szakvizsga - "B" rész (büntető)


hekate # 2012.02.19. 09:52

Textilhal! Köszönöm, köszönöm, köszönöm, te egy angyal vagy :))))

Cézé85! Hol dolgozol, hogy ennyi tanulmányi szabit adnak, meg egyáltalán tanulmányi szabi...nálunk ez sajnos ismeretlen fogalom :(
Amúgy szerintem ha március 5-től április 11-ig napi 10-12 órát tanulsz, az bőven elég lesz a büntire, bár látom te sem vagy egy szerencsés típus a bizottságosztásban, mint én és tudjuk, hogy ez azért nagyon sokat számít...

Textilhal # 2012.02.19. 11:09

Hekate, nincs mit, örülök, hogy segíthettem...de ne túlozzunk, megnéztem a hátamat a tükörben, nincs szárnyam!:-)))

Textilhal # 2012.02.19. 13:25

Doktornőnek:

26/2007. BK vélemény
a hatályon kívül helyezett BK 65. számú állásfoglalás felülvizsgálatáról
Ha az elkövető a sértettet az attól elvett vagy annak kezéből kiejtett - az élet kioltására alkalmas - eszközzel nyomban bántalmazza: a cselekmény felfegyverkezve elkövetettként minősül.
Az 1978. évi IV. törvény 137. §-ának 4. b) pontja szerint felfegyverkezve követi el a bűncselekményt az, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál.
A törvény helyes értelmezése szerint a súlyosabban minősülő, felfegyverkezve elkövetett cselekmény megvalósul már akkor, ha az elkövető a sértett ellenállásának leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt magánál tart anélkül, hogy azt használná. A súlyosabb minősítéshez tehát nem szükséges a megjelölt eszköznek használata is.
Ha az elkövető a cselekmény véghezvitelének megkezdése előtt az emberi élet kioltására alkalmas eszközt (pl. baltát, fejszét, gumibotot stb.) a meghatározott cél érdekében ugyan nem tartotta magánál, hanem azt a cselekmény véghezvitele közben a sértettől elveszi, vagy egyébként megszerzi, és azt a sértett ellenállásának leküzdése vagy megakadályozása érdekében ténylegesen fel is használja: ez olyan többletmagatartást jelent, amely magában foglalja a kevesebbet, vagyis az eszköznek a törvényben meghatározott cél érdekében csupán magánál tartását.
A használat a „magánál tartást” nyilvánvalóan felöleli. De egyébként is ilyen esetben az elkövető a sértettől elvett vagy az általa elejtett eszköz felvételével azt a sértett ellenállásának leküzdése vagy annak megakadályozása érdekében - habár rövid ideig is - „magánál tartja”.
Eszerint ha az elkövető a cselekmény véghezvitelének megkezdése előtt a törvényben meghatározott cél érdekében magánál még nem tartott, de a véghezvitel során a sértettől megszerzett - az élet kioltására alkalmas - eszközt az említett célból felhasználja: a felfegyverkezve elkövetett, súlyosabban minősülő bűncselekményt megvalósítja.
(Bírósági Határozatok 2008. évi 2. szám.)

Cézé85 # 2012.02.19. 15:42

Hekate, bíróságon, ott jár ennyi szabadság. Minálunk legalábbis, nem tudom, máshol mennyit kapnak az emberek.
Én amilyen szerencsétlen voltam a bizottsággal a polgári résznél, olyan szerencsésnek kell lennem a büntetőnél. Annál rosszabb ugyanis nem történhet :)

Doktornő # 2012.02.19. 15:52

Köszönöm törökszultán! Köszönöm Textilhal!
Kedves Textilhal! Ha van egy kis időd, nem írnád le a 24-t is! Örök hála érte!

Textilhal # 2012.02.19. 16:42

Kedves Doktornő, az van, hogy azt anno én sem találtam így meg, de a törökszultán által is említett vaskuti-féle anyagban rábukkantam a felkészülés alatt én is, ott ezt írják róla:

A hivatalos személy elleni erőszak akkor minősül felfegyverkezve elkövetettként, ha az elkövető az élet kioltására alkalmas eszközt a bűncselekmény elkövetésekor magánál tartja annak érdekében, hogy azt szükség esetén felhasználja - függetlenül attól, hogy a hivatalos személynek az elkövető felfegyverkezett voltáról tudomása van-e vagy sem.

Ha ráguglizol megtalálod, egy egész szép kis táblázat, ezt a 24-es bkv-t ott 61. sorszám alatt találod meg.

Textilhal # 2012.02.19. 16:42

Kedves Doktornő, az van, hogy azt anno én sem találtam így meg, de a törökszultán által is említett vaskuti-féle anyagban rábukkantam a felkészülés alatt én is, ott ezt írják róla:

A hivatalos személy elleni erőszak akkor minősül felfegyverkezve elkövetettként, ha az elkövető az élet kioltására alkalmas eszközt a bűncselekmény elkövetésekor magánál tartja annak érdekében, hogy azt szükség esetén felhasználja - függetlenül attól, hogy a hivatalos személynek az elkövető felfegyverkezett voltáról tudomása van-e vagy sem.

Ha ráguglizol megtalálod, egy egész szép kis táblázat, ezt a 24-es bkv-t ott 61. sorszám alatt találod meg.

JogiBear # 2012.02.20. 10:55

No én most kezdtem el intenzívebben tanulni, eddig csak gyűjtögettem az anyagot és olvasgattam többé-kevésbé. Március 19-én megyek írásbelizni, 22-én szóbelizni, feb. 27-től leszek szabin, tehát elvileg lesz 23 napom az írásbeli előtt, ami így elsőre elég jónak tűnik, kár, hogy Be.-ből elég hülye vagyok, végrehajtásból meg végképp, egyelőre. Tehát ezeket kvázi újra kell majd tanulni szinte. Kissé be vagyok pánikolva, és valamiért úgy érzem, hogy ez még csak fokozódni fog.
Szerintetek amúgy mit lehet mondani egy olyan kérdésre, hogy miért büntetőből írásbeliztem, miközben egy állami közlekedési cégnél (nem a gyűlölt hárombetűs, hanem egy vidéki...) vagyok jogi előadó, ahol elsődlegesen polgári joggal meg közbeszerzéssel foglalkoztam? Mert az igazság az kb. az, hogy ezt jobban lehatárolhatónak gondolom a polgári joghoz képest, közjogból írni meg fúj, fúj...

Doktornő # 2012.02.20. 12:37

Nagyon köszönöm Textilhal!

Szakvizsgazo17 # 2012.02.20. 12:37

hajni1982

Láttam, hogy te 17-én voltál vizsgázni? Megosztanád a vizsgaélményedet? Az előző pénteki szadizmus okán...

Ha nem szeretnéd közszemlére tenni, akkor privátban is szívesen olvasnám. És persze más 17-én vizsgázott véleményét is várom. Köszönöm.

Balazs84 # 2012.02.21. 06:50

sziasztok

most kezdek el tanulni

hekate # 2012.02.21. 08:21

Valakinek válaszolnak az oktatas@kim.gov.hu e-mail címről? Mert nekem 1 hete nem jött válasz... érdekes tavaly egyből válaszoltak és tök rendesek voltak.

Textilhal # 2012.02.21. 08:33

Én SOHA nem tudtam nekik úgy írni, hogy válaszra méltattak volna...amit meg a bizonyítványom kijavítása ügyében írtam, arról azt a visszajelzést kaptam, hogy olvasás nélkül törölték...

Egyetlen reális esély a TELEFON, az sem egyszerű, de legalább van esély a kommunikációra.

Kiszi # 2012.02.21. 09:22

Sziasztok!

Jól látom, hogy büntiből a különös részt nem annyira kérdezik? 1-1 kül. r.-i tényállást láttam a beszámolókban és inkább ált. részi kérdéseket.

madjarica7 # 2012.02.21. 09:30

Sziasztok! Lehet, hogy butát fogok kérdezni, de kerestem a szabályozásban, és nem találom:
Mi történik a szakvizsga után?
Tehát ha megvan mindhárom szakvizsga, csak akkor van valamilyen avatás, ha ügyvédi kamarába kérek felvételt, vagy közjegyzőnek megyek? És ha kormánytisztviselő vagyok, és nem indulok el a Kamara felé? Akkor kapok egy igazolást, és se ünnepség, se ujjongás? Nekem a büntetőjog az utolsó, itt nem kapok rá szabit, munka mellett elég nehéz...küzdök.
És köszönet a sok jó tanácsért.

hajni1982 # 2012.02.21. 10:55

Kedves Szakvizsgázó!

sajnos nem tudok febr.17-ről tapasztalatokat megosztani, ugyanis el kellett a vizsgát halasztanom.
Márc.14-én megyek.
aztán majd meglátjuk. Két gyerek mellett nem egyszerű.... hát ez van.
Szerintetek ha úgy utaltam a pénzt, és még mindig előfoglalva van csak az időpontom akkor mit csináljak?

Ja most néztem a márc. 14-et a 16 helyett 19 fősre bővítették. Ha esetleg érdekel valakit. :)
Üdv!

AgotaM # 2012.02.21. 10:59

Kiszi, nálunk mindenkitől kérdeztek különös részt - igaz, egy bcs-nél nem többet, de annyit szerintem mindenkitől kérdeznek (csak az "élménybeszámolókból" marad ki).a minősített esetekbe nem kell belebolondulni, azt nem veszik olyan komolyan, a tényállás meg bizottságfüggő, h mennyire kérik szó szerint. alaptényállás és tudd, hogy mit jelent, amit mondasz!nálunk ügyvéd kérdezte, csak azokat, amik szerepeltek a tételsorban, voltak titkok, okirathamisítás, családi állás megváltoztatása, terrorcselekmény. általános részből meg több kisebb. de nagyon normálisan állt hozzá, nálunk nem volt bukás. hajrá, szorítok!

hekate # 2012.02.21. 11:51

madjarica7!

Ha kormánytisztviselő vagy akkor le se sz...r-nak :) Már elnézést a kifejezésért, de ezt tapasztalatból mondom, ugyanis én is az vagyok. Se ujjongás, se avatás, se semmi, maximum belerakják a személyi anyagodba és talán lesz egy jópontod a következő létszámleépítésnél :) Sajnos ez van :(
Nekünk nem szükséges megcsinálnunk a jogi szakvizsgát, mert elvileg a munkánkhoz nem kell, jogi előadóként is eljárhatok bíróságon stb., de a mai világban az ember úgy érzi, hogy meg kell csinálnia, mert ki tudja mikor lesz megint leépítés, mert hát a mai közigazgatásban szerintem senkinek sem végleges a helye.
Szabadságot se kapunk rá, a saját szabinkat kell kivenni, nem baj, ha 3 éve nem nyaraltam sehol, mert nem maradt szabim, tanulj munka, esetleg gyerek mellett és majd összejön, mert ugye a vizsgáztatók még le is néznek, mert neked nincs büntetős, meg polgáros gyakorlatod, mert te a közigazgatásban dolgozol (én speciel ezt éreztem az előző vizsgámon) Én nem sajnáltatni akarom magam, de nem mindenkinek adatik meg, főleg vidéken, hogy jogászként el tudjon helyezkedni, bíróságokon, meg ügyészségeken főképp nem, mert haver, sógor, koma jóbarát játszik. Egyre többen a közigazgatásban dolgoznak jogászok, mert annyira telített a pálya, hogy nem tud máshol elhelyezkedni hiába is szeretne, persze itt nem szerez annyi gyakorlatot, mint más esetleg a bíróságon, ahol minden ügyszakban eltölthet egy évet, de úgy gondolom, ha ennek ellénére úgy dönt, hogy igenis megcsinálja ezt a szakvizsgát, akkor nem lenézni kéne, hanem megbecsülni, mert sokkal nehezebb dolga van, mint egy fogalmazónak, gyakorlat és szabadság hiányában meg főleg. Bocs, de ez mos kijött belőlem.
Szóval kitartás madjarica7 :) mi nem kapunk ezért semmit, de legalább önmagunkat egy kicsit jobban fogjuk becsülni, ha már más ezt úgyse teszi meg :)

Pöszke # 2012.02.21. 12:21

Hehate! Szívemből szóltál. Én is kormánytisztviselő vagyok, nálunk sincs szabi a szakvizsgára, sőt titkolni kell, hogy merészelem megpróbálni. Úgyhogy én hosszú-hosszú betegségeket hazudozom. Én is éreztem a lenézést, sajnos. Nekem még a személyi anyagomba se fog bekerülni a szakvizsga, mert akkor kiderült, hogy szemét módon mertem megcsinálni :) Csak reménykedem, hogy szakvizsgával elhúzhatok innen...
Kitartást mindenkinek!

fdori # 2012.02.21. 12:50

Jó volt végre egy kis pozítív hozzászólást is olvasni (AgotaM) így büntiből:):)

Én köztisztviselő vagyok, szokásos saját szabi, és néha beteg:), itt semmit sem fog nekem sem jelenteni jelenleg, de ki tudja mi lesz a jövő, főleg ha járások lesznek...így jobb előbb túl lenni rajta, nekem még gyerek nélkül. Persze így is nehéz, a büntit nem tudom a fejembe verni.

Amúgy nekem a C-nél nagyon pozitív tapasztaaltaim voltak, mind a 3 részénél, remélem nem lesz ez máshogy itt sem:)

Múlt héten is írtam, hogy ne aggódjatok, ha csak előjelentkezettek vagyok, nekem a bünti befizetést hónapokig nem jelezték vissza. A C-nél, ahol június végén voltam, és márc. elején utaltam a pént; a vizsga előtti héten jött egy e-mail h véglegesítették. Szerintem nem kell ezen izgulni!!

synister (törölt felhasználó) # 2012.02.21. 13:10

hekate

Én magam is kormánytisztviselő vagyok (NAV), de nem igaz, hogy nincs rá szabi. Kötelezően 5 nap szabi jár rá az Mt. szerint, amit ki is adnak. Én most készülök a büntetős utolsó vizsgámra, stílusosan február 29-re raktam (mert ha sikerül, akkor csak négyévenként lehet rá inni :D)
Nem vagyok beparázva, pedig csak tegnaptól vagyok itthon és tanulok, mint állat. A törvényeket már átvettem (egyébként ha tudod a Pp-t meg a Ket-et, akkor csak a különbségeket kell a Be-ben megtanulni), most az általános részi elméletet meg a szabálysértést tanulom. Mindenki azt mondja, hogy ez a legkönnyebb vizsga, tény, hogy a polgártól jobban féltem (aztán kettessel átrugdostak). Mindezt úgy tanulom most is, hogy munkahelyre be kell néha mennem, hogy a dolgok menjenek, holnap egy belső képzésen vizsgázom és asszony és gyerek van itthon. Összeszorítom a fogam és csinálom. Abban igazad van, hogy nem sokat jelent a szakvizsga, de nálunk általában azért vezetői előrelépéshez ez kell.
Azért mindenkinek egy kalappal kívánok a vizsgájához, kitartás és nem elfeledni: a vizsga nem élet-halál kérdése.

madjarica7 # 2012.02.21. 13:35

Hekate, köszönöm a választ! Óh, pedig a SZüleim igazán készültek feljönni vidékről valami taláros viaszpecsétes oklevél átadóra, de majd találunk másik alkalmat ilyen hacukákra :)A közigazgatásban van lehetőség tanulmányi szerződést kötni (pl. minisztériumoknál működik) én is ezt tettem, és ez alapján lenne szabi, de közben külszolgálatra küldtek, innen nem érvényes, azaz "függőben" van a szerződés. Na bumm. Biztos munkáltató válogatja, és azon belül is osztályvezetők, főnökök hozzáállása, no meg a házon belüli célkitűzések...ahány ház annyi szokás itt is. A gyakorlat hiánya miatt polgárból valóban tapasztaltam az ügyvdek részéről "lenézést", volt hogy azt mondta az egyik: "ezt még a harmadéves joghallgatóm is jobban tudja, mint Ön"...:( Egyrészt igazuk van, mert a szakvizsga nem kötelező, de azért lehetnének tekintettel...nekem a pp ment a legnehezebben, megígértették a végén hogy nem fogok vele foglalkozni :) Megígértem. :) A bírósági fogalmazóknak, ügyészségi fogalmazóknak persze több idejük van, de tőlük meg elvárják, hgoy három ötössel térjenek haza. Ilyen szempontból nekem nyugodtabb a dolgom, lényeg, hogy meglegyen. És végülis, ott a fény az alagút végén! :) Fizetési fokozatban sem jelent előrelépést a kormánytisztviselőknél a szakvizsga? Mert szerintem igen! Jó tanulást, nekimegyek én is, majd mondjuk nem alszom :)

madjarica7 # 2012.02.21. 13:39

És hogy valami hasznosabbat is közöljek: egy volt évfolyamtársam a múlt héten vizsgázott, és ezt írta a vizsgáról:

Hi! :)
Na itt vagyok! A vizsga a Legfőbb Ügyészségen volt (3. em. 380. Tóth Éva volt az elnök és a btk-t kérdezte, Koncz Gabriella a be-t és Pavlók József a bv-t+szabsértet).

Hétfőn bv-ből írtam, így pontosítással kezdődött, majd bv:

  • bv szervezeti rendszer
  • fogvatartás jogcímei
  • bv. bíró feladatai, milyen végzéseket hoz
  • szabadságvesztési fokozatok megváltoztatása, EVSZ, különbség
  • különböző fokozatokban a fogvatartottak jogai + kötelezettségei
  • ideiglenes kgyk (ki rendeli el, mikor, hol kell végrehajtani,..), adaptációs szabadság lényege és időtartama
  • elzárás rendőrségi fogdában

Külön kaptam kérdéseket a szabsértből:

  • intézkedések
  • ügyészi törvényességi felügyelet részletesen

Ezt követte a Btk:

  • elkövetők, példák, elhatárolások
  • emberölés, minősített esetek, jogesetekkel
  • fogalmak az általános rész végéből (szó szerint kérte)
  • mondott még jogeseteket és igazából azt kellett elemezni

Be.

  • mikor nyomoz az ügyész (és nem a nyomozó hatóság), személyek és tényállások
  • perújításról mindent, ki kezdeményezi, milyen okok alapján
  • tanú + terhelt, ill. kiskorú terhelt nem jelenik meg a tárgyaláson, mit csinálok
  • távoltartás (mi ez, ki rendeli el, mi a célja, időtartama, gyakorlatban mikor rendelik el általában)
  • bíróság illetékessége (általános + különös)
  • elsőfokú ügydöntő határozatok típusai

Ennyire emlékszem így hirtelen, de még voltak apró kérdések is. Kb. 45 percet voltam bent, nagyon-nagyon rendesek és segítőkészek. Állítólag a Fővárosi Főügyészség rosszabb..
Amíg ott voltam, nem buktattak és vizsga közben is türelmesen kivárták, amíg átgondoltam a dolgokat (több olyan kérdést is feltettek, amire nem kellett kifejtős választ adni, hanem csak 1-2 szóval feleltem).
A kolléganőm az OBH-n maradt, ott volt buktatás és a Különös részt is, a tényállási elemeket szó szerint kérték, mondván "emberéletek felett döntünk".. igaz már aki..
Ma felhívott egy srác, aki a KIM-ben volt (2. emelet) és neki a Btk. nem sikerült.. pedig azt mondta még az írásbelin, hogy a Btk. és a Bv. nagyon megy neki.. Nagyon bizottságfüggő!
...

Az biztos.

hekate # 2012.02.21. 14:59

Pöszke!

Hát igen, ezzel a felével is találkoztam már, hogy el kell titkolni, ha valaki tanulni akar, nehogy képzettebb legyél, mint a főnök, mert akkor tuti az állására pályázol :)

fdori!

Én is hasonló cipőben járok: gyerekvállalás előtt le akarom tudni és igen, hátha a jövőben kelleni fog még, vagy előnyt jelent. C-nél nekem is pozitív tapasztalataim voltak, de hát abba volt gyakorlatunk, meg olyanok előtt vizsgáztunk, akik hasonló területen dolgoznak, mint mi.

synister!

Igen, talán ha kivételt kellett volna mondanom a közigazgatásban rejlő problémákban akkor a NAV-ot mondtam volna, én is hallottam, hogy ott támogatják a szakvizsgázókat, mondjuk az 5 nap így is kevés az 5 héthez képest, de legalább valami...nekünk ennyi se jár a Kormányhivatal berkeiben :) Amúgy szerintem tök jó a hozzáállásod, én is ezt vallom, hogy nem élet-halál kérdése ez a vizsga :)

madjarica7!

Fizetési fokozatban sem jelent semmit a szakvizsga sajnos :(

Mindegyikőtöknek egy kalappal, mikor mentek amúgy?

Goodwitch # 2012.02.21. 15:21

Kedves köztisztviselők/kormánytisztviselők!

Még mielőtt halálra irigykednétek magatokat, az ügyvédi kamarai és közjegyzői kamarai avatások miatt, azért szeretném elmondani, hogy ott nem a szakvizsgát ünneplik olyan hevesen, hanem az ügyvéddé illetve közjegyzővé válást, avatást, aminek az egyik feltétele a szakvizsga. Mondjuk nem mellékesen a budapesti ügyvédi kamarába 100.000 Ft felett van egy beugró (ezért kapjuk a fényes ünneplést), és évente még hasonló összegeket tolnak/unk majd tagdíjként, hogy egyáltalán létezhessünk a pályán. Egy kezdő ügyvéd pedig, ha minden költségét kifizette (iroda, telefon, jogtár, elektronikus aláírás, számítógép, irodai infrastruktúra, e-archiválás stb. most csak ennyi jut eszembe, és akkor még a postára is ő jár egy darabig kezdőként) hogy a saját maga után kötelezően fizetendő járulékokról ne is beszéljek, a saját fizetésének kitermeléséhez elég keményen kell kapaszkodnia, ha egy kormánytisztviselő pénzét ki akarja csiholni a rendszerből, mondjuk a jogszabályban rögzített 3000 Ft-os kirendelt védői óradíjból.

szóval ünneplés a szakvizsga miatt otthon esedékes nálunk is...

Nálatok egy dolog miatt jó a szakvizsga, hogy kiváltja a közigazgatási vizsgát.

Ezt nem panaszként írtam, csak azért, hogy ne érezzétek magatokat annyira hátrányban az élet rögös útján :-)

Egy ügyvédjelölt


Goodwitch