szakvizsga - "B" rész (büntető)


hekate # 2012.01.16. 07:45

A bűnügyi nyilvántartásokat mennyire kérdezik szerintetek? A dialógos könyvben nagyon részletes...
Tényleg amúgy valaki nem akarja megosztani velünk a vizsgakérdéseit vagy élményeit stb., hogy egyáltalán miket kérdeznek, gyakorlatias nagyon a vizsga vagy nem?

Tinl # 2012.01.16. 08:44

Sziasztok. Pénteki napon volt az egyik ismerősöm és ügyészségre került, ahol szivatták. Szóval a pénteki napokat sem kellene nagyon preferálni....

hekate # 2012.01.16. 11:23

király :)

JogiBear # 2012.01.16. 11:53

Az írásbelire mennyire igaz, hogy sporttáskával érdemes vinni a könyveket (magyarán nem csak törvényszöveget lehet segédanyag gyanánt használni)? Nekem az egyik kolléganőm mesélte, hogy gyakorlatilag bármit lehetett használni az iratmintatártól kezdve a a tankönyvekkel bezárólag, mindent.

hekate # 2012.01.16. 12:04

Mikor én voltam írásbelizni (tavaly októberben) akkor tényleg így volt, mindenki vitt mindent, de használni nem lehetett csak törvényt, bár nem nagyon ellenőrizte senki, hogy mi van nálad. Utána azt hallottam, hogy beszigorítottak és voltak ellenőrzések, mindenki mindent ellenőrzött, többen is voltak benn stb. Nem tudom, hogy manapság hogy működik a rendszer, de szerintem az ellenőrzési időszaknak már vége :)

fdori # 2012.01.17. 09:40

Sziasztok!

Én is márc. 8-án megyek:) Beszereztem a régi tételsorhoz mindnent:):) Most nézem az újat, egyenlőre a B/1-t néztem csak, az nem vészesen változott.
Közig-ben dolgozom, nem a legközelebb áll hozzám, de az anyagi rész tanulhatónak tűnik.
Ti mennyi idő szántok rá?

fdori # 2012.01.17. 09:44

éna bűnügyi nyilvántartásos részt nemvagyok hajlandó megtanulni:) Én novissimásból tanulok, ott is nagyon hosszú. A ráfordított enrgia nincs arányban azzal, hogy egy tételt fog át. Nagyvonalakban megnéztem, hogy milyen részekből áll, de nem megyek bele mélységében. Szerintem ha ennyit tudok róla, és a többi kérdésre is tudok válaszolni, akkor nem vágnak meg.
C alapján az a tapasztalatom, hogy több dolgot kérdeznek;így ha vmelyik nem annyira megy, de a többi igen, akkor baj nem lehet:)

Textilhal # 2012.01.17. 10:52

Szia Fdori!

Én szűk 4 hetet, aminek a zöme már el is telt, jövő pénteken (27-én) lesz a vizsgám. Olvastam itt több olyan kijelentést is, hogy erre a 3 hét BŐVEN elég (de akár még 2 is megfeszítve)...ezt nyilván olyan valaki állította, aki ebben dolgozott/dolgozik, szóval van több-kevesebb gyakorlata. Ezt én sajnos nem mondhatom el magamról, tehát totál idegen az egész, főleg az eljárásjog kemény dió nekem sok év (kizárólag) polgári után...

A magam részéről azt tudom mondani, hogy valóban tanulható, a legtöbbször logikus és érthető az anyag, azonban csalóka, mert rengeteg a tény(állás), adat, egzakt infó, amit ugye vagy tudsz, vagy nem.

A bűnügyi nyilvántartás tárgyában egyetértek, nekem még ilyen maszlagnak tűnik a végrehajtási résznél, hogy ki mikor miért hogyan állítja ki az I.-II., esetenként III. vagy nagyobb számú értesítőlapokat és hová küldi, milyen tartalommal...ehh. Ja és valahogy a bűnügyi jogsegéllyel sem vagyok jóban, olyan...izé. Ha értitek, mire gondolok.:-)

Hát kitartást mindenkinek, gondolom a 15-én beindult vizsgaidőszak révén hamarosan fellendül a fórum tapasztalatok, vizsgakérdések terén is.

Addig is kérdezzünk, panaszkodjunk, bátorítsunk, segítsünk, biztassunk!:-)

És természetesen: HAJRÁ!!!

fdori # 2012.01.17. 19:28

köszi Textilhal az infókat:), nekem 4 tiszta hetem nem lesz, így hétvégenként és munka után már próbálok ráhangolódni. Az értesítőlapok első olvasat után nekem is teljes homály. Ha vki ezt nem csinálja, így a jsz-ból nem lehet ezt felfogni, szerintem. Az ilyen káosz tételekből, próbálok 1-2 dolgot kiemelni, hogy legalább lássák h olvasta, mert vmit tud nyögdécselni hozzá:)

br83 # 2012.01.17. 21:06

Bv. ből felesleges rágni az értesítőket, ha jót akarsz, akkor a bv.tvrt és a szabs.tvt tanulod. A többi maszlag.

fdori # 2012.01.18. 10:05

január 1-gyel vált-tt a btk 211§ (választásos bcs), ill. a be-nek néhány §-a., tavalyi 165-ös közlönyben megtalálható.
Illetve abban benne vannak az értesítő minták, szerintem, vagyis remélem, ha azoikat átfutja az ember, megértheti:). Amúgy én sem fogok leragadni azoknál:):)Inkább mindenről kevesebbet, hátha ez a módszer bejön!

Textilhal # 2012.01.18. 13:48

Köszi br83 és fdori, már magam is eljutottam egyébként odáig, hogy nem fogok túl sokat görcsölni az értesítőkön...

Egyébként - nem mintha ez segítene rajtam, azaz rajtunk és a kárörvendés is távol álljon tőlem - de a mégoly "hatékonyan" frissített, változásokhoz igazított tételsor is hűen tükrözi a káoszt és zűrzavart. Lásd pl. (de ezeken kívül több is van) Be. 165/A. § és 554/J. §: mindkettőt belebiggyesztették, azonban mindkettő hatályon kívül helyezve...

Jájj...nyakamon a vizsga, oly közel a jövő péntek és olyan nagy zűr van a fejemben...utolsó vizsgám elvileg, de vannak kétségeim, hogy valóban az lesz-e...

Pöszke # 2012.01.19. 07:19

Sziasztok!
Közvélemény kutatást tartok :) Dialóg vagy Novissima könyvből érdemes tanulni a B részre? Tegnap nézegettem mindkettőt, de nem tudok dönteni...Ki miből tanul?

Mindenkinek kitartást és várom én is a beszámolókat a vizsgáról!

Textilhal # 2012.01.19. 08:52

Szia Pöszke!

Közvélemény 1: én Novissimából tanulok (anyagi és eljárásjogot, a bv. és szabsértéshez nem vettem könyvet, ott csak jogszabály) és jónak tűnik. Igaz, nem ismerem a Dialógot, így nincs viszonyítási alap, azért vettem Novissimát, mert az frissebb volt a Dialóghoz képest. Nem tudom, mikor vizsgázol, de ha nem a közeljövőben, akkor érdeklődj a kiadónál vagy szakkönyvboltokban, mert a Dialóg ez év elejére ígért új kiadást büntiből. Szóval ha az szimpatikusabb neked és belefér, akkor várhatsz kicsit, hátha.

A Novissima tagolt, értelmes, érthető, sok BH-val, a tételsorban szereplő bírói gyakorlat, bkv-k, abh-k szinte kivétel nélküli elemzésével, még ha csak röviden is, de a lényeget leírja. Általánosnál jók a magyarázatok, különösnél pedig az elhatárolások is elég jól le vannak vezetve.

Sok sikert a döntéshez és a vizsgához is!

kikk # 2012.01.19. 10:59

Sziasztok!

Csak szólni szeretnék, hogy már meg is jelent a Dialógos új könyv a büntetőjog általános részére vonatkozóan, a Dialóg boltban már lehet is kapni, megérdeklődtem. 2012. január 1.-i lezárású, úgyhogy biztos jó.

hekate # 2012.01.19. 11:16

Én Eljárásjogból Dialógos könyvet tanulok. Nekem bejött nagyon, főleg azért, mert minden fejezet végén van egy halom kérdés a hozzá tartozó válaszokkal együtt, amik a vizsgán előfordulhatnak és tanulásképpen vagy önellenőrzéskor szerintem nagyon hasznos.
Anyagiból én is novissimát tanulok, elég lényegre törő...
Bv-ből vettem egy dialógos könyvet , de arról még nem tudok érdemben nyilatkozni :)

Kérek mindenkit, aki esetleg olvassa a fórumot és mostanában volt vizsgázni vagy hallotta, hogy mástól miket kérdeztek, az írja le nekünk, mert nagy segítség lenne!

fdori # 2012.01.20. 09:26

én be-t novissimásból tanulom. Alk.jogot is abból tanultam, nekem bejött a szerkezete, így nem is próbálkoztam a dialóggal, ill. tavaly még az volt a frisebb. Leírja a jsz-t, aztán elég alaposan elmagyarázza. A két kötet 800 oldal, de amiatt, mert szinte kétszer is le van írva a normaszöveg.
btk-t jsz-ból, illetve a régi egyetemi hvg-s könyből. Leginkább a bünti tételek változtak azóta, de a tényállások magyarázata és az elhatárolások nem; így az nagyon hasznos. Amúgy ha a jsz-t kommentárral, indokolással nyomtatod;az is nagyon jó, elhatárolások ott is benne vannak!
szabs.,bv-t a 140 oldalas tételből. Ami tavaly még hatályos volt. Nem tudom h a szabstv. mennyire változott azóta, még nem tartok ott:)

hekate # 2012.01.20. 10:48

mi az a 140 oldalas szabsból és bv-ből?

Textilhal # 2012.01.20. 20:41

Hekate, én arra gondolok, ami a jogiszaki.hu-n ezen a néven fut a B3 szekcióban:

buntetes_vegrehajtas2011.jan-1

ez ugyanis 147 oldal, a többi fent lévő ennél rövidebb.

Nos, némi helyzetjelentés és személyes tapasztalatok így kevesebb, mint 1 héttel a vizsga előtt:

Aki nem foglalkozott eddigi pályafutása alatt büntetőjoggal (tehát akitől úgy IGAZÁN távol áll), az úgy számoljon, hogy erre is kell a minimum 4 hét megfeszített tanulás. Iszonyat sok a tudnivaló és bár valóban kézzel foghatóbb, mint a közbeszerzés vagy az OBA, de az ilyen fajta "egyszerűség" ne tévesszen meg senkit. Hátam mögött az A és C vizsgával állítom, hogy ennél az anyagnál kell a legtöbbet tudni, a legösszetettebb rendszert átlátni, kezelni és fejben tartani. Éppen az összefüggések és a hálós rendszer miatt van az, hogy ha egy dolgot nem tudsz, akkor az kihat még másik tizenötre, ez vizsgán komoly szívás lehet. Felsorolások szempontjából (mind előfordulás, mind mennyiség szintjén) ez viszi a prímet véleményem szerint, ember legyen a talpán, aki mindet meg akarja tanulni, bár meggyőződésem, hogy aki mindet (egyszerre) tudja, az nem ember. Vagy ember, de akkor zseni.

A "ne vesszünk el a részletekben" - elv, ami polgárinál és még talán a C-anyagnál is működött és meg is kell(ett) fogadni, itt nem áll meg és nem érvényes. Mégpedig azért, mert csak részletek vannak és minden részlet számít. Ez van. A büntetőjog részletek szövevénye.:-) Egyébként nem viccelek, csak kínomban vigyorgok.

Nem akarok senkit megijeszteni, lelombozni, vészmadár sem szeretnék lenni, mindezt csak azért írom le, hogy aki teheti, nagyon időben kezdje el a tanulást, mert bár kupacra ez tűnik a legkisebb anyagnak, de tartalomra, minőségre messze a legnyomasztóbb.

Mindez persze csak az én személyes véleményem és lehet, hogy csak a gyakorlathiányból eredő idegenségből fakad, épp ezért mondom, hogy azoknak szól elsősorban, akik nem büntetőznek.

Igyekszem optimista maradni, a lelkiismeretem patyolat-tiszta, az elmúlt 3 héttel megegyezően ezt az utolsót is végig fogom tanulni...de konkrétan RETTEGEK A VIZSGÁTÓL!!!

Mindezektől függetlenül: HAJRÁ (de most korántsem olyan nagy lendülettel, mint az A és C fórumon...:-( )

Panaszkodjon már más is please...

dodol # 2012.01.21. 19:19

textilhal mikor vizsgázol?
én 26, és ha ez megnyugtat igen para van...
:)
és 3hetet nem tanultam nyugi...
:D
:(

zsoly # 2012.01.21. 21:38

Egyetértek Textilhallal. Akinek a mennyiség kevés első ránézésre, csak abba gondoljon bele, hogy a bűncselekmény tana összesen 26 § a Btk.-ban, és - tankönyve válogatja - 100-200-300 oldal dogmatika áll mögötte.

Textilhal # 2012.01.22. 06:58

Dodol, én 27-én...dehogy nyugtat meg, nem leszek én attól jobban, hogy más is parázik...inkább abban várok támogatást, hogy nem csak nekem haladja meg a képességeimet ennek az anyagnak a maximális elsajátítása.

Sok sikert, remélem majd beszámolsz nekünk a tapasztalatokról.

HAJRÁ!

hajni1982 # 2012.01.22. 14:31

sziasztok!!!

február 17-én megy valaki a büntető részből?
nekem is utolsó vizsgám lesz (remélem)!
Üdv!

valykaly # 2012.01.23. 14:53

Sziasztok!

Gratula Nektek, úgy látom szinte mindenkinek a bünti az utolsó vizsga, nekem még csak az első..
Bv és szabs. írásbelire keresek valamilyen anyagot, ha lenne valakinek, vagy olyan ismerősének aki már levizsgázott belőle.A törvényen kívül van pár iratmintám, főleg bv-ből, de a szabs. az nagy ?..űElőre is köszi, és kitartást mindenkinek! Már nem sok van hátra!!

hekate # 2012.01.25. 07:54

Textilhal, köszi és gondolok rád erősen pénteken, ha meg kipihented magad a sikeres :) vizsga után akkor szánj meg minket és meséld el mi volt a vizsgán :) Jaa, és majd nyugtass is meg mindenkit, hogy nem volt nehéz :)