Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2014.04.26. 09:44

Azóta eltelt már közel 3 hét

12 + 21 = 32. Harminckettedikéig még egy egész hét hátra van.

A végrehajtó arra vár, hogy bejelentsd, hogy birtokba vetted az ingatlant, illetve ha nem, hogy kérd a birtokba adást. Mire vársz?

kicsi0101 # 2014.04.25. 19:59

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék.
Vettem egy ingatlant árverésen, az ingatlant 2014. 04. 12-én fizettem ki a teljes összeget! Azóta eltelt már közel 3 hét, de a végrehajtó még nem jelentkezett azóta!
Mikorra várható a birtokba adás? Mikor szokta a végrehajtó felkeresni a vevőt, és kitűzni az átadás napját?
Köszönöm a választ!

Sekil # 2014.04.25. 15:26

Még egy dolog. Mi újság a közművekkel? Gondolom ez is csak attól a naptól terhel engem, amikor az ingatlant a végrehajtótól birtokba vettem, ugye? Az addig felhalmozott gáz, víz, stb. tartozásokhoz nekem nem lesz semmi közöm, ugye? És hogyan fogom tudni átíratni a közműveket? Mert gondolom, hogy nem az adóssal "karöltve" fogunk besétálni a szolgáltatókhoz, mint ahogy úgy egyébként a hétköznapi adásvételeknél szokás. Lehet, hogy nem is fog együttműködni, vagy esetleg esélyem sem lesz rá, hogy találkozzam vele. Ezeket hogyan kell rendeznem, ha ő betart nekem, és nem mond le a közművekről? Mert hiszen én addig nem tudom a nevemre íratni azokat...

Sekil # 2014.04.25. 15:21

Gerbera 317! Nagyon köszönöm az infókat! Még egy kérdésem van, ami a kilakoltatási moratórium kapcsán merült fel bennem. A bérlő - gondolom - köteles elcuccolni az ingatlanból, mivel én megvettem, velem érvényes bérleti szerződése nincsen. A kilakoltatási moratórium rá nem vonatkozik - ezt is csak gondolom - hiszen ő "csak" bérlő, bérelni tud máshol is kecót, nem? Ha esetleg az adósnak rokona, élettársa a "bérlő", akkor is ki kell költöznie, ugye? Az adósnak egyébként van más lakóingatlana is - nem is akármilyen - , ahol lakni tud ő is, meg a hozzátartozói is, vagy akárkik is ezek az állítólagos "bérlők"...

gerbera317 # 2014.04.25. 14:40

Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára. A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. A vételár előleggel csökkentett összege után az esedékesség napjától a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot kell fizetni, amely a végrehajtás során befolyt összeget növeli. Ha az árverési vevő a vételár különbözetének befizetését elmulasztja, előlegét elveszti.

Az árverés sikertelen, ha az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvet nem írta alá vagy az árverési vevő nem fizette be vagy nem utalta át a teljes vételárat az árveréstől számított 15 napon belül, illetőleg a végrehajtó által a vételár megfizetésére adott határidőn belül. Az árverés sikertelenségének megállapításától számított 3 hónapon belül - a végrehajtó által kitűzött időpontban - újabb árverést kell tartani.

Nem kell megtartani a már kitűzött újabb árverést, ha az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvet utólag aláírta és befizette a vételárat (vagy átutalta és az arról szóló terhelési értesítőt a végrehajtónak bemutatta), továbbá megtérítette az újabb árverés kitűzésével felmerült költséget, mielőtt a licitnaplóban vételi ajánlatot tesznek közzé. Ilyenkor az utólag megfizetett vételárba nem lehet beszámítani az elvesztett előleget.

Ha az újabb árvrés második árverés volt, és az előző árverés a nyertes árverési vevő visszalépése miatt volt sikertelen, és a második árverésen az ingatlant alacsonyabb átvételi áron vették át, mint amelyet az árverésen a korábbi árverési vevő felajánlott, a korábbi árverési vevő által megtérítendő különbözet a felajánlott vételár és az átvételi ár különbségének - az elvesztett előleggel csökkentett - összege.

Röviden összefoglalva: Irtózatos nagy ballépést tervezel elkövetni.

Az, hogy más is van-e ebben a helyzetben miért érdekel, és szerinted mit változtatna a helyzeteden, ha van ilyen?

A jótanács az, hogy fizesd ki a vételárat, aztán várd meg, hátha kiköltözik önként az adós, tekintettel arra, hogy akkor a törvény szerinti lelépési összegben részesülhet a vételárból. Ha pedig nem megy, akkor várd meg a kilakoltatási moratórium végét, de a vételár megfizetését követő 15 napon belül mindenképpen kérd a végrehajtót, hogy a moratórium lejártával azonnal tűzze ki a kilakoltatást, mert később már nem kérheted.

Raszti # 2014.04.25. 11:47

Vettem egy licites házat,melyre csak az előleget fizettem ki és kértem 60 nap halasztást a végleges ár kifizetésére.Hála Istennek,mert most olvastam az origóban a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását bizonytalan ideig.Ha tulajdonba kerülök sem kapom meg az ingatlant,soha nem fogok birtokba kerülni.Tehát én most kérem vissza az előleget,mert ilyen feltételekkel nem kívánok semmit venni. Mi most a teendő? Más is van ilyen helyzetben?
Előre is köszönök minden jó tanácsot.

gerbera317 # 2014.04.25. 11:19

Vazz. Ha az ingatlan beköltözhető, akkor beköltözhető. Hogy hogyan? Megmagyarázom: úgy, hogy a jelenleg bent lakó köteles kiköltözni, és utána be lehet költözni. Vágod? Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek. Ha a vevő azért nem kaphatja birtokba az ingatlant, mert a bent lakó nem költözött ki, a végrehajtó az árverési vevőnek a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig előterjesztett kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - haladéktalanul intézkedik az ingatlan kiürítése iránt. (Ez utóbbira szokás manapság tilalmat hirdetni, és most is valami ilyesmin töri a fejét a kormány.) Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli.
A megtekintésről annyit, hogy az egy meglehetősen drága eljárás. legalább 8000, de inkább 10500 Ft költséggel jár, amit a végrehajtó nem köteles előlegezni, legfeljebb egyszer, tehát ne számíts arra, hogy ugrálni fog neked.

Sekil # 2014.04.24. 16:31

Kérem, aki tud,segítsen. Az árverési oldalon licitáltam egy ingatlanra, amelynek az árverezése a napokban lejár. Az árverési hirdetményben az szerepel, hogy az ingatlan beköltözhetően és tehermentesen kerül árverezésre, a beköltözhető becsérték volt meghatározva, tehát sehol nem szerepel, hogy lakottan kerül értékesítésre. Eljáró végrehajtót felkerestem, hogy szeretném az ingatlant megtekinteni. Erre xy végrehajtó azt mondta, hogy az árverés lejártát megelőző 1 héttel tekinthetem meg az ingatlant és más érdeklődőkkel együtt nézhetem majd meg (akkor hogy is van, hogy névtelen, személytelen a licitálás, ha találkozunk mindannyian, akik meg akarjuk venni???).. Emellett megdöbbenésemre közölte a végrehajtó, hogy egyébként bérlők laknak az ingatlanban, velük kell majd neki egyeztetni, hogy mikor nézhetjük meg. A telefonos visszahívását azóta is várom, sz..rik az egészre, nem láttam az ingatlant, a licitem érvényes, bérlők lakják azt, ahová én akarok beköltözni, ha én nyerném az árverést. Bérleti szerződést nem láttam, felvilágosítást a végrehajtótól nem kaptam, olyan érzésem van, hogy szándékosan akar félrevezetni és ködösít. Azt mondta, hogy az árverés közben tudta meg ő is, hogy bérleti szerződéssel bérlők vannak az ingatlanban.
Kérdésem: ha lejár az árverés és én leszek a nyertes vevő, mi lesz a bérlőkkel??? Talán majd én rakom ki őket? És amíg kirakom őket, ki fizeti a közműveket? Vagy számítsak a 100 ezres vízszámlákra és hasonlókra? És egyébként nem érvénytelen az egész árverés, ha a hirdetménnyel ellentétben lakottan kerül átadásra? Hiszen a hirdetményben jól láthatóan az szerepel, hogy beköltözhető és tehermentes az ingatlan. Becsapva érzem magam, hiszen nem állnak fent azok a feltételek, ami a hirdetményben fel van tüntetve.Várom a tájékoztatást, sürgős lenne, mert lejár az árverés néhány nap múlva!!!

arpadh # 2014.03.26. 09:28

Tisztelt szakértők!
Termőföldet szeretnék aukción vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy hogyan játszik szerepet ebben a vételben az a tény, hogy május 1.-től már csak helyi lakosok(és egyéb feltételek) vásárolhatnak termőföldet ? Ha én licitálok egy ingatlanra, aminél mondjuk április 30.-án van az aukció vége, akkor jogosult leszek-e/tudok-e még aznappal datált adásvételi szerződést kötni ?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 10:07

Az a második állítás számomra igényelne egy törvényi hivatkozást.

Vh-ügyes # 2014.03.21. 07:20

Az adós "quasi bérlővé" válik. Kiköltöztetni nem tudod csak ha ezt a státuszt polgári perben megszünteted (mondjuk, ha nem fizeti a rezsit)

Azonban amennyiben ellened indulna végrehajtási eljárás (pl. 100eft miatt) és ebben "árverés hatályával történő vétel" keretein belül új tulajdonos kerekedik (s persze beköltözhetően...)

vantan # 2014.03.19. 13:02

Tisztelt szakértők!

Abban kérném segítségüket, hogy ha árverésen lakottan vásárolok ingatlant, milyen jogaim lesznek nekem mint bejegyzett tulajnak?
Mikor/milyen esetben lehet kiköltöztetni az adóst?
köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 08:13

2. Birtokháborítás lenne.

Grave7 # 2014.03.08. 23:12

@Elata:

  1. Jól tudod. Ha van közös költség (társasházi lakás), akkor a közös képviselők néha szeretnék ha a korábbi tulajdonos tartozását is rendezné az árverési vevő.
  2. Passz; tippre fordulj ingatlanjoggal, birtokvédelemmel foglalkozó ügyvédhez; ez már nem végrehajtási kérdés.
gerbera317 # 2014.03.04. 16:08

az árverés lezárását követő 30. napon belül

Javítok. Helyesen:

"ha az árveréstől számított 30 nap eltelt, és további 2 feltétel is teljesült, ezek:"

gerbera317 # 2014.03.04. 16:02

a birtokba adásra a kilakoltatási moratórium lejártát követően fog valószínűleg sor kerülni

Ezt ne vedd ennyire lazára! Az adós kiköltözési kötelezettsége nem az árverési moratórium végével keletkezik, hanem az árverés lezárását követő 30. napon belül, ha további 2 feltétel is teljesül, ezek:
1. az árverés jogerős,
2. az árverési vevő a vételárat megfizette.
Ha a feltételek teljesülése 30 napon túlra tolódik, akkor a kiköltözési kötelezettség a hiányzó feltétel teljesülésének napjával keletkezik. Ha az adós addig nem költözik ki, akkor a kiköltözési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napos jogvesztő határidőn belül kérni kell a kényszerkiköltöztetést és birtokba adást, különben később már nem kérheted, hanem csak peres úton és újabb végrehajtás útján juthatsz birtokba.
Mindez független attól, hogy van-e moratórium vagy nincs. Ha van, az annyit változtat a dolgon, hogy a végrehajtó a birtokba adást a moratórium lejártát követő időszakra tűzi ki, de az erre irányuló kérelemnek akkor is időben kell érkeznie!

A kérdéseidre majd más válaszol.

Elata # 2014.03.04. 12:20

Tisztelt Szakértők!

Korábban már volr kérdés az alábbira vonatkozóan, de nem érkezett válasz.

Árverésen vásároltam ingatlant, a földhivatali bejegyzés már megtörtént, a birtokba adásra a kilakoltatási moratórium lejártát követően fog valószínűleg sor kerülni. Az ingatlan jelen pillanatban lakott.

  1. Jól tudom, hogy az időközben keletkező közüzemi számlákat nem nekem kell majd kifizetnem, hanem a birtokbaadáskor felvett jegyzőkönyv alapján írják át a nevemre a közüzemi szolgáltatók, és csak attól az óraállástól kell majd nekem fizetnem a díjakat?
  2. Én mint tulajdonos, ha most - tegyük fel - beballagok a közüzemi szolgáltatóhoz a tulajdoni lappal együtt, kikapcsoltathatom-e a szolgáltatást?

Megtehetem-e ezt jogszerűen?

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 17:20

Hülyítenek.

erka81 # 2014.02.27. 14:15

Köszönöm szépen az információt!

Az eladónak ma ezt tálaltam azt mondta ez neki nem jó inkább menjünk be a BB bankba tegyek vételi ajánlatot és akkor ha elfogadják akkor én leszek a követelő és akkor a végrehajtót ki lehet zárni hiszen őt a bank kérte fel de ha már nem a bank a követelő akkor ő már nem végrehajthat és akkor ha a bank elfogadja az ajánlat tételt akkor ő ad törlő határozatot és mehetünk vele az ügyvédhez! Még ebben segítsen kérem hogy ez így van? Köszönettel Erika

gerbera317 # 2014.02.26. 14:18

A megoldás a Vht. 157. §-a. Az adósnak kell írásban kérnie a végrehajtót, hogy neked (név szerint megneveznve), x forint becsértéken adja el az ingatlant. Kérnie kell azt is, hogy a végrehajtó szerezze be a végrehajtást kérők hozzájárulását.

Neked mint vevőnek annyi a dolgod, hogy a végrehajtónál aláírd az árverési jegyzőkönyvet és kifizesd a vételárat.

Aki ennél többet állít, az hazudik.

A jogszabály: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

erka81 # 2014.02.25. 17:59

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék segítséget kérni! Szerettünk volna egy ingatlant megvásárolni ami sima ügynek tűnt de mégsem az!
Az ingatlan végrehajtás alatt van már többször volt sikertelen árverésen! A "tulajdonos" árulja azt mondta vételi ajánlatot kell a banknak benyujtani ha elfogadják én kifizetem nekik a pénzt és aztán mehetünk a végrehajtohoz de az ingatlan még ekkor sem kerül a nevemre semmi hanem majd ki írnak egy árverést ami ismét hetekbe telik ahol majd lehet licitálni igen de mi van ha valaki megjelenik más is és licitál? Mi lesz a pénzemmel és nem is értem mért kell árverés ha a banknak fizettem és azt is mondta az eladó hogy még a végrehajtónak is kell fizetnem hmmm nem értek semmit jah és kiskorú vagyonából szeretnénk venni és a beköltözésre sem tudunk hónapokat várni! Nincs megoldás??? Köszönöm ha jogi tanácsával a segítségemre siet! :-)

gerbera317 # 2014.02.20. 11:53

1. Igen.
2. Nem. Mármint: nem szállnak át.

Peti1300 # 2014.02.19. 11:13

Tisztelt Szakértők!

Szeretnék 2 dologban segítséget kérni:

  • Az árverezett ingatlan adatai között az áll, hogy tulajdoni hányad 1/2. Ez azt jelenti, hogy sikeres licitálás eredményeként csak az ingatlan felének szerzem meg a tulajdonjogát?
  • A jelenlegi tulajdonos köztartozásai ugye nem szállnak át a tulajdonjoggal a vevőre?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Leny # 2014.02.18. 07:52

Szeretném azért magam tisztázni: nem elvenni, hanem megvenni szerettem volna egy árverésen meghirdetett ingatlant. Ezt magammal is első körben tisztáznom kellett.
Így természetesen egyetértek azzal, hogy az a legjobb eset, ha rendeződött a tartozás. De azt gondolom ezt akkor 1 nappal előtte már ismert volt akkor.
Ha másik eset van, hogy licitáltak rá, ezért került a befejezett árverések közé a folyamatosból, akkor viszont a licitnaplóban fel kellene legyen tüntetve az érvényes licit. Legalábbis én eddig így gondoltam, hogy e célt szolgálja a napra, sőt percre-kész rendszer. De nincs licit és tegnap visszakerült az elők közé.
Megjegyzem, akkor is kint volt változatlan formában amikor egy hónapig nem nézhettük meg, mert kvázi árverési stop alatt volt, érték-újrabecslés miatt, ami aztán elmaradt, vagy mégsem kérték, ezt nem is értettem (de nem is foglalkoztam igazán vele).
Köszönöm még egyszer a hozzászólásokat, válaszokat a kérdéseimre!

gerbera317 # 2014.02.17. 15:39

A végrehajtásnak nem az a célja, hogy az adós vagyonát árverésen értékesítse a végrehajtó, hanem az, hogy az adós teljesítsen. Ha teljesített, akkor nincs helye kényszerértékesítésnek. Ha ez történt, akkor a lehető legjobb történt: a végrehajtás elérte a célját. Az, hogy ezzel valaki elesik az ingatlan megszerzésétől, nem szempont.

De valószínűleg nem ez történt, hanem a folyamatos árverési hirdetményre érvényes vételi ajánlat érkezett (nem tőletek?), ezért a végrehajtó ismételt árverést tűz ki, amivel egyidejűleg a folyamatos árverés befejezetté vált.