szakvizsga - "B" rész (büntető)


Gyheni # 2012.11.18. 17:01

Sziasztok!

Vica: igen, én is úgy logikázok ahogy te, hogy a bv. miniszter kb a volt igazságügyi.. egyébként mivel a törvények változnak, így a kérdéssorban simán lehetnek most már elavult kérdések. legalábbis szerintem.. bár én még nem tartok ott, hogy a kérdéseket nézegessem.

nagyon drukkolok nektek, és nagyon együtt érzek ám! hajtom magam mint az állat, de iszonyat kibuktam ma, hiszti, sírás minden egyéb mint az oviban, nem tom most mi lenne jó, mert a törvény is repült a szobában, szóval totál megzakkantam..

milly: én sajna nem tudok neked tanácsot adni, mert még egy vizsgán sem vagyok túl.. viszont még ne parázz, mert február közepéig kikészülsz nagyon.

cimó # 2012.11.18. 16:26

Pracli, Hercegnő!
Hajrá holnapra!!!

milly28 # 2012.11.18. 14:49

Köszi a válaszokat.
szóval szerintetek most már ideje nekiállni tanulni?

csak olyan nehezen megy.

oktober közepén voltam polgárból, és eléggé elfáradtam. szerintetek az normális, hogy elég nehezen megy a bünti ez miatt?

Borsopanna # 2012.11.18. 12:53

Sziasztok Gyerekek! :)

BHH+Pracli: holnap nagyon ügyesen, higgadtan, nyugodtan, minden gondolatotokat összeszedve bementek és megoldjátok a jogesetet! :)
Ahogy kijöttök, mindent rögzítsetek, amiben nem vagytok biztosak, vagy csak utána akartok nézni, mert szerda-csütörtökre elfelejti az ember, hogy mit tart fent, min változtatna.
Nagyon gondolok rátok és drukkolok!!!

Vica: hatalmas dicséret a további pozitív hozzáállásért, meglesz érte a jutalmad! :))))))

Milly: nyugalom, a pánik felesleges, ráadásul mire jó? :) Teljesen időben vagy, abból készülj, amiből jól esik, amivel jobban haladsz. Én is az egyetemi könyveimből néztem a Btk-hoz a dolgokat. Nyugi! :)

banánhintahercegnő # 2012.11.18. 12:46

:) nincsen lelkifurka. nyugi van, písz and hármoni.
itt is nyüglődés magasiskolája van

kitartás (nem a különös részi)

Pracli # 2012.11.18. 12:30

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én ma még nem bírtam belenézni semmibe...kicsit lelkiismeret furdalásom is van emiatt. Ma utazom, aztán holnap reggel...
BHH én is meglestelek és dettó :)
Vica, köszi a minisztert! Igazad van, nem ilyeneken fog múlni, alapvető dolgok nem jutnak éppen eszembe..:(

vicaszabo # 2012.11.18. 10:28

Szia Milly,

Ne pánikolj már. Február olyan messze van. Időd mint a tenger, lehetőséged is tanulni, pánikolni meg még mindig lehet közvetlen a vizsga előtt is, bár akkor sem segít, max feszültséget old.

Jó lehet az egyetemi könyved, ahogy tanulod legyen előtted egy hatályos jogszabály, a változások végett. Bár általánosban azért olyan falrengetőek nem történtek, a szándékos nem lett gondatlan, vagy a büntetésekbe nem került vissza a halálbüntetés. Tehát még akár jó is lehet.
Tanulni meg ma délután kezdj el :) akkor nem késel le semmiről.

Ez itt egy pozitív csapat, ha szükséged van lelki fröccsre meg támogatásra, ide gyere!

Vica
Ps. mi most a héten megyünk legalább 4en, és az eléggé félek kategórián szerintem már túlvagyunk! :) Igaz csajok?! :)))))

milly28 # 2012.11.18. 10:03

SEGÍTSETEK!

FEBRUÁR KÖZEPÉN MEGYEK BÜNTIBŐL SZÓBELIZNI, ÉS ELÉGGÉ FÉLEK.

EDDIG AZT HITTEM KÖNNYEN FOG MENNI A BÜNTI, MERT AZ EGYETEMEN IMÁDTAM.
DE MOST.....

MEGVETTEM A ANOVISSIMA SZAKVIZSGA FELKÉSZÍTŐ KÖNYVEKET BÜNTIBŐL ÉS ELJÁRÁSJOGBÓL IS. DE ÉN ÚGY NÉZEM, LEHET AZ ÁLTALÁNOS RÉSZ NEKEM JOBBAN MENNE AZ EGYETEMI KÖNYVEMBŐL. SZERINTETEL AZ JÓ LEHET? IGAZ, HOGY 2003-AS LEZÁRÁSÚ, DE ÉN ANNO ABBÓL NAGYON JÓL TUDTAM TANULNI.

SZERINTETEK MIKOR KÉNE ELKEZDENEM A TANULÁST?

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET.

vicaszabo # 2012.11.18. 07:50

Heni, Pracli:
2. § (1) A bv. szervezet működését a Kormány a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) útján irányítja.

Tényleg két különböző miniszter kóborol a felsorolásokban, az egyik az igazságügyért felelős a másik meg a b.v. felelős miniszter.
De szerintem a büntetés végrehajtásáért felelős mnizster eredetileg az igazságügyért felelős miniszter, és az igazságügyért felelős miniszter alatt meg a belügyminisztert kell érteni:

  1. Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, illetve igazságügyi és rendészeti minisztert említ, ott

ca) az áldozatsegítéssel, a bűncselekmények megelőzésével, a büntetés-végrehajtással, a határrendészettel, az idegenrendészettel és menekültüggyel, a közlekedésrendészettel, a közterület-felügyelet szabályozásával, a külföldiek társadalmi beilleszkedésének elősegítésével, a külföldre utazás szabályozásával, a rendészettel, a szabálysértési szabályozással, a közbiztonsággal, az élet- és vagyonbiztonság védelmével kapcsolatos feladatok tekintetében Belügyminisztériumot, illetve belügyminisztert,
cb) az állampolgársági ügyekkel, az anyakönyvi ügyekkel, az igazságüggyel, a kárpótlással, a személyiadat- és lakcímnyilvántartással, valamint a közigazgatás fejlesztésért való felelősségével kapcsolatos feladatok tekintetében Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, illetve közigazgatási és igazságügyi minisztert,
kell érteni.

Szóval véleményem szerint a két miniszter különböző fedőneveken uaz.
Ettől függetlenül nem vagyok hajlandó megtanulni a feladatát, max ezt a konyhanyelvet elolvasom:

A büntetés-végrehajtásért felelős miniszter feladatkörében egyebek mellett:

1.rendeletalkotás és normatív utasítás útján szabályozza a büntetés-végrehajtási szervezet tevékenységét, előkészíti e tárgykörben a törvények és kormányrendeletek tervezetét,
2. dönt büntetés-végrehajtási szerv létrehozásáról, megszüntetéséről,
3. megsemmisíti vagy megváltoztatja az országos parancsnok jogszabálysértő intézkedését,
4. ellenőrzi a büntetés-végrehajtás szervezetét és gazdálkodását,
5. egyedi utasításokat ad ki.

De úgyse marad meg már az elmémben, ennél sokkal fontosabb részletekért küzdök.

B.V. reggeli hideg zuhany ébresztő után szép és eredményes napot, sok kifoltozott lukat, helyrerakott és memorizált jogintézményeket, sok csokit és körömlakkot! :)

Vica

Gyheni # 2012.11.17. 21:28

pracli: Bv szervezetet a kormány az igazságügyért felelős miniszter útján irányítja+ törvényes működést felügyeli. én ennyit tudok kb..

vicaszabo # 2012.11.17. 21:18

Ha ezen múlik már mosom is a hajam!

Nekem külön készleteim vannak: a lyukas csokoládé, a tömör csokoládé, kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a hosszú csokoládé a rövid csokoládé, a tej csokoládé!

Gyheni # 2012.11.17. 21:15

igen, igen persze /B a helyes megjelölése a szakasznak, bocsánat :)))

nah, ma tök használhatatlan vagyok.

BHH: a csoki nagyon bejön nálam is :)

Vica: te biztos nagyon ügyes leszel, én érzem, mindenre olyan okosan tudsz válaszolni :)

jók legyetek, hajat mostam, remélem az agyam is felfrissült.. :)

banánhintahercegnő # 2012.11.17. 20:46

Jahh és még egy jó dolog a szakvizsgában: lelkiismeret furdalás nélkül mindenki elől felzabálhatom az itthon található összes csokit :)

És kedvet kaptam a körömlakkozáshoz... :)

És asszem itt jó dolgok végére értem :D D:

banánhintahercegnő # 2012.11.17. 20:41

Hát akkor ezt meg is beszéltük :D

Pracli: meglestem a képed google-on, egy helyes, mosolygós lányt fogok keresni :)

vicaszabo # 2012.11.17. 20:41

Heni: 28/B az enyhébb végrehajtási szabályok, de egyébként igen!

Pracli # 2012.11.17. 20:37

Igenis!Ki is pakoltam a bőröndből :D
Egyébként maximálisan egyetértek BHH-vel, mindig itt kötöttem ki olvasgatni és vidulni, ha a béka popója alatt voltam már, szuper kis csapat lett itt :)
Borsopanna te meg mindenki őrangyala vagy! Köszönjük a sok pozitív energiát és bátorítást! Cserébe csudajó hírekkel jövünk hétfőn és szerdán is :)

Gyheni # 2012.11.17. 20:37

hűű Borsopanna ha szépen megkérlek a gyakori kérdéseket átküldenéd nekem a gyongyhenriett@gmail.com -ra?

bocsi, hogy ezzel fárasztalak :)

vicaszabo # 2012.11.17. 20:36

Nekem ma többször volt világgámenős hangulatom, az tart vissza, hogy nem érek oda a vizsga időpontjára :)
Olyan hogy amit betömök elől, hátul kilök egy csomó mindent. Komoly kétségeim vannak afelől hogy ez valaha egésszé rendeződik, és valami kijön belőle, valamint hogy képesek lesznek olyat kérdezni tőlem amire választ is tudok adni, de hát innen szép a nyerés, és még nem is vagyok a célegyenesben :)
Én meg fogom dolgoztatni a bizottságot ez fix, nagyon nagyon leszűkített témában célirányosan kérdezhetnek csak, na ez ám a feladat, kitalálni!!!!
Sok olyan van amit nem is fogok megtanulni (ez például az akármilyen miniszter hatásköre vagy feladata vagy akármi, meg rettentő hosszú és bonyolult tényállások) most már tényleg azon küzdök, amit elméletileg tudok az így is legyen. Az ismétlés eredménytényezőjével most meg nem vagyok hajlandó foglalkozni, sírni ráérek utána is:)
De nagyon nagyon vigasztaló hogy nem sok van már hátra :)

Ebben az egész szakvizsgában tényleg az a legjobb mikor végetér:)

Hercegnő: most olvastam a kommentedet, amíg írtam: igaz, így van:) Elviselhetőbb a szenvedés így együtt:) főleg ha magunkon is tudunk rötyögni:)

Egyébként meg ha már ott lesztek úgyis arra koncentráltok hogy minél többet kihozzatok belőle. És ki is lehet :)

Gyheni # 2012.11.17. 20:35

átolvastam ismét, és asszem megvilágosodtam, de jó lenne megerősítés: szóval Bv.tvr. 28/A § enyhébb végrehajtási fokozatról ír, tehát itt fegyház helyett pl börtönt is lehet kiszabni, de a 28/A szól kifejezetten az enyhébb végrehajtái szabályok alkalmazásáról ami már csak börtön és fogház vh. szabályainál alkalmazható..

te jó ég, hány ilyen lehet még ami neked tök homály, úgy kétségbeestem :((

Gyheni # 2012.11.17. 20:30

Hallo, hello :)

oké, akkor én zavarodtam bele már megint, de inkább most mint majd... ehee. jaj hogy lesz ez.

még egy bv kérdés: ti ahhoz a bhkat meg egyebeket elolvastátok? mert az már végképp kiveri nálam a biztit, hogy még ezek is kellenének..

köszi az infókat, jaj Vica, meg pracli meg hercegnő meg mindenki, drukkolok.

szép estét,

banánhintahercegnő # 2012.11.17. 20:18

Pracli, akkor semmikétségem, hogy megtaláljuk egymást. A kétségbeesett arcot kérlek hagyd otthon, anélkül is megfoglak ismerni :) :)

És most nyálas ömlengés következik:
Akár milyen szarcsi foscsi uncsi ez a drága jó joganyag így a vége felé, azon gondolkodtam, hogy mekkora mázlim van már, hogy ilyen csapatra leltem felkészülés alatt, már ezért megérte, ha nincs ez a codász (én úgy mondom, hogy omlósz) szakvizsga, egy csomó kedves kommenttel és mosolygással kevesebb lennék...ha ilyen hátország mellett nem sikerül, hát akkor sehogy.

Igaz csajok? muszáj neki, mégsem írhatunk rossz hírt azoknak, akik itt izgulnak értünk :D

Borsopanna # 2012.11.17. 20:12

Szia Kriszti,

papír alapú cuccot kaptam! :)
De van lementve néhány kincsem, azokat nagyon szívesen elküldöm! Izibe, vagy bünti után? :) Kérlek, írj egy mail-t, ha mehet! :)

drkriszti # 2012.11.17. 19:52

Mivel àltalàban nem a tételsor szerint, hanem össze-vissza tanulok, éppen mihez van kedvem, melyik rövidebb, egyszerűbb, ezért mindig a végére maradnak a sz@ros, nemszeretem tételek, mint pl. a kábszeres...hát pffff... Holnap még egy Btk-s nap, aztàn jön a Be...ez meg duplàn pfffpfff...

Ti hogy s mint ma?
Véghajràban lévők jelentkezzetek! ;)

Borsopanna, làttam az A fórumon, hogy kaptàl polgàros cuccokat. Ha szépen megkérlek, àtküldöd nekem? =)

Borsopanna # 2012.11.17. 19:48

Sziasztok! :)

Heni!
EVSZ-hez:

  1. Sann tökéletesen mondja, fegyházban nincs!
  2. és ha pl. a fegyházból fokozatenyhítéssel ment börtönbe az emberünk, akkor sem lehet evsz-t alkalmazni, csak ha eredetileg fogház/börtön volt a végrehajtási fokozat!
  3. átváltoztatásnál sincs evsz, tehát ha eredetileg más szankciót alkalmaztak, de átváltoztatás folytán szabadságvesztés lett belőle!

BHH+Pracli: vasárnap már ne nyírjátok ki magatokat légyszíves, egy élsportoló ilyenkor már messze rápihen a versenyre! :) Úgy fogok gondolni rátok, nagyon ügyesek lesztek! És amikor odaértek, ne stresszeljétek magatokat a sok idegeskedő ember láttán, legyetek ti a kivétel: nyugalom, mert tisztességesen felkészültetek és meg fogjátok oldani a feladatot! :) Meg már úgyis belekerültetek a nagy gépezetbe, akkor meg minek stresszelni? :))) Sodródjatok az árral és legyetek pozitívak! :)

Kriszti: nehogy megtanuld a sok abc, pvc, meg fura nevű izét! Én annyit tanultam meg, hogy hány növényke számít minek (szerencsére már kiesett a rövidtávú memóriámból :D), meg hogy hány gramm morfinbázis megfelelője esetén van a csekély / jelentős mennyiség. Meg van az a hússzoros szorzó, azt még tudtam, aztán csók.

Vica: merre, mi újs? :)

Pracli # 2012.11.17. 19:10

BHH remek ötlet :) Én meg egy nagy bőröndben húzom majd magam után a jogszabályokat, meg viselek még kettőt a szemem alatt és enyhén kétségbeesett leszek :D