Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Leslie Winkle # 2010.03.10. 14:17

Ez nem túl jó hír :-(
Ugyanis abban a szerencsés helyzetben lennék, hogy a munkahelyemről elengednének 4 hétre tanulni de, ha nem kapom meg időben az értesítést, akkor ez mit sem ér.

A 21. században túl nagy kívánság lenne, hogy a postai levélnél valamivel gyorsabb (és megbízhatóbb) módon értesítsék az embert?

Leslie Winkle # 2010.03.10. 14:17

Ja, és köszi szigri1 az infót!!!

bözsi82 # 2010.03.10. 15:15

Szigiri1!
Köszi, ez oké, csak ha megnézed a korábbi hozzászólásokat, akkor volt olyan, akinek feltették a kérdést. Ezért gondoltam, hogy hasznos lenne megnézni, hogy is van ez. Másnak ötlete?

szakvizsgázó # 2010.03.11. 14:32

Sziasztok!
Tegnap voltam csak szóbelizni az OIT-ban.Rendesek voltak.
A kérdéseim:
Pp: keresetlevél kellékei, keresetei kérelemhez kötöttség, perújítás, végrehajtási igényper

Ptk: személyhez fűződő jogok, foglaló, ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonszerzés, öröklésből sok kérdés

gazdi jog: Rt-ből sok kérdés, egyszerűsített felszámolás

20 perc volt a vizsga, nagyon pörgős volt, aki utánam jött neki is ilyen rövid volt.

Más... tegnap is kerültek emberek polgárból a Honvédelmi minisztériumba, úgyhogy nem napfüggő.

Aki még előtte áll, annak sok sikert!

szigiri1 # 2010.03.13. 11:24

szakvizsgázó: ja utána írták, hogy a HM-es vizsga nem mindig van pénteken. mindenesetre aki oda kerül az tudja kihez fog kerülni.
Általában az OIT és az IRM is ilyen, egy két bizottság váltogatja egymást. a bíróság ugye a nagyobb falat, ott aztán van minden, 70 %-a pedig ott nyomja.
Nagyjából nem kérdeznek amúgy durvákat, a bünti fórumban anno sokkal több negatív beszámolót olvastam. Már csak azt nem tudom, hogy mennyire kell pontosan tudni az anyagot, mert most nézegetem az öröklést és hát azt hittem azt úgy ahogy megtanultam. És hááát, nem vagyok biztos benne, hogy a kitagadás 7 esete be fog ugrani jövő csütörtökön. De bízok benne, hogy az utolsó vizsgára tekintettel áteresztenek.
Gondolom utolsó vizsgán látják a korábbi jegyeket, mert a bizonyítványt vagy emléklapot vagy mi a bánatot azt ott állítják ki és azt hiszem, az egy összesített minősítést is tartalmaz, (kiváló, jeles, jó, közepes, egs.). De a másodikon pl. látják, hogy az elsőn hogy muzsikáltál? Vagy mondjuk a bukást?

lne8020 # 2010.03.14. 20:37

Bocs Tisztelt Kollegák, de véletlenül kitöröltem magam. Segítségképpen leírom mégegyszer, mit kérdeztek pénteken az OIT-ban
(Bizottság: kedves, aranyos, barátságos volt, a vizsga előtt mindenkit behívtak, bemutatkoztak, elmondták a vizsga menetét, pedig senkinek sem az első volt).

Pp
• jogosrvoslati jog
• perbeli jogképesség és cselekvőképesség részletesen (olyan példákat kellett mondani, ahol nincs jogképessége valakinek, mégis lehet alperes pl. sajtószerv, polgármesteri hivatal)
• perújítás (különösen: esetek)
• keresetlevél idézés nélküli kibocsátása és a keresetlevél elutasítása elhatárolása pl. végzéssel-ítélettel
• keresetlevél elemei (+ egyéb iratok pl. jogi képviselet esetén illetve a 121/A. § esetén)

Ptk:
• jogképesség, cselekvőképesség részletesen (+az új ptk változtat-e majd az ezeken a szabályokon – igen, jelentősen, de ez nem volt követelmény)
• szülői felügyeleti jog megszüntetése
• ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonszerzés
• elbirtoklás

Gt:
• egyes gazdasági társaságok létesítő okirata
• létesítő okiratok kötelező elemei
• FB
• végelszámolás és felszámolás elhatárolása, alapvető különbségek

Nem mondták meg a részvizsga jegyeit, mert már bizonyítványt kaptam, de szerintem 5-3-3 vagy 5-4-3 lett.

(többiektől kérdezték még: könyvvizsgáló, OBA, kft: mikor kötelező taggyűlés összehívása)

Szigiri1:
a tapasztalat általában az, hogy figyelemmel vannak az utolsó vizsga tényére, bár ettől függetlenül tudni kell a dolgokat, de ha látják, hogy tanultál, menni fog.
Nekem főleg pp-ből kérdeztek sokat, az elég jól ment, én a polgárt és a gazdaságit nehezen tanultam, de az is ment. Kisebb pontatlanságok voltak, de az sem volt tragédia.
Persze ez nem azt jelenti, hogy aki egy vizsgarészen belül semmit nem tud, azt átengedik, de ha legalább 2-szer vagy 3-szor átnézted, menni fog.
Ahogy nagyon sokan írták, arra kíváncsiak, hogy rendszerben átlátod-e az anyagot.
Nyílván egy ekkora anyagot nem lehet teljesen pontosan bevenni, ezért ne aggódj, ha nem emlékszel minden felsorolásra, ha nem megy, majd segítenek, de egy hosszabb felsorolásból nem kell mind.
Sajnos, volt olyan ismerősöm, akit utolsó vizsgán kirúgtak, de ez nem jellemző, neki egyszerűen nem volt szerencséje.
Mi négyen voltunk (3-nak utolsó), mindenki kemény illetve színes papírral jött ki :)))

Ha bárkinek szükséges van pp vagy ptk novissima könyvre vagy törvényekre (Ctv, Cstv, Gt stb.) írjon egy emailt.

Üdv

ibori # 2010.03.15. 09:48

sziasztok
rémisztgetésképpen néhány kérdés a bizonyos hm-s bizottság gt-s kérdéseiből:

mikor határoz a kooperációs társaság egyhangú döntéssel?
hogy alakul az iratbetekintési jog a pszáf eljárásában?
mi a ctv. különleges törvényességi felügyeleti eljárásai közül a zárgondnokra vonatkozó rendelkezés?
többségi befolyás. egy százalék és határidő kell.

ezekre készülni sem érdemes, annyira esélytelen...

Clochard # 2010.03.16. 17:19

Sziasztok!

Most kezdem a készülést, üdv mindenkinek! Azt szeretném kérdezni, hogy vannak-e olyan anyagok, jegyzetek amiből érdemes készülni vagy csak a törvényeket nézitek? Most voltam a C részből és ott nagyon sokat segítettek a Net-en lévő jegyzetek. Az A részből is találtam, de nem tudom érdemes-e foglalkozni velük. Szóval ha valaki már túl van rajta vagy már nagyon tanulja :) akkor kérem, hogy adjon tanácsot!

Alcedo-atthis # 2010.03.16. 18:35

Üdv Mindenkinek!
Én 11-én voltam a Fővárosi Bíróságon vizsgázni. Nem volt könnyű, mivel a kérdések eléggé nyakatekerten voltak megfogalmazva, de azért segítettek, és jó kérdéseket kaptam, így panaszra semmi okom. Az meg, hogy meg kellett érte dolgozni, természetes. Kb. 45 perc volt.
Pp.: tárgyalási időköz, elévülés felismerése jogesetből ill. milyen formában hoz döntést a bíróság, iratbetekintés kinek, hogyan lehet és hogyan lehet, ha semmi közöm hozzá :-)
Ptk.: Inytv. (de földhivatalos vagyok, tehát ez nekem nem volt gonosz kérdés :-), veszélyes üzem jogesetből, házassági szerződés
Gt.: hitelezői választmány, előtársaság, csődeljárásban ki lehet adós
Ezek jutottak az eszembe.
Egyébként én Pp-t, Ptk-t a Novissimás könyvből tanultam. Szerintem azok nagyon jók, pláne, hogy a gyakorlatban kevéssé találkozom eljárási joggal, sokat segített. Gt-t törvényekből.
Jó felkészülést Mindenkinek!

Amelie27 # 2010.03.16. 19:42

Clochard, szerintem törvényekből célszerű tanulni. Én kölcsönkértem a Novissimás könyveket, de csak akkor néztem bele, ha nem értettem valamit, vagy a tételsorban elméleti kérdés volt. Főleg a Ptk.-nál használtam pár régi egyetemi jegyzetemet, de azt is csak a rendszerben látás miatt (pl. érvénytelenség esetei, eredeti és származékos szerzési módok, kitagadás-kizárás különbsége stb. - de gondolom ezek is szépen benne vannak a Novissimásban).
Szerintem az a lényeg, hogy nem szabad elveszni az elméleti részletekben, mert ez nem egy egyetemi szigorlat... És bár nem sok közöm van a polgári joghoz, ilyen jellegű felkészüléssel jól sikerült a vizsga.
Csak ügyesen! :)

TÉvi # 2010.03.17. 08:51

Sziasztok!

Van még valakinek OIT-s "vizsgaélménye"?
Ha igen, szívesen olvasnám, hogy miket kérdeztek, milyen volt a vizsga! (rövid és pörgős / hosszú és elnyújtott, sok kis kérdés / inkább nagyobb, átfogó kérdések, milyen főbb területeket kérdeztek)
Mennyire gyakorlatiasak a kérdések? (Nekem ugyanis nem sok közöm van a polgári részhez.)

(Én is megkaptam időközben az értesítőt, hozzám pontosan 3 héttel a vizsga előtt érkezett. Úgy tűnik, hogy az OIT-hoz kerülök. Legalábbis az értesítőn az állt, hogy oda kell menni, és ott mondják meg a helyszínt. Gondolom az azt jelenti, hogy épületen belül lesz. Vagy az is lehet, hogy átküldenek pl. a HM-be ??? :-)))

Előre is köszi, ha valaki válaszol!

TEvi

drzd # 2010.03.17. 08:59

Szia TÉvi!

Az első vizsgát követően mindenkit az OIT-ba hívnak be 12 órára, ahol megmondják hogy hol lesz a vizsgád 13 órakot, és sajnos nem csak épületen belül, hanem bárhol máshol lehet.

TÉvi # 2010.03.17. 09:35

Szia!

Nem első vizsga. Második, csak szóbeli.
Annyit írtak, hogy 13-kor kezdődik a vizsga, de előtte menjek 12-re az OIT egyik helyiségébe, és ott derül ki, hogy hol lesz a vizsga pontos helye.
Ezek szerint ilyen esetben is lehet, hogy máshol lesz a vizsga? Vagyis a vizsga előtt egy órával tudom meg az épületet is?

Köszi,
TEvi

szigiri1 # 2010.03.17. 09:46

70 %, hogy máshol lesz a vizsga. Én megkérdeztem az ügyintéző nénit még tavaly a második vizsga kihirdetése során, hogy mire kell egy egész óra, mikor mindenki itt lesz 5 percre, és erre mondta, hogy hát van aki a HM-ben lesz (az legalább 10 perc gyalog) és hát hogy nyugodtan meg tudjunk ebédelni. Ehh. ebédelni, nyugodtan, szóval értik a tréfát ott :)

Mindenesetre ja, mindenkit behívnak az OIT-ba, ahol írtad a szóbelit felolvassák a termeket és mindenki szétszéled. Egyébként az LB-re nem érdemes odamenni sokkal előbb,mert a portán ültetnek le és nem eresztenek fel, szóval oda elég 12.45-re átcsoszogni és addig nyugisan várni az OIT kényelmes bőrfotöjében.

Holnap akkor senki nem jön velem?:)

TÉvi # 2010.03.17. 09:53

Köszi a választ!

Akkor "türelmesen" várok rá, hogy hova is kerülök.
Az első nekem is a LB-n volt, de azt hittem a második vizsgára már konkrét helyet is mondanak.

Még egyszer köszi,
Neked pedig sok sikert a holnapihoz!

TEvi

Türelmes # 2010.03.17. 09:56

üdv
nem kell parázni
OIT: nagyon aranyosak, ha nem megy, segítenek.
tanulás: mindenkinek a TÖRVÉNYEKET ajánlom. csak azt semmi mást. hosszú felsorolásoknak elég a 2/3-a senkitől nem kérdeznek úgy mint egyetemen szigorlaton, taxatíve.
(a közbeszerzéses megadott. 8. fejezetet én sem értem, szerintem a 9-et akarták irni mert az a jogorvoslati eljárás)

nyugi minden olyannak aki most megy polgárból. a füstje nagyobb mint a lángja. (pláne aki pécsen edződött Nagy éváéknál.)

Legislator # 2010.03.17. 15:31

Szia, Türi!

Ezer éve nem írtál a JF-re:-D.


Sunshine after the rain.

Noddy # 2010.03.19. 13:44

Kedves Mindenki!

Megírom a szóbeli vizsga kérdéseimet, hátha valakinek segítek.

Ptk.: Személyhez fűződő jogok megsértése esetén milyen polgári jogi igények támaszthatóak. Ehhez kapcsolódóan a közérdekű bírság mikor szabható ki (mi a célja, funkciója: ha a kártérítés címén megítélt összeg nem áll arányban a felróható magatartás súlyosságával). Az egyes szankciókra mondjak példát (jogsértő mivoltától megfosztás például). Egy kérdés arra nézve, hogy csak személyesen érvényesíthető, ezzel kapcsolatban a Pp.-ből egy kérdés, hogy van-e jogutódlás ezen ügyekben, az ügyész mikor indíthat ezen variáltunk kicsit.
Előszerződés (mindenből a pontos definíciót kérdezték). Ha nem kötik, meg mit csinál a bíróság. Ehhez kapcsolódóan mondjak még példát, hogy a bíróság mikor változtathatja meg a felek szerződését (ehhez elmondtam a Ptk. 241, 245 (3), 247 (1), 589. Ez nem volt elég, de több nem jutott eszembe (érvénytelen szerződések esetén hatályossá, érvényessé nyilváníthat stb...) Ptk.-ból 3-ast kaptam.

PP: mindegyiknél a definíciót és a pontos definíciót kérték (pl.: az előttem lévő lánytól a perköltséget kérdezték és arra vártak, hogy a jóhiszemű és célszerű pervitel szóösszetételt mondja ki, ez a Ptk-ra is igaz volt - elbirtoklás, sajátjaként, szakadatlanul ennek a két szónak szerepelnie kellett). Mindegyikből viszont a lényeget kérdezték. Pp-ből próbáltam az egész tételt végigmondani, nem hagyták, csak a konkrét definíciót kellett mondani.
Szóval mulasztás igazolása, fizetési meghagyás, közig perek, szünetelés, félbeszakadás kérdéskör, egyezség (itt az kellett, hogy a felek a vitás kérdéseiket úgy rendezik, hogy egymásnak kölcsönösen engednek, mondtam én a többit is pl.: végrehajtásra nincs halasztó hatálya, ugyanaz a hatálya mint a bírói ítéletnek, bíróság végzéssel hagyja jóvá, egyezségi kísérletre idézésbe is belekezdtem volna, de csak a definíció kellett). Határidők (ez volt a legviccesebb: "napok, hetek, hónapok", mondtam volna tovább, de azt mondták, hogy nem kell, ez a válasz). PP-ből 4-est kaptam.

Gt. - Hölgyem nekem csak egy kérdésem van, ha ezt tudja, akkor megkapja az 5-öst és mehet! Itt van ez a tételsor, milyen ezeknek az eljárásoknak a nyelve?

  • A magyar.
  • Helyes. Namost van ezen a tételsoron egy olyan szerv eljárása, amelynek nem a magyar lehet a HIVATALOS nyelve. Melyik az?
  • PSZÁF. (Ez volt a válasz, nála 5-öst kaptam)

(Utána azért megkérdezte, hogy honnan tudtam a választ, mert a jogszabályban nem szerepelt a válasz.)

Noddy # 2010.03.19. 13:53

Kedves Szakvizsgázók!

Sikeres polgári jogi rész után eladóak a tankönyveim. Bónusz odaadom a Complex Jogszabály füzeteimet (Ptk, Csjt.) is, és a kinyomtatott jogszabályokat is (a társasági jogi jogszabályokat nem tudom odaadni, mert azokat már odaadtam valakinek). Bónusz odaadom még a gyakori kérdéseket is, amelyhez még pluszban kigyűjtöttem a Jogi Fórumos vizsga kérdéseket a végére, és úgy van kinyomtatva).
A jogszabályokban és a tankönyvekben a gyakori kérdések pirossal vannak jelölve.

Szóval

  • Novissima Kiadó Dr. Tölg-Molnár László Polgári eljárásjog I.
  • Novissima Kiadó Dr. Bókai-Gábor-Greskovics-Tölg-Molnár Polgári eljárásjog II.
  • Novissima Kiadó Dr. Pestovics Ilona Bírósági végrehajtás
  • Novissima Kiadó Dr. Fábián Ferenc Polgári jog I.
  • Novissima Kiadó Dr. Köles - Dr. Sághy Polgári jog II.
  • Novissima Kiadó Dr. Szeibert-Erdős Családi jog
  • Complex Kiadó Kisfaludi András: Társasági jog

Darabonként 1000 Ft-ba kerülnek.

Türelmes # 2010.03.22. 09:21

Szia Leg!
jaja régen. volt itt "valaki" akinek a jelenlétét rosszul viseltem :o)
csak nem hiányoztam? :o))

Türelmes # 2010.03.22. 09:22

NODDY és mindenki: csak törvényből tanulni. ennyi.

Legislator # 2010.03.22. 09:54

OFF
Mi itt Rexorral minden régi volt fórumos emlékét őrizzük:-D, örülök, hogy feltűntél újra, immár szakvizsgával a zsebben.
ON


Sunshine after the rain.

Türelmes # 2010.03.22. 10:07

hát ez kedves. :o)) Resztinpísz :o))
annyi csak a pontosítás,h "1" szakvizsgával a zsebben...
de azt szomorúan láttam h nem naon van használva a pte ájk-topik

docgen # 2010.03.22. 11:23

Üdvözlet mindenkinek!
Volt valaki az Igazságügyi Hivalatba vizsgázni?
mik a tapasztalatok?
köszönom, kitartás

szakvizsgázó # 2010.03.22. 17:54

docgen: én az OIT-ban vizsgáztam, az elnöknőm nagyon rendes volt, a másik egy ügyvédnő volt, ő kicsit mufurcabb volt, a 3. vizsgáztatónk, pedig beugrott valaki helyett, ő EU-ból vizsgáztatott a másik bizottságnál. A kérdéseimet már leírtam egyszer, majd keress vissza március 10-e környékén.
Összességében sztem aki az OIT-ba kerül, az nem jár rosszul...