Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Dr.Attika # 2010.05.10. 19:08

Menni fog, ha a jogi "eőéleted" kapcsán szereztél elég gyakorlati tapasztalatot. Én 5545-el végeztem. Leírtam az írásbeli tapasztalatomat. Leírtam volna a szóbelit is, de mivel az írásbeli tapasztalatra semmilyen érdeklődés nem volt, így mellőztem.

nikzsuzs # 2010.05.10. 19:52

Dr. Attika

Szerintem az írásbeli tapasztalotad sokan olvasták, így szerintem a szóblit is mindenki szívesen venné... :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.11. 09:02

Az aligha volt vizsgázói tapasztalat. Ha jól tudom, DrAttika pár éve már túl van ezen.

dr.beata.beres # 2010.05.12. 08:51

Volt valaki mostanában vizsgázni? Ha igen szívesen venném a tapasztalatait, írásbeli,szóbeli feladatait!

Köszi

Ildico # 2010.05.15. 19:07

Sziasztok!

Tegnap voltam a Honvédelmi Minisztériumban. Mindenki óva intett, de nekem csak jó tapasztalataim voltak. Polgáriból voltam, a másik kettő, gazd és pp, már megvolt. Ráadásul rezgett a léc, mert már második pótom volt belőle. Nem lett volna kedvem újra az egészet.
Szóval három kérdést kaptam, mind gyakorlati jellegű:
termál kút a telken, megvehetem-e? (alkotórész v növedék? )
bérlő szabálytalanul parkol, ki fizeti a bírságot? (és aztán perelhet-e a bérbeadó?)
mostohagyerek tartása, ill. emelt gyerektartás?

Ennyi, szerintem jófejek voltak, segítettek, nem éreztem rosszindulatot egyáltalán, inkább azt, hogy megtudják, mit tudunk, ne azt, hogy mit nem.

Sok sikert mindenkinek, megyek a C-re!

Ildico # 2010.05.15. 19:08

Bocsi: alkotórész v tartozék?
Most megyek tovább!

kisbolygó # 2010.05.17. 07:44

Sziasztok!

Köszi szépen mindenkinek, aki megírta a kérdéseit, nekem nagyon sokat segítettek!

Gt-ből írásbeliztem, a kérdésemet megírtam a Jogi Szakvizsga – ÍRÁSBELI című topikhoz, itt meg megosztanám a szóbeli tapasztalatokat:

Az LB-re kerültem, rendkívül jóindulatú és segítő bizottság volt.

Gt- kapcsán végig az írásbeli témakörénél maradtunk (Kft. tag kizárás): mi történik a kizárt tag üzletrészével, az hogyan hat a társaság vagyonára, jegyzett tőkéjére, mi az az üzletrész bevonás, mi a saját üzletrész, mikor lehet ilyet szerezni, mit kell vele csinálni, stb. Asszem más kérdés nem is volt.

Pp-vel folytattam, itt végig a kötöttségek témaköréről volt szó: bíróság kötöttsége a kereseti kérelemhez, felperes kötöttsége a keresetéhez, azt meddig változtathatja meg, illetve a másodfokú eljárásban miket változtathat, a bíróság a saját határozataihoz mennyiben van kötve, más bíróság illetve hatóság határozataihoz mennyiben van kötve, felülvizsgálati kérelemhez mennyiben van kötve, milyen esetekben helyezheti hatályon kívül a saját határozatát a bíróság, pl. a PKKB saját ítéletét mikor helyezheti hatályon kívül (igazolási kérelem…)

Ptk: Joggal való visszaélés, jognyilatkozat pótlása bírósági határozattal (gyakorlati példán keresztül): mit vizsgál a bíróság. Mik a kritériumai egy jogi személy létrejöttének, mi kell hozzá. Itt kicsit meg voltam lőve, mert ez így nincs összefoglalva a Ptk-ban (tagoktól elkülönülő vagyon, képviselő, alapító okirat, és nyilvántartásba vétel…) Kártérítés mérséklésének mikor van helye: csak a deliktuális felelősségnél… Szóbeli végrendelet, és végül: az apaságot mikor nem lehet megállapítani, annak ellenére, hogy biztosra lehet tudni, hogy ki az apa (reprodukciós elj. esetében).

A lényeg, hogy viszonylag alapvető, lényegi kérdéseket tettek fel, és ha nem tudtam rögtön a helyes választ, akkor is nagyon sokat segítettek. Ezen kívül azt tudom ajánlani, hogy csak a főbb törvényeket tanuljátok, és utána meg nyugi, menni fog.

kondidori # 2010.05.17. 11:03

Ildico!

BDT2007. 1568. A termálkút mint vízi létesítmény az ingatlannal alkotórészi kapcsolatban álló sajátos építményfajta. A termálkúthoz tartoznak a rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működtetéséhez szükséges beépített műszaki és technológiai berendezések is, amelyek a termálkúttal alkotórészi kapcsolatban állnak.

mesigez # 2010.05.17. 11:27

Ildico!

Nem is tudtam, hogy a HM-ben is vizsgáztatnak, pedig a Honvédségnél dolgozom. Nem emlékszel véletlenül, kinél vizsgáztál?

Ildico # 2010.05.17. 13:15

Köszi Kondidori, utaltak rá,hogy van rá bh, szerencsére ezt megoldottam. :)

Mesigez!
Én sem tudtam. :) A többiek mondták, hogy ez nem túl jó hely, azt hallották. Szerintem korrektek voltak és segítőkészek. Szerintem utólag ők is így gondolják. Legalábbis remélem, hogy sikerült nekik és így gondolják. :)
Dr. Füredi Károly volt az elnök, a másik két hölgy nem ott dolgozott. Az elnök kérdezte a gt-t.

nikzsuzs # 2010.05.18. 09:58

SOS

Kiszaladtam az időből kb öt napom van arra, hogy a gazdasági részt megtanuljam. Vagy még annyi sem...... Kérdezném, hogy valakinek nincs e a Cstv.-ből vmi egyszerűbben tanulható anyaga, mint a törvény, mert az túlontúl részletes................... még egyetemen sem kérték számon ilyen részletesen.

Ha valaki tud segíteni kérem segítsen................... jó persze ez az én hibám, hogy kiszaladtam az időből............... pedig idejében nekiültem......

Aki most fog menni vizsgázni, annak egy kalappal........!!!!!

dr.beata.beres # 2010.05.18. 10:37

Sziasztok!

Polgári Jogból keresnék iratmintatárat, de még a netet böngészve sem találok.

Esetleg van valakinek ötlete, hol lehetne megnézni?

Nem cd változatot keresnék, hanem könyvet, amit esetleg az írásbelin lehetne használni.

köszi

Dr.Attika # 2010.05.18. 11:44

Kedves Beáta!
Ne keress iratmintatárat. Nem az alaki, hanem a tartalmi rész után kapsz osztályzatot.

Jó pont, ha balra fent felírod, hogy X.Y. bíróság,...feperes... alperes.....ilyen-olyan perében meghozta a következő ítéletet, végzést.

Leírod a rendelkező részt, jogorvoslatra vonatkozó tájékoztatást.

A rendelkező rész a lényeg és az indoklás. A végén sorold fel az alkalmazott jogszabálokat.

dr.beata.beres # 2010.05.18. 12:04

Köszi a gyors választ, tisztában vagyok a formai követelményekkel ,2,5 évig voltam ügyvédjelölt,de pl az "ítéletírást" azért meghagynám a bíróknak.

De ha tényleg inkább csak a tartalmi részen van a lényeg akkor megnyugodtam.

De egyébként a Complex kiadónál az előbb a neten találtam polgári eljárásjog iratmintatárat, 2004-es kiadás, de jelenleg nem lehet kapni.

kondidori # 2010.05.18. 12:15

Beáta lehet az kapni, például a Varsányi I. u.-ban a büfében. De nem mész vele sokra, alig van benne itélet. Én megvettem és hát nem igazán tudtam használni a vizsgán. A bíróság.hu-n vannak anonimizált döntések, ha abból kinyomtatsz egy-kettőt többre mész.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 12:19

A büfében jó kávét kapni - elég drágán - de a könyveket a bejárattal szemben, a lépcső melletti kis könyvesboltban árulják.

Dr.Attika # 2010.05.18. 12:46

Kedves Beáta!
Irásbelire elég, ha viszed magaddal a Ptk., Pp., gazdasági jog, cégjog novissimás hatályost. Ez cca. 4000,- Ft. A tételek nem bonyolultak. Ezekből megoldható. Négy órád van a feladat megoldására, ez bóven elég. Közben tudsz kérdezni a többiektől. Egyébként a részvizsga eredményét nem nagyon befolyásolja a szóbeli eredménye. A szóbelin kell toppon lenni. A www.szakvizsga.hu weboldalon lévő polgári kérdéssorra tudsz válaszolni, akkor átmész.

kondidori # 2010.05.18. 13:30

Kedves KBS!

Igaz, a könyveskasznira gondoltam én is.

Spinosa # 2010.05.19. 07:53

Sziasztok!

1 hét múlva megyek pp-ből írásbelizni. Fogalmam sincs, hogy milyen feladatok lehetnek, esetleg nincs vkinek vmi infója erről? Különösen örülnék, ha vkinek lenne egy gyűjteménye erről vagy vmi hasonló. Azt hiszem, megértitek, hogy nem tudok órákat tölteni azzal, hogy netről vadászgassak kérdéseket.

kondidori # 2010.05.19. 13:06

Spinosa!

A www.jog.webatu.com-on van egy-két feladat.

nikzsuzs # 2010.05.21. 07:58

Ajaj szorul a hurok, .................. , egy hét és még sehol nem állok.................... hogy lehet ezt megtanulni................, azt hiszem velem van a baj................

Spinosa # 2010.05.25. 12:45

Sziasztok!

Felkukkantottam, de sajnos csak egy feladat volt fent. Esetleg vki nem tudna más ötlettel megörvendeztetni?

Egyékbént nem hiszem, hogy szakvizsgára való felkészülés alatt bármikor is érezheti magát úgy az ember lánya/fia, hogy jól áll, van remény a megfeleltre és tutira nem kell ismételnie. Ellenben engem az lelkesít (?), hogy nagyon sok embernek sikerült már, és előtte ők is ezt a fajta reménytelenséget érezhették. Sovány vigasz, de szegény ember vízzel főz. :) Na megyek öröklés jogot tanulni.

Impossible # 2010.05.25. 13:29

Kedves Spinosa,

itt a fórumon, ebben a topic-ban régebben sokan beszámoltak a vizsgán kapott kérdésekről, feladatokról, szerintem nézegess a régebbi hozzászólások között. Egyébként én úgy vettem észre ezt a fórumot olvasgatva, hogy a lényeg, hogy átlásd az egész cuccot, és értsed, és arra szoktak kíváncsiak lenni, amit tudsz, mivel túl nagy az anyag, és nem lehet mindent tudni.

Clochard # 2010.05.25. 19:30

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy az MK-kat honnan tudom letölteni?

Köszi!

kondidori # 2010.05.25. 19:54

Mindent megtalálsz a jog.webatu.com-on.