szakvizsga - "B" rész (büntető)


Borsopanna # 2012.11.23. 19:40

Mókusok: gratulálok, szép volt! Vica már végzett, a büntető volt az utolsó vizsgája.

Mókusok # 2012.11.23. 15:44

Sziasztok!

Fellebbviteli Főügyészség....Főügyész Úr(Be.) Szfehvári BV. csoportos (BV. szabs.)(néni, tök szimpi), és a Múltkori BTK. "latinul teszem fel" az első kérdést Ügyvéd Úr....
A többi vizsgázóval nem tudom, hogy mi történt, ugye én voltam az első és sikerült (3as):)))

Kérdések: Nyomozási bíró: Mikor jár el, hogyan válasszák, ki válassza, hol működik, miket csinál,Különösen védett tanú,Mikor van, hogy a nyomozási bíró a bírósági szakban is eljár.... házkutatásnál kinél jelzed ha nem értesz vele egyet..., Előzetesnél mennyi időn belül lehet mit tenni( itt a fellebbezés) szó volt a megoldás, ha a nyomozási bíró rendelete el,hol bírálja el....(sima ülés volt a válasz) Panasz, felülbírálati indítvány
Határidők több helyen....,
Bíróság elé állítás....Mikor, milyen eljárás ez, miért van, és a vádiratot ha ekkor nem kell leírni akkor hogyan történik itt a vádemelés...

Kb. ennyi jut eszembe....:)

És amúgy köszi a biztatásokat mindenkinek!:)))
Vica, te átmentél C-részre???
és már jelentkeztél is vagy mégcsak anyagot gyűjtesz, én február környékére gondoltam jelentkezni, de majd ha lesz erőm előbb anyagot gyűjtök!!

Ja, és soha rosszabb hangulatú várakozást meg bizottságot, 2 volt évf. társammal vártunk, tök jó volt, pedig véletlen, azóta nem láttam őket:)))

Remélem nekik is sikerült:)

Aki még tanul, annak azt üzenem, hogy ha ilyen lett vna az előző vizsgám is akkor azt gondolnám, hogy ez egy jó dolog amúgy:))!!!

miami # 2012.11.23. 11:58

Tunderek vagytok, maris megnott az onbizalmam!!!
A polgarra ugy mentem, hogy mindent tudok, es ugy jottem ki, hogy jol van, inkabb megyek takaritononek.... Szoval ilyen rossz vizsgaelmeny utan ez a Be teljesen kinainak tunik. Btkbol megvettem a tankonyveket, Be-bol en is a tirvenyre hagyatkozom, de egywlore sirni tudnek ha meglatom. Az Ab hatarozatok, Bk-k mennyire fontosak? ( kettesert hajtok :-)))
Bizom a jo buzottsagban, de az elozmenyek utan nem konnyu...

banánhintahercegnő # 2012.11.23. 09:50

Jó reggelt Bünti avatott és még avatatlan angyalai!

Mindenkinek, aki még előtte van: kitartás nem feladni. Higgyétek el: a lovak is meg akarnak már szabadulni tőletek, ne tegyétek azt velük, hogy a nyakukon maradtok :)

Mókusok: ha nem mennél el, hidd el, a fejedet vernéd utána falba, hogy nem vagy még túl rajta!

Menni fog. mert menni kell és kész és mert a lovak önjáróak :) :) :)

Miami:
Isten hozott, egyetértek az előttem szólókkal, a tanulási metódus vonatkozásában. Vannak használt könyveim meg Be. jegyzetem, jó. óccsóé, ha gondolod :)
Aki a polgáron túl van, annak ez már sétagalopp vagy gyaloggalopp vagy töketlen fecske. meg ilyenek

Ölelés, mosolygás és kitartás mindenkinek:

BHH

Borsopanna # 2012.11.23. 09:02

Anzsus: nyugalom! Menni fog! Nagyon sokat tanultál, jól haladtál, minden rendben lesz! Sokat tudsz, meg fogod csinálni!
Nem adjuk fel a célvonal előtt!!!!!!!!!!!!!!!

Vica: szívemből szóltál :)

vicaszabo # 2012.11.23. 07:45

Jó reggelt!

Mókusok, ne hagyd ma magad! Menj el, villantsd a legjobb formádat azt lesz ami lesz!!!!

Heni: az kell érteni, hogy ezt az 1 azaz 1 db kérdést kérdezte tőle, mivel ő volt az 5. vizsgázó és sorba jöttek a szuper eredméynek, nyilván lefagyott. Ezért ezt vesézték (amit nem tudott). Több kérdés nem volt.

DE: ezek tényleg ritkák, nem ilyen történetek szoktak lenni. Ez azért volt hogy lássuk van ilyen is, de nem ez a jellemző!!!!
Nekem ez volt az utolsó, eddig kivétel nélkül fantasztikus vizsgáztatókkal találkoztam (mindegyik emberként és bizottságként is) úgyhogy én is erre emlékezek, ti is ezt modellezzétek a szemetek előtt, ne az ilyen típusú vizsgát. Tényleg kimerítettem ezt a faktort, nektek már jobb lesz!!!!!

Nemsokára leírom majd még a plusz kérdéseket is amiket tudok.

Amit én tudok tanácsolni: BTK ből a törvény a bukáshoz elég. Tudni kell mögé a jogelméletet (nagyon) és az összes BK-t meg az úgymond 'kisegítő' anyagokat.
A törvényt meg szószerint. Ebből főleg az általános rész a hangsúlyos, a különös résznél bejött a szelektálás (vad tényállásokat mint pl természetkárosítás nem tanulunk meg, de azt azért tudjuk róla hogy keretdiszpozíció!)Az ún toplistásokat kell tudni, amik itt is többségében előfordulnak.

Szerintem Be.ből és Bv ből bőven elég a törvény, ahol nehéz meglátni az összefüggést, vagy ha vannak jó összehasonlító táblázatok/összefoglalások azokat érdemes nézni.

Idő: egyéne válogatja. Lehet nagyon kevés is és nagyon sok is: nem ettől függ a siker... tehát ne essen kétségbe senki, ha nem engedik el, vagy nem volt ideje tanulni stb. El kell menni, és a nagy számok törvénye alapján jó bizottságot kifogni. A legtöbb bizottság (olvassátok vissza a beszámolókat) arra kíváncsi mit tudsz, érted e az összefüggéseket.

Mai napi jótanácsaimat kimerítettem, de nem szabadultok tőlem, jövök még tanácsokat adni:)))) legfeljebb nem fogadjátok meg!!!

Fel a fejjel, minden célegyenesben lévő és minden formaigazító versenyzőnek: igenis van élet a szakvizsgán túl.....

Legyen szép eredményes napotok, Mókusok este várunk!!!!

Vica

Anzsus # 2012.11.22. 20:57

Sziasztok, én dec 3-5-én megyek Henivel, de ma leállt az agyam és úgy érzem minden kihullott belőle, bármire visszagondolok, semmi sem jut eszembe, kezdek nekikeseredni!

Borsopanna # 2012.11.22. 19:38

Sziasztok! :)

Heni: nyugalom! Nem edzésen kell jónak lenni, hanem a versenyen kell nyerni! Más nem számít. Menni fog, ügyes leszel!

Kriszti: merre vagy, Kisasszony? Gyerek, várunk! :) Hogy állsz, hol tartasz?

BHH: hát szép kérdések, mit mondjak... Gyönyörű győzelem!!! :)))))))

Miami: üdv. a klubban! :D Aki a polgárt legyűrte, az a büntetővel is meg fog tudni birkózni! :)

Ami NEKEM bevált:
Btk: tv + egyetemi tankönyvekből a fogalmak, elhatárolások.
Be.: szakvizsgás tételsor szerint kidolgozott könyv + tv. (még mindig eladó a könyvem! :))
Bv+Szabs: bőven elég a jogszabály, semmi más nem kell!
Tőlem nem kérdeztek Rtv-t, nem is igen hallom, hogy kérdeznék, de én nem merném megkockáztatni, hogy legalább minimális szinten ne tudjak mondani róla valamit.
Menni fog, nincs letehetetlen vizsga! Csak max. nehéz... :)

miami # 2012.11.22. 16:26

Sziasztok!
Szívből gratulálok a most vizsgázóknak, olvastam a beszámolókat, hát nem volt egyszerű...
Nekem ez a második vizsgám, a polgárt áprilisban sikerült túlélnem úgy, hogy utána két hónapig nem tudtam ránézni tankönyvre. Hasonló stílusú vizsgáztatókat nyertem és bár elvégeztem 2 főiskolát, az egyetemet és egy szakjogászit, életemben még ennyire rossz vizsgaélményem nem volt.
Szóval ilyen előzmények után mostanában álltam neki a büntinek, január közepén vizsgázom, de napi 2-3 óránál többet egyszerűen képtelen vagyok tanulni. Büntetőjoggal soha nem foglalkoztam, így álltam neki a Be olvasásának. Háááát az az igazság, hogy kb. a felénél tartok (egyszeri olvasásra) de el sem tudom képzelni, hogy én ezt valaha úgy megtanuljam - esetleg szó szerint -, ahogy az vizsga beszámolóitok alapján ezt kérdezhetik. Az anyagi még ok, mert azt az egyetemen jól megtanultam, de a Be-t kizárt hogy valaha is ennyire pontosan ismerjem. Szóval már most ki vagyok borulva a vizsga miatt.
Kérdésem az lenne, hogy a Be-t miből tanultátok és kb. az egész vizsgára mennyi időt illik szánni ahhoz, hogy valaki jó eséllyel levizsgázzon?
A BV-SZABS részhez szokták kérdezni pl. az RTV-t vagy más kisebb jelentőségű jogszabályt??
A választ előre is köszönöm!

banánhintahercegnő # 2012.11.22. 16:09

Heni kitartás!

és a többiek is. Itt maradunk veletek és ezt már fejen állva is...

Heni, nekem nem kötöttek tegnap abba bele, hogy írtam bele bizonyítékokat meg személyi adatokat (mármint az írásbeli feladatba). Azért kaptam 4est mert csak szóban javítottam ki a minősítést: végül jó volt, hogy önbíráskodás és a többiek bűnsegéd, de nem kellett mellé halmazatban a személyi szabadság megsértése.

Amit tőlem kérdeztek tegnap, csak nem volt erőm leírni: elkövetők (hahhh de könnyű) lenne... de mik azok a különös részi tényállások, amelyeknél hiába valósítja meg ugyanazt a tényállást mind két elkövető, kizárt a társtettesség megállapítása?
hogyan minősül, ha valaki azért nem lehet társtettes mert pl. a bűncselekmény hivatali visszaélés és a társtettes nem hivatali személy (vagyis ő nem speciális alany)
büntetéstan: minden a felfüggesztett szab.veszt.ről
(becsapós kérdés: milyen büntetések végrehajtását lehet felfüggeszteni? - régen a pénzbüntetést is fel lehet, ma már nem)
különös rész: emberölés minősített esetei, ahhoz kapcsolódóan, részlet kérdések: mulasztással elkövethető-e a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, mi a különbség aljas indok és más cél megfogalmazás között tudati oldalon
privilegizált esetnél minden: tudat beszűkülése, milyen kapcsolatnak kell lennie a menthető felindulás és méltányolható ok között...példákkal

Be:
sértett. ki ő. milyen szerepekben léphet fel. mikor milyen jogai vannak, mikor van fellebbezési joga, stb... ki a magánfél, ki terjeszthet még elő polgári jogi igényt magánfélen kívül. előterjeszthetik-e párhuzamosan, ha igen, akkor hogyan kell olyankor eljárni
szakértő...ki ez, mikor kell, mikor kell 2, kábítószer tisztahatóanyagtartalom megállapításához kell-e szakértő
ilyenek

Bv:
sétagalopp
enyhébb végrehajtási fokozat, mikor ki, mikor kell utólag megállapítani a végrehajtási fokozatot, mi az az evsz... ilyenek
még kérdezett, de nem emlékszem, hogy mit...
Szabs.: kik alkalmazhatnak helyszíni bírságot, hogyan kell megfizetni (itt arra volt kíváncsi, hogy készpénzben nem)

első sszuszra ennyi jutott eszembe
kitartás

Gyheni # 2012.11.22. 15:40

életfogytos mentesülhet egyébként?

és vica mire kell azt érteni, hogy jogos védelem..vkinél megálltak és elég volt az 1-eshez?

Gyheni # 2012.11.22. 15:36

Sziasztok, huhh hát..visszaolvasgattam a beszámolókat, nem mondanám hogy megnyugodtam tőlük..

amúgy én egyeltalán nem értem, hogy egyrészt miért kell mindent újratanulni, mint az egyetemen, kettő, tudhatnák hogy az emberek 80%-a család és munka mellett tanul, szerintem ritka, aki normálisan kap szabit és semmi mással nem kell foglalkoznia ez idő alatt, mert hát közben az élet azért zajlik.. és egyébként meg nem számítógép a fejünk, szerintem munkavégzés közben is belenéz mindenki az adott jogszabályba ha épp szerződést ír vagy keresetet vagy vmit.. ezért találták fel a jogtárat!

na mindegy, tanulok amennyire tőlem telik, és próbálok minél többet kihozni a dologból, a rendelkezésre álló idő alatt még és a fantasztikus hangulatom közepette :) de most, elmegyek kiszellőztetni a fejem.

ha jól emlékszem Anzsus és cimó dec 5-én jön mint én.

banánhintahercegnő # 2012.11.22. 13:20

Mókusok!

Remélem, nem lehet olyan nagy a baj, ami teljesen meg tör!
Fel a fejjel!!! és kitartás!

És kitartás mindannyitoknak! De nagyon... még jövök, csak most épp próbálom utolérni magam a munkahelyemen, reggel óta leveleket olvasok :) :)

vicaszabo # 2012.11.22. 12:23

Mókusok: közhely de igaz: ami nem öl meg megerősít. Ebben sosem jó benne lenni, de nagyon sok dolog, főleg a rosszak utólag nyerik el 'értelmüket'. Készülj a holnapra, ritkán dobja a gép ugyanazt a szar lapot!!!!!
Neked is meglesz, mind a 3 ne izgulj, ez csak idő és idegek kérdése:))

Többiek hogy vagytok? Kriszti, Cimó, Heni?
Anzsus te mikor mész?

Többieket megkeresem a másik fórumon!!! :)))
Remélem szép napotok van.... és főleg hasznos!!

Vica

Mókusok # 2012.11.22. 11:22

Elegem van, most kaptam még egy pocsék hírt.....:(

Mókusok # 2012.11.22. 08:39

Gratulálok mindenkinek! Vica, átérzem amiket írtál és hát nem akarok semmit mondani, de egy lutri, hogy ki hova kerül, van aki 10-15 perc alatt kint van három 4essel, míg a másik 50-60 percet van bent és utána lásd a Vicánál leírtakat.....
Mostmár nekem is dobhatna a gép egy 10 perces tündibündit és aztán hello.....Vica jól tetted, hogy megmondtad a véleményedet, bár a 3 adik vizsga után már könnyű:)
Istenem de irigyellek.....

Pracli # 2012.11.21. 20:46

Vica! Neked is nagyon gratulálok! Ügyes vagy! Hallottam a fiúktól, hogy milyen volt a bizottság..:S Sajnos benne van a pakliban, de örülj neki, hogy holnap már nem kell elővenned ezt a kupac törvényt és nekiállni tanulni. A lényeg, hogy túl vagyunk rajta!

A mi bizottságunk az Ítélőtáblán nekem nagyon bejött, de nem volt ezzel mindenki így. Az első ember sajnos megbukott, a második pedig 1 óra 15 perces felelet után jött ki nem túl boldog arccal, és így következtem én. Bementem és azzal kezdtek, hogy gondolják én sem foglalkozom büntető joggal, mint minden más vizsgázó. Én meg mondtam, hogy de igen. Aztán mondták, hogy bátor vagyok, mert itt azt kell mondani, hogy nem :D Mondtam nekik, hogy ez az első vizsgám, tapasztalatlan vagyok, így kicsit oldottabb lett a légkör :)

A bv-t egy ügyész kérdezte, kérdések amire emlékszem, feltételes szabadságra bocsátásról minden, adaptációs szabadság, kényszerítő eszközök..nem jut eszembe több, de mind olyan volt, ami benne van a gyakoriban!

Anyagi jogot egy ügyvéd kérdezett, időbeli hatály, hozzá kapcsolódó jogegységi a keretdiszpozíciót kitöltő jogszabályokról, elévülésről minden, vesztegetés tényállás+büntethetőséget megszüntető okok, mentesítés(törvényi, bírósági, életfogyos mentesülhet e), kényszergyógykezelés, volt még pár, de nem jutnak eszembe :S

Az eljárásjogot egy ítélőtáblás tanácselnök kérdezte,alapelvektől kezdve futottunk végig a tételsoron, sok kicsi kérdéssel, alig emlékszem valamire annyira ideges voltam, de tuti volt a bizonyítási teher, bíróság eljárásának formái, ahol a negyedik a nyomozási bíró ülése!! nekem kellett hozzá egy kis idő mire rájöttem.. nyilvános ülés, mikor lehet, tárgyalás mikor stb., eljárás mentességet élvező személyek esetén (ez volt az utolsó ennyire emlékszem) :)

Nagyon köszönöm a kis csapatnak a sok pozitív energiát és bátorítást! :) Aztán találkozunk polgárin!:)

A többieknek pedig kitartás, nincs lehetetlen! Csak pozitívan és jön a jó bizottság! :)

Anzsus # 2012.11.21. 20:32

Vicsszabó, nagyon gratulálok és együtt érzek, ha én is ilyen bandát fogok ki és megbuktatnak, biztos megmondom a magamét, hogy ez itt nem a dedó, nem az egyetem első vizsgaidőszaka,hogy vegyük el a gyerek kedvét a tanulástól, azért ez már nonszensz, remélem csuklik ma, szerintem sokan emlegetni fogjuk még a napokban!
Nekem azért okozott néhány kellemetlen percet a beszámolód, ennyi befektetett energia és hülyét csinálnak az emberből!!!!

Borsopanna # 2012.11.21. 20:25

BHH: :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))), mindenért! :)

banánhintahercegnő # 2012.11.21. 20:16

Borsopanna ugye viccelsz?

EGy: megígértem egy karácsony előtti sütizést.
Kettő: megígértem egy Jóbarátok topicot...
Három: találkozunk a PJ fórumban :D :D :D

Borsopanna # 2012.11.21. 19:30

Jaaajj, gyerekek, hogy én milyen boldog vagyok! GRATULÁLOK NEKTEK!!! :)
Csúcsszuperek voltatok, nagyszerűek, és nagyon-nagyon ügyesek! Így kell ezt csinálni, pontosan így értettem a lóeladást! :)
Hű, de jó, de boldogok és felszabadultak lehettek most... Meg agyhalottak :D
Pihenjetek, aludjatok egy jó nagyot, holnaptól pedig NINCS TÖBB BÜNTETŐJOG! :)

De bevallom, picit szomorkodom is, hiányozni fogtok, hiányozni fog a fórum. Amíg Kriszti és Heni nem végez, itt leszek, de utána mindenki szétszéled a szélrózsa minden irányába. Persze ezt tudtuk előre, de akkor is.

Na de a lényeg a mai nagy hármas óriási sikere, úgyhogy én a tiszteletetekre meg is eszek egy Túró Rudit! :)))

Mégegyszer gratulálok, és Vica: végeztél!!!!!!! :))))))))

sann # 2012.11.21. 18:59

En is gratulalok mindenkinek szivbol:)))) Mar vartam a hireket, de delutan nem tudtam gephez jutni!

Vica, Te meg ezt a lehetetlen helyzetet is megoldottad latod! :) De teljesen ismerem az erzest (polgar utan), h nem az a baj, h hanyas lett, de akkor is rossz ahogy az emberrel bannak, megkinozzak, es utana meg olyan mintha csak szerencsed lett volna es megkonyorultek volna rajtad, pedig kemenyen tanultal.....
De az eredmeny a lenyeg!

Aki meg hatra van (kriszti, heni, mokusok es tobbiek) tovabbra is tartson ki, mindjart nektek is vege!

banánhintahercegnő # 2012.11.21. 18:31

én most nem tudok írni, annyira fáradt vagyok :)

banánhintahercegnő # 2012.11.21. 18:25

Vica: direkt oda mentem 12re az aulába, hogy lássalak. és nem láttalak :( :( vagy nem hallottam a neved :(

vicaszabo # 2012.11.21. 18:19

Köszönöm, igazából kavarog még bennem nagyon sok minden, természetesen egyre jobban örülök, ahogy back to life back to reality:)

De nagyon bánt a többiek esete, még akkor is ha most éppen a papírforma érvényesült: kifogtunk egy olyan ügyvédet akinek a büntetőjog az alfa és az omega (na pont ilyet nem akartam!!!!). Azért persze mondtam a végén hogy nálam elérte a vizsga a célját, életemben nem tudtam ennyit a büntetőjogról... erre az ügyvéd úr, hogy ezt nem is kommentelné, mert innentől bármikor vállalhatok büntetőügyet, mert a jogosítványom megvan rá. Az én válaszom az volt, hogy van önkritikám... egyébként meg ha véletlenül odasodor az élet, nem ennyi idő alatt kell ilyen mélységben tudni. Én értem hogy ő mit akart számon kérni, de az ebben a típusú vizsgában nem működik. Illetve annak, aki ezzel kel, ezzel fekszik. HA lett volna még két hét erőm tanulni napi 8-10 órát, már ezeket a finomságokat is tudtam volna, de iszonyú volt, ahogy ugrálni kellett, és ahogy a szavakon lovagoltunk. Nem volt elég hogy el tudom helyzeni, hogy tudom, szinte szó szerint, az ügyész is olyan részleteket kért (amiket megjegyzem mind tudtam is, csak nem egyből hanem másodjára értettem meg), hanem ilyen gombnyomásra kellett volna pattogni. Mindegy, az én hangulatom nem volt rossz (csak annyira hogy én itt sarkon fordulok és be se megyek:)))), mert úgy voltam vele most már itt vagyok, meg nem ölnek, de nagyon sajnáltam a többieket. Mindenki munka mellett csinálja, ugyan családos itt nem volt de a maga gondja mindenkinek igen.

Mindegy, kiírtam magamból. Jellemző, hogy annyira fáradt voltam hogy nem emlékeztem mit kérdezett elsőre az ügyvéd, amikor visszamentem akkor kérdeztem meg újra tőle.

Beugrott a be: magánfél, kicsoda, fellebbezési joga, és mire való. Meg a közvetítői eljárás, vádemelés előtt, tárgyalási szakaszban, hányszor lehet, mi lesz az eljárás vége stb. Ezt mind tudtam, csak nem mindig azonnal jöttem rá hogy ezt kérdezi. Ezért is voltam nyugodt hogy megvan, a jegy meg tényleg tökmindegy, rettentően fölértékelődött a sok bukás után!

Elkértem a kérdéseket, (már ameddig volt hangulatunk erről értekezni) holnap felírom azokat is, okulásként. Azt mondta az első vizsgázó fiú, hogy nem a kérdés a lényeg, hanem hogy kérdezték, mert az fogta meg mindkettőjüket.

Jelentem a sz@ar bizottság faktort a jelenlévőknél kimerítettem, úgyhogy nektek már a tündibündi maradt :)))))

Fel a fejjel, küzdeni kell utolsó pillanatig, és még azon is túl. Azért túlnyomó többségben a tündibündik vannak, és nektek már az maradt!!!

Ja, és főleg általános rész volt, a különösből pedig a legmeredekebb az öngyilkosságban való közreműködés volt, itt például azt kérdezte milyen jellegű bcs (a válasz az lett volna hogy felbujtás jellegű). Ilyenek voltak hogy jogos védelem (volt akinél itt álltak meg és nem is mentek tovább, elég volt az 1-eshez...) kísérlet, kényszer fenyegetés. Ezekre emlékszem másokéból, meg majd leírom a teljeset is.

Na ennyit az esszémről, bocsánat ha hosszú voltam....
Irány a haverok buli fanta:)))
Na jó nem, de azért lazítok:::

Ne adjátok fel, tanuljatok, nem a bizottságra kell nézni hanem magatokra! tegyetek meg mindent az esély egyre nő!!!

Vica