szakvizsga - "B" rész (büntető)


Gyheni # 2012.11.01. 21:44

Sziasztok, van itt olyan aki írásbelizik is? vagy ismerőse esetleg, aki már túlvan rajta? mert nagyon jól jönne nekem 2.fokú illetve rendkívüli jogorvoslattal kapcsolatos irat..

ha tudnátok segíteni, nagyon megköszönném.

Heni

Gyheni # 2012.11.01. 19:45

Szia Kriszti, igen az általánossal kezdtem, és holnap kezdem a különöst, esténként ezt a 33 tételt átvettem + a 4 este+ a mai egész nap sokat segít a haladásban.

persze semmit nem tudnék most így kapásból elmondani, de most inkább arra megyek rá, hogy haladjak, bár érzem is hogy kavarog minden ..na meglátjuk, most nézek egy rész Két pasi meg egy Kicsit, aztán folytatom még ameddig be nem alszok..

amúgy én szerintem egybe letolom a különös részt, bár tényleg bele fogok kattanni a több száz tényállásba, de félek hogyha mellette BE-t is tanulnék, ahogy te kérdezted, felváltva akkor még jobban kavarodna minden..de ez csak az én saját megérzésem :) majd azért írj hogy te végül hogy csinálod.

drkriszti # 2012.11.01. 19:09

Dehogy felejted el, aminek meg kell maradnia, az meg is fog, majd meglátod, érdekes szerkezet az emberi agy. ;)

Igen, én a bv-n már túl vagyok, azzal kezdtem, de már bánom, mert nem jó taktikát választottam a tanulásához, emiatt nehézkesen ment, szenvedtem vele, azért is emlegetik a többiek úgy, hogy "Kriszti kedvence"...:D

Te az általános résszel kezdtél? És már végeztél is vele, hogy holnap már a különös jön? :o

Gyheni # 2012.11.01. 18:47

Jaj Kriszti, jó, hogy szólsz:)))

basszus, fel sem tűnt hogy kimaradt, na de sebaj, hamar elfelejtem úgyis.. mondjuk ez a többi §-ra is igaz sajnos :(((

hát Kriszti én nem tudom hogy lenne a legjobb tanulni.. én holnap kezdem a különöst.te már a Bv-t lenyomtad egyébként?

attól parázok hogy majd ha másodjára a kezembe veszem a cuccokat semmi nem fog rémleni é újra kell tanulnom.. az meg hogy harmadjára is ránézzek a tételekre, félek hogy csak távoli álom :(

drkriszti # 2012.11.01. 18:40

Kitcat, le a kalappal előtted!! :) Gratulálok!! ;)

Gyheni: néztem nagyot most a kérdésed kapcsán, mivel én ilyet nem tanultam a fiatalkorúaknál. :/ De ez csak azért van, mert a 121. § nincs feltüntetve a tételcímeknél, úgyhogy én simán kihagytam...:)

Én úgy vagyok egyébként, hogy holnap befejezem az általános részt, szombattól jön a különös. Azon agyalok erőteljesen, hogy a különöst és a Be-t 2 naponta felváltva fogom tanulni, mert félek attól, hogy ha egyfolytában a tényállásokat tanulok, akkor belehülyülök majd az egészbe. Szerintetek ez jó megoldás? :/

Gyheni # 2012.11.01. 17:56

sziasztok Btk. általános rész fiatalkorúak.. van egy kérdésem: fiatalkorúak mentesítésével kapcsolatban.. 3 pont van, a c.) az hogy amennyiben 1-5 évig végrehajtandóra ítélik, akkor a bünti letöltését követően 3 év múlva mentesül. és mi van akkor ha 5 évtől többre ítélik? akkor hány év után mentesül? mert 5 évtől többre lehet ítélni, de erről nem ír semmit hogy akkor hogyan mentesül..

cimó én is decemberben megyek, de én még csak az elején járok a tanulásnak sajnos:(( te?

ki hogy van ma egyébként? igazán tanulós idő van, kár hogy az agyam már alig fog, de még küzdök ma egy sort

Borsopanna # 2012.11.01. 11:18

Kitcat: jajj, de jó, GRATULÁLOK!!! :))) Nagyon ügyes voltál! Szép kérdések, okos válaszok, ennyi az egész! :) Most már kicsit lazíts, pihenj, ünnepelj! :)

Vica: én is ezzel értek egyet, szerintem lehet súlyosítani, ha a minősítése más lesz.
Ügyesen ismételj ma, jusson eszedbe minden, lásd át a rendszert és legyen sikerélményed a nap végén! :)

Cimó: bv-t én úgy tanultam, hogy a tételsori kérdésköröket először kizárólag a Bv. tvr. alapján néztem meg. Kihúztam, kezdtem memorizálni. Másodjára hozzánéztem a Bv. szabályzatot, meg a pártfogós IM. rendeletet, és a többi kiegészítő anyagot. Harmadjára pedig tulajdonképpen addig olvasgattam, amíg vissza nem tudtam mondani (de hogy milyen sikerrel, az még csak ezután derül ki :)). Így szerintem kifejezetten élvezhető, nagyon érdekes tárgy! Csak az elején nem szabad elveszni a részletekben, mert úgy kiborulsz. :D Fokozatosan építsd fel.

Gyerekek, budapestiek! Normális szállás a Nyugati közelében vasárnap estére? Van ötletetek? Neeem, a Radisson-nál kicsit lejjebbi árkategóriára gondoltam... :)

Szép napot mindenkinek, hajrá, kitartás! :)

vicaszabo # 2012.11.01. 07:50

Kitcat: gratula!!!! De jó neked!!! Gyönyörű jegyek! :)

Cimo: szerintem a megadott törvények, és abból sem minden részletesen, érdemes kérdésekre koncentrálni, amik itt a fórumon vannak.

Borsopanna: megfogom ma nézni amit kérdeztél, de az rémlik, amit írtál: ha a minősítéáse megváltozik a bármilyen felülvizsgálat(másodfok) során a súlyosítási tilalom mint olyan már nem játszik, hiszen kvázi 'új' bcs elkövetését állapította meg a másodfok. De írok majd ennél normálisabb nem ilyen ponyva választ, mert tényleg még 1x olvastam el az egészet, azt se most:)
Nekem most jön a vésés, ezerrel, és ha ügyes vagyok lesz a végén 1-2 nap ismétlésre is lehetőség, remélhetőleg összeáll minden, legalábbis azokra amiket tőlem kérdezni fognak! Azokat szeretném tudni de nagyon!!!

Tegnap lazítottam, rám fért de ma durvulok! Vár az Általános rész:) Visszaolvasgatva a fórumot egy csomó, ebben a témakörben feltett kérdés - válasz értelmet nyert, már nem annyira kínai!

Szép napot mindenkinek, hasznosat is, aki finishben van hajrá, aki kezdi nem csüggedjen... vannak példák hogy túl lehet élni:) Bennem is ez tartja a lelket :)

Vica

kitcat82 # 2012.10.31. 22:03

Sziasztok!túl vagyok rajta,és mindenkinek ilen tündéri aranyos bizottságot kívánok!!!mind3 4-es lett,a kérdéseim kb:

Anyagi: társtettesség, a többi mind jogeset, rablásra,lopásra (több verzióban), testi sértés/emberölés elhatárolása közlekedési bcstől,amikor a vádlott nekihajt a haragosának

Be: nyelvhasználat (itt mindent, perköltségnél,kézbesítésnél+ horvátul tudó de magyar állampolgár terhelt mikor választ6ja,h horvátul járhasson el), titkos infószerzés, bv-bíró, eljárás terhelt távollétében (perújítás is,de csak az,h mi ott a szerepe), őrizetbe vétel érintőlegesen, pótmagánvád

kaptam 2 jogesetet is, 2 Bh-t,amire mondták utána,h sokat vitatta anno az LB,az 1iket eltaláltam:-)

Bv-Szabs: EVSZ, közérdekű munka végrehajtása (Kriszti kedvence), jutalmazás, fenyítés, szabálysértési őrizet, fiatalkorú előzetes letartóztatása

Borsopanna: szerintem nem szab6 ki akkor sem súlyosabb büntit,ha nem fellebbeztek a terhére,benne is van több helyen,h a súlyosítási tilalom miatt van,h nem lehet megváltoztatni a ítéletet.viszont,ha több bcs van,és az 1ik miatt a terhelt terhére fellebbeznek,és sikeres,akkor az érintheti a többi bcs-t. én így emléxem,de most eléggé massza az agyam...

további sikeres felkészülést,lehet,hogy januárban találkozunk az A fórumon:-)))

cimó # 2012.10.31. 19:48

Sziasztok, Ti bv-t miből tanultok?

sann # 2012.10.31. 19:34

Sziasztok! En ma kezdtem élesben tanulni (eddig cs 7 vgn) most mar szabin vagyok, 2 hét múlva vizsga! Megy vki 14-én?

vicaszabo # 2012.10.31. 18:00

Bosopanna: meg csak atolvastam, de nem tudom. Ma nem tanultam, holnap fogok, es valaszolok!

Borsopanna # 2012.10.31. 12:04

Gyerekek, kérdésem lenne.

Be., másodfokú eljárás, súlyosítási tilalom.

Mire terjed ki? ->
Vádlott BŰNÖSSÉGÉT (1) megállapítani, BÜNTETÉST (2), ... INTÉZKEDÉST (3) súlyosítani csak akkor, ha jelentettek be a terhére fellebbezést.
Ez tiszta.
Tehát a bűncselekmény MINŐSÍTÉSE akár meg is változtatható a másodfokú eljárásban. Azaz akár súlyosabb szankció megállapításának is lehet helye adott esetben. Ugye?
Akkor ezt is a súlyosítási tilalom alóli kivételek közé soroljam magamban? (Meg tudom, van még a másik 3.)

Vica, te már tartasz itt, véleményed?

Borsopanna # 2012.10.31. 08:12

Madárfüttyös jó reggelt mindenkinek! :)

Kitcat: megy a drukk, nagyon ügyes leszel!!! Jó kiállás, határozott fellépés, fél siker! :))))

Vica: kövezz meg, de nekem tetszik ez a bv. Csak ne ezen rántsanak majd meg! :D És a villanyborotva után kerestem a kiskanalat, megleltem evőeszköz fedőnéven, rád gondoltam, nevettem :D
Egyébként nagyon kemény ez az elítélt lét. Magánzárka 10-20-30 napig? Se csomag, se látogató, max. a lelkész? Köszi. Mondjuk nem kötelező bűnözni...

Milly: egyetértek Vicával. Szerintem legalább 3 hét teljes tanulással számolj. Nem lesz sok, mert az elején idő, amíg belerázódsz. Ha pedig mégis hamarabb végzel, akkor legalább jut 1-2 napod ismételni.
Tudsz így készülni, lesz ennyi időd? Van már időpontod?

Cimó: üdv a fedélzeten! :) Sok szerencsét! :)

Kinek mi a terv mára? Nekem Be. vége, párhuzamosan Btk. anyagi ismétléssel.

Ügyesek legyetek, kitartás, közeleg a finis! :)))

vicaszabo # 2012.10.31. 05:34

Kitcat! Egy nagy kalappal! Szoritok! Aranyos, jo bizottsagod lesz meglatod!!!

kitcat82 # 2012.10.30. 23:32

Borsopanna,átjött,köszönöm!holnap majd jelzek,hogy mik voltak. Tök hülye vagyok,én szomorú leszek a Be szabályzattól.érdekes,de nagyon lehangoló,brrr:-(

cimó # 2012.10.30. 19:14

Sziasztok, pár hete olvasgatlak Benneteket, de most meg is szólalok, mert látom mások is jönnek dec. 5-én. :)
Kitartást mindenkinek!

vicaszabo # 2012.10.30. 18:24

köszi Lawcitrom, akkor most már 3 an vagyunk ezen a véleményen, tovább nem feszegetem.

milly: én csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani, ami némiképp egybehangzik drkrisztivel: az eleje azért húzós, (mondjuk napi 1 tétel) mert annyira idegen. Ha szerencséd van és hamar belerázódsz, ez nem tart hetekig:)De az elején biztos hogy probléma lesz. Aztán ahogy megszokod a szójárást, a logikát egyre könnyebb, innentől egyéni adottságok és idő függvénye. Van itt a fórumon is ha lejjebb olvasol mankó, de szerintem amennyi időd van rá, azt mind szánd oda, és tanulj: többet meg úgyse tudsz, ebből a szempontból mindegy egyébként mennyi idő kellene rá.

milly28 # 2012.10.30. 17:24

SZIASZTOK.

HA ABSZOLUT NEM FOGLALKOZOM BÜNTIVEL, SZERINTETEK HÁNY HÉT KELL A FELKÉSZÜLÉSRE?

ELŐRE IS KÖSZI

lawcitrom # 2012.10.30. 17:02

Egyet: 1-1.

lawcitrom # 2012.10.30. 17:01

Kedves Vicaszabo,

logikusan - itt nincs pp - azt tudom mondani, hogy az ügyész és a bíró kapjon egyet, más nem, ha a többi vádlottat nem érinti az indítvány, a védenced pedig tudjon róla.

vicaszabo # 2012.10.30. 15:49

Borsopanna: ki veszik el a részletekben? :))) Én is erre gondoltam, mikor a kiskanalat írtam!!!!

Lawcitrom: ez tök jó. Mármint hogy tegnap olvastam, és ma csak annyi rémlett hogy olvastam. Aztán mikor te is írtál állt össze a kép, hogy jééé, tényleg ez volt! Még meg is jegyeztem hogy a felsorolás egyforma (vagy majdnem egyforma, erre most nem emlékszem!!) Bocsi a katyvaszért, ma ezt sem tudom hogy hívnak, mindent mindennel keverek!!!! És rémlik, de csak messziről és ködből.
Esetleg az én kérdésemre nem tudod a választ? Mert azt nem találtam, de Borsopannának lesz igaza, én is így logikáznék, mivel a bíróság dönt róla, hogy helyt ad e neki v sem.

Na bocsi, ha zagyva vagyok... ez csak fokozódni fog!

Borsopanna # 2012.10.30. 15:42

Kedves Lawcitrom,

  1. köszönöm szépen! :)
  2. szép munka ez a nick :)

Vica: polgárból talán mindig eggyel több példányban kell beadni a beadványokat, mint ahányan részt vesznek az eljárásban.
De büntetőben ez biztos nem így van, nehéz elképzelni, hogy a hatóságokon kívül megküldöm még a másik 2-14 rendű vádlottnak is, plusz még 1... :D
Szóval én vinnék kettőt (nyomozó hatóságnak és ügyésznek, vagy ügyésznek és bíróságnak, attól függ, melyik szakban vagyunk), annyi biztos elfogy! :)

Gyakorló büntetősöket kérnénk, segítsenek! :)

(Gondolod, hogy ilyenre rákérdeznek? Bár ki tudja, jobb felkészülni mindenre. :))

Más: az elítélt birtokában tartható dolgokat olvasva meglepődtem, hogy hajszárító, vízforraló, villanyborotva... Emberek, az áram (vízzel) nem veszélyes? Nem félnek, hogy öngyilkosok lesznek? A Csillagban a szintek között is rács van, hogy ne lehessen leugrani, de a hajszárítót meg engedjük? Ki érti ezt... :)
Ja és a sima borotva???

Egyébként ez a bv nagyon érdekes! A 6/1996 miatt át kell értékelnem a dolgaimat. Eddig Agassi Open-jét tartottam a kedvenc könyvemnek... :D

lawcitrom # 2012.10.30. 15:00

Kedves Borsopanna,

a 2005-ös BH 2012-ig tényleg fontos volt, de az EVF és EVSZ "különösen" feltételei ugyanazok jan 1-től, a citált BH már meghaladottá vált ebben a részben, azaz nem "csak", hanem "összességében".

Sikereket kívánva

vicaszabo # 2012.10.30. 13:38

Bizonyítási indítványt hány példányban kell benyújtani? Formailag van erre előírás?