végrehajtási ügyben kérdés


linda85 # 2014.04.09. 18:21

Tisztelt Ügyvéd Úr, Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az alábbi ügyben.
Nekem és volt barátomnak van egy közös családi házunk. A házon jelzálog van, ami már végrehajtás alatt van. A követelt összeg 16 m.Ft, ebből a pénzintézet felé fennálló tőketartozás 12,5 m Ft. +2 m.kamat. A ház kb.5-6 m.Ft-ot ér.
Volt barátom az ingatlannal kapcsolatban mindentől elzárkózik, jelenleg külföldön él, ott bejelentett jövedelemmel rendelkezik.
Én mindent megtettem annak érdekében, hogy az ingatlan eladásra kerüljön, de mivel 1/2 rész a tulajdonom, egyedül nem rendelkezhetek az eladásról.
Mindezt a végrehajtóval közöltem is.

Kérdéseim az alábbiak lennének:

  • Ha jövedelemből letiltásra kerül a tartozás, akkor csak tőlem vonják, vagy a külföldön élő személytől is?
  • Az ingatlant hogy tudom egyedül értékesíteni, ezzel csökkentve a tartozás összegét?
  • Az ingatlan értékesítése után fennmaradó tartozást egy összegben kell kifizetnem, vagy tiltják a jövedelemből?
  • A fennálló tartozás elévül e valamikor?

Köszönöm!
-
-

keba64 # 2014.04.09. 12:49

Segítséget szeretnék kapni egy empatikus hozzáértőtől.
1999-ben az (akkor még nem) férjem építési vállalkozóként kölcsönt vett fel az OTP-től. Annak visszafizetése meghiúsult, mert csődbe ment a cég. A felszámoló mindent vitt. aztán felszívódott. 2001-ben páromat elítélték csődbűntett miatt, mivel szabálytalanul előbb az alkalmazottait fizette ki. Ezután 2007-ben feltűnt egy végrehajtó, aki az OTP Faktoring nevében 64 milliót, majd, 180 milliót stb. akart behajtani-általában mezítlábas levelekkel. Inkasszót tetetett a bankszámlára, fizetésletiltást kezdeményezett. Fellebbeztünk a Pesti Kerületi Bíróságnál, amelyik 1999-ben jogosnak ítélte az OTP követelését. Nekünk már semmilyen papírunk nincs meg, mert azt hittük, rég elévült az ügy. A bíróság a hivatalos ügyvédi megkeresésre és fellebbezésre még nem reagált, előtte az ügy papírjait kérte be, de azok-mint írtam-már nem állnak rendelkezésre. 2001 óta párom hivatalosan ide, egy másik vároba van bejelentve állandó lakcímre. Ide 2007-ig semmi nem érkezett. Tegnap a végrehajtó (Dienes és Tsa) közölte, hogy lefoglalta és forgalomból kivonatta a kocsinkat. Az ügyvéd javaslatára most kifogással élünk (újabb 15000 forint) de nem tudom, mire. Elegem van. Mi próbálunk egy másik cégtől munkabért behajtani, ő viszont csak széttárja a kezét és nem ér el semmit. Így a munkabér alaphoz sem férünk hozzá. Milyen világ ez? ( Jelzem, Dienesék most éppen 38 milliót követelnek. Hogy ez mitől változik állandóan, fogalmam sincs.) Párom hónapok óta nem dolgozott, de vállalkozóként semmi juttatást nem kapott. Most végre elhelyezkedett, a napokban kapja az első fizetését-ha az el nem viszi a végrehajtó...MIT TEHETÜNK????

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.09. 12:45

Igen; nem; rosszul tudod; sok mindent; ne legyetek.

(A végrehajtási jog csak az adós illetőségét terheli.)

thhthh # 2014.04.09. 11:35

Tisztelt Ügyvéd Úr, kedves Fórumozók!
Segítségre, tanácsra lenne szükségem! A történet a következő: hárman vagyunk testvérek, édesanyám sajnos már nem él, így a családi ház fele édesapámé, a másik fele pedig a 3 testvéré 1/6-1/6-1/6-od részben. A bátyám már nem lakik velünk. Svájci frank hitelt vett fel, amit sajnos nem tud fizetni elég régóta. Ma kaptunk kézhez egy földhivataltól érkezett levelet, miszerint bejegyezték a végrehajtási jogot a családi házunkra. Ez azért lehetséges, mert van benne 1/6-od része a bátyámnak? Ha esetleg elajándékozná nekem a bátyám a részét, tehát nem lenne többet tulajdoni hányada a házban, akkor lekerülhet-e ez a bejegyzés? Mert ha jól tudom, akkor ha ez a bejegyzés rajta van, akkor soha nem lesz a ház eladható. Vagy mit lehet ilyen esetben tenni? Nagyon kétségbe vagyunk esve!
Előre is köszönöm a segítő válaszát!

kpax # 2014.04.08. 10:49

Kedves Fórumozók!
Szeretném megkérdezni, hogy,ha végrehajtási kifogás miatt a Bíróság megsemmisíti a díjjegyzéket, és az rám nézve több végrehajtási költséget jelent, akkor utólag levonhatja-e tőlem a végrehajtó a különbözetet? Közöstuladon megszüntetése történt árverés útján, és az egyik tulajdonos nyújtott be végrehajtási kifogást, mert tőle több végrehajtási költséget vontak le, mint tőlem, egyenlő tulajdoni hányad mellett.(én voltam a vh.kérő, a többiek az adósok, de határozatban ki volt mondva, hogy a költségeket egyenlő arányban, a tulhányadaink alapján kell fizetnünk. Novemberben volt az ügy lezárva, pénz kifizetve, a végrehajtási kifogást benyújtó tegnap kapta a levelet a Bíróságtól, a díjjegyzék megsemmisítéséről, a végrehajtóra pénzbírságot szabott ki, de arról nem ír, hogy ő, a különbözetet visszakapja-e, illetve, hogy nekem utólag kell-e még fizetnem.
Bocsi a hosszadalmas írásért, ha valaki tud, légyszi válaszoljon.
Köszi, Becher.

Sugi71 # 2014.04.07. 19:41

Kedves "gerbera" !

Köszönöm szépen a segítséget! A hétvégén előző lakóhelyemen voltam ( több mint 5 éve nem lakom ott) és a volt szomszéd szólt, oda kaptam levelet,ami ugyan jól megázott,gyűrött is. A Telenor küldte az egyiket, amiben leírták,a tartozás kiegyenlítődött és töröltek a nyílvántartásból.A másik levelet a behajtást elindító ügyvédi iroda írta,hogy elévülés miatt megszüntették az eljárást.Ha ezek a levelek,amik még a márciusi letiltás előtt érkeztek,a jelenlegi bejelentett lakcímemre jönnek, ahonnan a levelezést folytattam,akkor a márciusi letiltást már el tudtam volna kerülni. A leveleket bevittem a végrehajtóhoz,ahol a kezembe adták a letiltás feloldását.

További jó munkát kívánok minden segítőnek!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.07. 06:09

Azért annyira nem rövid az elévülési idő.

julish # 2014.04.06. 17:26

Tisztelt fórumozók
A következő ügyben lenne szükségem segítségre. A párom 2012. okt. 25-én végrehajtási végzést kapott. Az abban szereplő összeget nem fizettük be, mely az előző házasságából született gyermekeknek járó iskolakezdési támogatás. Azóta az ügyben felszólítás, értesítés stb. nem érkezett, egészen 2014. ápr. 04-ig, miszerint 2014. márc. 28-án foglalási jegyzőkönyv készült lakcímünkön. Kérdésem, hogy ha több hónapon keresztül nem történt intézkedés, akkor most jogos-e a végrehajtó tevékenysége.

fizo # 2014.04.05. 16:02

Rokkantnzugdíjasként úgy jártam, hogy elváltam és külön is költöztem a családomtól. Addig amig dolgoztam mint csökkent munkaképes már vont egy végrehajtó a fizetésemből. a válás után a volt feleségem bement a végrehajtóhoz és mivel már nem dolgoztam bemondta a nyugdíjfolyósító intzet adataim hogy onnan vonják. Csak hogy egy 17 éves fiam aki tanul még ő után tartásdíjat 25000 forint + 25000 forint elmaradást kezdtek vonni. Ez természetes. Csak Én azt gondoltam hogy akkor a végrehajtás szünetel. Egyálltalán vonhat-e a rokkantnyogdíjól?
Ezt tetészte hogy a bank inkasszót tett a számlámra, igy egy fityinget sem sikerűlt számlámról levennem. Mi több a következő haviból is vonja. Ezek a levonások volt házasságom alat az exem rossz pénzkezelése járúlt. Bezzeg az Ő jövedselméhez nem nyúlnak. Hogy is van ez? Ezzel azt érték el hogy kidobtak az olcsónak monható albérletből, és már hajléktalan is lettem. Kérem jogilag megtehetik? Vagy mit tegyek?


FarZol

gerbera317 # 2014.04.03. 20:54

A végrehajtó 15 napos határidővel hívja fel a végrehajtást kérőt. A dolognak 3 kimenetele lehet:
1) A végrehajtást kérő nem válaszol, vagy elismeri az igazadat, de nem fizeti meg a végrehajtási költségeket. Ekkor a végrehajtó beterjeszti a vonatkozó iratokat a bírósághoz (ez igazából kétféle eredmény, de egyféle kimenetellel).
2) A végrehajtást kérő elismeri az igazadat, és megfizeti a végrehajtási költségeket. Ekkor a végrehajtás befejeződik.
3) A végrehajtást kérő nem ismeri el az igazadat. Ekkor pert indíthatsz a végrehajtás megszüntetése iránt.

Miért nem kérdezed meg a végrehajtót?

Sugi71 # 2014.04.03. 16:38

Kedves "gerbera" !

Ismét itt vagyok :(

Tanácsodra:
  • Látom, közben írtál.
„és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?” Nem egészen. Azt kell írni, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, mivel nincs tudomásod arról, hogy az elmúlt 1 évben történt volna végrehajtási cselekmény. Okirati bizonyítéknak magát a végrehajtási iratot nevezd meg, és erre hivatkozva kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ne mulasszon el az eredményről tájékoztatni.----

megírtam a végrehajtónak a kérelmet,lassan 1 hónapja. Azt szeretném kérdezni, mennyi idő múlva várhatom, hogy kapok választ.
A Telenortól február óta sem kaptam választ.
A letiltás, ebben a hónapban is megtörtént :(

kincses80 # 2014.03.23. 18:55

Tisztelt Szakértők,

sok fórumot elolvastam, de nem találtam a kérdésemre választ, ebben kérném segítségüket! 2013.decemberében licitáltam egy ingatlanra, és sikerült is érvényes licittel megnyernem az árverést. A folyamat szerint aláírtam az árverési jegyzőkönyvet, határidőre rendeztem a vételár különbözetet is. A 30. nap letetével sajnos az adó jogorvoslatot nyújtott be, így visszakérhettem a vételár különbözetet, az előlegem továbbra is letétben van a végrehatjtónál. Már 2 és fél hónap telt el, de még mindig nem történt előrelépés az ügyben, az az a Pesti Központi Kerületi Bíróságnál áll az ügy. Kérdéseim az alábbiak lennének, örülnék, ha kaphatnék szakszerű válaszokat.

  1. Mennyi ideig húzódhat el egy ilyen tárgyalás, van e az illetékes Bíróságnak bármi határideje, amíg döntést kell hoznia?
  2. Milyen jogaim lehetnek ilyen estben? Érdeklődhetek a Bíróságon az ügy menetével kapcsolatosan?
  3. Amennyiben olyan határozatot hoznak, ami az adósnak kedvez, akkor mi lesz az előleggel, visszakphatom?

4.Az ez idő alatt felhalmozódott ingatlannal kapcsolatos költségek kit terhelnek?
Előre is köszönöm szíves válaszukat, sajnos a végrehajtótól nem kaptam információkat!
Köszönettel:
Kincses80

kicsisissy # 2014.03.20. 07:23

Kérlek segítsetek!
Találtam a jogszabályban olyat, hogy kérhető a végrehajtás részleteinek csökkentését kérni, ha az az adós létfenntartását veszélyezteti.
Valamint a végrehajtás felfüggesztését, ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban. Ekkor az összes tartozását együtt kell kezelni, és a teljes tartozás összegéből kell kiindulni, és állapítják meg a végrehajtás részleteinek összegét?
Hol kell ezt kérni?
Mivel a végrehajtás levonása után nekem és a lányomnak összesen 61 000.- Ft a havi jövedelmünk, ami egy főre 30 500.- Ft. És ebből bölcsőde, bérletek, megélhetés nem jön ki.
Valamint a bérlet-visszatérítésem összegét is felezték, pedig ebből az összegből már le van vonva a tartozás havi törlesztése.
Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy megyében vannak a végrehajtók (kettő cégnél).
Kinél kell kérni a felfüggesztést, illetve a részletek csökkentését?

gerbera317 # 2014.03.08. 18:25

Valóban, a végrehajtás emiatt nem fog szünetelni. Nem tudjuk, mennyivel tartozol, és nem tudjuk, mennyit tudnak tőled letiltani. Te tudod, úgyhogy, és innentől negyedikes számtan az egész - rajta hát! Ellenben a perben a bíróság felfüggesztheti a végrehajtást, de legalább egy levonás addigra valószínűleg megtörténik. Az így levont pénzt vissza nem kapod.

Sugi71 # 2014.03.08. 18:14

Köszönöm,kedves gerbera317! Kicsit bonyolult nekem, de ezzel a segítséggel meg fogom tudni írni. Gondolom a letiltást nem fogja a végrehajtó felfüggeszteni és valóban elképzelhető,amit Kovács Béla Sándor írt, hogy mire a végére érek,addigra le is fogják tiltani az egészet:( és azt már nem fogom visszakapni sem :(

gerbera317 # 2014.03.08. 18:08

Szerintem az is

Némi bizonytalanságot érzek ebben a válaszban. Láttam én már ilyet bírósági döntésben is, csak ott nem úgy fogalmaznak, hogy "szerintem", hanem úgy, hogy "a bíróság álláspontja szerint". Na, ilyenkor számít, hogy a fél álláspontja mennyire védhető, mert ha azt - az egyébként bizonytalan - bíróság is magáévá teszi, akkor nyert ügyről beszélhetünk. Én nem vagyok benne biztos, hogy egy esetleges megszüntetési perben a Telenor itt ne tudna olyan álláspontot kialakítani, ami alapján neki kedvező ítélet születhet. Persze, ez "csak" egy telefontartozás, és a telefontársaságok nem arról híresek, hogy némi aprópénzért bizonytalan kimenetelű perbe bocsátkozzanak.

Úgyhogy Suginak én is a Vht. 41-et javaslom.

Látom, közben írtál.
és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?
Nem egészen. Azt kell írni, hogy álláspontod szerint a követelés elévült, mivel nincs tudomásod arról, hogy az elmúlt 1 évben történt volna végrehajtási cselekmény. Okirati bizonyítéknak magát a végrehajtási iratot nevezd meg, és erre hivatkozva kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást, és ne mulasszon el az eredményről tájékoztatni.

Sugi71 # 2014.03.08. 17:59

Köszönöm szépen a segítségeket! Annyit szeretnék még mondani, hogy 2009-ben volt az utolsó befizetésem,azóta nem és azóta nem kaptam senkitől sem levelet,sem felszólítást.
Jól értelmezem,hogy a végrehajtónak kell írnom,és kérnem kell,hogy fogadja el,hogy elévült a követelés?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 17:12

Szerintem az is végrehajtási cselekmény - de ebben az esetben ilyenről nem tudunk.

gerbera317 # 2014.03.08. 17:05

Nincs belőle "újabb és újabb"

Bocs, de ebben a témában nem igazán vagyok jártas. A részletek esedékességére gondoltam itt. Ha egy telefontartozásos adós mondjuk 36 havi részletfizetési könnyítést kap, nem mondhatja 1 év elteltével, hogy "há-há-há, ez elévült". Mi szakítja meg tehát az elévülést ilyenkor, ha nem a részletek újabb és újabb esedékessége? Hacsak az nem, hogy az adós befizetése végrehajtási cselekménynek minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:53

az újabb és újabb esedékességekkel
Ezt nem értem. Végrehajtható döntéssel megállapított tartozás esedékessége már bekövetkezett. Nincs belőle "újabb és újabb".

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.08. 16:51

Nem nyugszik.

gerbera317 # 2014.03.08. 14:13

Azért nem történt végrehajtási cselekmény, mert a végrehajtás részletfizetéssel szünetelt (nem felfüggesztették). Utána kéne járni, hogy az ilyen szünetelés ideje alatt nem nyugszik-e az elévülés, vagy az újabb és újabb esedékességekkel nem kezdődik-e mindig újra az elévülés.

Vh-ügyes # 2014.03.08. 07:27

A végrehajtás megszüntetése iránt indított per előtt még meg kell futnod egy kört, amit a Vht. 41.§ szerinti eljárásként emlegetnek.
(ez amolyan kérdezz-felelek játék)
A megfelelő módon (végrehajtón keresztül) nyilatkoztatod a jogosultat, elfogadja e az évülési kifogásodat.
Nemleges válasz esetén vagy amennyiben nem válaszol, megnyílik a pereskedés lehetősége.

Sugi71 # 2014.03.07. 20:00

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a választ. Valószínű rosszul fogalmaztam, ahol voltam egyik megyeszékhely Járási Bíróság, úgynevezett panasz napja,ahol jogi segítséget nyújtanak.
Sajnos a beadott letiltás az eredeti összeggel és kamatokkal nekem nagyon sok.
Hová milyen formában lehet benyújtani megszüntetésre irányuló kérést.
Nem értem,akkor miért mondták Nekem, hogy nincs olyan,hogy elévül a tartozás.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 19:54

Ma elmentem a Bíróságra ahol jogi tanácsadás is van
Az melyik bíróság? Mert Magyarországon ilyen nincs. (Mondjuk, ha ilyen tanácsot adnak, amilyet te kaptál, akkor jobb is, hogy nincs belőle több.)