Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


K.Anna_2013 # 2021.05.12. 14:09

@evanagyeva Igen, én vettem már pár ingatlant árverésen befektetési céllal (felújítás és eladás), 8 éve licitáltam először. Volt, hogy az adós átadta önként az ingatlant, pl. mert már nem is lakott ott évek óta, vagy elköltözött inkább önként, mintsem kényszerkilakoltatásra kerüljön sor, meg ilyenkor felajánlottam a segítségem a költöztetés kifizetésével, ha albérletbe ment, akkor a kaució összegével. Írtunk átadás-átvételi jegyzőkönyvet, amiből 1 eredeti példányt megküldtem a végrehajtónak. A végrehajtó nem jött ki ellenőrizni semmit. Csak akkor találkoztam az ingatlannál végrehajtóval, ha az adós nem adta át az ingatlant önként, pl. külföldön lakott már. Szerencsére kényszerkilakoltatásra sosem került sor a vételeimnél.
A tulajdonjog-bejegyzés ettől független. Miután megfizetted a teljes vételárat, a végrehajtó megküldi a földhivatalnak is az árverési jegyzőkönyvet, és bejegyzik a tulajdonjogod. Ez nálad csúszni fog a kifogás miatt a kifogás elutasítása utánra.

evanagyeva # 2021.05.12. 14:37

K.Anna_2013
Köszönöm!

Bori Bori # 2021.05.12. 17:35

Szerintem ez egy bevett gyakorlat, hogy nem mennek ki átadni. Ha senki nem erőlteti, nem csinálnak saját maguknak programot. Tehát erőltetni kell. Nekem úgy tettek, mintha nem tudnák, mi az a 154.§. Valójában nagyon is jól tudják, a kisujjukban van a Vht. Végrehajtási kifogás megemlítésére átadják. Nekem hasznos volt a jegyzőkönyvük, mégiscsak egy hivatalos személy írta le, hogy az ingatlan lakatlan. Például a szemeteseknél a szüneteltetéshez kellett lakatlanságot igazolni, és más helyeken is hasznát vettem.
Mindent el lehet érni, csak ne menjünk át követelőző mindentjobbantudó parasztba, és ne nézzük hülyének a végrehajtót, mert nem az.

Schadlos # 2021.05.18. 17:04

drbjozsef !Azért nem kicsit arrogáns a stílusa,biztos van rá oka .

drbjozsef # 2021.05.19. 06:11

?Que?

KZ80 # 2021.05.31. 08:37

Szervusztok! Valakinek van bármi infója, hogy mikorra várhatóak újabb árverés kitűzések? Úgy olvasom, hogy a veszélyhelyzet megszűnése utáni 15. napon már ki lehet tűzni újabb árveréseket, de ez mikor várható?

papinianus88 # 2021.05.31. 09:50

kz80: Egyikünk sem lát a jövőben, nem tudjuk :) jelenleg nem lehet (habár pontosabban természetes személy lakóingatlanát, azaz nem lakóingatlant, jogi személy ingatlanát stb. lehet árverezni)

H_alex # 2021.06.18. 09:04

Üdv!

Ugyebár az adósnak elvileg a kifogást elutasító jogerős határozattól számított 15 napon belül át kell adnia az ingatlant a végrehajtónak. Ha kényszerintézkedésre kerül sor, az legalább még 2-3 hónap, ha netán belecsúszik a téli moratóriumba, akkor még plusz 6 hónap ezen felül.

Az adóst értesíteni kell-e előre, hogy többlethasználati díjat fog a vevő érvényesíteni?
Illetve, a vevő kinek és mikor írjon kérelmet, hogy jogerős legyen a többlethasználati díj kiszabása?

Köszönöm.

drbjozsef # 2021.06.18. 16:40

H_alex,

Ez nem többlethasználati díj, mert az jellemzően az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatban használják (ha a sajátodnál többletet használsz), csak simán használati díj.

Visszamenőleg igény nélkül a joggyakorlat szerint nem érvényesíthető. Elévülési időn belül behajtható utólag, de csak akkor, ha felszólítottad a birtokost annak fizetésére.

Küldd neki időben a tértis levelet, az elég lesz utólag is, ha nem fizetne. Mondjuk egy helyben szokásos albérleti díj összegére.

H_alex # 2021.06.19. 06:45

@drbjozsef!

Az összeget ki állapítja meg és mikor?

Amint kiderül, hogy nem akar kiköltözni, küldök neki egy levelet arról, hogy a határidő lejártától kezdve pl. napi 15000 a használati díj, vagy ezt bíróságnak kell megállapítania?

Köszönöm.

gerbera317 # 2021.06.19. 13:35

Már írták: „Küldd neki időben a tértis levelet, az elég lesz utólag is, ha nem fizetne. Mondjuk egy helyben szokásos albérleti díj összegére.

drbjozsef # 2021.06.19. 15:00

H_alex,

Úgy állapítod meg ahogy akarod, de ha aránytalan és vitatja, akkor a bíróság le fogja szállítani, és a túlzott követelésed miatt a perköltséget rádveri.

DAlma09 # 2021.06.20. 18:19

Szép napot. Vettünk egy ingatlant tavaly decemberben, június 12.én lejárt a bent lakónak a határideje hogy kiköltözzön. Tudom, hogy most nem lehet megint kilakoltatni, engem egy ugymond törvényes kiskapu érdekelne arra, hogy tudjak tőle albérlet, használati díjat(fogalmazhatjuk bárminek) kérni. Amit tudni érdemes, hogy nem itt laknak életvitel szerűen szerintem, csak gondolom még a cuccaik vannak itt, meg nyilván kicseszésből is. A végrehajtó küldött nekik felszólítást hogy adják át a kulcsokat de velünk nem tárgyalnak! Hogyan tudnám törvényes úton behajtani rajtuk a használati dijat, ha nem eggyüttműködőek?! Bármiféle megoldás érdekelne. Illetve az, hogy nekem mint tulajdonosnak, az ingatlannal kapcsolatban milyen jogaim vannak?! Mert be sem enged a sajat tulajdonunkba.

gerbera317 # 2021.06.21. 06:33

1. Ha most járt le a kiköltözési határidő, akkor most kell előterjeszteni kiürítés iránti kérelmet. Nehogy a végén az történjen, hogy a végrehajtó azt fogja mondani, hogy ebben a 15 napban nem érkezett ilyen kérelem, és ő nem foganatosítja a kiürítést. Erről a lehetséges csapdáról már jónéhányszor esett szó.
2. A használati díj megfizetésére fel kell szólítani a bent lakót. Aztán ha nem fizet, lehet fizetési meghagyással érvényesíteni ellne az igényt. Természetesen, nem rögtön 1 hónap után, hanem egy észszerű időszakot összegyűjtve.

DAlma09 # 2021.06.21. 11:51

Június 12en szombaton telt le az ideje. 15.én voltam a végrehajtónal. Aki a monotóriumra hivatkozva azt mondta nem tud semmit tenni, max egy felszólítást küldött a kulcs átadására. A használati díjról kinek kell küldeni levelet?! Nekem vagy valami törvényes szervnek. De mit írjak bele?! Vagy egyeltalán hogyan néz ki egy ilyen levél?!

Grave7 # 2021.06.21. 13:56

@DAlma09: Biztos a meleg teszi, de nem gondolnám, hogy ez bonyolul.

A használati díjról kinek kell küldeni levelet?
Az küldi aki kéri a díjat. Az a címzett, akitől kéri a díjat.

De mit írjak bele?! Vagy egyeltalán hogyan néz ki egy ilyen levél?!
Írd bele, hogy ki vagy, mit-mennyit kérsz, kitől kéred, miért kéred.

H_alex # 2021.06.24. 08:00

@Grave

de nem gondolnám, hogy ez bonyolul

Inkább az a technikai kérdés, hogyan lehet bizonyítani, hogy a birtokon belül levő adós megkapta a levelet, amelyik tartalmazta a felszólítást.

Tértivevény csak azt bizonyítja, hogy megkapott valamilyen levelet, de a közjegyző/bíróság előtt hogy lehet bizonyítani később, hogy az a levél mit tartalmazott?

Mi a helyzet, ha nem veszi át hónapokon keresztül?

wers # 2021.06.24. 08:39

Inkább az a technikai kérdés, hogyan lehet bizonyítani, hogy a birtokon belül levő adós megkapta a levelet, amelyik tartalmazta a felszólítást.

Van több lehetőség.
Posta tértivevénnyel
Személyesen adod át és viszel min. 2 db tanút

Mi a helyzet, ha nem veszi át hónapokon keresztül?
Erre jó a személyes kézbesítés lehetősége. Tapasztalat szerint a személyes tárgyalás előre viszi a folyamatot.

Kogeza # 2021.06.24. 08:48

"Tértivevény csak azt bizonyítja, hogy megkapott valamilyen levelet, de a közjegyző/bíróság előtt hogy lehet bizonyítani később, hogy az a levél mit tartalmazott?"

Felszámolási eljárások kapcsán hallottam olyan kifogást, hogy adós arra hivatkozott, csak egy üres papírt kapott (és nem felszólítást), ezért nem rendezte a tartozását :) A bíróság nem az adósnak adott igazat.

De egyébként ha vitatja, hogy mit tartalmazott a levél, akkor a közjegyző/bíróság fel fogja hívni, hogy mutassa be a levelet, amit kapott tőled. Mivel más tartalmú, aláírásodat is tartalmazó levelet nem fog tudni bemutatni, a hatóság el fogja fogadni a te állításodat.

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 08:52

Tisztelt Fórumtársak

Az operatív törzs teljesen leállította a végrehajtók munkáját még valamikor márciusban egy rendelettel. Nem lehet árverésre kitűzni lakóingatlant, nem lehet kilakoltatni, semmit sem lehet csinálni.

A Covid-19 fertőzés mára szinte teljesen leállt, már foci meccsre is lehet menni, és már a maszk teljes lerakásán gondolkodnak.

De a végrehajtókat nem indították újra. Szerintem egészen egyszerűen megfeledkeztek erről.

Hol lehetne szólni, hogy állítsák már vissza a végrehajtók munkáját, mert teljesen elfeledkeztek róluk?

gerbera317 # 2021.06.27. 10:23

Az országgyűlési képviselődnél. De a lentinél kicsivel értelmesebben, mert amit ott állítasz, annak a fele se igaz.

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 10:26

Köszi a választ.
De mi nem igaz belőle?

gerbera317 # 2021.06.27. 10:43

teljesen leállította a végrehajtók munkáját” - Olvass bele a többi végrehajtási topikba, azt' majd az ott síró adósok posztjaiból megtudod, hogy a végrehajtók mennyire csak a lábukat lógatják...

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 11:21

Aha. Most már értem. Nem tudtam. Köszönöm.

De, mivel bizonytalan vagyok magamban, és amit írtam, ezért külön is megkérdezem.

Ugye azt jól tudom, hogy most nem lehet árverést kiírni lakóingatlanra? Ez igaz, ezt jól tudom?

Ugye azt jól tudom, hogy most nem lehet kilakoltatni senkit? Ez igaz, ezt jól tudom?

gerbera317 # 2021.06.28. 06:40

Igen, árverést kitűzni, illetve árverésen értékesített ingatlant kényszerátadni most valóban nem lehet. De miért izgat ez tégedet annyira? A kérdésed alapján nem adósként vagy végrehajtást kérőként érintett, árverési vevőnek pedig túlontúl zöldfülűnek tűnsz.