Szakvizsga - "A " rész (polgár)


Legislator # 2010.02.26. 14:59

kifekjezése=kifejezése, így jár az, aki csak négy órát alszik (munkából, és nem bulizásból kifolyólag).


Sunshine after the rain.

csaba26 # 2010.02.26. 16:04

Helló Mindenkinek!

LB-n voltam szerdán (Havasi-féle bizottság). A kérdéseim:

PTK: nem tulajdonostól szerzés, megtámadhatóság, birtokvédelmi eszközök, vállalkozás-megbízás elhatárolása, túlélő házastárs haszonélvezeti jogának megváltása. Nem volt nehéz

PP: beavatkozó, különösen az ezzel kapcsolatos végzések (megengedi, kizárja, halasztó hatálya melyiknek van), megállapítási kereset, közbenső ítélet, másodfokú eljárásból pár kérdés, perújítás okai, egyezségnél hogy alakul a perújítás

GT: egyéni vállalkozó, befolyásszerzés, felszámolás megkezdése (az egyezség érdekelte őket nagyon, hogy meddig lehet, csak erre a jogesetből nem jöttem rá...), közbeszerzéseknél a jogorvoslat hogy néz ki

5,3,4 lett, nagyon rendesek voltak. A közbeszerzést sem szívatásból kérdezték, hanem mert mondtam hogy ezzel foglalkozom és gondolták megkérdezik...

Sok sikert mindenkinek!

Csaba

szakvizsgázó # 2010.02.28. 18:12

Köszönjük az információkat!

dr.zsu75 # 2010.03.01. 10:52

Üdv Mindekinek!

Érdekelne, hogy valaki jön-e március 22-én "A" rész polgári jog és családjog tárgyból írásbelizni, illetve ki milyen segédanyagot visz be(azt tudom, hogy mit lehetne:))a vizsgára?
Köszi!

szakvizsgázó # 2010.03.01. 16:12

Sziasztok!
Decemberben drpici-től ezt is kérdezték a vizsgán:

Anyagi jog: Kártérítés – a keresetveszteség mértékének meghatározása, az összes lehetséges eset (idénymunkás, vállalkozó, munkanélküli, pályakezdő)

Valaki tud nekem segíteni, hogy hogyan alakul a mérték?

TÉvi # 2010.03.04. 18:13

Sziasztok!

Áprilisban jön valaki "A" részből?

Nem tudjátok, postázták már az április elejét? (Sajnos telefonon nem sikerült még érdeklődni.)
Egyáltalán mennyivel a vizsga előtt kellene értesítést kapnom? (Még decemberben adtam be a kérelmet, csak szóbelis vagyok.)

Előre is köszi, ha valaki válaszol.

TEvi

szakvizsgázó # 2010.03.04. 18:40

csaba26: a közbeszerzéseknél a jogorvoslatból mit kellett elmondanod? A törvényben összesen 2 sor...

szakvizsgázó # 2010.03.04. 18:44

Legalábbis amit a tételsorban megadtak....

szakvizsgázó # 2010.03.04. 18:50

Vagy kell az egész 7. résZ, és a tételsort elírták?

szakvizsgázó # 2010.03.05. 12:00

akos: Köszi, akkor megnézem azt is!

szakvizsgázó # 2010.03.05. 12:01

TÉvi!
Hivatalosan 4 héttel előtte kell, hogy kiküldjék a papírt. Enyémet 5 héttel előtte adtál postára, de pont előtte 4 héttel kaptam csak meg a levelet, március 10-én megyek. Telefonban mindig csak annyi felvilágosítást adnak, hogy melyik hetet postázták...

TündeDiana # 2010.03.07. 13:23

Sziasztok!

március 04.-én voltam a Legfőbb Ügyészségen!

Ptk: házasság felbontása, szülői felügyeleti jog megszüntetése, öröklés, végrendelet részletesen valamennyi fajtája, közös tulajdon keletkezése, megszüntetése(árverést ne hagyjátok ki a megszüntetésnél), telki szolgalom, használat és haszonélvezet elhatárolása

Pp: személyiségi jogi perek, sajtó-helyreigazítási per részletesen, zárt tárgyalás tartásának okai, fellebbezési idő, szóbeli egyezség tárgyaláson első-másodfokon és még sok egyszavas válaszú kérdés

Gt: cégnév, elektronikus cégalakítás részletesen, bartel. 4,4, 5,

Készségesek, segítőkészek voltak.Három hét reggel 8-tól este 6-ig tanulni.Meglehet csinálni elsőre, némi szerencsével is. üdv.


Sziasztok!

03.04.-én voltam 'A' rész-b?l a Legf?bb Ügyészségen. Nagyon el?zékenyek voltak. Ptk: házasság felbontása-(melyik fél mit bizonyít),

szigiri1 # 2010.03.07. 17:10

Valaki márc. 18-án szóbeli polgárból?

Viola568 # 2010.03.07. 19:03

Sziasztok!

Múlt héten voltam a Honvédelmi Minisztériumban.Nagyon durva vizsga volt,de sikerült:-)
A kérdéseim:
tartozás elismerés
szerzeményi vagyon
öröklési szerződés
PP:
közigazgatási per
rengeteg kérdés a végrehajtási részből
Gazdasági:
üzletrész árverezés,pontos határidőkkel
OBA-ról mit tudok
egyik bankban is van 50000 EUR-om,másik bankban is van 50000 EUR-om,összeolvadnak a bankok,biztosítva van-e a pénzem?
törvényességi felügyeleti eljárásról minden

Mind a 3 tételsornál a végére lapoztak és onnan volt még rengeteg kérdés

Sok sikert mindenkinek!

szigiri1 # 2010.03.08. 14:53

Viola568: csak nem pénteken? Ez a híres Füredi bizottság. Egyesek szerint még a régi Gt.-t szokták kérdezni :)

szigiri1 # 2010.03.08. 15:51

Igen, én is csak ezeket hallottam még. mindenesetre még ha szar is, legalább fel lehet rájuk készülni. Asszem itt az az elv, hogy aki a kis törvényeket tudja, az a nagyokat is, szóval apróságokkal szopatnak, OBA meg végrehajtás, Inytv. meg közbeszerzés.

Ellenben a csütörtök, amikor én megyek bármi lehet.

szigiri1 # 2010.03.08. 17:11

Hát én két pénteki embertől ezt hallottam, az egyik egy fél éve, a másik egy hónapja. és azt állította, hogy véleménye szerint a régi gt.-t kérdezte. de nem nagyon buktattak, bár a vizsgát egy viccnek nevezte.

Amelie27 # 2010.03.08. 17:42

Sziasztok!

Én is túl vagyok a vizsgán :)!
A PKKB-n voltam a múlt héten. (Ha már helyszín: csütörtökön a HM-be nem ment senki. De ahogy láttam, a külön törvényeket nem csak ott kell tudni, szóval azokra is hagyjatok egy kis időt!)
Nálunk egy csoportvezető bíró volt ez elnök, a Pp-t az Ítélőtábláról kérdezte egy hölgy, a gazdaságist nem jegyeztem meg, honnan jött.
Nem kérdeztek könnyűeket, de alapvetően rendesek voltak, ha valami nem ment, segítettek. Iszonyúan hosszú vizsga volt, kb. 1 óra jutott mindenkire, nagyon rossz volt ennyit várakozni, de tényleg nem volt vérengzés, bent már kellemes légkör volt :). Alapvetően arra voltak kíváncsiak, hogy átlátjuk-e az egészet. Ha nem tudtunk valamire pontosan válaszolni, az sem nem volt tragédia.

Gazdasági:

  • Mi változott a közelmúltban az egyéni vállalkozókkal kapcsolatban? Pfff… Jó, akkor mondjam el mit tudok az egyéni vállalkozókról (fogalma, ki lehet, ki nem.) Ha van egy könyvkötő bt-m, amiben beltag vagyok, és szeretnék fodrászatot is nyitni, mi tesz az ügyintéző? Elutasítja a kérelmet, mert a beltag korlátlanul felelős, és ez kizáró ok. (és nem „nem ad engedélyt”, mert engedélyre már nincs szükség, csak be kell jelenteni elektronikusan – a közelmúltban ez változott)
  • OBA: lényege, kifizetéskor mi az összeghatár? befektetési szolgáltatónál elhelyezett pénzre vonatkozik-e? Mi van, ha közös számlám van vkivel, ekkor mindkettőnknek kifizetnik az 50.000 eurót, ha befagynak a betétek? És ha több bankban is van 50-50 ezer euróm? (személyenként és hitelintézetenként fizet az OBA)
  • Melyik az a gazdasági társasági forma, ami az élet szinte minden területén alapítható? válasz: szövetkezet – fogalma, hányan alapíthatják, fajtái, cégbíróság jár-e el (igen)

Konkrétan a Gt-ből egy kérdésem sem volt.

Polgári:

  • birtokvédelemről minden, ki jár el, melyik bíróság illetékes (jegyző székhelye szerinti helyi) – fontos: a jegyző határozata nem megtámadható, hanem megváltoztatását lehet kérni (ezért nem a Pp. XX. alapján jár el)
  • háztetőről leesik a hó és jég, az autóban kár keletkezik, ki a felelős? Mikor mentesül? Ha társasházról van szó, hogy perelhető: a tulajdonosokat is kell perelni vagy elég a társasházat? (utóbbi, a társasháznak van van perbeli cselekvőképessége)
  • Írásbeli végrendelet alakja
  • Hol írja a Ptk., hogy az öröklési szerződésre vonatkozó alakiságokat kell használni? (halál esetére szóló ajándékozás)
  • Kitagadás
  • Mi tartozik a házastársi különvagyonba? A személyes használatra szolgáló tárgynál mi számít szokásos értéknek? (bírói gyakorlat: a felek életviteléhez képest állapítják meg az adott esetben)

Eljárásjog:

  • joghatóság lényege, felsorolni milyen joghatóságok vannak
  • mi van, ha ítélkezési szünetben jár le a határidő?
  • ítéletek fajtái (megállapító, marasztaló, jogalakító)
  • milyen határidők vannak, mi a különbség? (bírói és törvényi – a törvényi nem hosszabbítható meg)
  • a költségmentesség kit illet meg és mikor

Ahogy látjátok, nem volt minden kérdés könnyű (főleg a Gt.), de annak ellenére, hogy nem tudtam mindent pontosan, nagyon jó jegyeket kaptam, és a többiek ugyanígy.
Mindenkinek jó felkészülést, és sikeres vizsgát kívánok!
És köszi mindenkinek az eddigi infókért, nagyon hasznos volt!

évicsibe # 2010.03.09. 07:59

HM:
Én októberben voltam a HM-ben a híres/hírhedt Füredi féle bizottságnál egy csütörtöki napon ...

Amúgy meg abszolúte túlélhető volt, egy ember max 30 perc, én másodikként 14 óra után pár perccel már kint voltam a szobából.

Nem szeretném ismételni magamat, mivel már egyszer leírtam a vizsgámat részletesen, de velem a Füredi nagyon rendes volt, megdícsért, tetszett neki, hogy gondolkodtam és még ki is jött utánam plusszban gratulálni.

Biztos van ellenkező vélemény is, de az én személyes tapasztalatom nagyon pozitív.

bözsi82 # 2010.03.09. 09:36

Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani azt, hogya keresetveszteség mértékének meghatározását hol találom meg az idénymunkásra, vállalkozóra, pályakezdőre és munkanélküliekre? ELőre is köszi!

Leslie Winkle # 2010.03.10. 12:34

Sziasztok!

Ezen héten sikerült már valakinek infót szerzenie arról, hogy beosztották-e már az április 12-i hétre a vizsgázókat, illetve, hogy postázták-e már a "behívókat"?
Sajnos nekem nem sikerült telefonon elérnem a titkárságot :-(

szigiri1 # 2010.03.10. 14:01

Bözsi82: a Ptk. nem elég?
357. § (1) A balesetet szenvedett személy keresetveszteségét (jövedelemkiesését) általában a balesetet megelőző egy évben elért rendszeres kereset (jövedelem) havi átlaga alapján kell meghatározni. Ha az említett idő alatt a keresetben (jövedelemben) tartós jellegű változás állott be, csak a változás utáni kereset (jövedelem) átlagát lehet figyelembe venni.

(2) Ha a balesetet szenvedett személy munkabére a balesetkor rendszeres jellegű és határozott összegű volt, ezt kell a keresetveszteség megállapításánál figyelembe venni.

(3) Ha a keresetveszteség (jövedelemkiesés) az (1) és (2) bekezdés alapján nem állapítható meg, annak meghatározásánál az azonos vagy hasonló munkát munkaviszony (tagsági viszony) alapján végző személyek átlagos havi keresete az irányadó.

(4) A keresetveszteség (jövedelemkiesés) megállapításánál figyelembe kell venni azt a jövőbeli változást is, amelynek meghatározott időpontban való bekövetkezésével már előre teljes bizonyossággal lehet számolni.

szigiri1 # 2010.03.10. 14:11

Leslie Winkle: a március 31-es ismerősöm a múlt héten kapott behívót, szerintem várjál még vele:)

szigiri1 # 2010.03.10. 14:11

Leslie Winkle: a március 31-es ismerősöm a múlt héten kapott behívót, szerintem várjál még vele:)

szigiri1 # 2010.03.10. 14:12

Leslie Winkle: a március 31-es ismerősöm a múlt héten kapott behívót, szerintem várjál még vele:)