Sziasztok! Aki esetleg írásbeli élményt szerzett BV-jogból, megtenné hogy leírja, milyen típusú feladatok vannak? Az tűnt a legkönnyebbnek, igy azt választottam, de alkig alig van fenn tapasztalat az irásbeliről... (vagy csak én nem találom...)
(márc 19-én megyek irásbelizni, 22.-e szóbeli...)
szakvizsga - "B" rész (büntető)
Oh, köszönöm, ez volt az az oldal, nem találtam.
Cézé85:
A szóbeli vizsgákon gyakran előforduló kérdéseket a www.szakvizsga.hu-oldalon találod , link: http://www.szakvizsga.hu/gyik.shtml
Azért olvass vissza itt is a fórumon, sokan beszámoltak a nekik feltett kérdésekről, de tudod: bizottságfüggő!!
Kitartás!!
És még valami, régebben még elérhetők voltak a jogiszakvizsga.hu oldalon gyakran feltett kérdések a szóbeli vizsgán. Nem tudja valaki, most ezek hol érhetők el?
Sziasztok!
április közepén megyek büntetőből a polgári teljesítése után, második hete tanulok. Egy hét alatt átrágtam magam egyszer btk-n, és három napja küzdök a Be-vel. Emberek, ez egy szörnyeget :)Tudnak ebből kérdezni valamit a felsorolásokon kívül? Felmerülhet pl ilyen volumenű kérdés, mondjuk hogy titkos adatszerzés végrehajtása? Szóval, ami ilyen teljesen mesélős....
Sziasztok!
Én is tegnap voltam és az utsó volt, úgyhogy letudtam a vizsgázásokat. :)
Ímé a "beszámoló":
Nekem is 11-et írtak az e-mailben és ott is volt mindenki 11-re, de csak délben hirdették ki a csoportokat és 1-kor kezdődött a vizsga.
A KIM-ben voltunk a Kossuth téren, amivel csak annyi volt a gáz, hogy nem várakozhattunk fent a terem előtt, mert állítólag a "Mélyen Tisztelt Miniszter Úr" kiadta az ukázt, hogy efféle "huligánok" :) nem tartózkodhatnak a "Nagytekintélyű Minisztérium" folyosóján. Nem tudom kit és mit zavartunk volna ott csöndben ücsörögve. Tapasztalataim szerint a szakvizsgára betojva várakozó jogászok nem nagyon szoktak üvöltözni és részegen sörösüvegeket hajigálni a minisztérium épületében... Le lettünk zavarva a kajáldába, pont ebédidőben, ahol teljes zsizsi volt... Mindig aki végzett, az jött le szólni a kajáldába és a helyett mehetett föl a következő ember. (Csak az épp soron következő várhatott bent az iroda előterében a titkárnéni mellett.)
Bünti (Busch Béla ügyvéd, tanít az ELTE-n és a Pázmányon is)
Elkövetők (tettesek, részesek) A közvetett tettesre mentünk rá jobban, mint újdonságra. Mindig gyakorlati példán keresztül ment minden, 2-3 olyan egész rövid kérdés volt csak, ahol tv. szöveget kellett mondani.
Különös részből kitartottság (hozzá a jogegységi), kk. veszélyezetése, megrontás, de minden csak gyakorlati példákon keresztül, tehát ha ezt, vagy azt csinálja az emberünk, akkor az minek minősül.
Be. (Morvai Attila ügyész, régen ügyészségi szóvivő is volt)
Ő relatíve részletesebben kérdezett, de egyáltalán nem a szívatásra ment.
- Ügyész szerepe a nyomozás során
(Itt egy elég extra kérdése is volt, amire a válasz gyakorlatilag a 195. § (6a) bek.-e volt, de azt pont tudtam, mint újdonságot, mert a könyvem 2011 júliusi zárású volt és az időállapot-összehasonlítást hozzánéztem. Bár erre én is úgy éreztem, hogy csak extraként kérdezi.)
- Vádemelés elhalasztása (közvetítői eljárás és a narkósoknál az elterlés)
- Bíróság elé állítás
Bv. (ezt az embert nem ismertem)
- Fokozatok, feltételes szabadság
- Azután azt mondta, hogy ha ezt tudom, akkor nem kérdez többet Bv.-ből: előzetesben lévő emberke mikor kerülhet a Bv. bíró elé? Végül kinyögtem, hogy a magánelzárás fenyítés elleni jogorvoslat során.
Szabs.-ből pedig csak annyi volt, hogy mondjak két számot az elévüléssel kapcsolatban. Mondtam, hogy 6 hó, ill. 2 év és már végeztünk is.
Hirtelen ezek jutottak eszembe, volt még egy pár apróság, de a fő vonulatok ezek voltak. Nagyon rendesek voltak, mindhárom ötös lett, én utolsó előtti voltam és addig senki se bukott.
Gratu, ügyes voltál! Bárcsak én is egy ilyen hihetetlenül rendes bizottságot fognék ki...! De az még majdnem két hét, van is még mit okosodnom addig. :-)
folyt. Bv: feltételes szabadságra bocs., átmeneti csoport, szabs: perújítás (az okokat nem kérdezte:):)de itt beugrott még kettő az eljárás részhez, azt elmondtam:)
Azt hiszem ennyi.
Ja, és 12-kor volt a vizsgahely kihirdetése. A portást kérdeztem, mikor megérkeztem 11 előtt:), és mondta, hogy tuti nem lesz 11-kor. Gondolom, soha nem szokott akkor lenni. Ennyit az elektronikus jelentkezési rendszerről.
Sziasztok!
Ma voltam, Itélőtáblán. Két csoport is volt ott. Nevekre nem emlékszem, 3 nő bíró. Ránézésre kemények. De utólag csak jót mondhatok, 4,4,4. Miután kijöttem, ennél rosszabbakat vártam.
btk: btk büntetési rendszer, csak felsorolni, aztán a megrovást kérdezte, ill. mi a csekély jelentőség ott. Utána pártfogó felügyelet, mondjak pár példát mikor lehet, mikor kötelező. Mit jelent, ha vki a magatartási szabályokat megszegi, mi a pártfogó feladata. Ezeket saját szavakkal ondtam, semmi norma szöveg.
aztán magánokirathamisítás. Mivel állhat halmazatban. Erre egy példát tudtam..
Lehet e okirattal visszaélés magánokiratra? itt kicsit pontatlanul tudtam a jsz-t de ki sem javított nem szólt bele. Kérdezte h tudok e ide jogegységi határozatról. nem tudtam, nyilván volt, próbált rávezetni, de mivel soha nem olvastam....
a lényege, hogy a "megszerez" tartósabb mint az "elvesz", mint magatartás.
Önbíráskodás, illetve a rablással való viszonya. (az önbíráskodás tényállás sem ment 100%)
be:házi őrizetről mindent, előzetes különös feltétlei, aztán próbált rávezetni az őrizetre akülönös feltéte egyik pontja alapján. Egyszerüen enm ugrott be.
Bűnügyi ktg-ről rendelekző határozatot utólag a bíróság módosíthatja e? Milyen elj-ban? (különleges). Mondjak még ilyen eljárásokat. De ez is csak felsorolás volt.
Aztán perújítási okok. Na itt blokk, 2 jutott eszembe
Nagyon köszönöm, úgy örülök :)
(kösziköszikösziköszi)
Textilhal: köszi az infókat, már csak azok a fránya Be.-s taxációk mennének! (Már még van két hetem a szóbeliig...)
Pannie: van még a www.njt.hu (Nemzeti Jogszabálytár) is, amiben a kis naptár ikora kattintva tudsz váltogatni a már nem és a még nem hatályos állapotok között. Ez is hozza pirossal a módosításokat.
Kedves Pannie!
Ezen a linken:
ingyenes Complex-jogtárt tudsz elérni. Ha kiválasztod a Btk.-t a jogszabályok közül, akkor ha bejött, a jobb felső részen kékkel van egy olyan opció, hogy "Váltás a jogszabály következő időállapotára (IV.15.)".
Gondolom ez minden változó jogszabálynál lehetséges.
Sziasztok!
Hol lehet fellelni a neten (nincs complexem sajnos), hogy a Btk-ban április 15-töl mi lesz? Csak a szabsért tv miatt változik, vagy lesz valami újítás is? A magyarorszag.hu-n mindig a hatályos van csak, mondjuk jelölik pirossal a változást, de én már elötte meg szeretném lesni, hogy ne a vizsga elötti pár napban izguljak emiatt.
Köszi.
Kedves JogiBear:
- az írásbeli vizsga mindig a Szalay utcában van, egyazon teremben (földszint 33. asszem).
- a szóbeli vizsgád helyszínét is ugyanitt tudod meg, ha írásbelizel, akkor az írásbeli előtt hirdetik ki, ha csak szóbeli már, akkor 11.00 - 12.00 óra közül valamelyik időpontban a szóbelid napján (állítólag már nem délre, hanem 11.00-re kell menni, ezt olvastam valahol másik fórumon, de ez nem hivatalos indó).
- attól nem kell tartanod, hogy bármelyik helyszín is messze lenne, teljesen egy "kupacban" vannak, szinte csak át kell lépni pl. a Kúriára is, ugyanígy a Fővárosi Törvényszékre, szóval ezen aztán tényleg ne aggódj, szükségtelen.
Koncentrálj a vizsgára, sok sikert!:-)
Sziasztok!
Légyszi erősítsen meg valaki, hogy jól gondolom az alábbiakat:
- az írásbeli vizsga mindig a Szalay utcában van;
- a szóbeli vizsga helyszínét mindig ott tudja meg a vizsgázó a tárgynapon, 11-12 tájban.
Sajnos nem pesti vagyok, így nekem gondot okozhat, ha hirtelen azt mondják, hogy mondjuk irány a Kúria, be kell lőnöm előre a lehetséges helyszíneket (remélem egyik sincs túl messze).
Hát sanszon, főleg mivel ilyen közeli az időpont, de szerintem, ha tudod a hatályosat, nem lesz probléma, max csak tudd, h változni fog. Nem ezen múlik.
Sziasztok!
Szerintetek április 13.-án a bünti vizsgán, bár elméletileg a vizsga napján hatályos anyagot kell tudni, a Btk. április 15.-től változó részeit is kérdezik, illetve az április 15.-től hatályos új Szabs. tv-t is tudni kell?
Üdv: SISQO
Sziasztok!
Az összes polgári jogi szakvizsgakönyv elkelt, de az alábbi könyveket még mindig keresem:
Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog I. - Általános rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Diós Erzsébet, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog II. - Különös rész (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Dr. Bodor Tibor, Dr. Székely Ákos, Dr. Vaskuti András: Büntetőjog eljárásjog I-II. (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
Máziné Dr. Szepesi Erzsébet - Dr. Gaál Irén: Büntetés-végrehajtási jog (Jogi szakvizsga kézikönyvek)
A kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat a sisqo kukac freemail pont hu e-mail címre várom. :)
Üdv: SISQO
Köszi Hekate, neked sajnos jók az infóid:( Neked sikerült már bejelentkezned??
Nekem már mindegy hova kerülök holnap, valahogy lesz, max 30napig emésztgetem még az anyagot, jelen pillanatban úgy érzem h semmit nem tudok, és mindent átnéznék még. Erre persze nincs idő:(
Még pár órát olvasgatok, aztán holnap jelentkezem:)
Hanyag kezelésnél 100.000 az értékhatár és ha alatta követi el az nem büntetendő, nem szabs, mivel nincsen szabálysértési alakzata- ezt tőlem kérdezték.
A börtönből fogházra enyhített fokozat után is lehet enyhébb végrehajtási szabályokat alkalmazni.
Madjarica7! Honnan tudod, hogy csütörtökön az Lb-n (Kúrián) is lesz csoport?
Hanyag kezelésnél az értékhatár 100 ezer Ft, (a Btké-ben van.)
köszi adam85 az infokat; én is erre jutottam:)
Nekem írásban nem jön értes., az emailben 11órás kihirdetés van, így én inkább odamegyek 11-re. Hogy álltok??
nekem van 1-2 különös részi tényállás, amit nem fogok megnézni, amiket elhanyagolhatónak tartok:)...
és vannak amik elég felületesen mennek...majd meglátjuk mire lesz elég.
Látom, hogy jöttök páran még csütörtökön. Mi is megyünk, a barátomnak 11h-t irtak anno. Lesz csoport a Legfelsobb Birosagon is.
bocs, javítom magam: hanyag kezelésnél valóban 50ezer az alsó határ :)
fdori, igen még 20.000 a szabálysértési határ, majd áprilistól emelkedik 50ezerre
szerintem a hanyag kezelésnél sincs ennél különbség
remélem katonai dolgokat nem fognak kérdezni, egyébként én is csütörtökön megyek, nekem 12órát írtak vissza levélben, szóval majd akkor lesz kihírdetve a hely...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02