szakvizsga - "B" rész (büntető)


Gyheni # 2012.10.30. 12:24

Sziasztok!

Igen, elkezdtem tanulni és kezdem tisztességesen az elejéről.. bízok a hosszú hétvégében, hogy fogok pörögni. kicsit megijedtem, hogy akik december jönnek vizsgázni, előttem már rég elkezdték a tanulást, na mindegy, így jártam :) jók legyetek, szól a főnököm, megyek dolgozni.. :(

vicaszabo # 2012.10.30. 10:33

:) Borsopanna, én is! Már nagyon boldog vagyok! Ez egyébként nem két külön tétel a bv ben?

Egyébként meg nem érdekelnek a részletek, de erős szelektálás mellett is sok!!!! :)

Borsopanna # 2012.10.30. 10:21

Vica: akkor is fel a fejjel. Rajtad múlik, úgyhogy kapd össze magad, erősítsd meg magad és hajrá! Ne vessz el a részletekben, mert az csak megijeszt, mint most. Hagyd a fogkefét, meg a kiskanalat a túróba és alapokat nyomjad! :)

Jaj, gyerekek, ráakadtam egy gyöngyszemre BV-ből:

Vannak enyhébb végrehajtási SZABÁLYOK, és létezik az enyhébb végrehajtási FOKOZATBA helyezés is, ez két külön dolog.

Ha enyhébb SZABÁLYOKAT kell megállapítani, akkor (BH 1995.388) mindent figyelembe kell venni: milyen bcs., milyen tartamban szabták ki, elítélt családi, személyi körülményei, magatartása a bv. intézetben -> ezeket ÖSSZESSÉGÉBEN vizsgálva határoz a bíróság.

Ha enyhébb végrehajtási FOKOZATBA (tehát fegyházból börtön, börtönből fogház)helyezésről van szó, akkor csak az elítélt fogvatartás alatti kifogástalan magatartását vizsgálják. (BH 2005.345)

Ugye, milyen jó? :) Hogy én most milyen boldog vagyok! Ugye ti is? :)

vicaszabo # 2012.10.30. 09:17

Sziasztok! :)

Én megjártam a hegyeket, völgyeket, és újra előjött a 'miértelmevanennek', tényleg tudnom kell, hogy a fogkeféjét beviheti, kiskanalat meg ott kapja?!

Látom ezen mindenki fonódik, mennyire kell mélységében megtanulni, akár az elméletet akár a BKv-ket.... Nekem az a tapasztalatom a többi vizsgáról, hogy ezekre általában nincs idő, vagy az 5-ösért kérdezik, illetve ami annyira alapdöntés hogy már értelmezhetetlen nélküle a jogszabály, akkor törzsanyag. Eddig nekem szerencsém volt, nem lovagoltak semmi periférián, remélem most is így lesz, és nem csak nekem, hanem mindannyiunknak.

Borsopanna mennyire tudod? Megmarad az agyadban? Nekem olyan mint a szivacs, csak az a baj, kifele! Neked ez már itt majdnem a vég! Ki megy még ezen a héten vagy a következőn?

Mindenkinek kitartást, munka és/vagy gyerek mellett mindent bele, és légyszi senki ne menjen privibe nyafogni, mert olyan lélekemelő látni, hogy nem csak én vagyok így.... még ha nem is írom minden kínomat ide, lévén azért szakmai fórum (is)! :)))) De most nemszeretem hangulatom van, holnapra már elmúlik!!!!!

Borsopanna # 2012.10.30. 08:40

Jó reggelt mindenkinek! :)

Anzsus: nem, nem fog elbánni veled! Most már túl sok energiád van benne, úgyhogy sikerülni fog! :)
A szép szavaidat pedig köszönöm :))))))

Kriszti: hajrá ma a különössel! :) És igen, nekem nov. 5. írásbeli, 8. szóbeli. Imre és Zsombor napja :)

Kitcat: OK, a lényeg, hogy átment, remélem, tudod használni! :) Ügyesen ma! :)

Heni: neked is kitartást mára, és éles észt, hogy meg tudj jegyezni mindent! :)

Vica: mi újság? :)

Dragunov: ugye nem üldöztünk el? :) Te mikor mész?

Én ma a BV. szabályzattal barátkozom, Kriszti, nekem eddig tetszik! :D Mondjuk én is érzem, hogy ez talán kissé perverz dolog... Kb. olyan, mintha az adózás rendjéről szóló tv-t dicsérném... :D

Na hajrá, kitartást mindenkinek! Kisgyerekeseknek külön! :)

kitcat82 # 2012.10.30. 00:33

Borsopanna,valami miatt mindig hibaüzenetet küld,de szerintem megkaptam (csak most még tölt)ha mégse jött volna át,írok majd!köszi

Gyheni: Idő:nekem a Be a mumus,most nézem át újra,és semmi nem rémlik kb...namind1,meglátjuk:-)

nekem se volt elég Be-ra 5 nap,pedig éjjel,nappal tanultam. Az anyagira 6 nap elég,de csak,ha a különös résznél nem tanlod meg az egész háttérmindenfélét. A Bv-re alig maradt időm, ha lett volna elég, biztos úgy nyomom, h 2 nap bv és 1 nap szabsértés,és akkor kényelmesen megvan.

Még a holnapot kihúzom valahogy:-)

jóéjt mindenkinek!

drkriszti # 2012.10.29. 20:01

Gyheni, én december 7-én megyek szóbelizni. :)
A tételekhez tartozó "sallangókat" én csak annyiban nézem, amennyiben mondjuk a szakvizsga tankönyv megemlíti, ez tényleg csak a lényeg, és pár mondat. :)
Nekiálltál ma a tanulásnak? Mivel kezdtél? ;)

Borsopanna, pont úgy tervezem a különös rész tanulását, ahogy vázoltad, köszönöm, hogy megerősítetted az elképzelésem. :)
Írtad, hogy másfél hét múlva mész vizsgázni. Ez dátumilag mit jelent, mondjuk 9-e?

Anzsus # 2012.10.29. 18:17

Szia Borsópanna, köszönöm jól vagyok, bár úgy néz ki az anyag elbánik velem, bele kellene húzom még jobban!
És Te már a célegyenesbe fordultál, nagyon drukkolok neked, Te tartod itt mindenkiben a lelket!

Gyheni # 2012.10.29. 12:11

Sziasztok!

borsopanna, köszi szépen, igyekszem :)

azt szeretném kérdezni, hogy ti az egyes tételkez tartozó Bkv, AB határozatokat, BJE határozatokat mennyire alaposan olvassátok el? mert van ami 1 oldal és van ami 20 és utóbbiakból elég nehezen szűröm a lényeget és az idő megy vele rendesen.. :(

Borsopanna # 2012.10.29. 09:48

Kitcat, visszadobja a mailt! Írj egy másikat, kérlek, ahová elküldhetem!

Borsopanna # 2012.10.29. 09:41

(Hozzám képest az Iliász, meg az Odüsszeia... :D)

Borsopanna # 2012.10.29. 09:40

Sziasztok!

Kitcat: ebben a pillanatban ment a mail! :)
Fel a fejjel, ügyesen, menni fog! Kitartás, már csak egy pici van hátra, addig keményen! ÜGYES VAGY! :))))

Ki kér még bátorítást, gyerekek?
Ma formában vagyok... :)))

Anzsus: de jó, hogy írsz! :) Hogy vagy, hogy bírsz az anyaggal? :)

Gyheni: tényleg változó, kinek mennyi idő kell, sokan írták, hogy Be. 6 nap, Btk 5., nekem ennyi nem (volt) elég. De más megcsinálta így.
Az a lényeg szerintem, hogy próbáld meg okoksa beosztani az idődet! Ha nincsenek gyerekeid = nincs tervezhetetlen faktor az életedben, akkor talán próbáld meg beosztani, hogy melyik nap meddig kell eljutnod. Menni fog! :)

Dragunov: :))))) Teljesen igazad van! :D Dragunovot cenzornak!!! :)))

Kriszti: de ügyes vagy! :) Btk: én a tényállást megtanultam, elolvastam a plusz anyagokat, régi tankönyvekből az elhatárolásokat és csók. Elemzés szerintem nem kell, tehát pl. nem kérdeznek rá a jogi tárgyra, meg ilyenekre, mint egyetemen. Viszont rákérdeznek szerintem a fogalmakra! Pl. mi a bélyeg, ki a katona, fogalmak a Btk. 137§ szerint. Azokat érdemes megnézni.
A fórumos beszámolók alapján talán inkább a jogeseteken keresztül kérik a tényállást, más bizottságokban meg simán, közel tv. szöveg alapján a tényállást és a finomságokat (a plusz anyagokból).
De másfél hét múlva okosabb leszek, legrosszabb esetben is egy vizsgatapasztalattal és majd beszámolok...

Mindenkinek hasznos napot, én most kezdem, 7-ig nyomom! :) Kriszti kedvence van terítéken, a BV. :)

kitcat82 # 2012.10.28. 23:44

...és Borsopanna,köszi a szerencsekívánatot,iszonyatosan rám fog férni, ha meg nincs szerencsém,akkor ne alázósan legyen égő,csak legyek túl rajta...

talán jobb is annak,aki eleve nem kalkulál szabival,mert ez így hatalmas szívás:-(

kitcat82 # 2012.10.28. 23:42

Sziasztok!a kitiara13@freemail.hu címre köszönettel várom akkor a Be 1. tételt:-)bocs, alig van időm feljönni,annyira hajtanom kell.

Valaki kérdezte a szó szerint-témát: szerintem a Btk-nál nem tudod kikerülni,és kb a Be felénél se:-(((legalábbis nekem,mert nem dolgozom Be-vel,se más eljárásjoggal,uh nem tudom elmesélni sajna,hogy működik:-)

viszont én tényállás-elemzést nem nézek,csak érintőlegesen,inkább az elhatárolásokat,mert mindenki eddig azt mondta,hogy azt kérdezik,meg van 1-2 elvetemült,aki szó szerint kérdezgeti a tényállásokat.Azért persze minidg van 1 határ,ahol belázad az ember pl. természetkárosítás...

üdv!

k

Anzsus # 2012.10.28. 22:01

Szia, Gyheni, én akkor megyek,amikor Te, dec 3-5, felvehetnénk a kapcsolatot e-mailben,hogy vígasztaljuk egymást, a vizsgán sem ártana némi összedolgozás! anett@gmx.at

Gyheni # 2012.10.28. 20:54

Kedves drkriszti!

köszi szépen a választ! te mikor vizsgázol? mert ha te is decemberben, viszont már okt. eleje óta tanulsz, akkor nagyon megijedtem :( :)

dec 3 írásbeli, dec 5 szóbeli.
annyi Bkv van meg Ab határozat meg BJE, hogy azokkal vagyok bajban, hogy azokat mennyire kérik, és sok időt elvesznek gondolom a fontosabb érdemi törvényektől..

hjaj, hát mindenkinek sok sikert előre is! :)

drkriszti # 2012.10.28. 19:27

Üdv Gyheni!
Esténkénti és hétvégi tanulással, na meg vizsga előtti egy teljes héttel szerintem kivitelezhető a siker. :) Én is ilyen paraméterekkel tanulok, annyi különbséggel mondjuk, hogy én már október eleje óta. :)
A bv. jog és a szabs.jog viszonylag könnyen átvehető, bár én a bv-vel frankón becsapódtam, mondhatni utáltam. :/ A Btk. sok újdonságot nem rejt, tanulás közben sok minden előjön, itt a gond csak a szó szerinti tanulással lehet. A Be. meg hát Be. ott még nem tartok. :)
A szóbelid egyébként mikor lesz?

Ami a mai napomat illeti, sikerült tisztán kb. 10 órát tanulásra szánnom, reggel fél 7-től este fél 7-ig csak étkezéseket iktattam be. Kellett már egy ilyen hajtós nap, mert a meló utáni 1-1 tétel nagy nudli. :(

Pár nap és kezdem a Btk. különös részt, amitől már most égnek áll a hajam. :o Segítsetek légyszi, hogy hogyan kell ezt a részt tanulni? A tényállások gondolom szó szerint kellenek, de utána a tényállások elemzése kell olyan részletesen, mint az egyetemen? Vagy csak a tétel címeknél feltüntetett főbb elemek, meg az elhatárolások kellenek?
Köszönöm a válaszokat előre is. :)

Gyheni # 2012.10.28. 18:21

Sziasztok!

én most kezdem a szakvizsgáimat, visszaolvasgattam a fórumot kb. szeptember elejéig. dec 3-án megyek írásbelizni, az egész B rész anyagát kb. holnapra összerakom és tervezem, hogy el is kezdem a tanulást..

szerintetek ha írásbelizem is ebből, mennyi idő kellhet? tudom, hogy ez változó, látom hogy kb 2 hetet írnak összességében többen, nekem mondjuk egy hetem lesz előtte teljes szabadság és addig is munka után esténként+hétvégente.. hamarabb pedig nem tudtam elkezdeni a dolgot sajnos..így holnaptól tervezem. remélem kapok megnyugtató szavakat, hogy időben nem állok olyan rosszul...:)

Köszönöm a válaszokat előre is

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 14:19

Akkor lehet, hogy már begyűrűzött az angol-szász jog, csak nem publikus. :)

Habár inkább a diszkrimináció legalizálása jut erről az eszembe. :(

Anzsus # 2012.10.28. 12:24

Sziasztok!
Egy értelmesebb felvetéshez várnám a véleményeteket, miszerint
3/2002 büntető jogegységi határozat szerint nem bocsátható feltételes szabadságra az elítélt az összbűntetésből, ha bármelyik alapítélet a feltételes szabadságra bocsátásból kizárta.
82/2009 Bkv. Amennyiben az elítéltet a jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztése esetén a feltételes kedvezményéből kizárták,
majd e büntetést összbüntetésbe foglalják, akkor önmagában ez az ok nem akadálya az összbüntetésből feltételes szabadságra bocsátásnak.

Akkor most lehet vagy nem?

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 12:22

vicaszabo!

Többféle képpen, avagy többféle életfilozófia szerint éltem már az életem. Volt, hogy önszántamból, volt, hogy nem. De egy biztos, hogy működik: kis dolgokból lesznek a nagyok. Vagyis a felületesség sok jószándéknak akadálya.

Másrészt ami nektek csak egy vizsga, az mások életére nagymértékben ki fog hatni. Azaz mások sorsát fogja néha meghatározni. Nem akarok ez ügyben senkit megítélni a készülők, vagy a vizsgázottak közűl, de lehet, hogy tényleg megérdemelne a téma egy topikot. Már csak azért is, mert annyira elrugaszkodott a hétköznapi ember gondolkodásmódjától a büntetőjog logikája és dogmatikája. Avagy már szinte értelmezhetetlen szabályrendszer, ami alapján viszont viselkedni kellene. Már ha az egyébként átlátható és egyértelműen értelmezhető lenne bárki számára. Amivel valójában el is érhetné a célját. (sztem.)

Anzsus!

Ki tudja? :)

Norbert M Sziraki Design # 2012.10.28. 11:59

OFF!

Borsópanna!

Emóció - motiváció, illetve tudatosság - motiváció. Csak gondolatébresztőnek szántam.

Részemről is.

OFF!

Borsopanna # 2012.10.28. 11:13

Sziasztok! :)

Vica: :))) Mai terv szerint mit kell elsajátítanod? :)

Kriszti: szerintem főszabályként próbálj meg nem elveszni a részletekben, és amikor a végefelé már kezd összeállni a kép és még időd is van (meg fölös agysejtjeid :)), akkor majd rákorcsolyázol ezekre az apró finomságokra.

OFF

Norbi: a megfogalmazásod nekem kissé kesze-kuszának tűnik, ráadásul fogalmam sincs, mit szeretnél mondani és mindez hogy jön ide ilyen részletességgel.
Egyet azonban szögezzünk le: SENKI nem vitatta, hogy egy kisbabának életed adni a legcsodálatosabb dolog a világon, ami a női nem szerencsés kiváltsága. Nem novum.
Részemről ezt a témát lezártnak tekintem. :)

auguszt # 2012.10.28. 10:59

Sziasztok !

Most szeretném elkezdeni a szakvizsgát a B résszel kezdeném.

Bármilyen anyagot szívesen fogadok, főleg BV írásbeli
példákat.

elérhetőségem:pribeke@freemail.hu

Köszönöm előre is

vicaszabo # 2012.10.28. 09:19

Norbi: :)))))

Ítélet kinek a nevében: amennyit én eddig láttam a büntető szférából (nem ez a területem) több mint illúzióromboló. De azt gondolom jogászként már réges régen le kellett számolnunk az igazságérzetünkkel, ez megér egy külön fórumot is. Az hogy kinek a nevében.... csepp a tengerben. De talán annyi a legitimitása, hogy az államé a büntetőhatalom, nincs holmi önbíráskodás, vagy minden megyében külön igazságszolgáltatás.
Azt se felejtsük el, mi itt most nem az életre, hanem egy vizsgára készülünk, és kénytelek vagyunk a kiadott táncrend szerint forgolódni, és azt magunkévá tenni majd visszaadni ahogy elő van írva:)