végrehajtás kérdések

papinianus88 # 2024.09.04. 13:25

papinianus88: Az adós volt a végrehajtónál és szerintük az nem a valós egyenleg. vettek fel jegyzőkönyvet, és a végrehajtó lekéri az egyenleget a vh. kérőtől. Állítólag feltüntették benne a végrehajtó szerinti egyenleget. Adós vár...

Na ezt kellett volna Vht. 41. §-a szerinti eljárás lefolytatásával. Így levelezgetnek egyet.

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 12:26

Kedves Fórumozók!

A következő ügyben kérek segitséget. Adott egy pár, akik korábban kölcsönt vettek fel. A hitelt nem tudták fizetni, végrehajtás alá került. A banki követelést végül a bank által felajánlott engedményezéssel az egyik adóstárs (legyen X ) cimborája megvette - és igy a jogutód most csak kizárólag a másik féltől (legyen Y) hajtat végre (fizetésből). Az ingatlanon jelzálogjog van bejegyezve annak, aki megvásárolta a követelést. Van e esélye a vh korlátozása iránti pernek? Az kölcsönszerződésben egyértelműen le van irva, hogy egyetemlegesen felelnek a kölcsönért, de egymás között nyilván ez 50-50%.

Köszönöm

osztap # 2024.09.16. 12:49

Erdeklodo31,

A leírtak alapján nincs. Olvasd el a Pp. 528. § (2)-t, ott fel van sorolva, milyen alapon lehet azt követelni. És az a per a végrehajtást kérő ellen folyik, nem az adóstárs ellen.

De ettől az adós még követelheti, hogy az adóstárs fizesse meg a kifizetett összegek felét neki, a Ptk. 6:30. § alapján. Vagy adják el az ingatlant, és fizessék vissza a kölcsönt - ha nem akarja a másik tulajdonos eladni, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt pert indíthat.

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 14:23

Osztap,

köszönöm, aztán beugrott, hogy igazából a vh kérőnek mindegy, kin hajtja be az összeget, bár jelen esetben mivel ők cinkostársak, igy nyilván összejátszanak hogy csak tőlem tiltat, de jogilag nézve mindegy. Ügyvéddel azt beszéltük, hogy a fmh pedig azért necces, mert ha az perré alakul, akkor mondhatja azt a vh kérő, hogy hát de csak a felét kéri tőlem....és fizethetek én mindent mint pervesztes.

drbjozsef # 2024.09.17. 05:47

perré alakul, akkor mondhatja azt a vh kérő, hogy hát de csak a felét kéri tőlem

De miért mondana ilyen butaságot, amivel csak magát szívatná?
Hiszen te magad mondtad, hogy egyetemlegesen feleltek a tartozásért, minden további nélkül követelheti tőled az egészet, mert az egész tartozásért felelsz. Aztán hogy te és a másik adós, egymás között hogyan rendezitek, az már a ti dolgotok, ahhoz a vh kérőnek már köze nincs, és nem is érdekli.

lajbiohhun # 2024.09.26. 15:05

Segítséget kérnék jogszabály értelmezésében.
Jövedelem letiltás esetén hogyan kell értelmezni a Vht.62. § "(1) A 61. § szerinti levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot"?
Ha el lehet vonni a jövedelem 50%-át több követelés esetén, valamint a 200.000 Ft feletti rész korlátlanul elvonható, akkor milyen esetben kell alkalmazni a Vht 62 § (1) bekezdése szerinti 60.000 Ft-ot?

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.26. 20:43

Majdnem mindig. Az egyetlen kivétel a gyerektartás miatti letiltás.

Mit nem lehet azon érteni, hogy ha az adott havi jövedelem nem haladja meg a 60K-t, akkor az adósé marad? (A gyakorlatban ez csak hónap közbeni munkakezdés esetén, hónap közbeni munkaviszonymegszűnés esetén; illetve fizetés nélküli szabadság esetén fordulhat elő. Meg a heti 10 órás munkaviszonyban.)

drbjozsef # 2024.09.27. 06:24

lajbiohhun,

Az egyik lényegében egy alsó határ, a másik egy felső.
Esetedben : (fizetésekben)
0-60ezer között nem vonnak semmit.
60-120ezer között a 60ezer feletti részt
120-400ezer között a fizetés felét viszik
400ezer feletti fizetés esetén, bármennyi is az, csak 200ezret kap kézhez az adós.

lajbiohhun # 2024.09.27. 09:43

Igazán köszönöm a segítséget!

Én is így értelmeztem, csak meg akartam győződni erről, mielőtt továbblépnék.
Van egy "nézeteltérésem" a MÁK-al. Hivatásos tisztként az illetményemből visszavontak "jogtalanul kifizetett illetményrészt".
Nem egyszerű a helyzet, de vázolnám:
Beteg voltam az egyik hónap végén. A bérszámfejtés idejéig a "táppénz" igazolása nem lett lekönyvelve. Ezért a következő hónapban csak illetményt kaptam, nem volt benne táppénz. Ezért a második hónapban a kifizették a táppénzt, és ugyanezen időszakra vonatkozó munkabért visszavonták. Összegszerűen nincs különbség, mivel hivatásosként az első 30 nap táppénz 100% illetményt jelent.
Terheli a jövedelmem gyerektartás és végrehajtás.
A MÁK a 400.000 Ft jövedelemhez először hozzáadta a 100.000 Ft táppénzt, majd a létrejött 500.000. Ft nettó illetményből levonta a tartásdíjat, valamint a 200.000 Ft feletti maradékot elutalta a végrehajtónak, és a követelés kezelőnek. Végül a fennmaradt 200.000 Ft-ból levonta a 100.000 Ft munkabér túlfizetést.
Szerintük minden Ok, mivel a Vht 62 szerinti 60.000 Ft kifizetésre került, így nem hibáztak.
Az álláspontom az, hogy a Vht 165 szerinti kielégítési sorrend alapján kellett volna az illetményből levonni. Tehát a tartásdíj után visszavonja az illetmény túlfizetést, majd a végrehajtónak, illetve követelés kezelőnek elutalja a Vht 63 szerinti 200.000 Ft feletti részt.
A MÁK szerint ez azért nem jó, mivel a munkabér túlfizetést nem végrehajtási okirattal rendelték el levonni, ezért nem kellett figyelembe venni a Vht 165 kielégítési sorrendjét.
A MÁK jogszerűen járt el?

drbjozsef # 2024.09.27. 11:02

lajbiohhun,

A Vht.165.§ semmiképpen sem jön ide szerintem.
Annak a fejezetnek a címe "A VÉGREHAJTÁS SORÁN BEFOLYT ÖSSZEG KIFIZETÉSE", míg maga a paragrafus pedig így kezdődik : „ Ha a befolyt összeg nem fedezi a végrehajtás során behajtani kívánt valamennyi követelést...

Ez tehát nem a levonás alapjára vonatkozik, hanem a végrehajtónak írja el, hogy a neki már elutalt összeget milyen sorrendben ossza el.

Hogy a levonás ilyetén számítása egyébként jogszerű-e, abban nem vagyok biztos, majd gerbera talán tud okosabbat. Véleményem szerint igen, jogos lesz ez sajnos, mert a végrehajtás fő célja az, hogy a követelés minél előbb megtörténjen, ez esetben pedig az alsó határnál egyedül figyelembe veendő az, hogy kapj legalább 60ezer forintot.
_Összességében_ nem jártál rosszabbul (sőt, szigorúan nézve egy picit még jobban is a korábbi térülés miatt), most, időlegesen persze igen. Amúgy is levonták volna később ezt az összeget, bár értem én, hogy 100ból nehezebb kihozni a hónapot, mint 200ból. De még mindig könyebb, mint 60ból...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.27. 14:29

A levonásokat a nettó bérből kell eszközölni. Az a 100K nem is tartozott bele a nettó béredbe.

Mindamellett - ahogyan a doktor is mondta - kár nem ért: amennyivel kevesebbet kaptál, annyival csökkent a tartozásod.

log # 2024.10.28. 09:10

Kedves fórumozók!

Három kérdésem lenne, amelyekre nem találtam egyértelmű választ:

1. Adósként, a végrehajtás jogerőre emelkedése után, amikor a végrehajtó már tiltja a jövedelem egy részét, lehetséges-e közvetlenül a követelőnek fizetni?
  2. Ha a tartozás rendezésre kerül, a követelőnek értesítenie kell a végrehajtót, vagy ezt az adósnak kell megtennie?
  3. Amennyiben a végrehajtó (nem a követelő) zálogjogot jegyeztetett be az adós ingatlanán, akkor a tartozás rendezése után a végrehajtónak kell azt levetetnie, vagy az adósnak?

Válaszukat nagyon köszönöm

drbjozsef # 2024.10.28. 09:15

log,

Nem találtál egyértelmű választ? Nem a Vht.-t nézted?

1. Szerencsésebb a végrehajtónak, de nem tilos a jogosultnak. Ha arra gondolsz, a jogosultnak való teljesítésed nem csökkenti a végrehajtó jutalékát. Az ő kényszerére fizettél, megilleti.
  2. A jogosultnak. Vht. 40.§, ha nem tenné, az adós a Vht.41.§ szerinti eljárást indíthatja. Nyilván legyen igazolásod a jogosultnak történt teljesítésről.
  3. Ha a végrehajtó jegyeztette be, más nem is törölthetheti azt nyilván. Az adós? Szép is lenne...
drbjozsef # 2024.10.28. 09:16

Látom, hogy válaszoltam, de nem jelenik meg. Fórummotorból elfogyott az olaj?

drbjozsef # 2024.10.28. 09:17

No most már igen.

log # 2024.10.28. 09:26

Tisztelt dr. B. József!

Nagyon köszönöm gyors válaszát!
03. Nyilván "teljesítési igazolás" vagy hasonló benyújtása mellett gondoltam erre a lehetőségre. A földhivatali illetéket ilyenkor a végrehajtó előre beszedi, vagy az benne van a jutalékában?

drbjozsef # 2024.10.28. 10:57

log,

A végrehajtó jelzálogához az adós bármit benyújthat, nyilván arra nem fog semmit csinálni a földhivatal.

Tamás111 # 2024.10.30. 18:21

Kedves fórumtársak!

A következő kérdéssel fordulok a szakértőkhöz.
Egy ingatlan haszonélvezeti joggal kerül árverésre.
Van a követelések között társasházi közös költség is meg (víz vagy/és fűtés).
Van annak esélye hogy törlik majd a haszonélvezeti jogot a Vht. 137. §. (2) bekezdése alapján a sikeres árverés után?
Tamás

eulimen # 2024.10.30. 18:57

@Tamás111
Mint mond a hirdetmény? haszonélvezet törlésével beköltözhető; avagy a haszonélvezeti joggal terhelten, lakottan lesz árverezve?
Nincs annak "esélye", hanem egyenesen kiderül a hirdetményből.

Tamás111 # 2024.10.31. 14:05

"bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelten, lakottan kerül árverésre"
Egyébként arra gondoltam mivel a haszonélvezőnek kellett volna fizetni a közös költséget (víz, fűtés) szóval megáll a Vht. 137. §. (2) így a haszonélvezeti jogot mégis lehetne majd töröltetni.
Vagy nem?

osztap # 2024.10.31. 14:13

Nem. Akkor az lenne a hirdetményben.

Tamás111 # 2024.10.31. 15:04

Azért a "Nem" nem biztos szerintem. Csináltak már hibás hirdetményt.
Utána néztem és a Társasházi törvény szerint a tulajdonosnak kell fizetni a közös költséget nem a haszonélvezőnek, de a közüzemi díjakat a haszonélvezőnek kéne. Szóval megáll a Vht. 137. §. (2), az hogy eddig nem a haszonélvezőtől kérték a hátralékot az más kérdés.

eulimen # 2024.10.31. 16:02

@Tamás111
Itt egyedül az számít, hogy a haszonélvezet előbb került-e az ingatlanra, mint a jelzálogjog, amire a végrehajtás indult. Ezt a tulajdoni lapról ellenőrizni is tudod. Ha igen, akkor a haszonélvezet marad.
Hiába van a társasházi követelésen végrehajtási jog, ha nem a társasház a végrehajtást kérő.
De ha annyira jobban tudod, mint a végrehajtó, akkor sok sikert a kifogással kierőszakolt tehermentes árverési vételhez, lakott áron.
osztap fórumtárssal együtt szóltam, ráadásul előre!

Tamás111 # 2024.10.31. 19:35

Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog – függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve –, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős (Vht. 137. §. (2))
Ez meg hogy jön ide? "Hiába van a társasházi követelésen végrehajtási jog, ha nem a társasház a végrehajtást kérő."

eulimen # 2024.10.31. 19:43

@Tamás111
oké. Ki a végrehajtást kérő?
Van-e a haszonélvezőnek kielégítési kötelezettsége a vh kérő felé?

Ez meg hogy jön ide?
Hát úgy, hogy "Egyébként arra gondoltam mivel a haszonélvezőnek kellett volna fizetni..."