szakvizsga - "B" rész (büntető)


Cézé85 # 2012.02.21. 16:13

Sziasztok
Hétfőn volt két hete, hogy elutaltam a 18.000,- forintot, de az előjelentkezett státuszomban semmi változás. Egy hete írtam nekik levelet, természetesen nem reagáltak. Ma a megadott időben hívtam őket, nagyjából húsz alkalommal, és egyszer sem vették fel. Valaki nem tud valami trükköt, amivel kapcsolatba lehet velük lépni?
Ha esetleg postán küldöm el nekik a befizetési bizonylatot, az használna valamit az ügynek?
Személyesen nem tudok bemenni, mert borsodból azért felutazni kicsit sok lenne.

Ünneplésről annyit, hogy itt nálunk a kis ötbírós bíróságon lesz egy kis ünneplés, pezsgővel, ahogy kell:)

Textilhal # 2012.02.21. 16:51

Bizony-bizony... Sikeres szakvizsgáim után gondoltam kiszámolom, mibe kerülne amit szeretnék: az ügyvédi praxis (akár egyszemélyes iroda, akár egyéni ügyvéd, létrehozás és havi fenntartás). Kiszámoltam. Sokkot kaptam. Még most is tart.

Cézé85 és hasonló problémával küzdők: ne aggódjatok, a malmok lassan őrölnek, de ha átutaltátok/befizettétek akkor a helyetek biztos, attól függetlenül, hogy visszaigazolták-e már, avagy még mindig előjelentkezési státuszotok van. Nekem az egyik vizsgánál csaknem 2 hónapba telt nekik...

Az e-mailt felejtsétek el, nem fognak válaszolni (tudom, van kivétel, de az tényleg kivétel), az egyetlen működőképes megoldás annak, aki nem tud "beugrani" hozzájuk, az erőszakos telefonálás, még akkor is, ha az agyvérzés kerülget, mert a megadott időben csak csörög-csörög-csörög és még csak nem is foglalt. Aki pedig teheti, személyesen bemenni. Nagyon-nagyon gáz, hogy a vizsga mellett még ezzel is meg kell küzdenünk, enyhén fogalmazva az adminisztráció és a kapcsolattartás nem áll náluk a helyzet magaslatán.

HAJRÁ!

Cézé85 # 2012.02.21. 16:57

Köszi. Tehát akkor szerinted nem lesz az, hogy vizsga előtt 3 nappal megszűnik az időpontfoglalás?

Ma a telefonálás közben, esküszöm, olyan is volt hogy felvették a telefont miután csengett 2 percig, majd azonnal letették. Pofátlanság.

Cézé85 # 2012.02.21. 16:59

És az is iszonyúan felidegesített, hogy nem elég, hogy csak cseng cseng az az idióta telefon, de már számolja a percet, ugyanis az elején elmondja a szöveget a gépi hang, tehát "felvették", úgymond. Borzasztó.

Goodwitch # 2012.02.21. 18:03

Sziasztok ismét.

Holnap megyek be a Hivatalba, mert vizsgázom, megkérdezem tőlük, hogy mi a gáz, és hogyan is tudnánk ( :-) ) segíteni, hogy a jelentkezések mielőbb rögzüljenek, (e-mail, telefon, kényszer, fenyegetés....)

Ha mondanak valami értelmeset, megosztom veletek itt.

Megpróbálom kellő nyomatékkal elmondani nekik, hogy ez nekünk milyen megterhelő lelkileg, hátha veszik az adást.

A barátnőm volt egyébként bent nálunk kb 3 hete, akkor azt mondták, hogy a rendszer nem szuperál, nem tudják azonosítani a befizetéseket, vagy mi. De ez ugye csak másodkézi tudomás, ezért holnap puhatolok, és beszerzek egy 1. kézből valót.

Addig is üdv mindenkinek, ha befizettétek, nem fog kilökni a rendszer, mert nem automatikusan lök ki 2 hét eltelte után, hanem emberi beavatkozással.


Goodwitch

Cézé85 # 2012.02.21. 18:04

Köszönjük, köszönjük, előre is :)

hajni1982 # 2012.02.21. 19:44

Köszi, köszi! Nagyon kíváncsi leszek mit fognak mondani.
Én is próbáltam hívni őket ma, de nem vették fel nekem se.

hekate # 2012.02.21. 20:10

Goodwitch!

Mi nem a fizetésünkre panaszkodtunk, hanem a megbecsülésünket hiányoljuk!
Az avatás meg az ünneplés engem meg abszolút nem érdekel, mert én magamnak is tudok hatalmas bulit csapni haverokkal :)))
Azzal egyetértek, hogy nagyon sokba kerül egy ügyvédi praxis kialakítása és fenntartása, én is eljátszottam már a gondolattal és tényleg merész az aki belevág, főleg ha a felmenői közt nem volt ügyvéd akitől megörökölheti vagy csatlakozhat hozzá.
Sok sikert a holnapi vizsgádhoz, szorítunk neked nagyon és várjuk a beszámolódat :)

Kiszi # 2012.02.21. 20:48

Sziasztok!

A jelentkezéses sztorit én is végigjátszottam és "jótanácsként" :) a következőkkel tudok szolgálni:

Én már rájuk telefonáltam, mert nem véglegesítették a jelentkezésemet és már ott voltunk, hogy letelik a 14 nap, ami után a tájékoztató szerint lehúznak a helyedről. Telefonon azt mondták, hogy valóban beszart a rendszer és nem regisztrálja a befizetéseket, nekik pedig meg kéne emelniük a hátsójukat és átmenni egy másik szobába megnézni a beérkezett utalásokat, amire nem képesek...
A lényeg, hogy ha befizetted, utána e-mailben szkennelve, vagy faxon be kell küldeni a befizetési igazolást. (És ha ezt nem mondják és én nem nézem, hogy nem fixáltak le, ugyan honnan a rákból kellett volna tudnom??? Arról nem is beszélve, hogy ez már több hete volt és ezek szerint azóta se kalapálták helyre.) Önmagában persze ez nem elég, hanem ha beküldted, utána hívni kell őket ezerrel!
A telefonálgatás után véglegesítették a jelentkezésemet. (A telefonról csak annyit, hogy kb. 10-12 hívásból egyszer vették föl. Ez nem túlzás! Ja és az összes hívás mind abban a megadott néhány órás időintervallumban történt.)

Azt is mondták, hgy a 14 nap csak riogatás, nem húz le automatikusan a rendszer, de én azért nem akartam kipróbálni...

Azután, hogy beküldtétek a befizetési igazolást, még ne nyugodjatok meg és dőljetek hátra, hanem addig zargassátok őket telefonon, amíg meg nem látjátok a rendszerben, hogy fixálták a jelentkezéseteket! Nekem ezután rögtön megcsinálták.

Doktornő # 2012.02.22. 06:47

Kedves Kiszi!

Ugyanez volt a helyzet nálam is, ugyanezeket a köröket futottam én is.Én is jól felmérgeltem magam rajta, de már nem érdekel.

Goodwitch # 2012.02.22. 17:54

Sziasztok!

Beszéltem ma személyesen az ügyintézővel a KIM-ben.

Tényleg nem működik a rendszerük, ezért kézzel csinálják, ami azért azt jelenti, hogy a hatalmas mennyiségű beérkezett utalásból bogarásszák vissza a befizetéseket (erre a számlaszámra nem csak ez a fajta befizetés érkezik). Kérték már az informatikusokat, hogy hárítsák el a problémát, de még nem sikerült.

A lényeg: valóban azt kérik, hogy legyünk türelemmel, és azzal segíthetünk a legtöbbet, ha a bizonylatot a befizetésről elküldjük nekik az oktatás@kim.gov.hu ra.
Állítsatok be visszaigazolást az olvasásról. (ezt már csak én teszem hozzá)

Valóban úgy van, ahogy azt már korábban írtam, kézzel állítják a vizsgaidőpontot elfogadottra, vagy törlik az időpontfoglalást, ez nem automatikus. Ez utóbbit nem teszik meg anélkül, hogy ne vártak volna elegendő időt az utalás/befizetés megérkezésére.

Azzal segíthettek még, hogy amíg nem állítódik elfogadottba a jelentkezésetek státusza, addig figyeljétek rendszeresen. Csak akkor van értelme telefonálgatni, ha a befizetés ellenére mégis kid ob a rendszer, azaz törlik a jelentkezést véletlenül.
Na ekkor kell telefonálni ezerrel, ilyenkor kézzel visszaállítják a jelentkezést, ha más véletlenül feljelentkezik, ami ugye 30 napon belül nem lehetséges, akkor max. bővítik a helyeket.

Húú, remélem érthető voltam. A lényeg, hogy semmi pánik, nem kell telefonálgatni. Ha úgy érzed, hogy tenned kell valamit, ami segíti őket, az az e-mail a befizetés igazolásáról, és figyelni, hogy mikor áll elfogadottba a státuszod. Amíg nicns törlés, addig a telefonokkal csak felmérgesítitek magatokat, és feleslegesen akadályozzátok azokat, akiknek tényleg gondjuk van a jelentkezéssel. A telefonautomata ui. minden hívást felvesz, és tart, amíg ők éppen századszor magyarázzák el a sztorit.

Mindjárt jön a beszámoló is. De ahhoz még össze kell rendeznem a gondolataimat. Elöljáróban annyit, hogy sikerült, a Kúrián voltam, és remek bizottságot fogtam ki, akik arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan látom az összefüggéseket. Mindenféle jó kis keresztkérdéseket kaptam, pl. lehet-e a sikkasztótól sikkasztani.


Goodwitch

Cézé85 # 2012.02.22. 19:22

Én ma mindenesetre postán feladtam nekik a bizonylat másolatát. Holnap pedig ráülök a telefonra.

Cézé85 # 2012.02.23. 13:41

8 alkalommal hívtam ma fel őket a megadott iszonyú bő, két órás időtartamban, és szerintetek sikerült beszélni akárkivel is? Hát nem :)

Textilhal # 2012.02.23. 20:16

Ez botrányos, komolyan mondom...

fdori # 2012.02.24. 10:07

Hekate!

Én márc. 8-án megyek, szinte még két hetem van, de kevésnek tűnik:( Neked sikerült bejelentkezned?

Synster, sztem az Mt. nem vonatkozik a köztisztviselőkre, sem a kormánytisztviselőkre, én korábban még az egyetem alatt rákérdeztem a mh-en, és mondták h felejtsem el. Amúgy a szakvizsgára meg végképp nem vonatkozhat, de tök jó neked, h így támogatják. Nyilván nem siránkozunk, mi akiknek semmi nem jár:), csak jó ezt megosztani, h érezzük, nem vagyunk ezzel egyedül:)

Én korábban meguntam a telefonálgatást a megadott számon, és a minisztérium központi számát hívtam, a telefonközpontos néni nagyon kedves volt, mondtam h hetek óta telefonálok, sikertelenül.... mondta h nem vagyok vele egyedül, elkérte a nevem, tel.számom, h átviszi a kollégáinak. Nem hívtak vissza, de másnap érdekes módon véglegesítve volt a jelentkezésem.

Goodwitch, ha összeszedted a gondolataidat, várjuk:):), és természetesen gratula neked!!

hekate # 2012.02.24. 10:26

fdori! Mindenben egyetértek veled :)

Tegnap befizettem a pénzt, ma elküldtem a csekk tőpéldányát e-mailbe, na kíváncsi leszek... :)

bandeeraz # 2012.02.28. 10:12

Csak úgy érdeklődés végett: büntető ügyben már nem Magyarország nevében hozzák a bíróságok az ítéletet? A Be. 257 § (2) bekezdése hatályon kívül van helyezve, de az ítélet kötelező elemei között van utalás erre a törvényhelyre? Akkor itt most megint a jogalkotási bravúrral állunk szemben, vagy van egy olyan trükk, ami előttem (mit büntető ügyben eléggé járatlan jogász előtt) rejtve marad. Tippek? Előre is köszi!

Textilhal # 2012.02.28. 12:01

Bandeeraz: Nem, az ítéletekben már nincs erre vonatkozó formula, sem MK, sem Magyarország nevében nem hozzák azokat. Nincs semmi trükk...a jogalkotási "bravúr" helyett én más - nyomdafestéket nem tűrő - kifejezést használnék, de gondolom te is ironizáltál.:-)

rozgonyianna (törölt felhasználó) # 2012.02.28. 13:30

Sziasztok!
mindenkinek javaslom, aki nem tudja telefonon elérni a szakvizsga bizottságot (én is voltam ilyen cipőben) , írjatok e-mailt a címükre (oktatas@kim.gov.hu). nekem mindkét alkalommal, amikor hozzájuk fordultam e-mailben egy napon belül válaszoltak, és ezt mástól is hallottam!

Helenaem # 2012.02.29. 10:48

Sziasztok Textilhal és banderaaz!

Jól látok, tényleg sem a Magyar Köztársaság, sem Magyarország nevében nem hozzák az ítéleteket?

Volt már benn valaki ítélethirdetéskor mostanában, hogyan hirdeti ki az ítéleltet a bíró "Magyarország nevében" nélkül, mi a bevezető formula (nekem megszűnt az ügyvédjelölti munkaviszonyom januárban, ezért a gyakorlatból nem tudom)?

JogiBear # 2012.02.29. 11:12

Jól látod, szimplán elhagyja ezt az egész "... nevében!" fordulatot szóban és írásban egyaránt.

synister (törölt felhasználó) # 2012.02.29. 16:50

Na mai vizsga. Sajnos csatlakoztam a "bukottak még" csapatához, sem a Be., sem a Bv. nem sikerült.

A vizsga a KIM-ben volt, a Kossuth téren, ami egyesek szerint nem jó omen. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a bizottságom elég szigorú volt, egy Ítélőtáblás bíróból, egy zalai főügyészből és egy KIM-es jogtanácsosból állt.

No a sztori lényege az, hogy engem utólag írtak fel a listára, ami miatt az utolsó kellett volna, hogy legyek, de mivel én jöttem a legmesszebbről, így aztán szépen az utolsókból lettek az elsők, így velem kezdtek.

A büntetőből aztán semmi tényállások. Szigorúan a tételt kérdezte a cenzor. Egység, többség, halmazat, fajták, mikor melyik, folytatólagosság, látszólagos halmazat feloldása stb. Na én már itt egy kicsit elvesztettem a fonalat, de igyekezett segíteni. A különös részből az emberölést kaptam, az ment, az elhatárolás is, így ez végül közepes lett.

A Be. az az én hibám volt. Egyszerűeket kérdezett a cenzor, szerintem látta, hogy milyen béna voltam büntetőből. Kérdezte a vádelv és a munkamegosztás elvét. Kényszerintézkedésekből az ideiglenes gyógykezelés (időtartam, mikor rendelik el, ki rendeli el, mikor kell felülvizsgálni, milyen a viszonya az előzeteshez). Végül a súlyosítási tilalom három ismérve. Egyet tudtam, a többi blokk.

Ezek után jött a Bv, aminél a fegyház, fogház, börtön elhatárolását kérdezték, de akárhogy fogalmaztam, nem volt jó. Szabsból a szabs hatóságokat kérdezték.

Alapvetően a Be.-vel egyetértettem, az nem ért kettest, a Bv az már jobban. Mindegy, marad a csekk, meg valami időpont áprilisra. Ez van, a bukás egyértelműen az én hibám volt, a cenzorok mindent megtettek, még ha nem is voltak olyan segítőkészek, mint más bizottságokban.

madjarica7 # 2012.02.29. 19:46

Sziasztok! Ha valaki BV-ből irasbelizik (a párom hétfőn ir) akkor mire számitson? Mit vigyen be magával? Én polgárból irtam, gőzöm sincs mit kérdeznek bv-ből...Köszönöm a segitseget elore is.

hekate # 2012.03.01. 11:05

synister! Nagyon sajnálom és hidd el átérzem a helyzetedet, mert én is az említett kategóriába tartozom :)
Ne csüggedj, legközelebb biztosan sikerül majd, addig leülepszik a fejedben az anyag és jobban fog menni. Gyorsan iratkozz fel, mert nem lesz helyed.

Válaszoltak az oktatas@kim.gov.hu-ról, 2 hét után egy nagyon kedves hölgy írt nekem, hogy sajnos nincs hely oda ahova be akartam jelentkezni.
Visszaírtam, hogy már van helyem csak nem véglegesítették még az időpontomat. Szóval válaszolnak csak lassan megy a dolog, de gondolom ez nem az ő hibájuk, biztos sok e-mailt kapnak.

asztika # 2012.03.02. 23:41

Sziasztok!

Ma voltam büntiből, pozitív tapasztalattal, gondoltam leírom, hogy ellensúlyozzam kicsit a sok negatívat :)

Bizottság: Fővárosi Ítélőtábla - 6/4

Anyagi: a híreknek megfelelően, pontosan , precízen kellettek - volna - a dolgok. De maguk a kérdések nem voltak vészesek, viszont főleg általános részben mindenképp érdemes a könyvet tanulni, de célszerű különösből is, mert az elhatárolások kellenek. Tőlem kérdések: kísérlet, példák alkalmatlan "dolgokra", emberrablás (ebbe nem mentünk bele, kb elég volt a tényállás, illetve egy két minősített eset). Pontosabban ami még kérdés volt: milyen erőszakok vannak (hajlító-megtörő). Illetve a kifosztás-rablás elhatárolása - tényállás nélkül. A vizsgáztató szerintem korrekt volt, amilyen hülye voltam, mégis próbált kiszedni belőlem dolgokat, segíteni, szólt,hogy inkább ne mondjam tovább... Amúgy kegyelem 2est kaptam... (kb mert utcsó vizsga volt és a másik kettőt megadták)

Eljárás: Szintén korrekt vizsgáztató, gyors, egszerű pár szavas kérdések. Amire emlékszem: általános elvek (csak felsorolás, pl vádkhoz kötöttség, jogorvoslathoz való jog, stb...), jogorvoslat nyomozati szakban, jogorvoslat tárgylás mellőzése esetén, lehet e utána fellebbezni. Kiemelt védő, ki ő. Mikor kötelező a védő, egyéb esetek is. Hány idézést kell kibocsátani, ha 10 védője van valakinek. Ki jelöli ki a kiemelt védőt, ha nem tudnak megegyezni. Hirtelen több nem jut eszembe, de szerintem teljesen alapvető dolgokat kérdezett, és egyik kérdésbe se mentünk bele, pár szóban elég volt válaszolni.

BV: A vizsgáztató kicsit fura volt néha azt éreztem, hogy nem hagyja a választ befejezni, vagy szavamba vág,mert látja, hogy tudom. Nem kérdezett nehezeket,dde mivel bvre viszonylag kevés időm volt, még ezekre sem tudtam mindig tökéletes választ adni, valószínű ezért húzta le a jegyemet. De nála is azt tapasztaltam,mint az anyagisnál, hogy jelzi,ha rossz irányba megyek. Kérdések: bv bíró feladatai, csak 2-3 példálózva, elítélt jogai, mely jogai szünetelnek, elzárást hol kell végrehajtani, pénzbüntetés végrehajtásának módja. Szabsból: helyszíni bírság (jah, itt pl közöltem,hogy adnak készpénz átutalási megbízást, mire közölte, hogy neeem, csekket kap.... és elkönyvelte, hogy hülyeséget mondtam). Kb ennyi.

Én ma zártam...nem túl fényesen, de legalább vége. Nagy kalappal mindenkinek a továbbiakhoz! Remélem tudtam segíteni ;)