szakvizsga - "B" rész (büntető)


MrsBean # 2012.04.17. 16:13

Skacok, de most komolyan: ezt a bunugyi jogsegelyes torveny csak szerintem egy szornyuseg?? Nyugtassatok meg h ez nem csak szamomra tuuuul nagy kihivas:)

Textilhal # 2012.04.17. 17:34

MrsBean...nem csak neked. Kb. a bűnügyi nyilvántartási jogszabállyal és a rémséges 9/2002. rendelettel egyezően kezeld. Tehát fő vonalakban és semmi esetre sem részletesen.

Fogika # 2012.04.17. 18:23

Mi a tapasztalat arról, hogy első jogi szakvizsgára, írásban történt jelentkezés esetén, mennyi idő míg visszajeleznek? Március 1-jén adtam fel tértivevénnyel a jelentkezést, minden szükséges okirattal és a vizsgadíj befizetését igazoló banki igazolással együtt. Másnap át is vették, de eddig semmi visszajelzést nem kaptam. Ráadásul a munkáltatómon, az ügyészségen keresztül ment el a jelentkezés, és elvileg az ilyeneket kitüntetetten kezelik. Ez az én esetemben azért nagyon fontos, mert a május 7-11. hétre jelentkeztem be. A tanulmányi szabimat már megkaptam, 2 hete itthon tanulok, 3 hét múlva lenne a vizsga. Aztán elképzelhető, hogy nem is mehetek vizsgázni... Elég gáz lenne. Persze, amikor még jelentkeztem, sőt még pár hete is volt egy csomó hely erre az időpontra, tehát elviekben bőven be kellett férnem. De miért nem jeleznek már vissza? Telefonon persze nem elérhetőek, e-mail-re meg nem válaszolna...
A netes regisztrációmat szintén nem igazolták legalább 2 hónapja vissza... Nagyon bosszantó.

MrsBean # 2012.04.17. 18:42

Koszonom, Textilhal, igy fogok tenni (a masik kettovel is...orulok, hogy azokat is megemlitetted;))

Egyebkent jon velem valaki jovo heten vizsgazni? Mert olyan csendes a forum, hogy szerintem csak en megyek:)

MrsBean # 2012.04.18. 07:08

Fogika ez fura, mert nekem minden alkalommal kb 2 het elteltevel jott a valasz...sztem probald agresszivan elerni oket felfogadasi idoben!!

Fogika # 2012.04.18. 08:24

Én sem értem, mi lehet... Mindegy holnap ügyfélfogadási időben majd folyamatosan hívom őket. Nektek amúgy a diplomát elektronikusan mennyi időn belül igazolták vissza? 2 hónapja regisztráltam és semmi.

valykaly # 2012.04.18. 10:11

Fogika: küldtem neked e-mailt, olvasd majd el.Én is a telefonra szavazok, próbálkozni kell, hátha felveszik.Postán nem kérdezted véletlenül? Tudom viccesen hangzik, de nekem volt ismerős, aki így járt..elkeveredett.Remélem sikerrel jársz!

Telstar # 2012.04.18. 11:47

Sziasztok!

Nem sokára megyek írásbelizni BV-ből. Ha tudnátok segíteni (tapasztalat, esetleg hallomás után), milyen kérdésekre számíthatok, milyen határozatot kell hoznom (bv. bíró végzés mintát hol találhatok, mert nem igen találtam e neten eddig)?
Előre is köszi!

IROB # 2012.04.19. 04:55

Flavia!
érdekelnének a szakkönyvek, kérlek szépen ird meg, mikori kiadásúak a büntetősők, mind a 4 db kellene.
köszönettel:
IROB

Fogika # 2012.04.19. 07:59

No problem, nem kell telefonálgatnom. Ma megjött az értesítő, 7-én lesz az írásbeli, 9-én pedig a szóbeli.
Telstar: a Vókó féle Bv-s jogi szakvizsga segédkönyvet szerezd be, a végén ott van az összes előforduló bv-s iratminta.

Telstar # 2012.04.19. 08:14

Sziasztok!

Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi Szakvizsga Segédkönyvek sorozat) c. könyvét keresném megvételre! (használt-nem használt, könyv vagy akár lefénymásolt állapot is érdekel!)
Írjatok az emailemre, köszönöm!

Ui: Fogika! Köszönöm szépen az infót!

Leevi # 2012.04.19. 15:15

Sziasztok!

Most kezdek/kezdenék :) tanulni a B részre.
Szerintetek elég-e a jogszabályt tanulni, esetleg a jogiszakin van-e használható anyag?

Köszi!!

MrsBean # 2012.04.21. 17:05

Leevi: sztem a bunteto anyagi joghoz azert vedd elo az egyetemi tankonyveid, mert jopar elmeleti dolog van, amit a jsz-ok nem fejtenek ki...a jogiszakirol nem tudok nyilatkozni, mert nekem mar a jsz+ tankonyv is boven sok volt:D - marmint idoben

Cézé85 # 2012.04.22. 06:19

Leevi, az én tapasztalatom az, hogy messze nem elég.

AMDE # 2012.04.23. 10:16

Mik a tapasztalaitok, Btk-t kérdező vizsgáztató mennyire várja el a "szó szerintiséget"?

MrsBean # 2012.04.23. 11:04

AMDE! En azt hallottam h eleg sokan elvarjak, de olyan is van, aki csak azt varja, hogy minositsd az altala elmondott elkovetesi magatartast. Mikor vizsgazol?

bandeeraz # 2012.04.23. 11:48

Van egyébként új tételsor B részre? (mármint új szabstv-re aktualizálva?) Ha igen, ne kíméljetek:)

Fogika # 2012.04.23. 15:28

Nincs új tételsor, és ne is legyen még legalább 3 hétig. Kitolás lenne azokkal szemben, akik a régi alapján készültek fel az új tv.-ből. Simán meg lehet találni mindent az új tv.-ben, bár egy kicsit más a felépítése, mint a réginek.

Dr.Attika # 2012.04.23. 16:07

Az van a szakvizsga szabályzatban, hogy a hatályos joganyag képezi a vizsga tárgyát, de legyetek nyugodtak a vizsgáztatók nem nagyon kérezik azt ami frissen változott. ( Ők sincsennek vele mindíg tisztában.)

Fogika # 2012.04.23. 16:56

Az lenne csak a vicces, ha a régi tv.-t kérdeznék, én meg szépen megtanultam az újat.

Hazo # 2012.04.24. 10:25

Sziasztok!

Ez lesz az utolsó vizsgám és most szedem össze az anyagot hozzá. Mivel gyakorlatilag egyben nyomom az egész szakvizsgát le, ezért most itt az utolsónál szeretnék amennyire lehet biztosra menni a tanulandó dolgok összeállításánál tekintettel a limitált időre és fennmaradó agykapacitásra. Leevi kérdésére Cézé85 és MrsBean válaszai alapján nekem további kérdéseim merültek fel. Sokat segítene, ha valaki tudna rájuk válaszolni.

  • Ahogy átfutottam a tételsort, úgy tűnt, hogy a bv és az eljárási részhez elegendő kellene, hogy legyen a jogszabály + az ott megadott bh-k, bkv-k, stb.

Az anyagi joghoz javasolt a könyv használata kizárólag? Ennek mi az ok? Kérdeznek dogmatikát is, vagy csak pusztán azért érdemes, hogy könnyebben érthető legyenek a Btk egyes rendelkezései?

  • Van esetleg valami bevált szakvizsga könyv, ami nagyrészt hatályos is? A Dialog Campusnak láttam egy 2012. január 1-i lezárású anyagi jog általános rész könyvét. Ezt ismeri valaki? (A 2006-os egyetemi könyveimet nem szeretném használni, az általános részi kötet nagy része dogmatika és valószínűleg már meg sincsenek.)
  • Btk különös részhez könyvet érdemes tanulni, vagy a tételsorban megadott bh-k a törvény mellé elegendők ahhoz, hogy átmenjen a delikvens?
  • A tételsorban szerepel a következő: "A büntetőjogi kerettényállást kitöltő jogszabály az egyes tételeknél nem szerepel, annak ismerete azonban a tényállás elemzéséhez elengedhetetlen."

Ezt mennyire veszik komolyan? Pl. a környezetkárosításnál ugye nem cseszegetnek a környezetvédelmi törvény rendelkezéseivel?

Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget.

bandeeraz # 2012.04.24. 12:06

Általános részhez tuti kell könyv, nem csak a megértéshez.

Rafina67 # 2012.04.24. 12:34

Sziasztok!

Kedves Hazo!

A büntető volt az első vizsgám tavaly áprilisban anyagiból írtam.
Mindennél az az igaz, hogy a hatályos jogszabályt kell tudni, de csak tétel szerint és az is igaz, hogy a könyvek ezt sajna nem képesek követni, tehát erre figyelj.
Büntetőből, akik vizsgáztatnak, azok általában tudják a hatályos szabályokat is, mert részt vettek az új szabály koordinációjában valamilyen formában.
A Campusos könyvek jók. Bv jogból szinte más nem is kell, csak az Rtv és a Szabstv. a többi jó abból a könyvből, de a tételsornak megfelelően kell haladni.
Az eljárásjogot is abból tanultam és csak tételenként szűken olvastam hozzá a jogszabályt.
Anyagi jogból az általános részhez kell a könyv mást a kezedbe se vegyél pláne, ha idei kiadás. A különös résznél a tényállásokat kérdezik, de csak nagyjából. Az elkövetési magatartás, a tárgy, eszköz, a speciális alany, a cél, mód, hely, idő, minden, ami eltér az általánostól. A keretdiszpozícióknál nem kérdezik a kapcsolódó szabályt, de alapfogalmakat jó, ha tudsz. Nagyon fontos, hogy a BTK által meghatározott fogalmakat vágd be.
Ha jelesre hajtasz akkor szó szerint tanulj mindent és nézd meg a BK-kat, amiket megadtak,mert kérdeznek azokból is. Ha csak átcsúsznál akkor értsd és tudd a különböző jogintézmények lényegét. Azt hiszem az volt a fontos, hogy mindenről tudtam merre induljak és nem az, hogy azonnal rávágtam a jó választ.

Vizsgáztatók sokszor a tételsort nem tudják így előfordul, hogy olyat kérdeznek, ami nincs benne. Ne szégyelld azt mondani, hogy ez nem volt anyag és azt sem, hogy ezt épp nem tudod, vagy nem jut az eszedbe. Ezeket én simán megmondom vizsgán.
Nagyobb baj, ha marhaságot mondasz, mintha nem mondasz semmit.

Amikor elhangzik egy kérdés és te szinte idézed a tv. szöveget, akkor nem fognak visszakérdezni, hanem elfogadják, hogy az idézet tökéletes volt. Ez színészi teljesítményt igényel, de blöffölni biztos szoktál. Ennél a vizsgánál lehet, persze nagy marhaságot nem vesznek be, de ha csak kimarad ez-az afelett átsiklanak.

Jó tanulást!
Rafina

Hazo # 2012.04.25. 19:24

Kedves Rafina67, köszönöm szépen a tippeket!

valykaly # 2012.04.26. 07:56

Sziasztok.az normális,hogy másfél héttel a vizsga előtt se enni, se aludni nem tud, vagy alig tud az ember?Nyugtassatok meg, hogy másnak is ilyen ez az első vizsga előtt..ráadásul alig mennek már a fejembe a dolgok,kiakasztó.