viszel be?
Lehet, hogy már láttátok, de azért beírom: frissítettek a tételsoron, aktualizálták a szabálysértést és "ajándékként" beraktak plusz bkv-kat, jogegységiket mindegyik részbe, hurrá!
Sziasztok! Akinek esetleg segítség lehet felkészülés közben... A héten voltam büntetőből. A kérdéseim a következők voltak: Btk hatálya, visszahatóhatály tilalma, 1/1999. BJE, középmérték, privilegizált eset - emberölés kapcsán, bíróságok összetétele, tanúvédelem és esetei, perújítás okai, javítóintézet, pénzbüntetés végrehajtása, új Szabs tv. újításai.
Kitartás és sok sikert mindenkinek, aki még előtte van!
Ronicic, koszi, hogy jelezted a tetelsor frissiteset, en mar el se kezdem az anyagok osszeszedeset, csak 3-4 hettel vizsga elott, mert mindig van valtozas. Koszi!
Sziasztok,
Márciusi vizsgámra való felkészülésemet segítő a Novissima által kiadott büntető eljárás I-II. kötetétől 5.500,- Ft-ért megválnék. Új ára 8.900,- Ft.
Nincs agyon tanulva, a lényeg van kihúzva!
Akit érdekel kérem a szakvizsga1985@gmail.com email címre jelezze.
Budapesten a személyes átvétel megoldható.
Sziasztok!
Át tudná valaki küldeni nekem az alábbiakat?
Bkv.4., 44., 45., 47., 48., 51., 63., 89., 93., 96., 97.
3/2005, 3/2008 és 2/2010 Büntető jogegységi határozat
Köszönöm szépen előre is!!!
Köszi Pippa!
Meg is találtam őket, az alábbiak kivételével:
Bkv. 4 és 63.
3/2005 és 2/2010 Büntető jogegységi határozat
Át tudná valaki küldeni ezeket?
most már csak a Bkv 4 hiányzik...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02