nem szeretnék ezzel példálózni megint, de itt a saját példánk... igen valóban először mi is végiggondoltuk, hogy az irodában dolgozók közül van-e valakinek olyan ismerőse, akit felvehetnénk jelöltként... nem volt, de ha lett volna, csak az ismeretség miatt nem vettük volna fel, ha közben látjuk, hogy nem tud semmit... az ismeretségnek egy szerepe van, a leinformálhatóság... ami persze fontos, mert egy bizalmi szakmáról van szó, vagyis a jelölt egyből belelát minden ügybe, felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel és egy ügyvédi irodának a legfontosabb "vagyona" az ügyfele....
miért kezdőt? megintcsak nem tudom, te biztos arra célzol, hogy a kihasználás, meg a minimálbér miatt... nem állítom, hogy nincs ilyen tendencia, de megint csak azt tudom mondani, hogy mi miért kezdőt szerettünk volna... mert egy kezdő még sokkal inkább tanítható, nincsenek olyan beidegződések, amin már nehéz változtatni, és hosszú távon ki lehet nevelni egy olyan kollegát aki itt marad...
és nem minimálbérért kínáltuk mindezt, hanem teljesen normális piaci fizetésért, szerintem egy végzős közgazdász is elégedett lett volna...
na ehhez képest mondom alig volt jelentkező, aki jelentkezett, abból 2 lemondta az interjú előtt, egy meg fogta megát és nem is szólt nem is jött el... ja igen, szerettük volna, ha németül és angolul is beszél az illető... nem felsőfokon, hanem mondjuk annyira, hogy megérteti magát, mert persze tudjuk, hogy a jogi nyelvet majd úgyis ezután fogja megtanulni... na hát aki be is jött interjúra, arról is hamar kiderült, hogy az egyiket csak éppenhogy vagy egyáltalán nem beszéli dacára annak, hogy egyébként beleírta az önéletrajzába... összegzésképpen a csekély számú jelentkező 80%-a vagy annyira sem méltatott minket, hogy eljöjjön a megbeszélt időpontban vagy hazudott az életrajzában...
megint bocs a kivételtől és aki nem inge ne vegye magára meg minden... de őszintén szólva én ettől a jogászdömpingtől nem féltem a megélhetésemet és a szakma felhígulását....
ja, és én se jó kapcsolatokkal se anyagi háttérrel nem rendelkeztem pályakezdőként, és valahogy mégis sikerült kemény munkával lassanként előrelépegetni, és soha nem dolgoztam minimálbérért, és persze ezért szerencsésnek is tartom magam, de nem kivételesnek, mert ma is rengeteg végzős jogásznak nyitva áll a lehetőség, hogy kapcsolatok és anyagi háttér nélkül elinduljon és a szakmájával jól keressen... ja, hogy nem beszél nyelveket... ja, hogy nem szeret bíróságra járni.... ja, hogy fel van háborodva és a munka törvénykönyvét lobogtatja ha 6 után bent kell maradni vagy a hétvégén kell felkészülni... ja, hogy cseszegetésnek veszi, ha egy anyagot tizedszerre kap vissza az ügyvédtől újraírásra...