szakvizsga - "B" rész (büntető)


hekate # 2012.01.03. 07:52

Kriszi83!

Nekem nagyon nagy szükségem lenne rá, írtam neked e-mailt a részletekről!

JogiBear # 2012.01.04. 08:41

A jogiszakvizsga.kim.gov.hu nektek sem megy most?

hekate # 2012.01.04. 11:11

Délelőtt nekem sem ment, de most már működik.

cinus # 2012.01.04. 15:56

Kedves Czenczer!
Kedves Fórumozók!
Tudnátok nekem segíteni, hogy egészen pontosan honnan lehet letölteni a jogiszaki.hu-n meglévő - és a Czencze által hivatkozott jogeseteket -?
Miket lehet használni az írásbeli vizsga során?

Nagyon köszönöm!

Szakvizsgazo17 # 2012.01.06. 11:30

Kedves Fórum!

Érdeklődnék, mely könyvekből érdemes tanulni a szakvizsgára? Elegendő esetleg a korábbi egyetemi tankönyv vagy a szakvizsga könyvek jobbak?

Köszönettel egy sorstársatok

Textilhal # 2012.01.09. 09:21

Kedves Szakvizsgázó17, én a C-vizsgám után töretlenül képviselt elvem ellenére - mely szerint Novissima NEM! - mégis ezeket a könyveket vettem meg, kivéve a BV és szabsértést, mert ahhoz a tételsorhoz nem vettem könyvet és nem is fogok. Egyelőre úgy gondolom, nem bántam meg, sokkal jobbak a könyvek, mint a C részhez. Nem olyan magyarázók, mint egy egyetemi tankönyv, de ennek elsősorban az általános résznél van jelentősége, illetve különös résznél az elhatárolások miatt. De általánosból azért annyira nagy változások nem voltak, hogy ne lehetne leemelni a polcról és sikerrel használni az egyetemi könyvet, az elhatárolások pedig meglátásom szerint a Novissima könyben, illetve az egyes tételekhez tartozó bírói gyakorlati anyagokból remekül összehozhatók.

A másik verzió a Dialóg-Campus könyvek, ezeket is néztem, de sajnos elég régiek, állítólag lesz ez év elején új kiadásuk, a Novissima könyvek viszont 2011 márciusi-szeptemberi lezárásúak. Persze ez nem jelenti azt, hogy a jelenlegi jogalkotói őrület miatt nem kellene újranyálazni mindent, de erre meg remek a www.magyarorszag.hu jogszabálykeresője, amiben kis piros sávokkal jelzik a módosításokat a sorok elején.

Én ezeket tudtam javasolni, remélem segítettem!

Figyeljetek...az örök kérdés: ragaszkodni a tételsorhoz, vagy a főbb törvényeket oda-vissza teljesen? Ezt csak azért kérdezem, mert a tételsor szerint a Btk.-ból azért számos tényállást nem kell tudni, a szabálysértésekről meg nem is beszélve, az iszonyat kevés a teljes jogszabályhoz képest a tételek szerint. Én egyelőre elegánsan átsiklok a tételekben nem szereplők felett, de azért ott van bennem a görcs, hogy mi van ha... Várok megerősítést és nem feltétlenül olyan tartalommal, amit hallani szeretnék!:-) Ha van erről tapasztalat, várom, szerintem mások is.

Szakvizsgazo17 # 2012.01.09. 11:26

Köszönöm a választ Textilhal.

A kérdéseddel kapcsolatban:

Nálam A résznél kérdezték a végelszámolást, pedig nem volt a tételsorban, viszont hallottam olyan tényállásról B részben is, ami nem szerepelt a tételsorban, mégis kérdezték.

Szóval én sem tudom, mit kellene tanulni és mit nem.

mamhaaa # 2012.01.10. 07:01

A felülvizsgálat következtében az egyes részvizsgák tárgyainak tételei megváltoztak. A módosult tételsor számonkérésére a 2012. január 15-én kezdődő vizsgaidőszaktól kerül sor.

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

mamhaaa # 2012.01.10. 07:01

A felülvizsgálat következtében az egyes részvizsgák tárgyainak tételei megváltoztak. A módosult tételsor számonkérésére a 2012. január 15-én kezdődő vizsgaidőszaktól kerül sor.

http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Textilhal # 2012.01.10. 07:36

Köszönjük mamhaaa!

De ezt nem hiszem el, hogy képesek voltak megcsinálni!!! Főleg az alábbi rendelkezés tükrében:

5.§ (4) A Szakvizsga Bizottság minden év április 30. napjáig a részvizsgákon számon kérhető joganyagról és a részvizsgatárgyak tételeiről ismertetőt ad ki, melyet a minisztérium honlapján is közzé kell tenni. Az ismertető évenkénti felülvizsgálatáról az igazságügyért felelős miniszter gondoskodik.

Danina és Mindenki, nézzétek át újra mindhárom tételsort, mert amit most január elsején és másodikán itt Daninával átnéztünk és egyeztettünk, már ahhoz képest is van változás!!!

Szétrobbanok és nagyon inkorrekt eljárásnak tartom...

hekate # 2012.01.10. 07:38

Textilhal!

Nekem C-ből a tételsor volt előttük és abból kérdezgettek, szerintem vizsgáztató válogatja, hogy hogyan és miből kérdez, azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem csak a tételsor kell. Én örülök, ha meg tudom tanulni azt ami a tételsorban van és végig érek vele a vizsgáig, nemhogy még azt is nézzem ami ezen felül van.
Hogy állsz amúgy? 27-én mész nem?
Mindenki azt mondta, hogy a B rész a legkevesebb anyag, meg a legkönnyebb, de szerintem a C sokkal kevesebb és könnyebb volt, bár az is igaz, hogy mindig az a legnehezebb anyag, amit éppen tanulsz :)

hekate # 2012.01.10. 07:44

Most akkor megint változtattak rajtuk???? Már én is végigbogarásztam a tételeket január elején, most kezdhetem előről???? Na ne!

mamhaaa # 2012.01.10. 08:15

Hát igen. Én meg betegség miatt halasztottam sajna. És már összeraktam korábban..na de most megint elölről...
Hát ez van sajna

Textilhal # 2012.01.10. 08:59

Igen, ez van sajna, mindenesetre nagyon bosszantó, jómagam is igyekeztem előre dolgozni, gyűjteni, odafigyelni külön a jogszabályváltozásokra, stb. S január 2-án, amikor újranéztem az egészet, szintén bosszankodva ugyan, de megnyugodtam, hogy az a végleges. És most tessék...

Átnéztem újra, amúgy annyira jelentős változások nincsenek, ahhoz viszont sok, hogy ideírjam nektek, pedig akartam, de szerintem jobb, ha mindenki maga nézi át, az a biztos.

És az is biztos, hogy a vizsgáig nem fogom nézegetni a minisztérium honlapját... Valamint nem vagyok hajlandó megtanulni egy betűvel sem többet, mint amit a tételsor mond. Ennyi. Persze magammal szúrok ki adott esetben, de azért jól hangzik, ugye, hogy így "állok bosszút"?:-))) Próbálom csak viccesre venni a figurát, mert különben sírva fakadok az idegtől...

Hekate, igen, január 27-én megyek. Hogy állok? Tudod, mint az előzőeknél is: tanulok, tanulok, tanulok, s meglátjuk mire elég!:-) De tényleg, nekiültem a terv szerinti időben, reggeltől estig nyomom becsülettel. Az anyag mennyisége szerintem irreleváns, inkább a minőség számít. Sokféle érzés van bennem. Egyfelől érdekesnek találom, mégiscsak "izgalmasabb", mint az OBA vagy a közbeszerzési eljárások jogorvoslati rendszere...:-) Sokkal világosabb, kézzel foghatóbb anyag. Ugyanakkor - s pontosan emiatt - rengeteg benne az adat, információ, amiről nem lehet mellédumálni, vagy tudod, vagy nem. Gondoljunk csak a Btk. tényállásokra. Ugyanazt érzem, mint anno a polgár anyaginál: olvasom és "ahaaa, hát perszeeee", csak éppen ez nem egyenlő azzal, hogy tudom is.

Egy másik - személyemet különösen érintő - nehézség, hogy én polgáriban dolgozom, kivétel nélkül peres ügyek. Van a fejemben egy rendszer és kialakult kép AZ ELJÁRÁSJOGRÓL és annak szabályairól, amit a polgári perekből képeztem le. Ezt nagyon nehezen tudom egyelőre összeegyeztetni a büntető eljárásjog rendszerével, tárgyalási módjaival, szóval nekem kicsit idegen a dolog. De barátkozunk, legalábbis én nyitott vagyok felé.:-)

Te mikor is vizsgázol Hekate? S hogy állsz, mi újság?

Kitartást mindenkinek!

hekate # 2012.01.10. 09:29

Én február 10-én vizsgázok. Hogy állok? Hát... Ilyen kétségbeesett még nem voltam, igazából egy hónapom van és én a C részből kiindulva arra, gondoltam, hogy bőven elég nekem ez az egy hónap, hogy magamévá tegyem az anyagot, de rá kell jönnöm, hogy lassan haladok nagyon vele. Én a közigazgatásban dolgozom és nekem azért ment sokkal gyorsabban a C rész, mint ez.
Ráadásul még dolgozom és munka mellett elég nehéz készülni, viszont a vizsga előtt meg csak 2 hetet tudok kivenni szabira, mert nekem még ott van a polgári is, amit májusban akarok megcsinálni és arra tutira kell 3 hét szabi, szóval ennyi időm lesz rá és utálom amúgy magam, mert október óta lett volna időm készülni, de én csak most januártól álltam neki. Félek, mert ez a büntető, bármennyire is szeretem, mert amúgy tényleg ez volt a kedvencem az egyetemen is, sajnos nincs benne gyakorlatom és így nekem sok időt vesz igénybe nagyon. Szóval szarban van a haza, de nem fogok halasztani, mert azt hülyeségnek tartom, Persze mindent beleadok még egy hónap alatt, amit csak lehet, meglátjuk mire lesz elég :)

gavotte # 2012.01.11. 14:16

Sziasztok,
én az A után február 9.-n megyek büntiből. A kérdésem, hogy a büntetési tétleket mennyire szeretnék hallani a vizsgán? elég ha az ember gyermeke csak elmondja a minősített eseteket, vagy azt is számokkal együtt kell tudni. Jelnleg saccolni tudom őket.
Textilhal, én is így vagyok a pp után elég érdekes a be, de az tény hogy inkább ez, mint az OBA és társai

br83 # 2012.01.11. 14:26

Gavotte, nem kell :)

JogiBear # 2012.01.11. 14:43

Március 19-én megyek írásbelizni, nekem a B lesz az első. Ami a tételek és a törvény viszonyát illeti, hát, én is inkább a tételekre fogok szorítkozni, de azt biztosan nem merem megcsinálni, hogy el sem olvasom a tételekkel nem érintett törvényi részeket. Az jó hír, hogy nem kellenek a büntetési tételek, nálunk egyetemen volt olyan vizsgáztató, aki komolyan számonkérte ezeket. Már akkor sem értettem, hogy mi értelme...

Szakvizsgazo17 # 2012.01.11. 15:51

Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy Ihász főügyész úrral ki vizsgáztat együtt? Köszönöm!

gavotte # 2012.01.11. 17:15

Köszönöm! Hatalmas kő esett le... fel is pörögtem tőle és gyűröm tovább az anyagot!

hekate # 2012.01.12. 07:46

A 2011. évi LXIII. törvény szerint 2011.12.31.-ig volt hatályban a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, adócsalás, a munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, csempészet EK pénzügyi érdekeinek megsértése. 2012.01.01.-től költségvetési csalás... Van a törvényben egy táblázat érdemes megnézni, hogy mit helyeztek hatályon kívül és mi lett helyette, illetve mi maradt meg változatlanul.
Attól félek, hogy ennek ellenére majd kérdezni fogják az adócsalás tényállását, vagy pl hasonlítsam össze a költségvetési csalással, meg hasonló fincsi hatályon kívül helyezett tényállások is érdekelni fogják őket. Szerintetek van rá esély?

Textilhal # 2012.01.12. 08:42

NEM! Nincs rá esély! Én mindenből CSAK az újat tanulom. A tételsort is hozzáigazították a változásokhoz, ha ennek ellenére képesek a régit (is) kérdezni, akkor meg is érdemlik, hogy az áldozat bután nézzen...:-)

madjarica7 # 2012.01.13. 09:48

Miért olyan fontos, hogy pénteki napra essen a vizsga? Tudtok valamit esetleg a "pénteki bizottságokról"? Én március 8-án megyek büntiből, nőnapon. :) Csütörtök. Most látok hozzá, anyagbeszerzés, tájékozódás...nekem ez az utolsó, és soha nem foglalkoztam büntivel. Kérdeznek eseteket is a vizsgán, vagy a Bh-k szerint merülnek fel? Hajrá, hajrá...

Kiszi # 2012.01.14. 10:22

Szia Madjarica7!

Én is aznap megyek és én is most állok neki és nekem is ez lenne az utolsó! :) Ha sikerülne...

A pénteki napokat nagyon fetisizálták, de csomó más napon vizsgázóktól is hallottam jókat. Szerintem akkor már a helyszínnek nagyobb jelentősége van.

Én se vagyok egy olyan "nagy büntimágus", de kirendeléseim azért akadtak-akadnak szerencsére. (A jövő héten épp három is, de ez mondjuk tényleg extrém...)
Viszont a gyakorlathoz egy csomó mindent nem használ az ember, úgyhogy asszem alaposan meg fogok izzadni. Arról nem is beszélve, hogy bíró és bíró között is milyen óriási különbségek vannak: mintha nem is ugyan azt a Be.-t alkalmaznák.

Arról nem is beszélve, hogy úgy változik a Be., hogy nálunk a bíró is állandóan frissen nyomtatott Be.-vel jár és mindennek utána kell nézzen. :) Amikor emlegettem neki a szakvizsgát, azt mondta, hogy kb. élete legrémesebb időszaka volt, ne is emlékeztessem rá! :)))

hekate # 2012.01.16. 07:35

Annyi van a pénteki napokkal kapcsolatban, hogy észrevettük, hogy akkor sokkal kevesebben mehetnek vizsgázni egy napra és az esetek többségében mindenki marad az OIT-ban és nem kell az ügyészségre vagy Legfelsőbbre (bocs Kúria) mennie. Szerintem ennek a legnagyobb jelentősége büntetőből van, mert speciel én nem akarok az ügyészségen vizsgázni, ahol kenik vágják a gyakorlati rész.
A többi vizsgákon pl. polgárból már hallottam rossz véleményeket az OIT-os bizottságokról...
Végülis ez csak egy elmélet, de ha bejön akkor jó, és ezt az esélyt megadjuk magunknak, ennyi a lényeg a péntekkel kapcsolatban szerintem mindenkinél, na meg az sem egy utolsó szempont, hogy péntek után szombat és hétvége és lehet pihenni :)