szakvizsga - "B" rész (büntető)


banánhintahercegnő # 2012.11.06. 09:33

Mosolygós Jóreggelt Mindenkinek, ha egyszer átmennek az üzeneteim a szűrőn, gyakrabban fogok tudni jelentkezni :)

Bosopanna: nagyon ügyes vagy, minden tiszteletem a Tied, igen a névválasztásom Phoebe után "szabadon", csak így röviden és összevissza, azt mégse írhattam, hogy Szemétládáné :) :)

banánhintahercegnő # 2012.11.06. 09:25

Mosolygós szép napot mindenkinek!

Gyheni # 2012.11.06. 09:18

Aki BE-nél jár, a tételsor elején lévő felsorolt AB határozatokat (amik ismerete elvileg kell, de tételekhez konkrétan nem tartoznak, ahogy eddig láttam.) megtanuljátok, átolvassátok? mert én legszívesebben kihagynám, bár most még a különöst tolom több-kevesebb sikerrel, csak közben nézem a BE-hez mi kell...

hú Vica én nagyon nem vagyok képbe az ittas vezetéssel, nekem is kavar. most akkor mikor szabálysértés mikor bcs?? tök homály. jó lenne átlátni.

süt a Nap, örüljünk!! :))))

Anzsus # 2012.11.05. 20:25

Bogarock, szerintem a szabad mozgás és helyváltoztatás, a gyülekezési jog, sztrájk jog ,választójog és a szülői felügyeleti jog.

Anzsus # 2012.11.05. 20:20

Megvan, 125. szakasz, a bíróság nem tart tárgyalást, ha több, mint 72 óra eltelt, de azt nem írják le, hogy ezután mi van, csak azt, hogyha nincs akadálya a tárgyalás megtatásának.

Anzsus # 2012.11.05. 20:10

Én nem vagyok annyira jártas a büntetőben, de ha el kellene engedni, márpedig nekem ez lenne a logikus, akkor nem kellene határozatot hoznia a bíróságnak, mert el se jutna odáig?! Nem tudja valaki a megoldását ?

bogarock # 2012.11.05. 18:36

Köszi a válaszokat.
Már fel is merült bennem egy kérdés, a közügyektől eltiltással kapcsolatban nekem nem egyértelmű, hogy akit végrehajtandó szabvesztre ítélnek, az most el van tiltva a közügyektől alapból is, vagy csak akkor, ha külön ezt is kiszabják rá...pl szavazhat?
Szóval ezt a 41.§ (3)-at nem annyira sikerül értelmeznem.. Mik azok az áp-i jogok akkor, amik szünetelnek akkor is, ha bevarrták, de nem szabtak ki rá közügyektől eltiltást?

vicaszabo # 2012.11.05. 17:19

És szerintem 72 óra után vagy előzetes (az arra előírtak szerint) vagy el kell engedni.

vicaszabo # 2012.11.05. 17:04

Azt hatályon kívül helyezte az új szabstv.

Szóval azt értem ami eddig volt, és azt el is tudnám mondani, de azt látom ahogy az új szabstv-ben nincsenek meg ezek a szabálysértések, mint hogy alkohollal a szervezetben gépi meghajtású járművel, illetve nem gép meghajtásúval vezetés.
De ez tényleg sakk matt, legfeljebb elmondom hogy eddig ez volt, most ezt találtam, a többit meg nem tudom. És pont.

Anzsus # 2012.11.05. 16:54

Vicaszabo, szerintem, amit kérdezel az a 218/1999. (XII . 28.) kormányrendelet, 42. Szakasza: közúton vagy a körforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet úgy vezet, hogy szervezetében szeszesitalból származó alkohol van, vagy a jármű vezetését ilyen állapotban lévő személynek engedi át, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal súlytható!

Anzsus # 2012.11.05. 16:46

Addig eljutottam,hogy a szabálysértési őrizet 72 óra lehet, így ebben az esetben ezt meghaladta, de akkor mit kell csinálni? El kell engedni nem vagy? Meghosszabbítani is csak bíróság tudja, akkor ilyenkor mi van?

vicaszabo # 2012.11.05. 16:40

Na, tényleg én most elteszek mindent, és valami mást csinálok, mert két szót nem tudok olvasni. Majd ha valakinek van ötlete a fejemben lévő zűr eloszlatására megkísérlem újra a sz olvasás szövegértelmezés misztikus titkainak felfedését, de most valami mást csinálok, mondjuk eszek, és mondjuk csokit. Az állítólag boldogsághormont termel, amire most nagy szükségem van. És állítólag az agyműködést is serkenti.

vicaszabo # 2012.11.05. 16:37

Ó, a nem gépi benne van!

vicaszabo # 2012.11.05. 16:35

Borsopanna, te nagyon benne vagy az ittas vezetésbe meg nem gépi meghajtásúakba meg ilyenekbe. Én most a következőre jöttem rá: sehol nem találom azt a szabálysértési tényállást, ami szerint a gépi meghajtású jármű ittas vezetése szabálysértés. A régi szabstv-ben benne volt, az újban meg nincs.
Most így borul az elméletem, de lehet hogy csak kavarom:
nem gépi emghajtású: szabs, kivéve ha a 7 ok bekövetkezik, akkor bcs: ezt a Btk mondja, de az új szabstv kivette

illetve hogy az ittas vezetés közúton bcs, magánúton szabs: ezt sem találom. Most így szól a szabstv:

217. § Aki

  1. vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet úgy vezet, hogy szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van, vagy
  2. vasúti vagy légi jármű, gépi meghajtású vízi jármű, úszó munkagép, illetve közúton vagy a közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású jármű vezetését olyan személynek engedi át, akinek a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van,

szabálysértést követ el.

Most én nem tudok olvasni, vagy szövegértelmezni vagy egyik sem??? Ezekkel akkor mi a helyzet?

Anzsus # 2012.11.05. 16:08

Borsópanna gratulálok,nagyon jót húztál, a tiédre tudnám a megoldást, de a másikra nem igazán!
Mindent bele csütörtökön!

vicaszabo # 2012.11.05. 14:54

Borsopanna igen írd meg, kíváncsi vagyok:) ez már az ellenőrzés része (saját tudásé).

örülök neki hogy jót húztál, remélem tudsz még sokat tanulni a hátralévő pér napban, ezek ilyenkor nagyon feszültek de legalább annyira hasznosak is. Még pont a helyére tud kerülni minden apró kis hiányzó részlet! (na jó, egy bizonyos mennyiségig!:))

Csütörtökön még jobban fogunk drukkolni:)))

Borsopanna # 2012.11.05. 14:41

Sziasztok! :)

Nagyon köszönöm a sok kedves bátorítást, rám gondolást, gyönyörűszép jogesetet húztam! :)

H. I. 2 év 6 hónap börtönbüntetését tölti, már több, mint a felét kitöltötte. A Bv. intézet előterjesztéssel kezdeményezte az enyhébb fokozatban történő végrehajtást, ügyész is indítványozta. Bv-bíró elutasította a kérelmet arra hivatkozással, hogy az elítélt az alapeljárásban nem ismerte el bűnösségét és nem bánta meg tettét. H. I. tisztelettudó a felügyelettel, társakkal, 3-szor jutalmazták, fenyítve nem volt, meg akar javulni és nagyon igyekszik.
Hozzon másodfokú határozatot!

Ha kéritek, szívesen megírom a megoldást.

Más húzta:
X.Y-t szabálysértési őrizetbe vették 2011. november 03-án 10:00-kor. Bíróság elé állítása 2011. november 06-án, 14:30-kor történt meg. Hozzon határozatot!

Az írásbelin névsor szerint ültetnek. Csak normaszöveg használható, az enyém ki van húzva szövegkiemelővel, itt-ott vannak benne számok (felsorolásoknál), így használhattam.
Nagyon kedves a 3 hölgy, aki felügyelt, végig járkáltak, de mosolygósak voltak, emiatt jó hangulatban lehetett dolgozni.
11 előtt a termet elhagyni nem lehet, ha mégis, akkor új tételt kell húzni vagy leadni a dolgozatot.
Lepecsételt papírokra kell írni, piszkozatot is, aztán mindent le kell adni.

Csütörtökön a Kúriára megyek, este majd megírom a további tapasztalatokat, addig is ügyesen tanuljatok és tartsatok ki!

OFF: Banánhintahercegnő, ez a nick Phoebe miatt van? :)))) Mert akkor javítanom kell Consuela Hercegnőre, csak utána lett simán Banánhinta... :D Üdv. a csapatban! :)

KITARTÁS, KÜZDELEM, ÜGYESEK LEGYETEK! :)

démonhill # 2012.11.05. 13:06

Sziasztok!

Valaki lenne olyan kedves, hogy elküldi nekem a Be. 1 kidolgozott tételét az alábbi e-mail címre: dr.Noemi85@gmail.com.

Köszi és jó tanulást mindenkinek!

Mókusok # 2012.11.05. 12:13

bárcsak igazad lenne vicaszabo...Azt az "egyszer már belefektettem energiát "valahogy nem érzem, h bmi is visszajönne, ismerősek a dolgok nem mondom, de azért...fárasztó....és én meló mellett még tanítok is, ami szintén viszi az energiáimat...de megpróbálok nem panaszkodni hanem belevágni

Jaja, várjuk a friss híreket...!!!
Asszem ma meló után újra belevetem magam...
Bogarock te is 23án jössz látom, neked ez az utolsó lesz???

banánhintahercegnő # 2012.11.05. 11:30

Sziasztok!

A borús és elkedvtelenítő nap ellenére, kitartást kívánok ám mindenkinek!

Én 19-én megyek írásbelizni, 21-én szóbelizni, jól beosztottam az időt, csak egy cuki mandulagyulladás közbe szólt.

Borsopannának nagyon szorítok ám én is, eddig is olvastam az eszmecseréket, csak még ahhoz se volt erőm, hogy regisztráljak :)

én most a különös résszel bajlódom és a problémám ugyanaz: amit elolvasok, megtanulok, hussssssss tovaszáll, a másnapi érzés: ááá semmi, de semmi nem ragadt meg.

Hát így :(

Kitartást, mosolygást kívánok mindenkinek :) :)

Egyébként van, aki könyvből tanul?
Ti mikor mentek? Mókusokat láttam, a többiekét nem találtam meg, annyira nem olvastam vissza...

Üdv,
BHintaH

vicaszabo # 2012.11.05. 10:36

Mókusok, pont tegnap gondoltam rád, mi lehet veled:) Majd a végén megnyomod, most ne is fáraszd magad, elvégre egyszer már beletettél egy csomó energiát, és mint tudjuk az nem vész el:) Szerintem ez is a létjogosultsága ennek a fórumnak, hogy erőt öntsünk egymásba, meg segít az a tudat, másik sem ingyen kapja azt a szakvizsgát! Viszont majd annál jobban fogunk neki örülni ha meglesz.

Borsopanna most ír, (vagy már le is adta) remélem este pozitív hírekkel jön!

Mókusok # 2012.11.05. 10:17

Közeleg az a 23.-a nekem is és hát nem mintha szétvetne a nagy lelkesedés....ez a meló mellett tanulás, délután olvasgatás meg stb. hétvégén család, ez nem valami fényes kombináció. De valahogy muszáj lesz lenyomni.Mindig mikor Titeket olvaslak belelkesedem és azt érzem hűha muszáj lenne nekem is belehúzni, esküszöm régen sokkal érdekesebb volt ez a Be.....most valahogy nem olyan izgi:(

vicaszabo # 2012.11.04. 21:08

Hercegnő: Welcome!!!! Együtt sírni márpedig jó! :)

Én nemhogy a háttérszabályokat nem tanulom meg, de a keretjogszabályokat sem. Eldöntöttem, és rizikózok, Pont elég lesz az összes többit, annak elhatárolását, meg halmazatát. Mielőtt sírva fakadok, mindig olvasgatom egy kicsit a blogot, és feltöltődök:)

Nem baj, ha elfáradtunk, ha úgy érezzük semmit sem tudunk, még az sem ah ez így van: többünknek van még ideje, ha munka/gyerek mellett is, de van. Akinek meg nincs: Borsopanna érted szorítunk!!!!

Holnap munka/vizsga/tanulás kinek kinek érdeme szerint, este meg jövünk ide megtanácskozni a fejleményeket:)

drkriszti # 2012.11.04. 18:12

Úgy látszik ma kiakadós nap van, mert 2 nap különös tanulás után, ma felénk is csillaghullás volt...:/ Ennyi mindent hogy lehet szó szerint megtanulni?! Pedig még csak most kezdtem, de már arra sem emlékszem, amit tegnap átvettem...ajjj...:(

Ez a két nap arra is elég volt, hogy eldöntsem, nem fogom a különös részt, és a Be-t együtt tanulni. Elég gyilkos ez a kettő külön-külön is, nem ám váltogatva...

Heni, nincs olyan bizottság, akinek a kedvéért én megtanulom a kerettényállások háttéranyagát. Madarak, növények, meg jó ég tudja, hogy mi, hát nem...

Borsopanna, neked Kína össznépijét, meg kéz- és lábtörést holnapra, várunk majd az írásbelis "élményekkel"!! :)

Nekünk, többieknek meg kikapcsolós estét, na meg holnapi munkára hangolódást...:/

Gyheni # 2012.11.04. 15:31

Köszi szépen Vica, nagyon rendes vagy!! :)

és a tényállásokhoz a sok-sok egyéb keretkitöltő rendelkezést ti megnézitek? mert nekem erre se kapacitásom, se agyam, se semmi :(

jaa, A be. 1-es tételt vki átküldené nekem a gyongyhenriett@gmail.com címre?? még nem járok a Be-nél, de a tervek szerint nem sokára, és kapásból az első tétel homály...

aki amúgy már tanult Be-t, oda elmélet mennyire kell? mert én ott "csak" törvényt terveztem tanulni, kivéve ai kizárólag elméleti tétel, mint pl. az 1-es

na most én is pihenek, mert nagyon zsong a fejem..

Jók legyetek, holnap munka :(