szakvizsga - "B" rész (büntető)


Borsopanna # 2012.11.10. 06:51

Jó reggelt, Fiatalok! :)

Látom, a héten mindenkin átment mindenféle hangulat, megjártuk a sinus hullám alsó és felső részeit is.
Én nem vagyok egy bölcs valaki, de mivel egy élsportolóval kötöttem össze az életemet, azt egyértelműen tudom, hogy rengeteget számít az, ahogy a gondolatainkat rendezzük. Nem szabad hagyni magunkat elmenni rossz/negatív/depresszív irányba, mert onann 1. nehéz felállni, 2. az csak leblokkol.
Úgyhogy légyszíves, a véghajrára szedjétek össze magatokat, acélozzátok meg a gondolataitokat és írjátok ki a tükörre, az asztalon cetlire, a/4-es lapra, akármira, hogy MEGCSINÁLOM A BÜNTETŐJOG SZAKVIZSGÁT!
Higgyétek el, megtesztek mindent, rengeteget készültök, tanultok, rendbe teszitek a fejeteket, vizsgán határozott fellépéssel megpróbáljátok eladni a gebét Overdose áron, ez a maximum, amit megtehettek!
A többit nem tudjuk befolyásolni, de bízunk a jóban. :)
Úgyhogy nincs pánik, nincs blokkoló izgulás, minden OK lesz! :)
Ügyesen, okosan, kitartás, küzdelem, hajrááá!!!!! :)))

Borsopanna # 2012.11.10. 06:52

Starin: szívből gratulálok! :)

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 11:21

Mosolygós szép napot, könnyű tanulást mindenkinek!

Kérdés: mi a különbség magánindítvány és kívánat között?
Ha jól értem kívánat akkor van, ha diplomáciai (bllalllaal) mentességet élvező személy ellen elkövetett magánindítványos bcs van szó...de ezt nem biztos, hogy jól értem, vagy van egyáltalán konkrét megfogalmazás a törvényben, hogy itt bizony kívánat kell?

Borsopanna: még egyszer kifejezett elismerés a gyermekek mellett véghez vitt kitartó tanuláshoz. Nekem "csak" egy kis szőrös gyermekem van (kutya), de mintha érezné, hogy vihar közeleg, igényli, hogy foglalkozzak vele, mászik bújik, nyüszög....

BHH

Borsopanna # 2012.11.10. 12:23

Kedves Szakvizsgázó Kollégák!

ELADÓ BÜNTETŐJOG SZAKVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANKÖNYVEK!

Dr.Bodor-Dr.Székely-Dr.Vaskuti: Büntető eljárásjog I-II., és a dr.Gaál féle Büntető eljárásjog I-II. pótfüzetek.

Bolti áruk összesen 9890 Ft, én 7000-ért adom a 4-et.

Tételsor szerinti kidolgozás, minden összegyűjtve egy helyen. Munka és/vagy gyerek mellett készülőknek ideális, időhatékony megoldás.

Nagyon szép, újszerű állapotban vannak!

vicaszabo # 2012.11.10. 12:29

Hercegnő: a büntetőeljárás lefolytatását akadályozó okoknál fordul elő, a magánindítvány hiánya illetve a kívánat hiánya.

A kívánat hiánya rágalmazás és becsületsértés esetére vonatkozó külön rendelkezés:
Btk.183.§.(3): „A diplomáciai és a nemzetközi jogon alapuló egyéb személyes mentességet élvező személy sérelmére elkövetett rágalmazás vagy becsületsértés a sértett diplomáciai úton kijelentett kívánatára büntethető.”

Azért megtévesztő, mert egyébként a magánindítvány hiánya először a büntethetőséget kizáró okoknál fordul elő, mint anyagi jogi intézmény, aztán előkeveredik eljárásjognál is, itt az eljárásjogi oldala domborodik, hogy pl a tárgyalás során nem felmentési hanem eljárásmegszüntetési ok, szóval van aki azt mondja hogy eljárásjogi, de legalábbis vegyes intézmény. Aztán tovább haladva a Btk ban összekeveredik ezzel a kívánat hiányával is (itt az a különbség hogy kinek a sérelmére történt a bcs, a passzív alany speciális), aztán még valahol előkeveredik a B.e.ben, ami ha eszembe jut megírom. Megvan, az a magánvádlónál, hogy a becsületsértés és rágalmazás közvádra üldözendő, ha hivatalos személy vagy hatóság sérelmére követik el. Be. 52.§ (4)

Valahogy így. De a kívánatról illetve hiányáról ennyit tudok.

milly28 # 2012.11.10. 15:44

SZIASZTOK!

AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI, HOGY TI MIBŐL KÉSZÜLTÖK BÜNTIRE, SZÓVAL, HOGY MIBŐL ÉRDEMES, ÉS KI MIKOR MEGY VIZSGÁZNI?

ELŐRE IS KÖSZI

Gyheni # 2012.11.10. 15:57

borsopanna,ejnyeee, máris eladásra kínálod a könyveidet?:))) hát nem akarod ismételni a már megtanultakat ?:))

milly: én btk általánoshoz törvény+könyv, különös részhez törvény+ minimális könyv gyors átfutás szintjén, a többihez meg törvény, amilyen§ oda meg van jelölve. ahol van időm oda elolvasom a tételsorban feltüntetett bk véleményt+ jogegységi határozatot.

nos, hogy ez így jó-és és megfelelő-e, majd dec 3 és 5 után nyilatkozom..

amúgy én már nagyon érzem a tanuló feelinget, kikapcsolódásképp takarítok és még ezt is baromira élvezem! :D következő pihenéskor hajat mosok :)))))
bye, bye, remélem senki nincs befordulva!!

Heni

vicaszabo # 2012.11.10. 16:06

Én teregetek! :)
Borsopanna, ejnye bejnye, sehol egy biztatás?! :)

Milly: vedd meg Borsopannáét, látod szerencsét hozott :)
Na megyek vissza kedvenc elfoglaltságomhoz....

sann # 2012.11.10. 16:22

Milly, en is osztozom Gyheni tanulási technikájában, én már jövő héten be tudok számolni, h elég-e. :)

Ezen kívül én is teregettem ma, illetve főztem nagyon egyszerű ebédet.
Már sokszor kitértünk az agyi tünetekre a tanulással kapcsolatban, de a testiekre még nem. :) A lábaim már elsorvadtak úgy érzem, plusz folyamatos nyaki izom görcsöm van. Ti hogy bírjátok?

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 17:29

Köszönöm Vica, én is csak ennyit találtam :)

drkriszti # 2012.11.10. 19:16

Nàlam szemöldökszedés, körömfestés és tàrsai jelentik a pihit 1-1 tétel között. =) Egyéb pótcselekvés még a vàsàrlàs, ilyenkor mindig gyarapszik a ruhásszekrényem, "mert megérdemlem" alapon. :D

Ma már kicsit lelkesebb voltam, mint az ezelőtti pàr napban, de kezdem magam nagyon fàradtnak, elhasznàlódottnak érezni. Nem tudom nàlatok mi a gyakorlat, de ha én tanulok, akkor totál beszűkülök, és ez huzamosabb időn àt elèggé megvisel... de szerencsére màr kevesebb van előttem, mint amennyi mögöttem, ez azért némiképp vigasztal... ;)

Ti hogy s mint? Mi szèpet tanultatok ma?

Borsopanna # 2012.11.10. 19:44

Sziasztok! :)

Vica! Hát mivel indítottam 8 előtt a napot? Tessék visszaolvasni! :) Egy igen mély, tartalmas és rendkívül hosszú szentbeszéddel! :D

Istenem, gyerekek, annyira magam előtt látom, ahogy küzdötök magatokkal, ugyanezeket csináltam én is pár nappal ezelőtt... Minden teljesen normális! Az ajándék porszívózás, hajmosás, körömfestés... A lényeg, hogy mindig szedjétek össze magatokat, és próbáljatok megújulni a szünetekben! Mert végülis nézzük a tényeket.

  1. egy olyan feladatot kell teljesíteni, ami már oly sokaknak sikerült (és ők sem ufók, hanem pontosan ugyanolyanok, mint ti :))))
  2. ha túl sok és túl részletes is, de azért érdekes ez az anyag és ha jó mélyen magatokba néztek, biztosan tudom, hogy mindegyik anyagrészben van olyan fejezet, amit szeretnétek, ha kérdeznének vizsgán. Ez tudjátok, mit jelent? Van kedvenc témátok! :) Van olyan terület, amiben otthonosan mozogtok nagytudású bírák, ügyészek előtt! :)
  3. NEM életmentő műtét előtt állunk, azaz igaziból nincs miért izgulni. Ha sikerül, akkor örülünk, de ha ne adj Isten nem, akkor meg elmegyünk mégegyszer! De sikerülni fog, sikerülnie kell! Add el a lovat!!!! :)

Tartsatok ki, nagyon sokat gondolok rátok, és amíg nem állítotok le, mindig ilyen badarságokat fogok beírni mindaddig, ameddig a csapat minden tagja le nem vizsgázott... :D

Vica, ilyesmire gondoltál? :)

Ügyesek legyetek, és csak nyugodtan, okosan, menni fog!!!

ui.: ti bevállalnátok a helyemben egy januári polgárt?

cimó # 2012.11.10. 20:29

Sziasztok,
olvaslak Benneteket folyamatosan, jó tudni h nem vagyok egyedül a testi és lelki tüneteimmel :)
Kitartást mindenkinek!

Gyheni # 2012.11.10. 21:03

:))))))))))) körömfestés aktuális lenne nálam is.. nekem a hátsóm szokott fájni de nagyon a sok üléstől.. na meg a fejem a beszűküléstől..

Borsopanna nagyon jól bátorítasz minket!! :))) januári polgár.. ha bírod energiával, időben simán jó vagy, én a helyedben novemberben feltöltődnék, családoznék és majd december eleje körültől tanulnék, ha mondjuk január közepe/2.felében mennél.

A Be első harmadában járok, de hát nem tudom hogy fogom mind a fejembe tolni, és már előre rettegek a Nbj-s tételektől, nem tudom belenézzek-e a törvénybe(iszonyat sok), vagy skippeljem az egészet.

belekukkantok az X-faktorba szerintem, hátha kicsit szellőzik a fejem a sok fantasztikus műsorszámtól :))

banánhintahercegnő # 2012.11.10. 21:45

Én azzal próbálok túl lendülni, hogy "sikerülni fog" típusú cetlik mellett van egy "mert meg érdemlem" lista is, ami mind az enyém lesz, ha elsőre eladom a lovat. Ami per pillanat nem sánta, hanem döglött :) :)

vicaszabo # 2012.11.11. 06:25

Borsopanna, igen erre gondoltam!!!

A polgárral csak az a gond hogy kb 3x ennyi mint a büntető, és csak látszólag könnyű, a szószerinti részek legalább ennyire szószerintiek, mint itt, és ott van egy két elvetemült vizsgáztató (egy ügyész aki ugyanazokkal a kérdésekkel szívatja/rúgja ki a jónépet) de egyébként bevállalható. Én meghagynám a decembert/karácsonyt a gyerekeknek és utána néznék valami időpontot. Nekem is azért csúszott mostanra a büntető, mert egy nyári vizsga lehetőségére az egész család felhördült, hogy azért ilyen sűrűn ne!!!

De te látod mit bírnak a gyerkőcök, de ha nem is mondják megviseli ám őket... nem az övéké 100 % ig a figyelmed, ne adj Isten nem tudsz elmenni egy fogadóórára, szereplésre mittudoménmire, nem tudod meghallgatni épp az aktuális felolvasását... Bár neked még kicsik hogy mondják :)

De mint mindig, most is szívemből szóltál, a kihirdetett 3 ponttal maximálisan és szívemből egyetértek, tulképpen vizsga ars poeticámat fogalmaztad meg :)

Eredményes szép napot mindenkinek, szép körmöket, ívelt szemöldököt, szép dús belőtt hajkoronát, tiszta lakást, finom ebédet: mondja valaki azt hogy nincs ennek haszna?! :)

Vica

vicaszabo # 2012.11.11. 12:22

mit mondotok arra hogy az eljárásjogi cselekmények fogalma?

vicaszabo # 2012.11.11. 14:57

Dragunov: köszönöm a definíciót, igen valami ilyesmi...
Gratulálok! Esetleg a kérdéseidre emlékszel (a többire?)
Ez volt az utolsó, vagy van még?

Vica

cimó # 2012.11.11. 15:35

Szia Vica,
a könyv szerint: (Herke Csongor: Be eljárásjog)

A büntetőelj. elj-i cselekmények láncolata és elj-i jogviszonyok szövedéke. Az elj-i cselekmények környezetét alkotják az elj-i feltételek és akadályok, valamint az elj-i cselekmények alakszerűségével kapcs. előírások.
Az eljárási cselekmények csoportosítása:

Forma szerint: szóbeli, írásbeli, reálaktus
Cselekvő személye szerint: Bírósági, ügyészségi, nyom. hat általi, magánszemély általi
Eljárás szakaszok szerinti: Nyomozási, perbeli, végrehajtási
Tartalom szerint: akaratkijelentés vagy tudomáskijelentés, bizonyítási cselekmény vagy kényszerintézkedés vagy eljárási szankció.

A héten kapok egy másik könyvet is, ha találok benne jobbat akkor megírom.

Mindenesetre örülnék ha ott ilyenek eszembejutnának minth "jogviszonyok szövedéke"
:)

drkriszti # 2012.11.11. 17:17

A bűnpártolásnàl az van az egyetemi füzetemben, hogy 4 alapbcs-hez jàrul, de azt már nem ìrtam le anno, hogy melyik az a 4. Tudja valaki?

vicaszabo # 2012.11.11. 17:38

Hááát, szerintem bármilyen alapbűncselekményhez járulhat, aminek számszerűsítve van az alapbűncselekménye az az orgazdaság, az meg 9! és benne van a tv ben.

vicaszabo # 2012.11.11. 17:39

Cimó, köszönöm!

banánhintahercegnő # 2012.11.11. 18:27

húúú de nagyon elég most és mennyire kavarog minden :(

és még a kiskutyám is beteg :(

vicaszabo # 2012.11.11. 19:31

Hercegnő, van még időnk és egyébként is este van, ilyenkor nem szabad semmilyen következtetést levonni semmiből! kialusszuk magunkat és majd holnap belehúzunk! Kiskutyának jobbulást remélem nem komoly, neked meg kitartást, már kevesebb van hátra mint előre! Vagy fordítva?! :)

Borsopanna # 2012.11.11. 19:33

Gyerekek,

nem adjuk fel, nem gyengülünk el!
Ha csupa ötöst kaptam volna, odaadnék 3 egész jegyet, hogy megváltsalak benneteket, nekem elég lenne a kettes is!
De tartsatok ki, nincs sok hátra, és utána VÉGE! Soha többet nem kell vizsgázni büntetőjogból!

Ügy drukkolok nektek! Ügyesek lesztek mind! :))))))

Dragunov: szívből gratulálok! :))))

Meglátjátok, 1-2 hét múlva mind ilyen szuper híreket fogtok felírni ide! :)