szakvizsga - "B" rész (büntető)


JogiBear # 2012.11.27. 14:20

@lebron23: Én magam nem kényszerültem ismétlésre, de több ismétlővel is vizsgáztam együtt. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy ilyenkor az alapkérdéseket teszik fel, azaz fogalmakat, felsorolásokat, elhatárolásokat, esetleg ilyen "mit tud elmondani a jogegységi eljárásról" kérdéseket. Soha senkitől nem hallottam olyat, hogy ismétlőként "gondolkodtató" kérdést tettek volna fel neki. A legtöbb vizsgáztató humánusan áll hozzá a kérdéshez szerencsére, mert látván, hogy ismétel, kb. levágja, hogy az adott tárgy...hát...nem éppen az ember erőssége. Kivételek nyilván vannak sajnos, akik valamiért pl. úgy gondolják, hogy a közigazgatásban dolgozóknak mélységében kell ismerniük a Be.-t, és ehhez mérten kérdeznek. De nem ez a jellemző.

lebron23 # 2012.11.27. 13:33

Mókusok! Borsopanna!

Tudnátok segíteni, ha már "csak" B.e. ből kell mennem, mire figyeljek? Magyarul mi a helyzet, amikor az ember "csak" egy tárgyból ismétel? Részletesebben nézzem át..Bk-k...stb.
Látom nagy fórumozók vagytok, ezért kérdezlek Titeket.
Köszönöm válaszotokat előre is.
Lebron.

iusmousse # 2012.11.27. 13:18

Szia Borsópanna!

Köszönöm a válaszod! :) Akkor remélem, nem lőttem mellé, mert ezek szerint tényleg nem várták tőlem semmiféle bünti kiszabását. Az ügy visszadobását a rendőrségre azért nem láttam indokoltnak, mert feltételeztem, hogy a beá-ra összeszedtek már minden bizonyítékot.

Mókusok # 2012.11.27. 12:20

BHH: ha papíron jelentkeztél a múltkorira akkor azt nem tudják feltölteni neked a gépre, és akkor most papíron kell jelentkezned....nekem ezt mondták telefonon, egy nagyon kedves hölggyel beszéltem...szóval én írok papíron jelentkezést asszem. Ne feledd, hogy emelkedtek közben a vizsga díjak..:)

banánhintahercegnő # 2012.11.27. 11:08

Szia Mókusok, még nekem sem töltötték fel :( :(

én azért ma már telefonálok, mert kellene jelentkeznem...

Kitartás csajszik :) :)

Mókusok # 2012.11.27. 09:29

Ja és Kriszti, Heni hajrá!!!:)

Mókusok # 2012.11.27. 09:28

Hello, nektek mennyi idő alatt töltötték fel a rendszerbe a jegyeiteket? Csak mert még nem tudok jelentkezni a másikra, felhívni meg nem akarom őket, nem akarom sürgetni csak hát telnek meg a napok ugyebár..
Vagy ti papíron jelentkeztetek mind?
Köszi

Borsopanna # 2012.11.27. 09:01

Sziasztok! :)

Iusmousse: amikor én írásbeliztem, nagyon hasonló feladatot írt a velem szemben ülő. A megoldásában 3 dologra tért ki: 1. tárgyalást nem kell tartani ilyen esetben, 2. a szabálysértési hatóságnak vissza kell adni az ügyet előkészítő eljárás lefolytatására, 3. ezek után rendes menetben megy tovább az eljárás. Így kapott ötöst. Drukkolok neked a szóbelire! :)

BHH: már írtam amott, de most emitt is, hogy vigyázz magadra és lassíts egy picit, amíg összeszedi magát a rendszer, amit teletömtél a sok okossággal! :)

Kriszti, Heni? Hogy álltok a célegyenesben? Lelkivilágotok? :)

Vica: HOL VAGY, ha nem itt? :D

Mindenkinek szép napot, én már kezdek elmerülni a gyönyörűszép Ptk-ban. :)

banánhintahercegnő # 2012.11.26. 15:08

Sziasztok!! :) :)

Nem vesztem ám el, csak hétvégén kijött e végfáradtság egy kis lázacskakerekecskegombocska formájában, de már elűztem. Plusz enyhén a nyakamba zúdult a munka, így visszatérésem örömére (lehet, legközelebb vissza se jövök :D :D).

Hogy vagytok Csipetcsapat?

Ugye mindenkinek rendben van a lelke jól, és aki még szakvizsgaóperencián innen van sem adja fel semmi pínzé' mert oda megyek és fenékbe billentem. jól.

Borsopanna, Te hogy állsz? neki álltál már a polgárnak? mikor mész. Írj meg mindent!

Kitartást Kispajtások!!! :) :)

BHH

iusmousse # 2012.11.26. 14:27

Sziasztok!

Én ma voltam írásbelizni, és közzétenném a feladatot, amit húztam:

T.L.-t rendzavarás szabs. miatt őrizetbe vette a VI. ker. rendőrség 2012. május 3-án 10.00-kor. Bíróság elé állítására - gyorsított eljárás lefolytatása céljából - 2012. május 6-án 14.30-kor került sor.
PKKB bírói határozatot kellett készíteni.

Végzésben megállapítottam, hogy a fogvatartás a 72 órát átlépi, így tárgyalás tartására nem kerülhet sor. Az eljárás alá vontat szabadítani rendeltem. Ilyenkor szerintem normál ütemben megy tovább az ügymenet. A tárgyalást elnapoltam, arra megidéztem az emberünket (figyelmeztetésekkel tűzdelve). Megpendítettem, hogy a szabadságelvonással esetlegesen felmerült kárigényét polgári úton érvényesítheti, és a bíróság megteszi a szükséges lépéseket a "jogellenes fogvatartás" bcs. gyanúja miatt.

Mit gondoltok? Szerintetek a szabs. bíró meghallgatás nélkül is határozhatna (mert ugye amíg fennáll az őrizet, addig nem). Az Sztv. olyan kétértelműen fogalmaz: ha őrizetbe vétlere került sor, akkor nincs meghallgatás nélküli döntés. Szóval azon pörgök, hogy a szabadítás elrendelésével egyidejűleg vajon kellett volna-e szankciót is kiszabni.

Mókusok # 2012.11.26. 13:15

ssspiri86: én csak most látom a hozzászólásodat...egyetértek Borsopannával és ha szeretnéd, én is tudok neked küldeni pár dolgot mailen....Bár nekem tankönyvekre nem nagyon volt időm!
Miből írásbelizel?

Borsopanna # 2012.11.26. 10:36

Sziasztok! :)

Na, beindult a hsz-gyártás, látom :)

Kriszti: hűű, új munka, de izgalmas! Ügyes vagy! :) És okosan nyomod a tanulást is, meglesz a gyümölcse, meglátod! :)

Heni: teljesn normális, hogy minden kavarog, mert telepakoltad az agysejtjeidet tudással és most a nagy batyukkal alig férnek el egymástól a fejedben! Szűk nekik a hely! :D Ne izgulj, le fog ez tisztulni, és sikeresen túl leszel a vizsgán.

Itt a finis, már csak pár nap!!! :) Tartsatok ki! :)

Ssspirit: ha szabad javasolnom, gyűjts össze jó sok anyagot, kezdj neki, mert mire belelendülsz, elmegy jó pár nap. Mire kezded átlátni, hogy nagyjából mi is az anyag, mit kell tudni, te magad fogsz rájönni, hogy miből és hogy érdemes készülnöd.
Ami nekem bevált:
Btk: törvény + hivatkozott bh-k, ab hat-ok, fogalmak és elhatárolások régi tankönyvekből.
Be.: törvény + hivatkozottak, nekem volt szakvizsgás könyvem is.
Bv+Szabs: kizárólag jogszabály, semmi más!
Ha írsz egy mail-t, szívesen küldök neked ezt-azt! :)

Mindenkinek szép napot, jó tanulást! :)

Mókusok # 2012.11.26. 08:38

Kriszti: Igen pénteken is vannak írásbelisek! A pótvizsgás, ismétlő vizsgások kezdenek aztán akik írtak és aztán jönnek azok akiknek ez már a második vagy harmadik tárgycsoport, elvileg ez van mindennap, de ha jó indulatúak, akkor megszokták kérdezni, hogy szeretne-e valaki változtatni a sorrenden: pl: kismama, vagy megy a vonata vagy akármi...mondjuk most ezt nem kérdezték meg.:)

kikapcsolni nem tudom hogyan kell, én is álmodtam olyanokat, hogy lövés előtt felszólítom, meg figyelmeztető lövés..stb, mint a rendőrségi törvényben:_)
No, de olyan is volt, hogy ellenőriztem a cellákban meg a beszélőkön, hogy a csomagokban mi van, csak ott vásároltat esznek-e a beszélőn etc.:)))

Kitartás!

Gyheni # 2012.11.25. 22:50

jaaahh, engem aztán nem zavar, hogy másik szakvizsgáról is beszélgettek, csak nem értem honnan van ennyi energiátok :))) adjatok nekem is!!

mókus: nekem sajnos az agyam nem olyan hogy egyszer átolvasom és megmarad, ha neked igen, akkor iszonyat mázlista vagy és tényleg óriási gratula hogy mindezt így lenyomtad.

azt hiszem mára végeztem, kipurcantam, miegymás és megyek aludni. ez a legjobb része a napnak, feltéve ha nem a büntin kattog az agyam és álmomban nem emelek vádat senki ellen.. ti hogy szoktatok lenyugodni egyébként ?:)

byebyee

Mókusok # 2012.11.25. 20:26

Kriszti: köszi!:) és jó a válaszod, ezt akarta hallani, hogy a törvényszék elnöke és kijelöléssel:))banális, először én is meglepődtem, de ez van!:)

Gyheni: neked is köszi, és bocs, hogy ide írtunk más témában csak hát még összefutnak a szálak, amúgy nekem kb. alig maradt időm ismételni, szóval bármennyit is tudsz az szerintem királyság és nagyon ügyi leszel!!

Kitartás!!!!

Gyheni # 2012.11.25. 20:16

Sziasztok, élek, csak tanulok ahogy csak tudok, de már elég fáradt vagyok pedig most jön a véghajrá, így gyorsan írok: Mókus gratulálok nagyon, munka mellett, nulla szabival hát mi ne mondjak good job :)

Kriszti: még mindig jobb hogy új munkalehetőséget kaptál, mintha vhonnan elküldenének :) de persze érthető, hogy ilyenkor az ember ezen kattog, izgatott és nem tud lenyugodni. van már vmi döntésed? és a mostani helyeden mit szóltak?

hát nálam halljátok kavarog minden továbbra is, tolom a fejembe az agyagot de sajna úgy érzem hogy ezzel párhuzamosan a már átnézettek törlődnek is, úgyhogy a terv, hogy jövő hétvégén még egyszer átpörgetem ultragyorsan a btk-t+ írásbelire ismét előveszem az irataimat, aztán az írásbeli és a szóbeli közötti 1,5 napban még a Be-t tervezem szintén lapozgatni, aztán hogy ez összejön-e, meglátjuk... és hogy jó lesz-e így, azt szintén meglátjuk :D

te jó ég, ti meg már a polgár meg a vegyesről beszélgettek közben? én kőkeményen gyúrok a karácsonyra és arra hogy szétvásárolom a fejemet dec 5 után, aztán majd jövőre újult erővel talán rápörgök én is a többire, de előbb legyen meg ez :)

szép estét, kitartás a sorstársaknak :)

drkriszti # 2012.11.25. 19:40

Mókusok, ne haragudj, nem is gratulàltam még a sikeres vizsgàdhoz, de most pótolom: GRATULÀLOK, ügyes voltàl!!! ;)

A kérdéseid kapcsàn, mi az hogy a nyomozàsi bìrót ki vàlassza, és hogyan?? Ma tanultam ezt, de csak annyit, hogy a törvènyszék elnöke jelöli ki, azt kész...

Màsik, hogy én is pènteki napon megyek majd, ilyenkor is vannak ìràsbelisek, mi a gyakorlat?

Mókusok # 2012.11.25. 19:17

Hello!
Na ki hogy áll?
Ja, akkor értem Borsopanna, akkor te pont fordítva...én egyelőre nem érzem magamban az elszántságot a polgár mennyiségéhez...bár mire odajutok még az is valószínű, hogy az új törvény lesz már..ki tudja:(

Krisztinek: persze fontos a vizsga, de szerintem ha választani kell a meló fontosabb, de szerintem meglehet mindkettőd, már elég jól állsz a tanulással, legalábbis ahogy írtad eddig, szóval kitartás:)

U.I: Egy melóajánlat ami jó is, az bizony rám is rámférne:))))))
Holnap elkezdek nyomtatni...meg ha felteszik az eredményeimet, akkor talán jelentkezni is tudok majd az el. rendszerben...

Borsopanna te mikorra jelentkeztél, mennyi időt hagytál magadnak???Csak info gyűjtést folytatok,m nekem lehet, h február előtt nem fér bele a melóm miatt...:(

Gyheni hogy haladsz???:)

Ja és Vica Eu-s cuccait szívesen fogadom ha megvannak:))Köszi

drkriszti # 2012.11.25. 18:11

Helyzet Krisztinél:

Múlt csütörtökön kaptam egy àllásajànlatot, ami totàlisan felbojgatott, felzaklatott, a tanulàsomat teljesen tönkrevàgta. Mivel eljöttem 2 hét szabira, kènytelen voltam bejelenteni a jelenlegi helyemen, hogy mi a szitu, mert a vizsga utàn vàlaszt kell adnom az ajànlatra. Szóval fennforgàs van/volt a köbön, sajnos mindez a tanulás rovàsàra. :(

Tegnap és ma màr próbàltam mindent kizàrni, és csak a Be-re koncetràlni, de hàt nem könnyű, amikor éppen a jövőmről is döntenem kellene...

Mindent leszàmìtva nyomom a Be-t, mèg nagyon sok van belőle, de màr nincs meló, ìgy könnyebb lesz.
Fàradt vagyok màr nagyon, a régebben tanultakból szinte semmire nem emlèkszem, ahogy olvasgatom a kérdéseket, csak annyi rèmlik, hogy, aha, valahol, valamikor volt ilyen...elkeserìtő, na...:(

Többiek merre? Nem sokan maradtunk, de legalàbb erősìtsük egymàst a véghajràban, ùgyhogy GYERTEK!! ;)

Ssspirit86 # 2012.11.25. 15:59

Sziaszok!

Először is gratulálnék mindenkinek, aki túljutott a szakvizsgákon és kitartást annak, aki még küzd :)
Én most kuzdok még az igazolások beszerzésével, de jan végén szeretnék menni elsőnek büntiből.
Esetleg nincs valakinek eladó, hatályos könyve?
Megnéztem a tételsort, hát egyelore azt sem tudom, hogy mit kéne megtanulni, annyira szerteágazónak látom...

vicaszabo # 2012.11.25. 13:37

Persze, mert csak én írok!! :))

Nos kedveskéim, hogy álltok? Hogy vagytok? Néha azért írjatok... :)

Borsopanna # 2012.11.25. 13:29

Sziasztok! :)

Heni, Kriszti, Cimó, hogy vagytok, hogy álltok? Mi van veletek? :)

Vica: szerintem te vagy a fórum motorja! :)

Mókusok: sok sikert a C-hez!
Én A-val megyek tovább, a C-t szánom utolsónak.

vicaszabo # 2012.11.24. 13:38

A C részben az a nehéz, hogy megtaláld mit tanulj. Annyira szerteágazó, és amellett részletes hogy brutál. Persze nem kell az egész, és a legjobbfej bizottságok is ott vannak.
Munkából csak a tv kell, tb ből is de erősen szürve és a lényegre koncentrálva. Alaptv az egész, és hát ott jó össze vissza olvasgatni, kereskedni, pl az alapjogoknál, de igazából könyv ott sem kell (bár még ez az a rész ahova a legjobban használható). Az eus anyagomat megnézem, ha működik még átküldöm mailen!

Nem baj, én is íg voltam vizsga után... és tulképpen még nem is tértem magamhoz!!! :)))

Bocsi B-sek!!!!

Mókusok # 2012.11.24. 12:33

Köszi vica...
Alapjában véve tudtam, hogy már végeztél, csak valahogy tegnap kicsit módosult a tudatom...:)
Ha c-részhez van anyagod , ötleted könyv ügyben(miket érdemes megvenni szerinted) vagy hozzászólásod, azt szívesen veszem....
A többieknek jó tanulást, ha jól emlékszem mikulás előtt már sokan túl lesznek rajta....(Gyheni például):)

Oh, és köszi Borsopanna, neked akkor már csak az A rész van hátra??? Vagy csak azzal folytatod a C-helyett?
Picit kavar van nálam már, h ki mit is mondott??:))
Átdobom magamat a C-részre...(eddig tételsort nyomtattam csak, de brutál)

vicaszabo # 2012.11.24. 11:26

Mókusok: nagyon ügyes vagy, gratulálok!
Meglestelek már este, hogy sikerül e:) de írni még csak most van időm.
Én már végeztem, ahogy Borsopanna mondta, ez volt az utolsóm. Bele bele olvasgatok más fórumokba is, ha éppen van mondanivalóm amivel azt gondolom segíthetek be is írom. De nekem ez már egy teljesített feladat, hál' Istennek! :)))))

Küzdésben lévők hogy vagytok? Nem sorolok mindenkit, de az érintettek és akik magukra veszik adhatnának életjelet:))

Ahogy visszanéztem a fórumot, láttam hétfőn volt egy versenyző aki írt, itt kért segítséget, de olyan későn hozta fel a hozzászólását a fórum, hogy senki nem reagált rá, és is valahogy csüt este vettem észre.

Leírom azokat a kérdéséket még, amik az én bizottságomnál merültek fel:

btk időbeli, területi, személyi hatálya, keretdiszpozíció, példa rá
be hatálya van e visszaható hatálya? azt a választ várta ré hogy nincs pedig felülvizsgálatnál elvileg van
öngyilkosságban közreműködés milyen magatartás: részesi felbújtói
mi a bíróság feladata
ha egyesbíró első fokon lopásként bírál el egy cselekmént amit másodfokon (tanács) rabláként minősítenek, akkor problémát jelent e az hogy elsőfokon nem tanácsban járt el
büntetés végrehajtásának halasztása: gyakorlati példa

kísérlet
mentesítés.
lopás minősítő körülmények milyen elvek mentén csoportosulnak
45 000 ft értéknyi szabálysértés hogy lesz bűncselekmény

remélem segítenek!

Jó tanulást aki még küzd (fel ne adja!!!!), és jelentkezzetek!

Vica