szakvizsga - "B" rész (büntető)


hekate # 2012.03.23. 07:05

Gratulálok nektek! Ügyesek voltatok! Én is ilyen bizottságot akarok NAGYON NAGYON!
Ismét kérek valakit, aki hétfőn 26-án írásbelizik, írja le, hogy hova osztották be a büntiseket, csak, hogy jól aludjak :) vagy éppen nagyon rosszul :)

jogijogi # 2012.03.23. 05:58

BV-feladatom, írásbeli:
Emberünk csalás bűntette miatt 2004 jan. 23-án jogerős 2 év börtönt, 2 év közügyektől eltiltást kap.
Bevonul 2004 febr. 15. napján a Budapesti fegyház és börtönbe.
2005 máj. 22-én jön a bv-intézet javaslata, miszerint a csávó remek fickó, jól dolgozik, kapcsolatot tart a családjával, jutalmazva volt egy csomószor, fenyítve nem, a munkahelye írásban igazolta, hogy várják vissza, lakóhelye biztosított, a kárt amit okozott a rabkeresményéből megtérítette, tehát szerintük a kifogástalan magatartás, és a jövőbeli törvénytisztelő életmód reménye is megvan, tőlük aztán mehet.
A ¾-ed részt 2005 aug. 15-vel tölti ki
BV bíróként kellett határozatot hozni, 2005 júniusi dátummal
Én aug. 15-vel engedélyeztem a feltételesét, ami szerintem 2006 aug. 15én jár le, de ha jól viselkedik, akkor amikor letöltötte volna a büntetését, az szerepel majd a büntetés kitöltésének dátumánál (2006. febr. 15)
Meghallgatást tartottam, és annak a keretében hoztam meg, és hirdettem ki a végzést, amit 2005. június 30-ra datáltam.
Nincs sem a bv-szabályzatban, sem a bvtvr-ben arra adat, hogy mennyivel előtte kell/lehet a bv-nek javaslatot tenni, illetve a bv bírónak döntenie.
beleírtam, hogy ha aug. 15-ig felmerül a feltételest kizáró, vagy annak a megszüntetésére okot adó körülmény, akkor, hoci vissza az egész, akkor nyilván nem mehet.
8 napon belül hagytam fellebbezésnek helyet.
A közügyektől eltiltás szerintem nincs hatással a feltételesre, csak annyiban, hogy vh alatt nem ketyeg a lejárata, a feltételes alatt igen.
Ügyész, védő csak jelen lehet, de nem muszáj nekik, de ez nem is volt megemlítve a jogesetben, így azt írtam, hogy az ügyész nem volt jelen, de nem is ellenezte – a bv. javaslat alapján-, de mivel úgyis fellebbezhet, így még meggondolhatja.
azt hallottam, hogy előfordulnak szabs kérdések is, pl volt, akinek másodfokú végzést kellett írni egy megfellebbezett tiltott kéjelgésben.
szerintem a Bv a legjobban átfogható bh-ügyileg, és a jogszabály is ott a legegyértelműbb, én nem bántam meg, hogy ezt választottam.
hajrá, hajrá mindenkinek!

valykaly # 2012.03.22. 21:37

Gratula Jogijogi, ügyes voltál nagyon és tényleg jó kérdéseket tettek fel. Azt megkérdezhetem, hogy Bv-ből milyen feladatot húztál? Nem tudod véletlenül, hogy szabs.-ból is vannak feladatok, vagyis lehetnek feladatok az írásbelin? Én is ezt választottam (tanácsolták sokan nekem is).Köszi,gratula mégegyszer!

JogiBear # 2012.03.22. 19:59

Ma voltam a KIM-ben vizsgázni, sikerült! Írásbeli 4, Be. 4, Btk. 4, Bv. 5. Dr. Bús Béla bizottságában voltam, a másik két kérdezőt nem ismertem sajnos, mindketten férfiak voltak, az egyikük ügyvéd. Nagyon rendesek, normálisak voltak és nem volt a vizsgának félelmetes hangulata.

Kezdtük az írásbeli megbeszélésével, lopásról minden, ittas járművezetésről úgyszintén, kísérlet (alkalmatlan tárgyon, eszközzel, stb. részletezni). Be.-ből a büntetőeljárás szakaszai, a nyomozó hatóságok, milyenek vannak még a rendőrségen kívül, a tárgyalás mivel ér véget (perbeszédek, stb.), itt arra ment ki, hogy még meg lehet nyitni a bizonyítást utána. Hogyan lehet fellebbezni (határidők, mulasztás). Bv.-ből kényszergyógykezelés részletesen, befogadás a bv.-be részletesen, a bíró szerepe a szabálysértési eljárásban, miről dönt. A Bv.-s úriembertől kaptam egy dícséretet is.

A magam részéről megköszönöm a sok tippet, és szép lassan költözök is át az "A" topicba, mert azt tervezem következőnek. Mindenkinek eredményes felkészülést, és nem kell megijedni, az ALAPkérdések a lényegesek.

Textilhal # 2012.03.22. 16:12

Hekate: Igen, amolyan "visszajáró-lélek" vagyok, nehéz elszakadni tőletek!:-) Ne aggódj, biztosan menni fog, egyrészt azért, mert neked ez JÁR, másrészt meg azért, mert penge leszel (illetve voltál már korábban is, csak akkor peched volt.). BV-ből a lényeg a BV-tvr. és a BV-szabályzat, ez a kettő adja az egésznek a lényegét, az összes többi (javítóintézeti, pártfogó felügyelői, bv-szervezeti, jogszabályok + az a gusztustalan 9/2002-es IM rendelet) inkább csak kiegészítő rizsa. A rendőrségi és bűnügyi jogsegélyes jogszabályból én nem hallottam, hogy kérdeztek volna valaha is. Szerintem ha a két fenti jogszabályt tudod, akkor nyert ügyed lesz.

Adam085: Hát, akkor nem tudom, lehet pótvizsga-jelentkezésnél van valami furfang... A telefonra pedig feküdj rá, máshogyan nem megy sajnos, én mindig azt csináltam, hogy zsinórban hívtam őket, ezzel jól felhergelve magamat (mert az esetek 90%-ában nem foglalt, hanem nem veszik fel egyszerűen, hiába csörög). Kitartás...

Jogijogi: Gratulálok, ügyes voltál!:-)

jogijogi # 2012.03.22. 14:49

megvan!!!! :)
Mindenkinek csak ajánlani tudom a PKKB-t.
A világ legjobb bizottsága vizsgáztatott ma ott.
Kedvesek, aranyosak, udvariasak voltak, normális dolgokat kérdeztek.Inkább beszélgetés volt, mint vizsga.
A kérdések: Bv-ből (az írásbeli kapcsán) a feltételesről minden, a szabs. eljárás résztvevői, ki nem lehet védő szabs. eljárásban.
Anyagi jogból: Btk hatálya, keretjogszabályok a visszaható hatálynál, közérdekű munka, és az emberölés minősített eseteivel kapcsolatos jogeset és kérdések.
Be.: bíróság összetétele, határozatai, védő az eljárásban, fellebbezési jogosultság.
biztosan voltak még kérdések, de most csak ennyi jut eszembe.
Mindenesetre tényleg csak jót mondhatok, még a jkv, és a titkárnéni is nagyon kedves volt.
Hajrá mindenkinek!

adam085 # 2012.03.22. 14:49

Valaki tud egy olyan telefonszámot a Titkárságtól, amit fel is vesznek, napok óta próbálkozok, a 795/2100-t nem veszik fel...

Textilhal: a b/ résznél kiírja, az időpontoknál h szóbeli pótvizsga, viszont a szabad helyeknél halasztást ír, holott már rég eltelt a vizsga ideje (márc.8.) rákattintva azt írja ki h nem jelentkezhetek át amíg nem jelentkezek, de hát épp hogy jelentkezni akarnék...
Egyébként tértisen már levélben jelentkeztem, remélem azt hamar elintézik...

fágica # 2012.03.22. 09:36

Még egy kérdés, ennek a lejelentkezésnek van vmi szabályozása? Elvileg még előtte való nap is lejelentkezhetnek egy adott időpontról?

fágica # 2012.03.22. 09:31

Sziasztok, én 30-án megyek büntiből, tegnap megnéztem az elektronikus rendszert és 4/8 jelentkező látszott aznap. Szerintetek lehet, hogy ennyien lemondták? Ott a papír alapon jelentkezettek is látszanak? Esetleg, ha valaki az írásbelin hall egy 30-i helyszínt, legyen kedves megosztani velem.
Köszi

jogijogi # 2012.03.22. 07:05

Hekate!

Szerintem csak koncentrálj és bízz benne, hogy jó bizottsághoz kerülsz, kétszer nem lehet rossz, és a tudás szerintem már korábban is megvolt :)

Én már nagyon be vagyok tojva, pedig a PKKB-ról eddig csak jókat hallottam...
Estefelé beszámolok!
Drukkoljatok légyszi!

hekate # 2012.03.22. 06:38

Szia Textilhal :) Újra itt? :)
Hát mit mondjak? Tanulok, próbálkozok, de közben mindig arra gondolok, hogy bizottságfüggő és most már szerencsémnek kell, hogy legyen, EGYSZER NEKEM IS KIJÁR :) Végig attól rettegek, hogy ne az ítélőtáblára kerüljek megint, meg egyáltalán ne abba az épületbe, mert az nekem nagyon nagyon roszz omen, ezért is kérdezgetek mindenkit, hogy hova osztották be őket :) Amúgy tényleg, ha valaki 26-án hétfőn megy írásbelizni mindegy miből kérem szépen mondja el, hogy a büntiseket hova osztották be csütörtöki napon! Lekötelezne egy életre :) Amúgy meg hinni akarom, hogy nem ezen múlik, de a rossz élmény miatt nekem lelkileg sokat jelentene, ha elkerülném az említett épületet nagy ívben.
Amúgy szerintem amit még nem nagyon kérdeznek az a rendőrségi törvény, meg nem tudom - valaki erősítsen meg - a nemzeti bűnügyi együttműködésből volt már valakinek kérdése? Bv-ből szerintetek elég a bv.tvr?
Amúgy érvényesül a súlyosítási tilalom :), ha a Bv-m már sikerült, akkor abból már csak nem buktatnak meg :) utálom már az egészet, túl akarok lennei rajta, elegem van :(

Pannie # 2012.03.21. 19:24

Eddig az njt.hu-n néztem a jogszabályi változásokat a kis piros négyzet alapján. Ma egy darabig nem volt elérhetö. Azóta kis piros négyzet nincs, hanem minden egyes bekezdésnél, pontnál, mindennél van egy kis szám, amire ha rákattintasz, akkor mutatja, hogy melyik jogszab változtatta meg. De abból pontosan nem derül ki, hogy melyik nap változott meg, és hogy melyiknél is kell figyelni...... Complexnél ugyanez a helyzet.
Kis piros jelölést szeretném visszakapni....
Vagy más alternatívát, nekem eddig csak ez volt...

Moppy # 2012.03.21. 10:49

Sziasztok!

Valamikor júniusban szeretnék vizsgázni, utolsó lenne de az elektronikus rendszer nem működik, vagy nem tudom, miért nem ajánl fel időpontot, marad az írásbeli jelentkezés. Igazából azért írok, mert láttam, hogy április 15-én hatályát veszti 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet (Szabsr)és a 1999. évi LXIX. törvény, és helyette 2012. évi. II. törvény lesz (ha minden igaz). Ezen kívül még van valamilyen új rendelet, amit "meg kellene tanulni" szabálysértésnél? Nem igazán igazodok ki, hogy mi hogy változik, utoljára büntetőt az egyetemen láttam.

Köszi

Textilhal # 2012.03.21. 08:53

MrsBean: csak biztatni tudlak, nekem is utolsó volt, én is annyit foglalkoztam vele, mint atomfizikával és sikerült, nem is rosszul. Tanulni kell keményen (de ezt már tudod), különös részi ALAPtényállásokat szó szerint (!), 9/2002. IM rendeletet TILOS megtanulni (mert nem lehet és nem is kell), a bűnügyi nyilvántartásról szóló jogszabályból pedig szigorúan csak annyit, hogy milyen nyilvántartások vannak és melyikbe kik tartoznak. Egyelőre ennyi jutott így elsőre eszembe. Mennyiségre nem sok az anyag, de elég sok benne az infó, a Be. elsőre ördögi, másodikra is, de harmadikra rájössz majd milyen szép törvény (tényleg az szerintem) és meglátod a logikát benne. Ennél a vizsgánál szerintem nem működik a "ne vesszünk el a részletekben" elv, mert szinte csak az van és mind számít is. Ez adja a nehézségét. Itt nincs mese. Vagy tudod, vagy nem.

Adam085: Halasztást akkor ír ki, ha egy helyre már be vagy jelentkezve, azt vissza is igazolták, tehát végleges. Ha erről a helyről át akarsz jelentkezni (halasztási díj ellenében már!), akkor kell a "halasztás"-ra katt. Ha nincs még foglalt és visszaigazolt időpontod és mégis a halasztási opciót ajánlja fel, nem értem, akkor lehet, hogy összeomlani látszik a rendszerük...(?) Nekem sosem jött be az e-mailes nyomulás, szerintem ragadj telefont inkább!

Hekate: Mi újság, hogyan állsz? Minden oké?

Jogijogi: Igen, az írásbelivel kezdesz, majd korrigálod, és vizsgáztatótól függ, hogy abból kérdez még valamennyit, esetleg csak abból kérdez még, vagy rögtön más tárgyra tér át.

Hajrá mindenki!

jogijogi # 2012.03.21. 08:06

hűha, nem nagyon emlékszem...a Kúriára, és a Legfüre biztosan mentek, oda leginkább, csak már keverem a többivel, mert a büntiseket csak sokára mondták.
A PKKB-ra csak engem mondtak a büntis írásbelizők között.
Tényleg van olyan, hogy ilyen sokan nem mennek el a vizsgára? Ezt sosem értettem...még ha egy szót sem tudok is elmegyek, mert legalább megnézem milyen...
Mindenesetre légyszi holnap drukkoljatok!!!
Az írásbelimen egy kisebb dolgot akarok majd korrigálni, azzal kell kezdeni? Gondolom aztán azzal kapcsolatban majd jól kikérdeznek...

hekate # 2012.03.21. 06:37

jogijogi! Egy bizottságnál 6 ember vizsgázik, kivételesen 9-et osztanak be, de abból úgyse jön el 3 :)
Igen, olyanok is vizsgáznak, akiknek ez már nem az első vizsgájuk, így ők csak aznap az OBH-n tudják meg, hogy hol lesz a vizsgájuk.
Amúgy nem emlékszel, hogy a többieket Büntetőből hova osztották még be PKKB-n kívül?

adam085 # 2012.03.20. 19:32

Technikai jellegű kérdésem lenne, pótvizsgáznom kell, a rendszer már felvitte az eredményeimet, de a részvizsgánál nem enged jelentkezni, mert a lehetséges időpontoknál "halasztást" ír ki...
Valaki tudna tanácsot adni?... (e-mailt már írtam a titkárságra)

MrsBean # 2012.03.20. 18:14

Sziasztok!

Április végén megyek a B részből, ha minden jól megy, ez lehet az utolsó vizsgám :)

mondjatok valami bíztatót, mert egyrészt már eléggé elfáradtam az előző kettőben, másrészt elég kicsinyke közöm van a büntihez a gyakorlatban :)

szép estét és hajrá mindenkinek, aki a napokban megy!

jogijogi # 2012.03.20. 12:50

milyen mókás, hogy egy termen belül is ilyen eltéréseket észleltünk :)
a hölgynek amúgy más vaj is lehetett a füle mögött, mert csak azután vették fel a jkv-t, miután a mosdóba is utánament az egyik nőci, és együtt visszajöttek.
akik körülöttem ültek, mindenki használt ezt azt :)
én csak simán béna vagyok, mert nem is vittem, csak jogszabályt...

JogiBear # 2012.03.20. 08:19

Hát én az írásbeli feladatot kicsit benéztem, a BH 2005/420-at kaptam (így utólag már persze, utánanézve), ami nem pontosan úgy volt leírva a feladatban, mint a BH-ban (a vádlott a sértettet mellkason lökte, miközben megpróbálta elvenni a nála lévő pénzzel teli papírzacskót, dulakodásba kezdtek, eközben a zacskó kiszakadt), ezért én nem lopást, hanem jelentős értékre elkövetett rablás kísérletét állapítottam meg (értelemszerűen lényegesen súlyosabb büntetéssel), és így hoztam ítéletet, mert a feladatból inkább ez jött le. Kár, hogy derengett valami erről a papírzacskós témáról, amit még a tankönyvben olvastam, de végül elhessegettem a gondolatot: utcán megtámadják a sértettet a pénz elvételének célzatával->ütés, dulakodás->ennek inkább rablás kísérlete "szaga" volt. Majd a vizsgán megpróbálom rendbe tenni a dolgot, mert egyebekben szerintem korrekt, felépített és indokolt ítéletet hoztam (csak a kedves Cenzorok is így gondolják majd!)

Szerintem amúgy elég komoly a szigor az írásbelin, legalábbis volt egy vizsgázó, akivel jkv.-t vettek fel, mert volt valami a kezére írva. No ezek után meg sem fordult a fejemben, hogy elővegyek valami tankönyvet pl., mert járkálva nézegették a vizsgázókat (igaz a kitett cuccaidba nem lapoztak bele, de szerintem kiszúrtak volna egy tankönyvet vagy egy iratmintatárat).

jogijogi # 2012.03.20. 07:28

köszi! nem tudjátok, egy bizottság kb. hány embert vizsgáztat le? mert 14-en vagyunk feljelentkezve, de már az írásbelire is csomóan nem jöttek el...én a PKKB épületébe megyek, de aki még büntiből irt, ahogy ott hallgattam, nem sokan kerültünk oda. ilyenkor van olyan is, aki csak szóbelizik, mert az írásbelije már másból megvan?

hekate # 2012.03.20. 06:32

JogiBear és jogijogi! Nagyon szorítok nektek a szóbelihez, ha jól emlékszem csütörtökön mentek, kitartás, egy kalappal és nagyon várjuk a beszámolóitokat :)

jogijogi # 2012.03.19. 14:56

Sziasztok! Ma voltam írásbelin, szerintem nem voltak szigorúak, ami a jogszabálybevitelt, és annak ellenőrzését illeti.
elég sokan voltunk,csak kilenc után, és név szerint hívtak be, de nem nagyon figyelték, hogy ki hová ül, így azért sikerülhetett olyan mellé leülni, aki ugyanabból a tárgyból irt.
a jogszabályokat nem nézegették meg, hogy kinél mi van, egy párszor az elején körbesétált a hölgy, de nem nagyon foglalkozott velünk, szinte végig az asztalánál üldögélt, volt akinek messziről ordított a színes kihúzó a jogszabályából, meg a jegyzetei kikandikáltak közüle, és az sem nagyon hatotta meg őket.
a telefonokat nem lehetett elől hagyni, akinek az asztalon maradt, azzal elrakatták a táskájába, és mondták, hogy mindenki kapcsolja ki, de ellenőrizve nem volt.
és a kismamákat kiengedték az első két órában is a mosdóba, amiért én (így a hetedik hónapban) nagyon hálás voltam :)

jogijogi # 2012.03.17. 20:41

JogiBear, én is igy vagyok, de azt mondják, ez jó jel :)
nekem az összes kollégám a bv-t javasolta, mert abból van a legkevesebb BH, ha meg szabsértet kapok ki, azzal meg elég gyakran találkozom (persze a szóbelin mélyen tagadni fogom, hogy valaha láttam volna büntetőbírót közelről :)
szerinted mit engednek bevinni? Btk, Be, Szabstv, Bvtv, BvTvr minimum, nem?

JogiBear # 2012.03.17. 14:32

@jogijogi

Én is akkor megyek, csak én anyagiból. Bár így utólag már magam sem tudom, hogy miért választottam. Talán mert törvény alapján nehezebb melléfogni, de nemtom... Most úgy érzem, hogy semmit nem tudok...