szakvizsga - "B" rész (büntető)


banánhintahercegnő # 2012.11.04. 14:18

Sziasztok!

Beszállnék én is az együttparázók, büntetőjogot a sarokba kívánók táborába :) :)

vicaszabo # 2012.11.04. 12:39

Heniiiii!!!!! Végre ismerős életérzés, és nem csak én szajkózom! :)))

Én ugyanerre jutottam, hogy nem véletlen a büntetési tétel akér életfogytiglan, a bíróság az összes körülményt mérlegeli, ezen belül az 1 főre jutó minősített esetek számát is súlyozottan, és a büntetés kiszabásában értékeli.
Másik: 177/A B nem azok külön szakaszok, a 180/A meg egy tök új (az én nyomtatottamban pl bent sincs)
Szerintem ezért csaka szám nélküliek vannak benne, ha segít idemásolom a BTK indokolását ez ügyben, ami szintén ezeket sorolja fel:

1. A szabadság és az emberi méltóság elleni bűncselekményekkel okozott sérelem főként magánjellegű, és a cselekmények egyik részénél a sértett és az elkövető közötti viszonyból kiindulva a jogalkotó a sértett döntésére bízta, hogy nevezett kívánja-e a büntetőeljárás lefolytatását. Ez utóbbi körbe tartozó magatartások többsége esetén a büntetőeljárást is speciális magánvádas eljárás szabályai szerint kell lefolytatni.
A büntetőeljárás a Btk. 31. §-ában meghatározott magánindítvány alapján a Be. 173. §-ában írtak szerint indul és azt

  • a magánvádas eljárás [Be. XXII. Fejezet] szabályai szerint kell lefolytatni, ha az eljárás tárgya:
  • magántitok megsértésének vétsége;
  • levéltitok megsértésének vétsége és bűntette;
  • rágalmazás vétsége;
  • becsületsértés vétsége;
  • kegyeletsértés vétsége.
  • ha a becsületsértés vétségének, illetve a rágalmazás vétségének a sértettje diplomáciai és a nemzetközi jogon alapuló egyéb személyes mentességet élvező személy, akkor a büntetőeljárás csak a sértettnek a diplomáciai úton kijelentett indítványára folytatható le. Ha a büntetőtörvény szerint büntető eljárásnak csak kívánatra van helye, annak hiánya esetén a nyomozás elrendelhető, de az csak a halaszthatatlan nyomozási cselekményekre terjedhet ki.
  • a büntetőeljárás a Btk. 31. §-ában meghatározott magánindítvány alapján indul, de azt az általános szabályok szerint kell lefolytatni magánlaksértés vétsége és bűntette esetén.
Gyheni # 2012.11.04. 12:17

kaposvári kisfiúról jut eszembe... hogyha pl. előre kitervelten, különös kegyetlenséggel ölték meg, és ha a kisfiú 14 éven aluli volt, akkor még 14 éven aluli sérelmére is elkövetettnek minősül..és már egy minősítő körülmény esetén az emberölés minősített estét kell alkalmazni, de ha több körülmény fennáll? akkor a büntetés kiszabása során kell ezeket értékelni?

Gyheni # 2012.11.04. 12:05

jah, igen még egy kérdés: magánindítványra büntetndő a 176-177, 178-181 § -okban írt bcsk elkövetői.

itt tehát a a 176,17,177/A/B, 178, 178/A, 179,180,180/A, 181 §-okat kell érteni?

Gyheni # 2012.11.04. 12:02

Sziasztok,

én teljesen ledobtam a gépszíjat ettől az egésztől, épp mély önsajnálatban vagyok :D hihetetlen ez a sok szar mit tudni kell(ene).

haladok mondjuk, bár nem úgy ahogy terveztem, de minden kavarog..

borsopanna: a jogeseted amit írtál..a szabálysértési elzárást honnan kellene tudni? mert én az üzletszerű kéjelgésnél nem is láttam ilyet hogy szabálysértési cucc kellene hozzá. vagy mindenek automatikusan tudni kell a szabálysértését?

a másik, hogy tudom hogy az van írva tételsorra hogy a kerettényállást kitöltő jogszabályt is ismerni kell, de ugye ez csak rossz vicc? mármint hogy pl. természetkárosításnál nézzem meg mik a védett fajok, meg különleges madárvédelmi terület, meg pl. kábítószernél a különféle egyezmények mellékleteiben felsoroltakat, vagy pl. hogy mi a korlátozott terjesztésű adat fogalma meg hasonlók, mert ugye ez mind külön jogszabály..

borsopanna te miből írsz? nagyon drukkolunk neked, gyerekek miatt meg pláne le a kalappal, hogy mellettük tanulsz.. mi kb két héten vagyunk túl költözésen és iszonyatos kupi közepette tanulok még mindig.. :D

na most jól kipanaszkodtam magam, ne haragudjatok!

Heni

vicaszabo # 2012.11.04. 11:20

Meg még vmi eszembe jutott!

Ez a szóbelire igaz, hogy biztos kérdeznek olyan aktualitásokat, amik most a hírekben vannak. Itt van pl ez a szegény kaposvári kisfiú, vagy más bűncselekmények amik a hírekben szerepelnek, ezeknek jó utánanézni, mert ezt is kérdezhetik, illetve ennek kapcsán az 'elméletet'.

vicaszabo # 2012.11.04. 07:21

Még az jutott az eszembe, hogy az írásbelin amit esetleg elrontasz, (nem lesz ilyen, de lehetőségként) még a szóbelin kijavíthatod. Ezt a kéjelgéses kérdésedre írom:) én szabs-t még meg se néztem, majd a legvégén fogom, amennyi megmarad belőle azzal gazdálkodom.

Tegnap nagyon sok lyukat helyreraktam a fejemben, ezért ténylegesen nem haladtam, viszont egyre átfogóbb a képem (ami eddig hiányzott). Ebben persze az is benne van, hogy egyre világosabb a mennyit NEM tudok még, de erre van a hátralévő idő, hogy ezt csökkentsem:) A végén természetes hogy hajrázni fogok, ez nem kérdés, addig meg légyszi viseljetek el, ha vinnyogok :) Cserébe vevő vagyok a tietekre is, mert igazán értem milyen folyamatok játszódnak ilyenkor :)

Borsopanna # 2012.11.04. 06:32

Jó reggelt! :)

Vica, nagyon aranyos vagy, köszönöm a rám gondolást! :) Tegnap óta ismétlek, nézegettem iratmintákat, és a szóbeli előtt is van még 2 napom ismételni. Nem mondom, hogy mindent egyforma mélységben tudok (nk. bűnügyi jogsegély?! ...), de reménykedem. Muszáj sikerülnie a gyerekeim miatt! :)

Te hol tartasz, mi a mai penzum? Gyurta Danis utolsó 50-nel hogy állsz? :) Tarts ki, ügyes vagy, megy ez!

Kriszti, Heni, mi van veletek?
Kriszti, párhuzamosan nyomod a két nagyot? Hogy megy?

Bogarock: talán érdemes megnézned a fórumon visszamenőleg a vizsgabeszámolókat, hogy képet kapj, de teljesen egyetértek Vicával. Túlságosan nem tudsz, nem lehet szelektálni.

Mindenki legyen ma is ügyes és mindig fel a fejjel, meg fogjuk csinálni! :)

Holnap este jelentkezem írásbeli után megosztani a gyakorlati tapasztalatokat . :)

vicaszabo # 2012.11.04. 06:12

Bogarock: én tegnap visszaolvastam a vizsga beszámolókat, amik itt a fórumon fellelhetők, az utóbbi időből.

Számomra asz derült ki, amit eddig is tudtam, hogy nagyon bizottságfüggő. Van olyan aki szó szerint kér mindent, van aki a törvényt, van aki az elméletet, van akinek elég elhelyezni, van akinél az Általános rész a hangsúlyosabb és van akinél a Különös.

Mindent nem lehet megtanulni, ezt is tudjuk, főleg aki nem büntetős. Ezért én választottam egy szempontot ami alapján tanulok, és remélem bejön. Javaslom te is állíts fel egy tematikát magadnak, mit és hogyan hangsúlyozol, és reméljük ehhez passzoló bizottságot fogsz ki.

Sok sikert a döntéshez és jó tanulást!

Hogy vagytok ma reggel? Ki hogy haladt? Borsopanna? Nagyon szorítok ám érted!!!!

Vica

bogarock # 2012.11.03. 17:10

Sziasztok!

Én 23-án megyek büntetőből, és az lenne a kérdésem (előre is bocs, biztos elhangzott már többször), h a Btkból, mik azok amik hangsúlyosabbak.
Pl általános rész v különös? melyek azok a tényállások amik szinte tuti, v szinte tuti, h nem. Szóval minden hasznos tapasztalatot örömmel veszek, és nézegetem majd a fórumot a felkészülés alatt.
Egyébként közöm nincs a büntetőhöz:)
köszi előre is!

Borsopanna # 2012.11.03. 13:06

Sziasztok! :)

Kérdésem lenne: van az az írásbeli jogeset, amit már többen írtak a fórumra -> a tiltott kéjelgő anyukával szemben szabálysértési elzárást szabnak ki, de utóbb kiderül, hogy a 14 év alatti gyerekét egyedül neveli. Ez ugye kizáró ok, nem lehet elzárást kiszabni. Ilyenkor a bíróság kiszabhat helyette pénzbüntetést? (Mert ugye a közérdekű munkának is kizáró oka a 14 éven aluli gyerek egyedül nevelése, úgyhogy azt sem lehet.) Vagy ilyenkor anyuka megúszta? Ki tudja a választ, milyen határozatot kell hozni?

Köszi előre is!

Vica: találtam szállást vasárnapra, először fogok a gyerekeim nélkül aludni máshol. Tök fura lesz! ... :) Ügyeskedj, nemsokára tejút lesz a fekete lyuk buksidból, mert megvilágosodsz! A másik kettő is ment, ez is fog! :)))))))))

Kriszti, Heni: ti is okoskodjatok, hajráááá!!! :)

Tartsatok ki, innen már guggolva is kibírjuk! :)

vicaszabo # 2012.11.03. 12:20

Nagyreszt igen, masreszt meg szelektalok, amit biztos nem kerdeznek, pl 55- os, valasztasi bcs, mert most epp nincs valasztas, vagy a gazdasagi bcs-ek zome, mert ahhoz meg sokan nem ertenek. Remelem nem fogok ki pont egy specialistat! :) vagy a 67 es, most az sem aktualis...

Kinomban legyszivesebben az egeszet kihajitanam, ki ert egyet?! :)

Na de a maradek is sok:) alljunk neki, tanuljunk:))

drkriszti # 2012.11.03. 11:29

Vica, azt hogyan kalkulàlod ki, hogy mi tartozik a 80 %-ba? A többiektől kérdezett tèmàkat veszed alapul? :/

vicaszabo # 2012.11.03. 07:54

drkriszti, ma én a is a különös részt kezdem. Nekem az a taktikám, hogy a kiemelt kérdéseket, amik 80 % valószínűséggel lesznek nagyon megtanulom, a hosszú tényállásokat (pl vesztegetés, csődbüntett, kábítószer) csak keretben, és lesz sok olyan amit kihagyok! Úgy taktikázom, hogy az Általánosból minél többet tudjak jól, a különösből ezeket a tényállásokat, a többit meg amennyire lesz energiám, meg időm. Ennyit úgysem tudok megtanulni, és úgysem tudnak kérdezni. De szívesen hallgatom, ha már nagyon utálod!!! Sokkal jobb közösen:)

Egyébként azt veszem észre, hogy nem megy a hétköznapi beszéd sem, keresem az odaillő szavakat (nem találom) és ha írok/mondok valamit érzem valami furcsa, oda nem illő mindig van benne:)

vicaszabo # 2012.11.02. 20:05

Modositok, fekete lyuk lett az agyam!!! Az egvilagon semmi nem jon vissza! :)
De nekem meg van idom, hajaj, Borsopanna te hogy vagy, hogy allsz? Kesz vagy hetfore, talaltal szallast?

Viszont ma megertettem mi is az a privilegizalt tenyallas. Neha jo tankonyvet is olvasni!

Erdekes, hogy bizonyos kerdesek mindenkinel leverik a lancot:) gepi- nem gepi. Legalabb a mi agyunk egyre jar! Ja, es a nap fenypontja, szereztem egy kis lampat, nem felig vakon tanultam( ezt nem is vettem eddig eszre) szoval jo ez a vizsga, ilyeneknek tudok orulni!

drkriszti # 2012.11.02. 18:23

Àltalànos rész kivégezve, na meg lassan én is... Jellemző, hogy mindig a végére hagyom a szàmomra legunszimpatikusabb tételeket, amik jól meg is szivattak a mai nap. De mindegy, vége, holnaptól különös...

A taktika még nem tudom mi lesz, lehet lenyomom egybe, és nem kavarok bele. Mivel nem kell a tényàllàsok részletes elemzése, talàn nem lesz olyan vészes?! A szabs. jogot nem tudom közbe iktatni, mert azon már túl vagyok.. ;)
Holnap már okosabb leszek, ha mással nem is 1-2 tényállással biztos. :D

Ti hogy haladtatok ma?

Borsopanna # 2012.11.02. 15:29

Közúti közlekedés alapelvei a 3.§-tól:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Borsopanna # 2012.11.02. 15:26

Heni, én azt tudom!

A különbség a gépi és nem gépi meghajtású járműveknél annyi, hogy ha

  • vezetés / hajtás: az "csak" szabálysértés,

DE!

  • ha bekövetkezik a 7 káros eredmény (súlyos testi sérülés, maradandó fogy., súlyos egészségromlás, tömegszer., halál, 2-nél több ember halála, halálos tömegszerencsétlenség) valamelyike, akkor már bűncselekmény.

És ugyanehhez a tételhez egy gyöngyszem: Tesco parkolóban ittas járművezetés -> csak szabálysértés, mert a Tesco parkoló a közforgalom számára megnyitott MAGÁNÚT és NEM KÖZÚT!
Jó-jó, de akkor miért nem lehet ittas járművezetés kísérlete?
Ha meg is volt a szándéka arra, hogy kimenjen a parkolóból a forgalomba, amíg a járművezetés el nem kezdődik a közúton (tehát megy rajta 1 métert), addig nincs helye a kísérlet megállapításának, "csak" szabálysértés.
Ugye, milyen szép? :)

Borsopanna # 2012.11.02. 15:12

Sziasztok! :)

Heni: én is úgy tudom, nem kellenek a büntetési tételek, nem is tanultam meg őket.
Persze, hogy jó a taktikád, az a jó, ami neked beválik! :)
Én pl. minden adott tételnél egyből megnéztem az elhatárolásokat és a könyvből a fogalmakat. Valahogy úgy jobban megmarad, ha egy kupacban tanulom, de ez az az én szubjektív rugalmatlanságom.

Cimó: hát ha ez az utolsó, akkor nosza, szedd össze a maradék erődet, mert ezután lehet kérem ünnepelni! :))) Ha már megvan a másik kettő, amiről úgy tudom, hogy anyagban lényegesen nagyobb, akkor ez is menni fog! Ez fog még csak igazán! :) A régi emlékek meg azért vannak, hogy el lehessen felejteni őket és tiszta lappal lehessen indulni. :) Hajrá, ügyes legyél, nagy levegő, száj összezár, tanul, sikerrel vizsgázik, örül! :)))

Vica: igen, van ilyen, teljesen normális :) Engedélyezz magadnak fél óra, egy óra mást csinálást. Kapcsolj ki, lazulj, aztán szedd össze magad és gyerünk! Neked is ez az utolsó, ez adjon erőt! Menni fog!!!!
Ja és ezt küldöm: :)))))))))))))))))

Egyébként gyerekek, hogy ennyi szépet írtok rólam... Mintha balzsamoznának! Sőt, ez már LÓBALZSAMOZÁS! :D

Na húzzunk bele, fiatal még az este! :D

Gyheni # 2012.11.02. 15:06

Ó cimó, nagyon irigyellek, hogy neked már ez az utolsó, ez lelkesítsen!!! ha én eddig eljutok mint te, tuti hogy az utolsó vizsga tudata plusz energiákat fog mozgósítani, te se az egyetemre gondolj, hol van az már... hajrá, hajrá!!

a 47-es tétel, különös rész, a nem gépi meghajtású járművel okozott baleset megítéléséhez mi kell? a 188§ (3)? de az az az ittas járművezetés tényállásához kapcsolódik.. szintén ehhez a tételhez van írva közúti közlekedés szabályainak alapelvei..ide sem tudom mit és honnan kellene átnézzek..

48. tétel 156/2009 korm.rendelet..elolvastam a 12§-t, de nem értek belőle konkrétan semmit, mert összevissza utalgat más jogszabályra. miről akar ez szólni ?:)

előre is köszi a segítséget.

Vica: úgy vagyok, mint te. betelt az agyam..

na minden jót, remélem ma már nem fárasztalak titeket,
Heni

cimó # 2012.11.02. 14:48

Köszi a tanácsot bv tanuláshoz!

Gyheni: engem ne vegyünk alapul a tanulásnál, eszméletlen h mennyire nem áll rá erre az agyam, meg anno ebből kivágtak záróvizsgán, így nem túl jó emlékek fűznek ehhez a tantárgyhoz. (ezért is hagytam ezt utolsónak) Szóval mire leülök két héttel a vizsga előtt, már egyszer át akarom magam rágni mindenen.

Borsopanna: tényleg az optimizmus megtestesítője vagy, jó olvasni :))

Dr.Attika # 2012.11.02. 13:59

A büntetési tételek általában nem kellenek csak az un. szubszidiárius különös részi törvényi tényállásoknál. Pl. garázdaság ( Btk. 271.§.. " ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg"..

Gyheni # 2012.11.02. 12:56

Sziasztok!

Borsopanna te annyira pozitív vagy mindig, olyan jó olvasni a soraidat :)))
igen, anyagiból írok..de hogy mi fog kisülni belőle, hát izgalmas :D

most viszont ebédellek végre!

még egy kérdés: ugye a büntetési tételek a tényállásoknál egyeltalán nem kellenek? én most ezeket úgy nézem a különöst, hogy a tételsoron szereplő §-t igyekszem memorizálni + kapcsoló joganyagból (bkv, BJe) a lényeget, és majd ha a mai adagot így lenyomtam akkor átnézem hozzá még az egyetemi tankönyvemből az egyes magyarázó szövegekből a nagyon lényeget, főleg az elhatárolást, ahol ez szóba jöhet.. de mindegyiket elemezgetni nincs türelmem, kihullana a maradék hajam is de komolyan! :D aki nyomja a különöst vagy túl van rajta, aszerint az én módszeren elegendő ?:))

vicaszabo # 2012.11.02. 12:53

Van olyan, hogy az ember agya megtelik?! Azt se ki se be???

drkriszti: szerintem jo otlet, de mar a vegen, amikor mar eleg otthonosan mozogsz az egeszben, vegulis a vizsgan is eles valtasokra lesz szukseg, legalabb begyakorlod!

Off: elnezest az ekezetek hianyaert!

Borsopanna # 2012.11.02. 12:20

Sziasztok! :)

Kriszti: nem szeretném felborítani az elképzelésedet, de én úgy gondolom, hogy ha már szeretnél mást is nézni a Btk. mellé, akkor az valami könnyebb legyen, pl. a szabs.! A Be-n az alapvető rendelkezéseknél még átsuhan az ember, de amikor pl. bejön a bíróságok hatásköre, illetékessége, ott már nagyon kell figyelni, és onnantól végig tele van csűréssel-csavarással az anyag. Nem lesz egy nyugodt perced sem tőle! :D
Btk. mellett nekem ez sok lenne. De ha neked így válik be, akkor ne hagyd magad lebeszélni és csináld így! Csak egy ötlet volt a szabs., mert az barátságosabb anyagnak tűnik számomra, mint a Be. És sikerélményed is lenne, mert hamar be tudnád fejezni, és jó érzéssel töltene el, hogy na, ezt is kipipáltam. :)

Heni: te anyagiból írsz? Ne izgulj, sokat fog számítani másodjára, hogy már 1x átvetted az anyagot. Persze mind tudjuk, hogy életünk végéig tanulhatnánk ezt a büntetős cuccot és még akkor is találhatnánk benne újat... :) Csak ügyesen, menni fog! :)

Mindenkinek szép és hasznos napot kívánok! :)