Mondjuk a filmbéli ismereteket is túlzás lenne számonkérni... :)
Ügyvédiskola
Rexor, kifejezetten degeneralt a megjegyzesed. Csak nem irigyled az amerikai ugyvedeket? Csak a filmekbol latottak alapjan van valami fogalmad roluk? udv
:)
De azért volt jobb.
Hogyan köszönjön az ügyvéd? Például így:
Bírónőnek, megnyerendő per előtt:
Kezeit csókolom, tekintetes járásbíró asszony!
Régi oktatójának: Alázatos tiszteletem, méltóságos Professzor Úr!
Felesége őnagyságának:
Heló drágám, hova megyünk ma vacsorázni, tudod, hogy gyomorfekélyem van.
Másik ügyvédnek: Üdvözlöm, Kollega Úr!
Húsz éve nem látott egykori évfolyamtársnak: Te még élsz?
Irodája társtulajdonosának (ha egyedül van): Na, hány ügyfelet sikerült elriasztanod, te vén madárijesztő?
Utált titkárnőnek: Üdvözletem az iroda balkezének!
Szeretett titkárnőnek: Kézcsókom, magácska a főnök jobbkeze!
Cápáknak, ha az ügyvéd tengerbe esik: Pacsi skacok, beszéljük meg, ki az éhesebb.
Cápák visszaköszönése: Üdv! Csak nem gondolod, hogy bántanánk egy Kollegát?
Ivócimborának: Mire hívsz meg, alkesz?
Sunshine after the rain.
:)
Petrocelli; Ally McBill; Hillary Clinton...
egyébként mit takarhat az, hogy ügyvédek az Usában? Sorolja fel az összes USA-beli ügyvédet?
Szerintem nagyon jó ez az iskola, és tényleg létfontosságú a jövő ügyvédnemzedék kialakulásához. Ugyanakkor egy két témát még javasolnék az iskola programjába, nehogy fontos dolgok kimaradjanak:
- Az ügyvéd szexuális élete
- Mit ehet egy ügyvéd és mikor alhat az ügyvéd
- Az ügyvéd és a gyomorfekély kapcsolata példákkal
- Az ügyvéd viszonya a túlórához
- Hogyan köszönjön az ügyvéd
ÉS javaslom, hogy ezeket szigorúan kérjék számon a viszgán is. Mordizomadta
:O)
Lakinger Béla zsebcirkáló, hogy egy klasszikust idézzek.
LOL Zászlóshajó. Tetszik.
Tájékoztatásul:
"Nem szabad szem elõl tévesztenünk azt, hogy az ország összes területi ügyvédi kamarája az oktatási reform vonatkozásában is reánk, a Budapesti Ügyvédi Kamarára, a magyar ügyvédség zászlóshajójára tekint." (Forrás: BÜK honlap)
Egyébként néhány oktatási téma az Ügyvédiskola programjából:
- Ügyvédek az USA-ban
- Az ügyvéd, az ügyfél és az ellenérdekű fél
- Az ügyvéd stílusa és kommunikációja
- A szakmai kapcsolattartás
Észrevételem:
- Ezek a kérdések hol is szerepelnek a szakvizsga tételsorban?
- A fenti kérdéseket régebben a jelölt a gyakorlatban, az őt alkalmazó ügyvédtől tanulta el. (Erre lenne maga a szakvizsga előtti gyakorlati idő.)
Miért jobb az, hogy most más ügyvédek mondják el a jelölteknek ugyanezt?
Lehet, hogy sokaknak rossz hír, de most éppen azt olvastam, hogy a Budapesti Kamara a kijátszási lehetőségek elkerülése érdekében felvette a kapcsolatot megyei kamarákkal (különös tekintettel a Pest megyeire), ill. az országos kamarával, hogy az Ügyvédiskola szélesebb körben kerüljön bevezetésre.
Látom azt is, hogy a kamara jelölti tagozata protestálgat, igen kis sikerrel.
Országos Kamara? Na bumm. Szerinted, ha jogsértőnek találnák ezt a rendszert, akkor nem léptek volna még fel?
Ha jól emlékszem, az országos kamara elnöke momentán épp az, akinek fővárosi elnöksége idején a rendszert kialakították.
A Kamara ha megtagadja az igazolást megvannak a jogorvoslati lehetőségek (most lusta vagyok megnézni őket). Egyet tehet, hogy kizárja, a rosszalkodó ügyvédjelölte, de ezt elég alaposan meg kell indokolnia.
Egyetértek. De mit csinálhat a jelölt, ha a kamara mégis megtagadja az igazolást? Pereskedjen évekig? Attól nem lesz szakvizsgája.
A fő probléma itt ott van, hogy a kamara a jogszabály alapján nem tagadhatja meg az igazolás kiadását. Kissé hiányos maga az im rendelet, csak annyit ir, hogy a kamara kötelezővé teheti.. de arról már nem, mi történik ha valaki tesz a kamarára magasról az ügyvédiskolájával együtt. Röviden maga az Im rendelet hibás, és a Kamara belső szabályzata is jogszabálysértő. A Kamara a joggyakorlatot kell hogy igazolja, ami magában az effektiv munkában testesül meg.
Hát igen..
Nálunk is van "ügyvédiskola" szakmai konzultációnak becézve, amelyen a jelöltek részvétele 6 féléven keresztül kötelező. Havonta egy délelőtt volt, így félévenként 4-5 alkalom.
Vezettek katalógust, és néha még vmi zh félét is irattak az aznapi (!) témából.
Helyenként színvonalas előadások és felkészült előadók, de jobbára csak "bandázás" a régi haverokkal.
Szerencsére már nem kell járnom, nem hiányzik.
Szóval nekem az egészről az jön le, hogy egy kicsit nehezítsük már meg a jelöltek ügyvéddé válását.
Nekem ezzel az ügyvédiskolával az az alapvető gondom, hogy miért a szakvizsgára bocsátás feltétele egy olyan tanfolyamon történő részvétel, amely tematikája szerint nem a szakvizsgára készít fel.
Plusz, ha a jelölt háromnál többször hiányzik, már nem igazolják a félévet, és a munkáltató ügyvéd által előírt hivatali elfoglaltság nem alkalmas a távollét igazolására.
Annál a kamaránál vesznek nyilvántartásba, ahol a principálisod tag.
Tudtam, hogy mindig nekem jut a legnehezebb út! :)
A területi kamarához tartozás a jelöltek esetében is munkahely függvénye??? (az Ütv-ben az van) Érdemes lenne átigazolni a fővárosból???!
A megyei kamara hatásköre a jelöltképzés megszervezése.
És csak nem uszíts, légy szíves. :)
Hogy lehet az, hogy a fővárosban kötelező, máshol meg nem?
Nem kéne ennek egységesnek lennie az egész országban?
Igen, én is úgy tudom, hogy a fővárosban kötelező teljesíteni. Csak azt fedi mély homály, hogy mikor kell egyáltalán beiratkozni???!
DrAttika. A székesfővárosban nem adja ki a kamara az igazolást a szakvizsgához - nemhogy akkor, ha nem jársz el az oktatásra, hanem már akkor is, he eljársz, de nem teljesíted az előírt vizsgákat.
Az eljárás akár jogsértő is lehet. Csakhogy a jurátus minél gyorsabban prókátor szeretne lenni. Ezért a három év gyakorlat megszerzése után nem fog bele egy újabb két -hárim évig tartó perbe a kamara ellen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02