szakvizsga - "B" rész (büntető)


fágica # 2012.03.28. 09:46

Köszi a választ. Hogy állok? Végigtanultam az anyagot magamhoz mérten,de kb. egy hete aludni is alig tudok...Úgyhogy nem tudom mi fog előjönni az emlékezetemből. Nem így terveztem, de így alakult..
Szerintem 11-re megyek oda. De ha megtudtok konkrétat, szívesen veszem.

AMDE # 2012.03.28. 09:08

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy nagyjából mennyi időt kell szánni a B részre? Május elején megyek, és azt akarom kisakkozni, hogy mikor álljak neki.

Tinl # 2012.03.27. 22:13

BÜK hírlevélből. Remélem, segít a felkészülésben:

Új rendelet az elzárás végrehajtásáról
2012. március 26.

A 42/2012. (III. 20.) Korm. rendelet a szabálysértési elzárás végrehajtását foganatosító intézetek kijelöléséről szól. A felnőtt korúak elzárását főszabály szerint az elkövető lakóhelye szerint illetékes büntetés-végrehajtási intézetben kell végrehajtani. Azonban, ha a szabálysértési őrizet beszámítását követően az elzárás végrehajtandó részéből kevesebb, mint tizenöt nap van hátra, vagy ha az elkövető lakóhelye szerinti büntetés-végrehajtási intézetben férőhely hiányában nincs lehetőség az elzárásnak a rendelet 1. számú melléklete szerinti büntetés-végrehajtási intézetek valamelyikében történő foganatosítására, az elzárás letöltésére a 2. számú mellékletben meghatározott büntetés-végrehajtási intézetekben is sor kerülhet.

Tinl # 2012.03.27. 22:12

Köszi Kiszi!

Kiszi # 2012.03.27. 21:45

Tinl!

1.) Elvileg a régit kell tudd 15-éig, csak a nagyon "rosszindulatú" bizottság kérdezhet bele az újba. :) Én annyit mondanék, hogy olvasd el itt a jogifórumon a cikket az új Szabs. tv.-ről, vagy guglizd meg, hogy mik a főbb változások. Részleteket biztos nem kell tudni, de a főbb újdonságokat nem árt. 4-5 dolgot ha tudsz mondani az már tök jó. Ne menj bele túl mélyen, ez kb. pont az a szint, amihez egy újságcikk épp elég. Max. ilyen szinten szokták kédezni a nem hatályos dolgokat.

2.)Nem tom mire kíváncsiak, ilyen című tételt nem találtam. Szerintem tudd, hogy vannak a bíróság előtt induló szabs.-ek (amik elzárással is sújthatók) és a többire meg csak jogorvoslati fórumként jár el a bíróság, stb. Amúgy ez a kérdés, amit írtál, elég általános, több tételt is érint. Ha a tételeket tudod, akkor erről is lehet rizsázni. :)

3.) 17. §, 111. §, abból is főleg a (4) bek.: ergo ez csak "opcionális dolog", hogy ha nem fizetted ki a bírságot és nem is tudták behajtani, majd mindezek után nem akarsz sittre kerülni, akkor ledolgozhatod, ha te így akarod.

Amúgy meg a "B"-ből ez a Bv./szabs. az, amit talán egy kicsit lazábban lehet venni, mármint a büntihez és a Be.-hez képest. Szóval ne parázd túl a lényeget elég tudni, ezzel tényleg nem szoktak szőrözni. ;)

Kiszi # 2012.03.27. 21:29

Fágica!

Azt mondta, hogy majd' mindenki ott lesz, tehát ebbe beleértendő mindhárom nap (szerdától péntekig), amit ott hétfőn kihirdettek.

Tinl # 2012.03.27. 19:03

Hali!

Valaki tudna segíteni az alábbi 3 kérdésben?

  1. Az új szabálysértési tv-t kell-e tudni április 15-e előtti vizsgára?
  2. a bíróság szerepe a szabálysértési eljárásban. (itt a 36. §-ra kiváncsiak?)
  3. a közérdekű munkát jelenleg hová sorolnátok? (új szabálysértési tv-ben büntetés, de jelenleg?)

Nagyon köszi!

hekate # 2012.03.27. 13:27

fágica, te hányra mész oda pénteken? 11-re vagy délre? Hogy állsz az anyaggal?

hekate # 2012.03.27. 13:17

NEEEEM VEEESZIK FEEEL A TELOOOOOOT!!!!

fágica # 2012.03.27. 09:36

Kiszi, a helyszínek, amiket leírtál a csütörtöki napra vonatkoznak csak?Péntekről nem tudsz esetleg vmit?

Kiszi # 2012.03.27. 07:01

Nincs mit, át tudom érezni a helyzetedet, azért is izzítottam rá a havert. :)
Egy egész szippantóskocsival kívánok! :) Majd írj, hogy mi lett!

hekate # 2012.03.27. 06:43

Huhh, oké, jól van, nekem az OBH és a KIM tökéletes és 2/3-ad esélyem van oda kerülni :) Végülis ha az LB-re kerülök akkor annak úgy kellett lenni, lényeg, hogy nem vissza az ítélőtáblára :)
Köszönöm Kiszi, nagyon rendes vagy, örök hálám :)
Most már csak azt kéne biztosra tudnom, hogy 12 órakor lesz-e a kihirdetés vagy 11 kor, lehet megpróbálom őket felhívni.
Jajj, kezdek parázni, megyek tanulni :)

Kiszi # 2012.03.27. 06:18

LB, OBH és KIM voltak, de szerintem ezen tényleg ne izgasd magad. Beszéltem egyik volt évfolyamtársammal aki az LB-n volt és nagyon dícsérte őket, hogy mindenben segítettek, kivárták, míg rájöttél a dolgokra, tök rendesek voltak és nagyrészt 4-esekkel jöttek ki a népek. Komolyan nincs jelentősége a helyszínnek.

Helenaem # 2012.03.26. 18:28

Eladó büntetőjog tankönyvek,
aláhúzás nélküli, egyszer átlapozva.

Herke Csongor: Büntető eljárásjog (Dialóg Campus)
Herke Csongor: Büntető eljárásjog JOG-ÁSZ kártyák (Dialóg Campus)
Vókó György: Büntetés-végrehajtási jog (Dialóg Campus)
Dr. Kadlót Erzsébet-Dr. Mohácsi Barbara:Büntetés-végrehajtási jogszabályok, kiegészítve jogegységi határozatokkal és a bírói gyakorlattal

Összesen: 9000 Ft, postai utánvéttel küldöm.

Érdeklődni: mirkocska@gmail.com

Helenaem # 2012.03.26. 18:21

Sziasztok!

Március 23-án voltam a Fővárosi Törvényszéken. Mivel sok segítséget kaptam a fórumon, én is megosztanám a kérdéseket:

Bv: bv bíró feladatai

Szabs: gyorsított bírósági eljárás

Be: fiatalkorúakkal kapcsolatos eljárás, törvényes képviselő szerepe, fiatalkorúak bírósága

Bünti: garázdaság, szubszidiaritás, mivel áll halmazatban a garázdaság és mikor, rendbontás, fk. büntetési rendszer, intézkedések, előzetes fogvatartás beszámítása a szabadságvesztés büntetésbe

eredmények: 4-4-4

hekate # 2012.03.26. 13:28

Kiszi van valami hír? :)

valykaly # 2012.03.26. 05:11

Nincs mit hekate:)én is úgy vagyok vele, hogy ha elakadok vagy elbizonytalanodok, akkor felnézek és elolvasom hogy a többiek is sajnos hasonló cipőben járnak, és a tanácsok és a tapasztalatok erőt adnak. Úgyhogy csütörtökön várjuk a beszámolód a sikeres vizsga után!!Remélem Kiszi igazad lesz és tényleg ezekre a főbb témakörökre mennek rá, én is ezekre fekszem rá jobban.Csak annyi, hogy én bv-ből írok, és nagyon kevés tapasztalatot olvastam eddig erről, és ez megrémít egy kicsit..ha valaki már volt ebből akkor megírhatná mit tapasztalt!

hekate # 2012.03.25. 08:22

valykaly köszönöm szépen a nyugtatást, nagyon rendes vagy és tényleg segítenek ezek a hozzászólások :)
Kiszivel egyetértek én pont ezekre a kérdésekre koncentrálok, amiket írt és a sallangot kihagyom, az elsőnél nem így tettem, de lehet ez kavart be.

Kiszi # 2012.03.25. 06:44

Büntiből az ált. rész szerintem fontosabb, mint a különös. Meg a különös olyan nagyon magolós is...
Általánost kérdeik jobban (amennyire én tudom/hallottam). Különösből 1-2 tá.-t szoktak kérdezni, de abból se a szívatósabbat, hanem alap dolgokat: emberölés, vagyon elleni bcs.-ek, okirathamisítás, stb. Ezeket is sokszor csak példán keresztül.
De általánosból is inkább a hatályra, elkövetőkre, büntikre, inézkedésekre, kizáró okokra feküdj rá, ezek szerintem elég logikus, tanulható dolgok. Talán az általános rész vége nehezebb, azokat ritkábban is kérdezik. A büntetés kiszabás részletei, meg pl. a pártfogó felügyelet részletes szabálya valóban szarok, de azokat úgy nagyjából tudd szerintem.

Megint csak azt tudom írni, mint a többiek, de ez főleg a Be.-re és a Bv.-re érvényes: ne vesszetek el a részletekben! Inkább tudjatok mindenről kevesebbet, minthogy eljuttok valameddig az anyagban úgy, hogy azt nagyon tudjátok, de kimaradnak dolgok. Ja és így kevésbé hülyül is bele az ember! :)

valykaly # 2012.03.24. 09:25

Szia hekate!

Olvastam a hozzászólásaidat, tudom sokan mondták már de próbálj meg nem izgulni. Nekem is van több olyan ismerősöm, akinek nem sikerült, de közülük másodjára mindenkinek meglett,sőt volt aki például nagyon jó jegyeket is kapott .Egyiküknek meg is jegyezték, hogy úgy néz ki mint az élőhalott így a vizsga elején:)
Szóval ügyes leszel és sikerülni fog, bizottságtól függetlenül!!Én most kezdtem el a büntit,de ez..inkább nem írok jelzőt! Mennyire kérdezik amúgy az általános részt?Vagy ez is a vizsgabizottságtól függ?

hekate # 2012.03.24. 07:24

Igen biztos igazatok van, papamaci hozzászólásán jót nevettem :) az agyi aortám már nekem is az elpukkanás szélén van :)
Amúgy volt már valaki akinek 11-kor volt a vizsgahely kihirdetése és nem délben? Mert azért nem mindegy, nekem a visszaigazoló e-mailben a kihirdetésre 11 óra van írva, a vizsgakezdésre meg 12, viszont a véglegesítéses e-mailben a vizsgaidőpontja 13 óra.
Most direkt szivatnak még ezzel is minket? :)

papamaci # 2012.03.23. 18:53

Hekate!
Csak hogy egy kicsit megnyugtassalak: novemberben az Ítélőtáblán vizsgáztam büntetőből. Amikor megtudtam, hogy egy hadbíró lesz a vizsgaelnök, hát mit mondjak...enyhén tojtam össze magam. Amikor pedig kiderült, hogy a Bv-t - amiből írtam - is ő kérdezi, na akkor elpukkant az agyi aortám.
Ehhez képest nagyon korrekt, rendkívül emberközpontú vizsgát vezényeltek le, egy fiatal ügyvéd kérdezte az anyagit, egy idősebb bácsika pedig az eljárást.
Én is azt mondom, hogy helyszín ide vagy oda, embert nem esznek. Természetesen megértem a fenntartásaidat, én is ugyanezt éreztem, mint mindenki más a vizsga előtt. Kitartást és hajrá, megcsinálod, és kész!
Üdv!

Moppy # 2012.03.23. 13:01

Én is paráztam, hogy az OBH-ba kerülök A részből, mert C-ből egyáltalán nem volt jó élményem, de A-ból ismét az OBH-ba kerültem, ráadásul ugyan abban a szobába is... Viszont a bizottság sokkal rendesebb volt. Szóval nem kell félni, a helyszínnek nem olyan nagy jelentősége.

hekate # 2012.03.23. 10:49

Úristen, de jó!!!!
Köszönöm KIszi, te egy angyal vagy :)
Azért mondtam, hogy az egész épületet akarom elkerülni úgy ahogy van, mert a Kúria és az LÜ-től is félek.
Igazából nekem ez csak egy lélektani dolog, az ember nem szeret oda visszamenni ahol nincsenek jó élményei és ugye ha nem parázik annyira a diák :) akkor jobban teljesít, legalábbis nálam ez a helyzet, meg jobb előre felkészülni a dolgokra, mint hogy váratlanul érjen a dolog.
Mégegyszer köszi, és hétfőn bújni fogom a fórumot :)

Kiszi # 2012.03.23. 08:44

Hekate!

Nekem megy egy haverom aznap, szóltam neki, hogy figyeljen rá, ha tud. Ha megjegyzi, akkor én írok ide neked!

Viszont ne parázd túl az egészet, mert én a így a vizsgák után pont azt mondanám, hogy a helyszínnek van a legkisebb jelentőssége. Pláne, hogy a Markó 16-ban egy kupacban van az LB (én "csakazértis" így hívom :) ), a LÜ és az ÍT. Én ezekről is hallottam tök jó véleményeket ismerősöktől is, szóval ne parázz akkor se, ha oda kerülnél, mert tényleg semmit sem számít.