Tisztelt Fórumozók!
Végrehajtási kifogással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A 15 nap határidő miként értendő?
A végrehajtási kifogás feladás dátumának kell a 15 napon belül lennie
vagy a beadvány Vh-hoz érkezésére vonatkozik?
15 napon belül - a 15. napon küldött akkor már gondolom határidőn túli?
A 15 napos benyújtási határidővel kapcsolatban azt olvastam, hogy a Végrehajtó (Vh) intézkedésének - amit kifogással illetnék - tudomásomra jutásától számít a 15 nap, ami nem feltétlenül azonos a Vh levelének kézhezvételi idejével.
Az esetemben ez így néz ki:
- október 30.
Vh levelének átvétele, melyben értesít, hogy vhajtás kérő az elévülési álláspontomat elutasította, a Vh a vhajtási eljárást tovább folytatja
- november 06.
a bankszámlámon a hatósági átutalási megbízás létének realizálása; ekkor vettem észre a beérkező összeg jelentős mértékű csökkenését látva, és ekkor találtam meg a bank online felületén, hogy hol szerepelnek az ilyen jellegű tételek
Ekkor melyik kiinduló dátum számít a 15 nap számításakor - az október 30., amikor még sejtelmem sem volt arról, hogy a számlám hatósági átutalási megbízással 'érintett', vagy a november 06. amikor konkrétan megtudtam, hogy a számla inkasszálva van?
Ezt igazolni mondjuk én igen nehezen tudom, mivel a banki felületen készített kép, ahol látszik a hatósági átutalási megbízás, az a kép készítésének napjával lenne mentve, nem pedig a november 06. dátummal.
Esetleg arról tudnék csatolni banki tételes kimutatást, hogy a beérkező összegből mennyi maradt, és az látszik, hogy melyik nappal könyvelte a bank.
Azt nem tudom, hogy ebben az esetben lehet-e/érdemes-e hivatkozni a bank tevékenységnapló log file-okra, amelyek rögzítik mindig az oldalon végzett tevékenységeimet, így ezek tudják igazolni, hogy bár a bank online felületére beléptem október 30. és november 06. között is, de ekkor
egyrészt a bank oldalának a mobil nézetét használtam csak, nem a teljes funkcionalitású oldalt,
másrészt november 06-án kerestem rá (a jelentős összegű levonást látva), hogy mi történt, és ekkor láttam meg, hogy van olyan választható pont a teljes funkcionalitású nézetben, hogy 'Sorban álló tételek', ahol szerepelt is a hatósági átutalási megbízás.
A banktól szerintem én nem tudom megszerezni a tevékenységnaplót, hogy csatolni tudjam...
Esetleg a böngésző előzményekből lehetne még igazolást 'kesziteni' - ezt még megnézem.
Azt szeretném kifogásolni, hogy a Vh a Vht. 41.§ eljárás eredményéről küldött válaszának megérkezését-átvételét meg sem várta a hatósági átutalási megbízással, úgy, hogy az első megkeresésében (fizetési felszólítás) 15 napos határidőt adott arra, hogy kényszercselekmények nélkül rendezzem a tartozást egy összegben vagy részletekben.
Természetesen tudom, hogy Vh jogában áll megtenni a vhajtási eljárásban a szükséges lépéseket, viszont én a tartozás rendezésétől nem zárkóztam el, attól még, hogy a Vh-val való egyeztetés alkalmát követően az Ő egyetértésével (!) elévülésre hivatkoztam (3 éven túli telefonszolgáltatási tartozás, intrumos közreműködéssel), a Vht. 41.§ eljárás eredményének megismeréséig számomra a vhajtási eljárás állt - értelemszerűen a továbbiakra vonatkozó információk híján.
Jelen esetben eleve esélyem sem volt így a Vh-val újból egyeztetni a továbbiakról, a tartozást akár egy összegben rendezni vagy részletfizetést kérni, hiszen nem is tudtam a vhajtás kérő számomra kedvezőtlen válaszáról és ennek következtében a vhajtás ügymenetének folytatódásáról.
Összefoglalva: A kényszercselekmény esetemben október 30-án indokolatlan és 'elhamarkodott' volt, főként mivel a Vh tudomással bírt arról, hogy ha az elévülés 'nem megy', akkor rendezem a tartozást, én pedig nem bírtam tudomással arról, hogy számomra kedvezőtlen eredménnyel zárult a Vht. 41.§ eljárás.
A Vh levelének október 30-ai átvételéről szintén nem rendelkezem igazolással, a tértivevény visszaérkezéséről a Vh telefonban tájékoztatott november 09-én.
Kérhetem a Vh-t, hogy csatolja a végrehajtási kifogás anyagához ennek az átvételi igazolását?
Technikailag a végrehajtási kifogást (saját szavaimmal leírt, általam kifogásolt történéseket) egy lezárt borítékban az illetékbélyegekkel együtt kell megküldenem a Vh címére úgy, hogy egy külső borítékban küldöm a Vh-nak címezve ezt a lezárt borítékot, amit viszont a bíróságnak kell címezni?
Két tanús okirat kell és 3 példányban?
Ha a bíróság helyt ad a végrehajtási kifogásnak, akkor mit 'nyerhetek' ezzel?
Értem ezalatt, hogy pl. visszakapom a levont összeget és fizethetem részletekben?
Vagy nekem kell megjelölni azt, hogy mit szeretnék elérni ezzel?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat!