szakvizsga - "B" rész (büntető)


hekate # 2012.02.08. 18:42

gavotte, szorítok neked holnap, biztos sikerülni fog!!! HAJRÁ HAJRÁ!!!

Textilhal # 2012.02.08. 21:11

HAJRÁ gavotte, a tudatalatti működésbe lép majd, amikor kell, és ahogy mondod: ügyes vagy, bájos és kedves, arról nem is beszélve, hogy okos is. Ha ezekhez még csapódik némi szerencse is (s miért ne, hiszen a becsületes felkészülésért ez a minimum cserébe), akkor holnap már rémálmoktól mentes éjszakád lesz.

Hekate, rád is ugyanezek vonatkoznak péntekre, a minősített eseteket kizárt, hogy mindenhol mindet megjegyezd, ezen ne görcsölj. Tudom a Be. is elég aljas tud lenni helyenként, de azért ahhoz nagyon elvetemült vizsgáztatónak kell lenni, hogy a kivétel alkivétele alóli kivételt feszegessék...

Nagyon sok szerencsét kívánok nektek és mindenkinek, várom az örömujjongásokat!:-)

Pannie # 2012.02.09. 09:43

Sziasztok!
Áprilisban tervezek menni büntetöböl, a C-t decemberben letudtam. Most gyüjtöm az infókat. Nekem a legnehezebb a könyv kiválasztása, mert közben mindig azon jár az agyam, hogy hátha a másikat kellett volna választanom. De ugye itthon megvannak a jó öreg hvg könyvek, ami szerintem egészen jó volt egyetem alatt.A dialog friss könyve tuti, a többi nagy dilemma.....

Nekem nehéz lesz ez a rész, államvizsga óta semmi de semmi kapcsolatom nincs a büntivel.

Textilhal, Hekate, ti C böl is elöttem mentetek, sok eröt adtatok akkor :)Hajrááá

Manon # 2012.02.09. 11:54

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Először büntetőjogból szakvizsgázom, és már elkezdtem beszerezni a könyveket. A Btk. általános részhez a Dialóg legújabb kiadását választottam. Szerintetek a Dialóg tervezi, hogy a különös részből is kiadja a 2012-es változatot? Be-ből, bv-ből mit javasoltok, melyik a jobb, a Novissima vagy a Dialóg? A Novissimát terveztem megvenni, mert az oldalszámra több és ebből feltételezem, hogy alaposabb, de lehet tévedek.
Véleményeteket előre is köszönöm!

Ars Iustitiae # 2012.02.09. 12:38

Szia!

Szerintem Bv-ből jobb a Dialógos.
Én abból készültem a BV. vizsgára az egyetemen..
A Novissimás elég vékonyka..
Be- ből a jogász kártyákból és a törvényből tanultam, szintén az egyetemi vizsgáimra.
Meg a Complexnek van új kiadású tankönyve Be-ből.
Bünti Különösből szintén megjelent a Complexnél egy 2011-es Busch Béla tanár úr szerkesztésében, tele BH- val, példákkal, halmazati, összbüntetés, igazi csemege.
Jó készülést, sikeres vizsgázást!

fdori # 2012.02.09. 12:42

Szia Évi!

De jó, valaki ismerős!:)
Egy hónap múlva megyek, többször átjelentkeztem különböző okok miatt, de ez már a végleges. Most még azt mondom, hogy ez a C-nél is szörnyűbb, de most fogok csak igazán rákezdeni.
Te nagyon jól állsz már, ha egy hét és vége. Majd tájékoztass az eredményről!

fdori # 2012.02.09. 12:46

Manon és Pannie!

A külön részt én és régi, egyetemi hvg-s könyvből néztem. A tényállások 95 %-a nem változott, max a büntetési tétel(az meg úgysem kell), így a tényállást friss jsz-ból, de az "elemzését" az egyetemi könyveimből néztem.
Bv-hez kaptam dialógos könyvet,szerintem borzasztó, azt én a 141 oldalas jogiszakin fent lévő tételből tanulom, az is bőven elé szerintem.

Be-hez novissimás könyvet vettem. (Én novissima fun vagyok:))

Manon # 2012.02.09. 14:20

Fdori és Ars Iustitiae!

Köszönöm a sok jó tippet :D
Fdori, Be-ből az én szívem is a Novissima felé húz. Ma elmentem a könyvesboltba, hogy megvegyem, de még várok vele egy kicsit, mert a Novissima 2011-es és mi van akkor, ha gyorsan előállnak egy 2012-es verzióval...... Na jó, azért a végtelenségig nem fogok rá várni ;)
A Dialóg könyvet ma megrendeltem az anyagi jog általános részhez, holnap megjön, kíváncsian várom, mert én meg bünti jog fan vagyok :).

gavotte # 2012.02.09. 17:12

Megjöttem!
4-4-5
Be: bíróság hatásköre, összetétele, előzetes letartóztatás, nyomozási bíró mikor tart ülést és mikor dönt iratok alapján, bíróság elé állítás

Bünti: büntethetőséget megszüntető okok, testi sértés, szabvesztés általában, tevékeny megbánás

Bv: igazából csak szabálysértés: kifogás, gyorsított eljárás, hatóságok, összbüntibe nem foglalt szab.vesztek végrahajtása

Ennyi jut most eszembe, nagyon jófejek voltak, két ügyész egy bíró, csak a jót mondhatom róluk, de tényleg...az egyyik ügyész még súgott is és nagyon jó hangulatot teremtettek...
Hajrá hekate!!! szorítok neked holnap!

Szakvizsgazo17 # 2012.02.09. 18:11

Gratulálok gavotte! Igazán könnyű kérdéseket kaptál. Nagyon belementek a részletekbe? Köszi.

cinus # 2012.02.09. 18:21

Szia Gavotte!
Szívből gratulálok, ügyes voltál! Én a héten érek a különös rész végére, aztán jön még csak a BE...Nagyon pánikolok, sajnos ilyet még az egyetem alatt (sőt, államvizsgákra készülés során sem éreztem), félek, hogy a vizsgán nem fog eszembe jutni semmi. Ráadásul paráztatnak is néhányan, hogy szó szerint kell minden, én pedig a különös részi tényállásokat már másnap nem tudom szerintem szó szerint visszamondani...
BE könyvet Dialog Campus kiadótól vettem, jogi szakvizsga segédkönyv, Herke Csongor a szerzője.
A vizsgázottaktól szeretném megkérezni, hogy véleményetek szerint mennyire okozhat problémát, hogy ugyan a büntetőjogot választottam írásbelire, de amúgy alapvetően polgári jogi területen dolgozok. Úgy érzékelem, hogy aki később megy, vagy az utolsó vizsgája (nyilván, mert nem azon a területen dolgozik), annak korrekt, egyszerűbb kérdéseket tesznek fel.
Előre is köszönöm!

gavotte # 2012.02.09. 18:39

A Be-t kérdezte bíró uram részletesen, semmit sem lehett kihagyni, bár igaz, hogy ezek azért alapdolgok voltak, ez lett 5-ös.
Különös rész: hát megnyugtatásul mondom, hogy egy kis agyi blokk miatt a testi sértés tényállását közel sem szó szerint mondtam, hanem csak úgy nagyjából, ezért lett 4-es... de ezért senki sem fog megbukni.

cinus # 2012.02.09. 18:55

Szia Gavotte!
Nyilván a sikeredet senki sem szeretné elvitatni én örülnék, ha görbülne! :)
Pihenj egy kicsit és köszönöm: megnyugtattál! :)

Textilhal # 2012.02.09. 21:00

Gratulálok gavotte, ügyes voltál, szép volt!:-)

Hekate...neked holnapra egy egész rakománnyal, menni fog, nyugi! Arról nem is beszélve, hogy HAJRÁ!:-)

Szorítok...

Tig. Évi # 2012.02.09. 22:15

Szia Dóri!

Igen, jól hangzik, h már csak 1 hét, de nem állok úgy, ahogy kéne...

Az előző két vizsgánál ilyenkor már ismételtem, most meg még végig sem értem... :-(

Háááát, nem tudom. Én úgy érzem, én a büntit tanultam a legkönnyebben. Mondjuk mindig is szerettem, bár soha nem dolgoztam benne.

Te viszont még nagyon időben vagy. Meglesz, ne izgulj!!!

Jó, majd tájékoztatlak, h mi volt.

Hajrá!!!! Kitartás!!!!!

fdori # 2012.02.10. 09:28

Remélem Évi, igazad lesz, nekem ez nem megy könnyen, de mától aktívabban ráállok, jövő héttől fél napokat dolgozom, íyg talán jobban megy majd!

Kitartást neked is, csak ügyesen! Énmár olvastam itt a fórumon olyat, h a polgár sokkal lazáb, mint a bünti,k azt tartsd szem előtt!!!

hekate # 2012.02.11. 09:11

Na sziasztok!

Hát először is gratulálok gavotte, ügyes voltál!

Én sajnos nagyon rossz híreket hozok!

Nekem nem sikerült, kivéve a bv., de azzal se érek sokat, mert mind a 3-at ismételnem kell.

Ítélőtáblán voltam, szóval ennyit a pénteki OIT-os napokról...

A biottság: elnök be. egy ítélőtáblai bírónő volt, anyagit egy faszi kérdezte, aki Legfelsőbb Bíróságon bíró, bv- meg szintén egy bírónő.
Kérdéseim:

anyagi:

  • büntethetőséget kizáró megszüntető okok, persze alap, el is mondtam, erre utána jött azzal, hogy akkor jogdogmatikailag miért kizáró, megszüntető stb.
  • jogos védelem, alap, de hogy mi az új szabályozás és azt mondta, hogy már az sem úgy van, hogy nem büntethető, aki menthető felindulásból túllépi a szükséges mértéket. Nem értem, miért nem úgy van, megnéztem a hatályos btk.-t és benne van. hallottam, hogy valamit akarnak változtatni rajta, de hát az még nem hatályos!!! nem tudom mit akart...

itt már teljesen kész voltam.

  • magánindítvány és a vagyoni bűncselekmények kapcsolata, fogalmam sincs hogy mit akart itt, mert akármit mondtam nem tetszett neki.
  • kifosztás, rablás összehasonlítása

A faszi közben végig vigyorgott és mikor mondtam valamit akkor közölte, hogy nem jóóóóó és vigyorgott tovább, szerintem élvezte....

Ilyen jó hangulatban jött a be.

  • kényszerintézkedések felsorolása
  • őrizetbe vételről minden, mi az új, legfrissebb szabályozás??? Milyen új szabályozás komolyan mondom azt sem tudtam hol vagyok
  • előzetes letatóztatás
  • óvadék
  • tárgyalás megnyitása, megkezdése, milyen joghatások fűződnek hozzá.

Bv.:

  • óvadék mikor jár vissza
  • jutalmak
  • büntetések
  • Bh-t is kérdezett a végén, hogy ha telefonál az elítélt akkor mikor lehet felfüggeszteni a beszélgetést, meg ilyenek.

több, mint egy órát voltam benn...

névsor szerint szólítottak, 6-an voltunk, abból hármat kirúgtak, meg lehet a negyediket is azt nem tudom. Volt egy lány aki pótvizsgára jött, már csak az anyagi rész volt neki vissza és kész lett volna az egész szakvizsgája, mindent tudott és az anyagi jogos faszi vigyorogva megbuktatta...
Többen mondtuk, hogy nincsen büntetőjog gyakorlatunk, erre azt mondta, hogy üljünk be egy büntető tárgyalásra... hát köszi...
A végén azt mondták, hogy be kell magolni az egészet, a Be-t is szó szerint, mert anélkül nem megy.

Hát ez volt, sajnálom, ha valakinek elvettem a kedvét, de azért jó tudni, hogy ilyen bizottságok is vannak, és erre nem lehet felkészülni.
Jogdogmatikailag és gyakorlatiasan én nem fogom tudni soha előadni a büntetőt, sajnálom.

Nagyon el voltam keseredve mert úgy éreztem, hogy tanultam rá sokat, de hát ez van. Most már elfogadtam és elmegyek márciusba megint, mert nem akarom, hogy elfelejtsem azt, amit eddig megtanultam, szabim már nem sok lesz, de nem is érdekel, mert a legjobban azt a 2 hét szabit sajnálom, amit erre szántam, ahelyett, hogy a szeretteimmel lettem volna. Hát ez van, lehet legközelebb szerencsésebb leszek a bizottsággal.

a többieknek sok sikert és ne keserítsen el, amit írtam, nem az volt a célja...

Textilhal # 2012.02.11. 10:10

Basszuskulcs!!!:-(((((((((((((((((((

Nagyon sajnálom Hekate, amivel tudom, nem vagy kisegítve. Nehéz most okosat és biztatót írni, meg a lényegen nem is változtat, ezért nem akarlak közhelyekkel traktálni.

Inkább tények: márciusban rágyúrsz a jelenlegi tudásra (ami meggyőződésem, hogy nem azonos a vizsgaeredményeddel), kapsz egy jó bizottságot és sikeresen levizsgázol, a tegnapi esemény pedig egy rossz emlék marad csupán, amit a sikeres vizsga teljesen felülír majd!

Azért pihenj most kicsit.

Szakvizsgazo17 # 2012.02.11. 10:11

Szia hekate!

Nagyon sajnálom a történteket.

Btk-val kapcsolatban: Szerintem arra gondolt, hogy büntethetőséget kizáró oknál már az elkövetéskor hiányzik valami, ami szükséges a felelősségre vonáshoz, megszüntetőnél az elkövetéskor megvalósul a bűncselekmény, de utóbb olyan körülmény áll be, ami megszünteti a felelősségre vonást.

A vagyoni bűncselekmények kontra magánindítványnál véleményem szerint arra gondolt a cenzor, amit a Btk. 331. §-a ír.

Remélem, azért sikerült segítenem. Még egyszer nagyon sajnálom!

Danina # 2012.02.11. 13:03

szia hekate!

én is nagyon sajnálom, Textilhalnak igaza van, picit rágyúrsz és menni fog!

az előttem szólót kiegészíteném azzal, h őrizetbe vétel esetén, az ez elleni panaszt nem kell elbírálnia az ügyésznek, ha indítványozza a gyanúsított előzetes letartóztatását. ez új szabály.

valamint a jogos védelemnél én arra gondolok, h az új alaptörvénybe bekerült az önvédelemhez való jog és valóban sokkal lazább kereteket enged, ha így vezetik át a btk-n és a joggyakorlatba...

kitartást minden szakvizsgázónak!

vicaszabo # 2012.02.11. 14:22

Hekate,

nagyon nagyon sajnálom:(
Talán egy picit segít: ez nem rólad szólt. Te megtetted azt amit ilyenkor kell, sőt egy kicsit többet is. Nem rólad állították ki a bizonyítványt hanem magukról. Ne haragudj, felnőtt ember (és valahol jogász is) létére ezen élvezkedni.... hát, ne is legyen az életben ennél nagyobb öröme.
Te most ezt húztad a nagy kalapból, valamiért, de legközelebb nem ezt fogod. Pihensz egy nagyot, és legközelebb sokkal könnyebben fog menni, mert nem felejted el addigra, nem a nulláról kezdesz.
De amit itt leírtál... az mindannyiunk rémálma.

Én még csak most megyek a C-ből, kínomban olvastam ide, bátorításért. Meg is nyugodtam: tök mindegy mennyit tanulok, a végén úgysem rajtam múlik :)
Fel a fejjel, lesz ez még sokkal jobb is, még ha most pont nem úgy látszik.

hekate # 2012.02.11. 15:01

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a biztatásokat és nyugtatgatásokat, annyira rendesek vagytok :) de tényleg, tök jól esik :)

Annyi még eszembe jutott, hogy volt még egy olyan kérdésem anyagiból, hogy a szabálysértési értékhatárnál ugye az 20.000 ft, és hogy a hanyag kezelésnél 100.000,- a határ és az alatt nem bűncselekmény, valamint a rablásnál a 20.000 alatti is bűncslekmény, mert egyiknek sincs szabs alakzata, ezeket tudtam, ebbe nem kötött bele...

Szakvizsgázó17! a büntethetőséget kizáró és megszüntető okoknál elmondtam pont azokat, amiket írtál, de nem volt elég. Egyesével végigment hogy a gyermekkornál mi hiányzik, a jogos védelemnél stb...

Az őrizetbe vételnél ezt nem tudtam az új szabályt az tény.
A jogos védelemnél meg nem tudom, mert igen azt hallottam, hogy ezt meg fogják változtatni az alkotmány miatt, de hát ez még nem tart ott, hogy vizsga kérdés legyen.
Na mindegy, ezen már nem változtat semmi.

Textilhal, néztem a márciusi időpontokat és nincs egy darab hely se, szóval nem tudom mi lesz. Ez a rossz, hogy nem tudsz bejelentkezni belátható időn belül és így csúszik minden, pedig a polgárt is meg akartam volna még csinálni nyárig.
Na mindegy, kedden felhívom őket, hátha be tudnának szúrni márc 21-re, az az időpont jó lenne, mert előtte van hosszú hétvége. Úgyis lehúzzák magukat egy csomóan addigra. Amúgy ezt úgy utálom, hogy más bejelentkezne, meg elmenne a vizsgára, aki meg bejelentkezik el se megy... Most is 3-an vagy 4-en nem jöttek el vizsgázni, pedig ha eljönnek lehet 2 bizottság lett volna :) és akkor nem a vigyorgó gyilkoshoz kerülök. :)

Amúgy képzeljétek még kinnt várakoztunk, odajött egy bíró velünk beszélgetni, hogy sok sikert meg minden, és kérdezte, hogy kinél vizsgázunk. Mondtuk, hogy ennél a pasinál és csak ennyit mondott rá, hogy ne hidjétek el, ha mosolyog, mert ez nem jelent jót. Akkor még nem tudtuk mire gondol... :) Szóval ismerik már...

Na mindegy , én ezekkel úgy vagyok, hogy egyszer úgyis visszakapja majd az élettől valamilyen módon :)

Na nem szitkozódok többet :) Mégegyszer köszi mindenkinek és nektek sokkal több sikert és szerencsét kívánok, mint ami nekem volt :)

Tényleg nagyon sok minden múlik a bizottságon, hisz az ember úgyse megy úgy el egy vizsgára, hogy nem tanul semmit, a többi meg már azon múlik, hogy ezt hogy értékelik.

Én is fogok tanítani szeptembertől jogi asszisztenseket és most fogadtam meg, hogy soha nem azt fogom nézni, hogy mit nem tud valaki, hanem hogy mit tud és mennyit tanult.
Hát ennyi tanulság volt belőle!

Na mégegyszer köszönöm a hozzászólásaitokat és kívánok nektek nagyon jóóóó bizottságokat, kitartás, HAJRÁÁÁÁÁ!

Doktornő # 2012.02.11. 15:40

Sziasztok!

Segítsetek már, ha tudtok. Én május 18-án megyek. Most nyomtatom ki a magyarorszag.hu -ról a jogszabályokat és látom, hogy a Btk február végéig hatályos, a Szabs április közepéig. A többit még nem is néztem. Akkor hol lehet az újakat megtalálni, amik májusba lesznek hatályosak. Vagy hol lehet olvasni valamit a változtatások fő vonalairól. Előre is köszi!

Doktornő # 2012.02.11. 15:43

Kedves Ars Iustitiae!

Lehet, hogy én vagyok buta, de mi az a jogász kártya? Láttam abból is készültél.

Danina # 2012.02.11. 16:16

Doktornő!
A szabs tv valóban ápr. 15-től vadi új lesz, nem tudom, mennyiben változik a rendszere.
Viszont a legfontosabb, btk-t érintő változás, h a szabs-bcs értékhatár 50.000,- Ft lesz!!!