szakvizsga - "B" rész (büntető)


banánhintahercegnő # 2012.11.17. 18:14

Pracli:

Miről fogjuk megismerni egymást hétfőn? akasszak egy hatalmas paragrafust a nyakamba? :)

Pracli # 2012.11.17. 16:04

drkriszti!én nem tanultam meg :)
bv gyakori kérdésekben van többször is, hogy mi az igazságügyért felelős miniszter feladata/hatásköre a bv szervezettel kapcsolatban. ezt valaki megtalálta? mert én csak a büntetés-végrehajtásért felelős minisztert találom..
igazságügyért felelőst csak a kegyelmi dolgoknál, meg a külföldi bíróság által kiszabott szabvesztnél találtam, de az nem szervezettel kapcsolatos feladat.

drkriszti # 2012.11.17. 15:47

A kàbìtószeres tételnél ugye nem kell megtanulni, hogy az egyes tìpusoknàl hàny gramm a csekély és a jelentős mennyisèg?? Ugye nem?? Ès a kàbszer fogalma meg csak annyi, amennyi a 286/A. (2) bekezdésben van??

sann # 2012.11.17. 14:45

Heni, evsz nincs fegyhaznal, ez tuti, m vizsgan kerdesem volt es oriasit bologatott a biro neni mikor mondtam.

Gyheni # 2012.11.17. 13:46

Sziasztok, fúú hát én még szabálysértésnél nem járok, de tök jó, kimásolom magamnak wordbe és kinyomtatom..igazából anyagom mindenből annyi mint mint a fene, csak jussak el megnézni,átnézni,memorizálni megint mindent újra :)

Bv. kérdésem: EVSZ.. fegyház fokozatban is lehet alkalmazni? szerintem igen.. csak nekem a jogszabály olyan fura, mert 2x is felsorol kizáró okokat, először úgy általánosságban, aztán meg kifejezetten fogház-börtön fokozatra vonatkozóan.

jó tanulgatást,
Heni

Borsopanna # 2012.11.17. 12:05

Kedves Lótulajdonosok! :)

Örömmel olvasom, hogy zajlik a szakmai kommunikáció is, nem mindenki offol, mint én... :)

Vica: köszönöm szépen az időpontokkal kapcsolatos összefoglalást, felírtam mindenkit, célirányosan, hatványozottabban fogok tudni szurkolni értetek! :)
Nagylányodhoz: nagyon ügyes kiscsalád vagytok, hogy így menedzselitek ezt a szakvizsgás időszakot! Néhány nap és túl leszel az egészen, újra lesz idő nagyokat beszélgetni és helyre áll a rend. :) Kitartás!!!!!!!!!!

Cimó, milyen gyik-re gondolsz? Nekem van fórumról ollózott, meg a novissimás oldalon talált 2011-es, facebook-os kérdéssorom. Küldöm! :)

Mindenkinek szép napocskát, okosan, ügyesen! :)

vicaszabo # 2012.11.17. 10:10

Az a baj ezzel, (ittas vezetés)hogy nem mondja meg mi a tényállás, anélkül meg nincs bcs (de szabs sem), illetve nem nyilvánítja ugye ezzel bűncselekménynek (szabálysértésnek).
Én ezt az ittas vezetést feladtam, elmondom a régit, és azt is hogy az újban meg nem találtam meg, ha ezért nem leszek szakvizsgázott jogász, akkor bevállalom. Nem vagyok hajlandó ezen görcsölni tovább. Ha esetleg elmondják hogy mi a szitu, akkor meg megköszönöm. Ennyi :)

Pracli # 2012.11.17. 09:59

BHH, vegyesen, a rövidebbeket nyomtattam, a többi(Btk, Be, szabs) könyv formában van meg. Mivel én mindegyiket összefirkáltam, meg kiszíneztem, így kértem kölcsön újakat.
Cimó ez nekem itt újdonság, de köszi, megnézem..jó, hogy van ez a fórum, mindig kiderülnek a hiányosságok :)

cimó # 2012.11.17. 09:49

Vica én is köszi! Elkerülte a figyelmemet hogy ezen is szeretnek rugózni. Esetleg valakinek van GYIK-je?

Lehet, hogy már szóba került, akkor elnézést, de nem ebben a rendeletben "pótolták" a szabstv-ből kivett ittas vezetést?

156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet

12. §10 (1)11 A Kkt. 20. § (1) bekezdés k) pontjához kapcsolódóan - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - a 11/A-11/G. mellékletben meghatározott összegű bírságot köteles fizetni az, aki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendeletben foglalt, a megengedett legnagyobb sebességre („gyorshajtás”), a biztonsági öv használatára, a járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülék jelzéseire, a járművezető szervezetében a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol tilalmára („ittas vezetés”), a vasúti átjárón való áthaladásra, a behajtási tilalomra, a korlátozott övezetre (zóna), a kötelező haladási irányra és az autópálya leálló sávjának igénybevételére vonatkozóan a 11/A-11/G. mellékletben meghatározott valamely rendelkezést megsérti.

banánhintahercegnő # 2012.11.17. 09:45

Pracli!

Te milyen törvényt hozol írásbelire? nyomtatottat vagy könyvet?

Pracli # 2012.11.17. 09:28

Vica tök jó ez a kis összefoglaló! Pont tegnap néztem a szabs-t, de nekem kb 2 dolog jutott volna ezekből eszembe :)
Itt mindenki arab telivér..legalábbis remélem szerda után így fogjuk érezni magunkat :)
Ez az ittas szabs-bcs azért nekem még mindig fejtörést okoz, kicsit hiányos az új szabs. törvény ezen a ponton a korábbi rendelethez képest, gondolom ezért is kedvelik ezt a kérdést!
Kitartás emberek!
Nem hagyjuk, hogy a káosz leláncoljon magához! :D

vicaszabo # 2012.11.17. 07:50

Van egy olyan kérdés (a vizsgázottak által leírtakban) hogy foglalja össze mi változott az új szabs tvben. Ezt én csak úgy kapásból nem biztos hogy meg tudnám tenni, örülök ha az újból bármit sikerül megjegyezni. Nem tudom hogy vagytok vele, de nekem a tv bevezető indokolása sokat segített, jól összeszedi ezeket, kb 10-12 pontra lehet felosztani, ha egy pár már eszünkbe jut (ha ez a kérdés) nyerő. Idemásolom, hátha segít és érdeklődésre tart számot:

Az új szabálysértési törvény megalkotásának célja egy olyan új szabálysértési eljárási rendszer kialakítása, amely hatékony és gyors eljárási lehetőségeket biztosít az egyes szabálysértési hatóságok számára. A hatékony és gyors eljárás mellett a törvény célja egy költséghatékony eljárás felépítése, amelyben a szabálysértés elkövetőjének már nem fűződik érdeke az eljárási cselekmények indokolatlan elhúzásához.
A helyi lakosság mindennapi életét befolyásoló szabályszegések elkövetésének megelőzésére, visszaszorítására olyan eljárási megoldásokat kell kidolgozni, melyeknek az Országgyűlés által történő elfogadása esetén az elkövetők felelősségre vonására lehetőleg még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül sor kerül. Elsődleges lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatal.
A szabálysértési eljárás egyszerűsítése érdekében azokban az eljárásokban, amelyekben a tényállás tisztázott - az őrizet és a szabálysértési eljárás azonnali lefolytatása kivételével - meghallgatás nélküli eljárásban hozott határozatot bocsát ki a bíróság és a szabálysértési hatóság.
A törvény előtérbe helyezi a helyszíni bírság jogintézményét, az ügyek jelentős számát ezen a módon kellene lezárni. Természetesen itt a bírság helyszínen - lehetőség szerint pos-terminál útján - történő megfizetését is biztosítani kell, az ügy ugyanis a befizetéssel zárul le. A törvény annak érdekében, hogy a kellő visszatartó hatás a helyszíni bírságolással is elérhető legyen, felemeli a kiszabható bírságot 5000 forinttól 50 000 forintig terjedő összegre. Ismételt elkövetés esetén a helyszíni bírság összege 70 000 forinting terjedhet.
Fontos célja egy olyan végrehajtási rendszer létrehozása, amelyben a kiszabott büntetéseket a jövőben költséghatékonyan végre lehet hajtani. A végrehajtási rendszer átalakítása során a cél egy olyan rendszer kiépítése, amelyben nem kizárólag a szabálysértési elzárás, hanem a közérdekű munkára történő átváltoztatás dominál.
Az általános szabálysértési hatóság a jegyző helyett állami szerv - járási hivatal - lesz. Figyelemmel azonban arra, hogy a kistelepülések közbiztonsági helyzete halaszthatatlan intézkedéseket követel, a 2012. április 15-ei hatályba lépés és a járási hivatalok felállta között e jogkör átkerül a kormányhivatalhoz azzal, hogy a kormányhivatal dolgozója a leendő járások székhelyére kiutazva gyakorolja azt.
A jegyző általános szabálysértési hatósági jogköre megszűnik és kizárólag a fővárosi, megyei kormányhivatal, illetve a járási rendszer 2013-ra tervezett bevezetésével a járás, a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a bíróság rendelkezik majd a szabálysértési eljárások lefolytatására hatáskörrel. Annak érdekében, hogy a szabálysértési eljárásban részt vevők jogaikat a lakóhely, elkövetés helye, munkahely közelében gyakorolhassák a törvény végrehajtási szabályok megalkotására ad lehetőséget. E felhatalmazás alapján kiadott jogszabály a járások megalakulásáig biztosítja majd, hogy az egyes eljárási cselekmények ne csak a kormányhivatalok központi ügyintézési helyszínein legyenek elvégezhetők.
A pénzbírságnak az adók módjára történő behajtása megszűnik. A korábbi hosszadalmas és sok esetben eredménytelen adók módjára történő behajtás helyett a pénzbírság és a helyszíni bírság meg nem fizetése esetére a törvény bíróságok általi szabálysértési elzárásra változtatást rendel el.
A meg nem fizetett pénzbírság és helyszíni bírság közérdekű munkával is megváltható. Az elkövető az állami foglalkoztatási szerv által elektronikusan közzétett, a közérdekű munka végrehajtására kijelölt munkahelyek nyilvántartásából tájékozódik.
Tekintettel arra, hogy Magyarországon a jelenleg kiszabható pénzbírság visszatartó hatása nem elégséges, ezért a törvény felemeli a kiszabható legalacsonyabb és legmagasabb pénzbírság összegét. Ennek megfelelően a pénzbírság legalacsonyabb összegét 5000 forintra, míg legmagasabb összegét 150 000 forintra, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén az eddiginek a duplájára, 300 000 forintra emeli.
A közérdekű munka a jövőben nem csak a végrehajtás egyik módja, hanem önálló büntetésként is alkalmazható lesz.
A szabálysértés miatt indult eljárások eredményes lefolytatása, annak az eljárások rendjének biztosítása érdekében a törvény jelentősen megemeli a kiszabható rendbírság összegét, egyben tételesen meghatározza alkalmazhatóságának körét és végrehajtásának módját.
Bevezetésre kerül a szabálysértési visszaesés fogalmi rendszere, mely szerint az eredetileg szabálysértési elzárással nem büntethető szabálysértések esetén - kivéve a helyszíni bírságolást -, ha hat hónapon belül legalább két ízben már felelősségre vonták, úgy a folyamatban levő cselekménye szabálysértési elzárással is fenyegetetté válik.
A közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabálysértések esetén, ha hat hónapon belül két ízben már történt felelősségre vonás, úgy a folyamatban levő újabb engedélyhez kötött járművezetés szabályainak megsértése miatt járművezetéstől eltiltást is alkalmazni kell.
A vagyon elleni bűncselekményeknél illetve tulajdon elleni szabálysértéseknél az értékhatár 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedik. Ez nagyságrendileg csökkenti a bűncselekmények számát, ugyanis 2010-ben a 273 613 vagyon elleni bűncselekményből a 20 és 50 ezer forint közötti értékre elkövetett vagyon elleni bűncselekmények száma 63 019 volt, ez az összes vagyon elleni bűncselekményeknek egynegyedét teszi ki.
A közigazgatási eljárás hatálya alá tartozó igazgatási jellegű cselekmények szabálysértési törvény hatálya alól történő kikerülésével az eljárások párhuzamossága, az ugyanazon cselekmények miatti kettős szankcionálás lehetősége megszüntetésre kerül, ezáltal egyszerűsödik a korábbi szerteágazó szabálysértési hatósági rendszer.
A szabálysértési tényállásoknál a különös részben nem kerül meghatározásra a kiszabható büntetési nem és annak mértéke, kivéve azt, hogy az adott cselekmény szabálysértési elzárással - így a bíróság hatáskörébe tartozóan - büntethető. Ez alapján a szabálysértési hatóság szabadon állapíthatja meg a szabálysértés miatt kellő visszatartó hatást kiváltó szankciót, az általános részben meghatározottak szerint.

vicaszabo # 2012.11.17. 06:15

Kriszti, szuper! Látod megtette a hatását a sokk drukk (a vizsgán is hatása lesz mindekinél, egyszerűen jók vagyunk, na). Pénzbüntetést köszönöm. Hiába olvasom egyszerűen nem ragad, viszont így ezt már más összefüggésben előkerülve az enyém!.

Borsopanna: Hercegnő, Pracli ír 19-.n, velem kiegészülve szóbelizünk 21.-n. Mókusok 23 a hiányzó tárgyból, aztán Heni és Cimó jön dec 3-5 párosítással, majd Kriszti helyezi a végső ajándékot a fa alá dec 7.-n. Remélem nem hagytam ki senkit és jól is írtam, de mint megszólítottak helyeseljetek.

Bv: Úgy döntöttem Sann taktikáját követem: megtanulom azt mai szerintem esélyes lehet, és jön a vakszerencse (meg a ló, aki vakmerő!!!)

Kezdjünk, adjunk ma is esélyt a jóindulatú, nagyon kedves tündibündi bizottságának hogy olyat tudjon kérdezni tőlünk amire tudjuk is a választ! Az írásbelisek meg pont azt fogják ma meg holnap bevésni, amiből hétfőn írnak, ott kapnak egy pozitív gellert és győztesen jönnek szóbelizni! Én meg megadom nekik a kíséretet. Legyen szép, sokatmegtanult napotok!

Vica

Gyheni # 2012.11.16. 23:10

Sziasztok,

nekem nyomtatott törvényeim vannak, én abból a minibetűs könyvesboltban kapható törvényből nem tudok tanulni.. amúgy olyat bármelyik boltban lehet venni ?:D mer én anno mindig az egyetem könyvesboltjából szereztem be/ már akkor is nyomtattam magamnak, mert vaksi vagyok. most amiből tanulok nyomtatott és bespirálozott.
Kriszti: hurrá, jó hír!! :))

cimó: u.ez, nagyon sok meló, stressz a köbön, én küzdöttem mondjuk munka után mindig, de néha éreztem hogy inkább aludnom kéne, de a lelkifuri nem hagyott.. hát jó lesz ez a dec 5 :D reméljük! :)

Vica, hercegnő ti hétfőn már mentek is??

ha már a lovas hasonlatoknál vagyunk, az én lovam még az előfutamokban jár, azt úgy érzem sikeresen vette, de most kell belehúznia a célig. egyébként a kis keresztfiam lómániás, állandóan arról beszél, olyat játszik, úgyhogy remélem ez egy égi jel, hogy az én lovam is beér a célba :D

Vigyázzatok magatokra, megyek aludni.

banánhintahercegnő # 2012.11.16. 21:46

:) :) :)
Sziasztok Bünti Angyalai!

Itt vagyok :) :)

kicsit elúsztam, már nehezen megy a kitartás :)

Kriszti: annyira örülök az egészséges paripádnak :)

Gyors kérdés: lehet nyomtatott tv is használni írásbelin, vagy csak könyvesboltban vettet?
Ha lehet, szólnak, ha néhány bh esetleg benne van? most éppen ezen tipródom, mert még ez is érdekesebb mint tanulni :)

Borsopanna # 2012.11.16. 20:36

Kriszti: hurrááá! :D Ügyes vagy! Így tovább! :))))

Cimó: munka után de szép is egy kis büntetőjog... :) De meglesz a gyümölcse! Hétvégén drukkolok, hogy jól haladj! Ügyesen! :)
És igen, abban a dalban Szegedről is énekel Jutka néni! :) A fiaim egyik kedvence :)

Vica: nem, távolról sem csőd! Nem az a lényeg, hány foga hiányzik annak a szerencsétlen gebének, hanem hogy hány van meg és hogy milyen * gyorsan fut! :D Jövő héten ilyenkor már régesrég túl leszel az EGÉSZEN! Tarts ki, és nyugalom, ne kapkodj, sok időd van még, ügyes leszel! :)

BHH: te merre vagy? :) Ne kelljen bekarcolnom az ellenőrződbe az igazolatlan távollétet! :))))

Gyerekek! A következő hozzászólásban légyszíves mindenki írja meg, mikor megy, hogy fel tudjam írni! Van, akiét tudom, de szeretnék biztosra menni, amikor küldöm Ulpianus, Papinianus, meg a többi -nus minden erejét! :) Bár Paulus csak -us...
...hogy jutottam el idáig?! :D

drkriszti # 2012.11.16. 19:39

Felèpült a lovam!!!! :D Jót tett neki a tegnap esti pihenés és a nagy alvàs, ìgy ma mår teljes erővel tudott ràstartolni az emberölésre, és a 15. irànyelvre!! ;)

A bìrósàg elé àllìtàsról ügyvédjelöltes múltamból az rémlik, hogy nem vàdirat van, hanem feljegyzés, amit mindig a tàrgyalàs előtt kaptam meg, és jegyzőkönyvön kellett igazolni az àtvètelét.

Vica, a pènzbüntetést nem a bv bìró vàltoztatja àt, hanem az első fokon eljàrt bìrósàg. (Bv.tvr. 68. )

Ki, hogy haladt ma? =)

cimó # 2012.11.16. 19:10

Borsopanna,
jelentem megvagyok, bár a héten elég sokat kellett dolgoznom, így esténként vagy volt erőm tanulni, vagy nem. Inkább utóbbi. :( De napközben is olvasgattalak Benneteket :)
Na majd holnaptól belevetem magam ismét.
Erre emlékeztek? Mióta feljött ez az add el a lovat téma, mindig ez jut eszembe:))

Egy szeg miatt a patkó elveszett
A patkó miatt a ló elveszett
A ló miatt a csata elveszett
A csata miatt az ország elveszett
Verd be jól azt a patkószeget!

vicaszabo # 2012.11.16. 17:09

Mi a pénzbüntetés végrehajtásának a módja? Nem az az, hogyha nem fizet, sitty sutty már elzárásra is változtatja a bv bíró? Egyáltalán ki változtatja át?
Egész nap után ez a kérdés nem teljes csőd?????
Na azért nem ,van amit már tudok! :)

Borsopanna # 2012.11.16. 11:32

Sziasztok Gyerekek!

OFF
Azon nevetek, hogy mindenki írt valami gyógymódot Krisztinek: hát ennyi doktor, mind tudja, mi kell a betegnek! :D
Amikor a nagyfiammal kórházban voltunk másfél éves korában, a soha nem használt dr-emet odaírtam a lapunkra. Kérdezték is, hogy kolléga? Mondtam, hogy jogászkolléga :) Később vizsgálja a fiatal rezidens a kisfiamat, kérdezem:

  • Doktor Úr hogy látja, gyógyul?
  • Nem tudom, ezt Önnek kellene tudni, Anyuka, Ön is doktor...
  • ????!!!!

Azt hittem, ilyen fejlett a humora, de sajnos nem.
Szóval jó hír: doktorrá avatásunk ezek szerint gyógyításra is alkalmassá tett bennünket! :D
És látod, Kriszti, hányféle terápiából választhatsz! :) Remélem, már jobban vagy. Gyógyulj meg gyorsan! :)

Vica: neked, mint mindig -> :))))))))))))

BHH: hogy van a lelkivilágod? Hogy bírod? Fibi?
Sajnos nem vagyok őrangyal, viszont nagyon szeretek idejönni közétek. :)
A KO-n mosolyogtam: mi a monogramom? :D

Heni: jajj, de nagyon örülök a lakkodnak! :) Kell a léleknek! :) Az enyém is csodaszép volt a vizsgán. Pedig előtte 4,5 éve (!) lakkoztam ki utoljára. :)

Cimó: merre vagy? :) Adj életjelet! :)

Na ügyeskedjetek, nagyon gondolok rátok! :)
Jelszó? "Kitartás, küzdelem, ló!" :)))

vicaszabo # 2012.11.16. 08:36

Ügyes vagy Mókusok, látod megy ez :)

Heni: a másik kérdésre meg az a véleményem, hogy írásbeli vádirat van, csak azok a garanciális szabályok nem érvényesülnek, hogy bíró kiküldi (vádirat közlése), ennyi nap meg annyi, reakció, bizonyítás megnevezése meg az összes többi nyalánkság, ami ilyenkor egy normál tárgyalásos bizonyításos eljárást kísér. Ezeket spórolja meg illetve az erre fordított időt) ezzel az egyszerűsítéssel. Persze ezeket így jogszabályból írtó nehéz elképzelni, ha már csak 1 eljárást végig csináltunk volna vagy láttunk volna kezdve a feljelentéstől egészen az ítélethozatalig, ne adj Isten a jogerőn túli fórumokig akkor valószínű pofon egyszerű lenne, hogy miért könnyebb ez az eljárás, és mi marad ki ami időspórolást jelent.
Addig viszont marad az okoskodás meg a józan ész.

De ezek meg mind az én okoskodásaim, garanciát nem vállalok rá, csak egy szempont :)

Mókusok # 2012.11.16. 08:11

Tegnap 10-et átvettem a Be.-ből este, olyan büszke vagyok magamra, cserébe most majd leesik a fejem a melóban...:(
de sebaj...ma újabb min. 10-et szeretnék haladni
ez a mást kezdenék el mondani teljes meggyőződéssel szerintem ez másnál is játszik, amit én úgy próbálok felfogni, hogy már legalább bent van a fejemben csak még nem jó helyen:)

Jó tanulást mindenkinek!
Amúgy én Gyhenivel és Vicával is egyetértek a bíróság elé állítás ügyében meg a távollévő terhelt esetében , szerintem mindketten jól gondoljátok, egymást kiegészítve, legalábbis én is ezeket mondanám:)

vicaszabo # 2012.11.16. 07:37

Heni (megint) lehet az előkészítő szakasz vagy amikor pl megnyitja a tárgyalást és pl számba veszi a megjelenteket (pont stílusos is) de nem megkezdi (vagyis a vád még nem került ismertetésre). Már az is bírósági szakasz. Szerintem.

vicaszabo # 2012.11.16. 07:30

Heni:nekem most igy korán reggel, már nem éhgyomorra az rémlik, ha közben ismertté vált a helye az akár perújítási ok is lehet. Ha nem ,akkor én meg a perújításnak ezt az okát nem értem.

Most ott tartok, hogy kiegyezek azzal is ha szépen vissza tudom adni legalább azt a mennyiséget a feltett kérdésre (vagy ravasz csapdára) ami éppen oda tartozik, és nem keverem gizikét a gőzekével. Per pillanat vagy a nagy sötét lyuk van, vagy hogy simán elmondom az egyikhez a másikat, totál szent meggyőződéssel és küldetéstudattal. Na, nekem olyan bizottság kell, aki a jóindulatával ebből is ki tudja kanyarítani azt, hogy mindhárom tárgyam görbül!!!

Legyen szép és hasznos napotok...kevés idegességgel és nyűggel... én ma bvt és szabst nyomok,erősen kivonatosan, és ezt többet nem is veszem elő, csak a vizsgán..

Vica

Gyheni # 2012.11.15. 21:10

öööö.. Kriszti: jó meleg takaró.. :) nem takarító, félreírtam.. :))