szakvizsga - "B" rész (büntető)


jogijogi # 2012.03.16. 10:35

Sziasztok! Aki esetleg írásbeli élményt szerzett BV-jogból, megtenné hogy leírja, milyen típusú feladatok vannak? Az tűnt a legkönnyebbnek, igy azt választottam, de alkig alig van fenn tapasztalat az irásbeliről... (vagy csak én nem találom...)
(márc 19-én megyek irásbelizni, 22.-e szóbeli...)

Cézé85 # 2012.03.15. 10:40

Oh, köszönöm, ez volt az az oldal, nem találtam.

valykaly # 2012.03.15. 09:46

Cézé85:

A szóbeli vizsgákon gyakran előforduló kérdéseket a www.szakvizsga.hu-oldalon találod , link: http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml
Azért olvass vissza itt is a fórumon, sokan beszámoltak a nekik feltett kérdésekről, de tudod: bizottságfüggő!!
Kitartás!!

Cézé85 # 2012.03.14. 18:12

És még valami, régebben még elérhetők voltak a jogiszakvizsga.hu oldalon gyakran feltett kérdések a szóbeli vizsgán. Nem tudja valaki, most ezek hol érhetők el?

Cézé85 # 2012.03.14. 18:08

Sziasztok!
április közepén megyek büntetőből a polgári teljesítése után, második hete tanulok. Egy hét alatt átrágtam magam egyszer btk-n, és három napja küzdök a Be-vel. Emberek, ez egy szörnyeget :)Tudnak ebből kérdezni valamit a felsorolásokon kívül? Felmerülhet pl ilyen volumenű kérdés, mondjuk hogy titkos adatszerzés végrehajtása? Szóval, ami ilyen teljesen mesélős....

Kiszi # 2012.03.09. 13:54

Sziasztok!

Én is tegnap voltam és az utsó volt, úgyhogy letudtam a vizsgázásokat. :)

Ímé a "beszámoló":

Nekem is 11-et írtak az e-mailben és ott is volt mindenki 11-re, de csak délben hirdették ki a csoportokat és 1-kor kezdődött a vizsga.
A KIM-ben voltunk a Kossuth téren, amivel csak annyi volt a gáz, hogy nem várakozhattunk fent a terem előtt, mert állítólag a "Mélyen Tisztelt Miniszter Úr" kiadta az ukázt, hogy efféle "huligánok" :) nem tartózkodhatnak a "Nagytekintélyű Minisztérium" folyosóján. Nem tudom kit és mit zavartunk volna ott csöndben ücsörögve. Tapasztalataim szerint a szakvizsgára betojva várakozó jogászok nem nagyon szoktak üvöltözni és részegen sörösüvegeket hajigálni a minisztérium épületében... Le lettünk zavarva a kajáldába, pont ebédidőben, ahol teljes zsizsi volt... Mindig aki végzett, az jött le szólni a kajáldába és a helyett mehetett föl a következő ember. (Csak az épp soron következő várhatott bent az iroda előterében a titkárnéni mellett.)

Bünti (Busch Béla ügyvéd, tanít az ELTE-n és a Pázmányon is)
Elkövetők (tettesek, részesek) A közvetett tettesre mentünk rá jobban, mint újdonságra. Mindig gyakorlati példán keresztül ment minden, 2-3 olyan egész rövid kérdés volt csak, ahol tv. szöveget kellett mondani.

Különös részből kitartottság (hozzá a jogegységi), kk. veszélyezetése, megrontás, de minden csak gyakorlati példákon keresztül, tehát ha ezt, vagy azt csinálja az emberünk, akkor az minek minősül.

Be. (Morvai Attila ügyész, régen ügyészségi szóvivő is volt)
Ő relatíve részletesebben kérdezett, de egyáltalán nem a szívatásra ment.

  • Ügyész szerepe a nyomozás során

(Itt egy elég extra kérdése is volt, amire a válasz gyakorlatilag a 195. § (6a) bek.-e volt, de azt pont tudtam, mint újdonságot, mert a könyvem 2011 júliusi zárású volt és az időállapot-összehasonlítást hozzánéztem. Bár erre én is úgy éreztem, hogy csak extraként kérdezi.)

  • Vádemelés elhalasztása (közvetítői eljárás és a narkósoknál az elterlés)
  • Bíróság elé állítás

Bv. (ezt az embert nem ismertem)

  • Fokozatok, feltételes szabadság
  • Azután azt mondta, hogy ha ezt tudom, akkor nem kérdez többet Bv.-ből: előzetesben lévő emberke mikor kerülhet a Bv. bíró elé? Végül kinyögtem, hogy a magánelzárás fenyítés elleni jogorvoslat során.

Szabs.-ből pedig csak annyi volt, hogy mondjak két számot az elévüléssel kapcsolatban. Mondtam, hogy 6 hó, ill. 2 év és már végeztünk is.

Hirtelen ezek jutottak eszembe, volt még egy pár apróság, de a fő vonulatok ezek voltak. Nagyon rendesek voltak, mindhárom ötös lett, én utolsó előtti voltam és addig senki se bukott.

JogiBear # 2012.03.09. 05:09

Gratu, ügyes voltál! Bárcsak én is egy ilyen hihetetlenül rendes bizottságot fognék ki...! De az még majdnem két hét, van is még mit okosodnom addig. :-)

fdori # 2012.03.08. 20:07

folyt. Bv: feltételes szabadságra bocs., átmeneti csoport, szabs: perújítás (az okokat nem kérdezte:):)de itt beugrott még kettő az eljárás részhez, azt elmondtam:)

Azt hiszem ennyi.

Ja, és 12-kor volt a vizsgahely kihirdetése. A portást kérdeztem, mikor megérkeztem 11 előtt:), és mondta, hogy tuti nem lesz 11-kor. Gondolom, soha nem szokott akkor lenni. Ennyit az elektronikus jelentkezési rendszerről.

fdori # 2012.03.08. 19:51

Sziasztok!

Ma voltam, Itélőtáblán. Két csoport is volt ott. Nevekre nem emlékszem, 3 nő bíró. Ránézésre kemények. De utólag csak jót mondhatok, 4,4,4. Miután kijöttem, ennél rosszabbakat vártam.

btk: btk büntetési rendszer, csak felsorolni, aztán a megrovást kérdezte, ill. mi a csekély jelentőség ott. Utána pártfogó felügyelet, mondjak pár példát mikor lehet, mikor kötelező. Mit jelent, ha vki a magatartási szabályokat megszegi, mi a pártfogó feladata. Ezeket saját szavakkal ondtam, semmi norma szöveg.
aztán magánokirathamisítás. Mivel állhat halmazatban. Erre egy példát tudtam..
Lehet e okirattal visszaélés magánokiratra? itt kicsit pontatlanul tudtam a jsz-t de ki sem javított nem szólt bele. Kérdezte h tudok e ide jogegységi határozatról. nem tudtam, nyilván volt, próbált rávezetni, de mivel soha nem olvastam....
a lényege, hogy a "megszerez" tartósabb mint az "elvesz", mint magatartás.
Önbíráskodás, illetve a rablással való viszonya. (az önbíráskodás tényállás sem ment 100%)

be:házi őrizetről mindent, előzetes különös feltétlei, aztán próbált rávezetni az őrizetre akülönös feltéte egyik pontja alapján. Egyszerüen enm ugrott be.
Bűnügyi ktg-ről rendelekző határozatot utólag a bíróság módosíthatja e? Milyen elj-ban? (különleges). Mondjak még ilyen eljárásokat. De ez is csak felsorolás volt.
Aztán perújítási okok. Na itt blokk, 2 jutott eszembe

Pannie # 2012.03.08. 10:08

Nagyon köszönöm, úgy örülök :)
(kösziköszikösziköszi)

JogiBear # 2012.03.08. 09:41

Textilhal: köszi az infókat, már csak azok a fránya Be.-s taxációk mennének! (Már még van két hetem a szóbeliig...)

Pannie: van még a www.njt.hu (Nemzeti Jogszabálytár) is, amiben a kis naptár ikora kattintva tudsz váltogatni a már nem és a még nem hatályos állapotok között. Ez is hozza pirossal a módosításokat.

Textilhal # 2012.03.08. 08:56

Kedves Pannie!

Ezen a linken:

http://net.jogtar.hu/

ingyenes Complex-jogtárt tudsz elérni. Ha kiválasztod a Btk.-t a jogszabályok közül, akkor ha bejött, a jobb felső részen kékkel van egy olyan opció, hogy "Váltás a jogszabály következő időállapotára (IV.15.)".

Gondolom ez minden változó jogszabálynál lehetséges.

Pannie # 2012.03.08. 08:40

Sziasztok!
Hol lehet fellelni a neten (nincs complexem sajnos), hogy a Btk-ban április 15-töl mi lesz? Csak a szabsért tv miatt változik, vagy lesz valami újítás is? A magyarorszag.hu-n mindig a hatályos van csak, mondjuk jelölik pirossal a változást, de én már elötte meg szeretném lesni, hogy ne a vizsga elötti pár napban izguljak emiatt.
Köszi.

Textilhal # 2012.03.08. 07:03

Kedves JogiBear:

  • az írásbeli vizsga mindig a Szalay utcában van, egyazon teremben (földszint 33. asszem).
  • a szóbeli vizsgád helyszínét is ugyanitt tudod meg, ha írásbelizel, akkor az írásbeli előtt hirdetik ki, ha csak szóbeli már, akkor 11.00 - 12.00 óra közül valamelyik időpontban a szóbelid napján (állítólag már nem délre, hanem 11.00-re kell menni, ezt olvastam valahol másik fórumon, de ez nem hivatalos indó).
  • attól nem kell tartanod, hogy bármelyik helyszín is messze lenne, teljesen egy "kupacban" vannak, szinte csak át kell lépni pl. a Kúriára is, ugyanígy a Fővárosi Törvényszékre, szóval ezen aztán tényleg ne aggódj, szükségtelen.

Koncentrálj a vizsgára, sok sikert!:-)

JogiBear # 2012.03.08. 05:07

Sziasztok!

Légyszi erősítsen meg valaki, hogy jól gondolom az alábbiakat:

  • az írásbeli vizsga mindig a Szalay utcában van;
  • a szóbeli vizsga helyszínét mindig ott tudja meg a vizsgázó a tárgynapon, 11-12 tájban.

Sajnos nem pesti vagyok, így nekem gondot okozhat, ha hirtelen azt mondják, hogy mondjuk irány a Kúria, be kell lőnöm előre a lehetséges helyszíneket (remélem egyik sincs túl messze).

br83 # 2012.03.07. 20:18

Hát sanszon, főleg mivel ilyen közeli az időpont, de szerintem, ha tudod a hatályosat, nem lesz probléma, max csak tudd, h változni fog. Nem ezen múlik.

SISQOforever # 2012.03.07. 18:26

Sziasztok!

Szerintetek április 13.-án a bünti vizsgán, bár elméletileg a vizsga napján hatályos anyagot kell tudni, a Btk. április 15.-től változó részeit is kérdezik, illetve az április 15.-től hatályos új Szabs. tv-t is tudni kell?

Üdv: SISQO

SISQOforever # 2012.03.07. 18:13

Sziasztok!

Az összes polgári jogi szakvizsgakönyv elkelt, de az alábbi könyveket még mindig keresem:

Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)

A kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címre várom. :)

Üdv: SISQO

fdori # 2012.03.07. 17:10

Köszi Hekate, neked sajnos jók az infóid:( Neked sikerült már bejelentkezned??

Nekem már mindegy hova kerülök holnap, valahogy lesz, max 30napig emésztgetem még az anyagot, jelen pillanatban úgy érzem h semmit nem tudok, és mindent átnéznék még. Erre persze nincs idő:(
Még pár órát olvasgatok, aztán holnap jelentkezem:)

hekate # 2012.03.07. 14:38

Hanyag kezelésnél 100.000 az értékhatár és ha alatta követi el az nem büntetendő, nem szabs, mivel nincsen szabálysértési alakzata- ezt tőlem kérdezték.
A börtönből fogházra enyhített fokozat után is lehet enyhébb végrehajtási szabályokat alkalmazni.
Madjarica7! Honnan tudod, hogy csütörtökön az Lb-n (Kúrián) is lesz csoport?

yuri # 2012.03.06. 15:05

Hanyag kezelésnél az értékhatár 100 ezer Ft, (a Btké-ben van.)

fdori # 2012.03.06. 13:58

köszi adam85 az infokat; én is erre jutottam:)
Nekem írásban nem jön értes., az emailben 11órás kihirdetés van, így én inkább odamegyek 11-re. Hogy álltok??

nekem van 1-2 különös részi tényállás, amit nem fogok megnézni, amiket elhanyagolhatónak tartok:)...
és vannak amik elég felületesen mennek...majd meglátjuk mire lesz elég.

madjarica7 # 2012.03.06. 11:49

Látom, hogy jöttök páran még csütörtökön. Mi is megyünk, a barátomnak 11h-t irtak anno. Lesz csoport a Legfelsobb Birosagon is.

adam085 # 2012.03.06. 10:44

bocs, javítom magam: hanyag kezelésnél valóban 50ezer az alsó határ :)

adam085 # 2012.03.06. 09:30

fdori, igen még 20.000 a szabálysértési határ, majd áprilistól emelkedik 50ezerre

szerintem a hanyag kezelésnél sincs ennél különbség

remélem katonai dolgokat nem fognak kérdezni, egyébként én is csütörtökön megyek, nekem 12órát írtak vissza levélben, szóval majd akkor lesz kihírdetve a hely...